Земельний скандал: як дорога на Богунському кар`єрі опинилася у приватній власності?

Земельний скандал: як дорога на Богунському кар`єрі опинилася у приватній власності?
Вигляд на земельну ділянку з квадрокоптера

Протистояння між новим власником трьох ділянок біля Богунського кар’єру Платоном Агеєвим та місцевими жителями триває.

Ще кілька місяців тому почалися активні суперечки між новим власником та жителями, які звинуватили «новенького» в самозахопленні землі та її нецільовому використанні. Крім того, основною вимогою протестувальників було повернення вільного доступу до дороги, яка опинилася на приватній території та вже була перегороджена металевим парканом.

Громадськість під час зустрічі з власником земельної ділянки

Справа викликала неабиякий резонанс, тому на початку червня на місце виїхала спільна комісія депутатів Житомирської районної ради, яка вислухала претензії місцевих жителів і вирішила звернутися до Держгеокадастру та інших відповідальних органів з метою вивчення ситуації.

Були отримані відповіді від Державного агентства водних ресурсів України – Басейнового управління водних ресурсів річки Прип'ять, яке розглянуло запит щодо водойми «Богунський кар'єр», розташованої у м. Житомирі.

Відео дня
Акт обстеження земельної ділянки

За висновками Басейнового управління, Богунський кар'єр розташований на північно-західній околиці м. Житомира. Загальна площа кар'єру 1,1 га, середня глибина 30 м. Захисна смуга встановлюється по берегах річок та навколо водойм уздовж урізу води (у меженний період) шириною для малих річок, струмків і потічків, а також ставків площею менше ніж 3 гектари – 25 метрів. Прибережні захисні смуги встановлюються за окремими проєктами землеустрою. Контроль за створенням водоохоронних зон і прибережних захисних смуг, а також за додержанням режиму використання їхніх територій здійснюється виконавчими комітетами сільських, селищних, міських рад і центральним органом виконавчої влади, що реалізує державну політику зі здійснення державного нагляду (контролю) у сфері охорони навколишнього природного середовища, раціонального використання, відтворення й охорони природних ресурсів (ст. 87 Водного кодексу України).

Висновок щодо Богунського кар'єру

Таким чином, якщо дійсно, за словами депутатів, паспорт водойми відсутній, то його повинні виготовити рішенням виконкому Житомирської міської ради. Представники депутатського корпусу повідомили, що вже звернулися з відповідним листом на ім'я Житомирського міського голови Сергія Сухомлина.

Крім того, громаді району був представлений акт обстеження земельної ділянки працівниками Головного управління Держгеокадастру в Житомирській області від 25.06.2021 року, в якому зазначені висновки:

1. Цільове призначення земель для особистого селянського господарства. На момент обстеження право власності або право користування земельними ділянками не зареєстровано, що є порушенням ст. 125 та 126 Земельного кодексу України.

2. Рішення органу виконавчої влади про передачу вказаних ділянок у власність або користування (оренду) відсутнє, що відповідно до ст. 1 Закону України «Про державний контроль за використанням та охороною земель» свідчить про факт самовільного зайняття земельних ділянок загальною площею 0,0864 га.

3. На момент обстеження зміну цільового призначення земельних ділянок загальною площею 0,0102 га не проведено, що є порушенням ст. 211 Земельного кодексу України. Рішення органу виконавчої влади або місцевого самоврядування про затвердження проєкту землеустрою відсутнє, що відповідно до ст. 1 Закону «Про державний контроль за використанням та охороною земель» свідчить про факт нецільового використання земельних ділянок загальною площею 0,0102 га.

Припис про усунення виявлених порушень

Також Головним управлінням Держгеокадастру в Житомирській області був складений акт перевірки дотримання земельного законодавства за об’єктом – земельною ділянкою від 25.06.2021 року.

Знову виявлені порушення. Так, знову зазначено, що на момент перевірки право власності або право користування земельними ділянками не зареєстровано. На одній із ділянок розміщено капітальний фундамент зі стінами з бруса площею 0,0024 га, на іншій – ще чотири фундаменти загальною площею 0,0102 га.

Того ж дня власнику був виданий припис для усунення порушення вимог земельного законодавства за допомогою реєстрації права власності і користування на обумовлені земельні ділянки або звільнення самостійно зайнятих земельних ділянок, а також виготовлення та затвердження проєкту землеустрою щодо зміни цільового призначення. Припис потрібно виконати до 26 липня 2021 року.

Виходячи із затвердженої у 2016 році Житомирською районною державною адміністрацією схеми організації руху транспорту і пішоходів, через одну з ділянок повинна проходити асфальтована дорога. Нині наявне тільки ґрунтове покриття.

Ситуаційна схема з зазначенням виявлених порушень

«На сьогодні є висновки контролюючого органу Держгеокадастру, який відповідає за контроль дотримання земельного законодавства та цільового використання земельних ділянок. Відповідні порушення були озвучені – це близько 8,5 сотки загороджених земель, на які відсутні відповідні документи. Також є припис Держгеокадастру, який має виконати власник цих земельних ділянок, усунути порушення», – пояснює депутат Житомирської районної ради Олександр Міщенко.

Власник ділянок Платон Агеєв зі свого боку наголосив, що жодного документу він не отримував і перевірка проводилася без повідомлення його як власника ділянок.

