«Загублені» 43 мільйони майна Тетерівської ОТГ

«Загублені» 43 мільйони майна Тетерівської ОТГ

Після ліквідації сільради Високої Печі передане комунальному підприємству майно опинилося без власника. А від цього залежить, чи буде тепло та вода у квартирах численних багатоповерхівок військового селища. 

Бурхливий розвиток віддаленого від Житомира селища припав на роки «холодної війни». У 60-х роках минулого століття у Високій Печі розпочалося будівництво ракетної військової частини. Тут розмістили 431-й ракетний полк 50-ї Білокоровицької ракетної дивізії. На озброєнні полку були ядерні ракетні комплекси Р-12 (за класифікацією NATO – SS-4 «Sandal»). Для створення комфортних умов життя офіцерів за короткий час створюють повноцінну соціальну інфраструктуру. До 1967 р. у селищі вже є дві школи, дитячий садочок, клуб, фельдшерське відділення та декілька 5-поверхових будинків. У другій половині 80-х років розпочався процес роззброєння: нещодавно встановлені ракетні комплекси знімають з бойового чергування, і життя в селищі поступово починає згасати. Соціальна інфраструктура переходить спочатку Міноборони. Згодом – від військового КЕЧ до сільської ради Високої Печі.

До 2016 року спеціальне створене державне виробниче житлове ремонтно-експлуатаційне підприємство оголосило про своє банкрутство. На зміну йому створили КП «Управління житлом експлуатація інфраструктури забезпечення».

- Попередня керівниця довела підприємство до банкрутства: арештували майно, і 1 млн 300 тис. була заборгованість перед податковою. Суд арештував рахунки сільської ради, і нам довелося сплатити 200 тис. грн. Тобто на сьогодні було б 1 млн 100 тис. заборгованості. Нами було прийняте рішення, що це підприємство не може існувати, утворити нове, а те підприємство ліквідувати, – стверджує екссільський голова Високої Печі Анатолій Маслов.

 Від сільської ради передали численне майно: будівлю котельні, службові приміщення та квартири, теплотраси, водопровід та очисні. Загалом у підписаному 6 липня 2016 року акті вказується про передачу рішенням сесії майна вартістю 43 млн 775 тис. 851 грн!

- Сільська рада була власником майна, а комунальне підприємство – балансоутримувачем, – додає Анатолій Маслов.

Проте послуги комунального підприємства ставали для мешканців багатоповерхівок все дорожчими.

 

Фантастичні тарифи й жодної підзвітності

Ціни на комунальні послуги для мешканців багатоповерхівок у Високій Печі – просто космічні. Вартість 1 куба води становила більш ніж 30 грн, в той час як у Житомирі вона обходилася у 13,7 грн. Аналогічна ситуація з теплопостачанням: 1 Гкал в обласному центрі коштував 1106,97 грн (без ПДВ), а у селищі – 1784 грн. Рішення про підняття тарифів Високопічська сільська рада погодила 22 грудня 2017 року.

Сільська рада Високої Печі погодила підняття вартості опалення у грудні 2017 року до 1789,86 грн 

 - Тарифи нікого не влаштовують, оскільки високі, але разом з тим вони є. Економістка провела розрахунки, згідно з якими ми і вивели бюджетний тариф. Це є економічна складова підприємства. Підприємство має забезпечити людей і роботою, і заробітною платою працівників, і разом з тим надавати послуги, – переконаний тодішній Високопічський сільський голова.

Цим же рішенням затвердили тарифи і для бюджетних установ. Вони виявилися найвищими у районі. Школу № 1 залишили на газовому опаленні, який закуповувався відділом освіти Житомирської адміністрації, оскільки школа була на балансі Житомирської районної ради.

         Разом з тим школу № 2 і Будинок культури перевели на опалення дровами. Однак