«Вони створили комісію… Я зі свого боку не бачив жодних документів, на жодній з комісій ні я, ні моя дружина не були, ми в цьому балагані не беремо участь. Вони зібралися і намагаються забрати мою землю», – говорить Платон Агеєв.

Знайти згоди та порозумітися жителі району і новий власник трьох земельних ділянок не змогли. Проте зведення паркану біля Богунського кар’єру продовжується. Місцеві жителі також продовжують акції протесту проти будівництва.

Крім того, раніше під час спілкування з місцевими ЗМІ новий власник згаданих трьох ділянок Платон Агеєв зазначив, що він придбав ці ділянки у трьох громадян, які пов’язані, за його словами, з Антоном Михайловим, колишнім головою Житомирської РДА, а зараз депутатом Новогуйвинської селищної ради 8-го скликання від політичної партії «За майбутнє». Житомирську районну державну адміністрацію Антон Михайлов очолював в період з 31.03.2015 по 29.04.2016 року. На місцевих виборах у 2015 році балотувався до Житомирської районної ради від партії «Всеукраїнська Чорнобильська Народна Партія «За добробут та соціальний захист народу».

Схема організації руху з зазначенням дороги

 Для кращого розуміння ситуації ми поспілкувались з експертом із земельних питань, начальником міськрайонного відділу Житомирської регіональної філії ДП Центру Державного земельного кадастру Максимом Антоновим. Пан Максим розповів, що на ділянках, які викупив Платон Агеєв, виявлено багато порушень.

«Якщо на земельній ділянці розташовуються дороги або на ній розташовуються стовпи електричні чи там повинен проходити газогін – ділянка повертається для суспільних потреб. Є спеціальна процедура викупу земельних ділянок або їхніх частин для суспільних потреб. 

На конкретно цих ділянках було виявлено багато порушень згідно із законодавством.

По-перше, власник перегородив територію загального користування, по-друге, 8 соток землі він ще додатково собі пригородив.

Одна із земельних ділянок зовсім незрозуміло яким чином передана була у власність, оскільки там розташовані лісові насадження, а лісові насадження належать до земельно-лісового фонду. Тож питання передачі цієї земельної ділянки у приватну власність тут під великим знаком питання. Лісові насадження передаються у приватну власність виключно з погодження Кабінету Міністрів України. Ні проєкту з цього питання й нічого подібного я не бачив», – говорить Максим Антонов.

Ми запитали в експерта, як, на його думку, з огляду на наявні порушення, можна в законний спосіб вплинути на нового власника.

«Оскільки ця подія набула суспільного резонансу, я вважаю, що Оліївська сільська рада, яка на цей момент є розпорядником цієї території, має для суспільних потреб викупити частину цих земельних ділянок, а саме під дороги, проїзди та газогони», – зазначив Антонов.

Пан Максим розповів, що новому власнику буде складно змінити цільове призначення вказаних земельних ділянок, бо такі питання має вирішувати Оліївська сільська рада.

«Новий власник вже почав забудовувати земельну ділянку з порушенням закону "Про регулювання містобудівної діяльності", оскільки власник не має дозволу на забудову земельної ділянки, призначеної для ведення сільськогосподарських робіт. Такий дозвіл надається лише після розробки детального плану території. А оскільки у цьому випадку детальний план території вже розроблений, його по новому закону повинна затверджувати Оліївська сільська рада. І якщо буде змінене цільове призначення, то це буде повністю відповідальність сільської ради, а не землевласника, бо він не має права змінювати цільове призначення через те, що йому заманеться.

Існує таке поняття, як план перспективної забудови території, до прикладу, у центрі міста у нас можна реконструювати будинки, але не будувати нові. Так само і на Богунському кар’єрі, оскільки там розроблений детальний план території, вже давно, ще попередніми власниками, й там були намічені дороги, які перегородив новий власник. 

Власник земельної ділянки має право писати будь-яку заяву на зміну цільового призначення, але її повинні розглянути лише після розробки нового детального плану території. Усі ці питання повинні розглядатись на сесії Оліївської сільської ради», – розповів Максим Антонов.

Наостанок треба зазначити, що справа дійсно дуже заплутана та багато питань взагалі виникає, яким чином були отримані земельні ділянки поруч. Чому скандал спалахнув тільки зараз, коли відбувся продаж раніше приватизованих ділянок, та яким чином їх вдалося приватизувати, якщо цільове призначення більшості ділянок не відповідає їхньому реальному використанню?

Крім того, на доданій до актів схемі, можна побачити, що одна з ділянок частково розташована на території міста Житомира, а інші – належали до Кам’янської сільської ради. Яким чином вдалося поєднати ділянки з різного підпорядкування?

Також яким чином раніше було забудовано майже всю берегову лінію водойми Богунського кар’єру, що можна чітко побачити на фото з квадрокоптера, але тільки сьогодні почалися сварки за доступ до водойми? Що, хіба раніше доступ був вільний?

Депутатські комісії продовжують свою роботу, висновки ще попереду. Також чекаємо на досить тривалий процес створення паспорту водойми від Житомирської міської ради.

Руслан Мороз, Марія Кравчук

 

Хочете отримувати новини першими – приєднуйтеся до нас у соцмережах

Коментарі (1)
  • Олександр Нікітчин

    Продажна влада зрадила інтересам народу України який її обрав ❗

keyboard_arrow_up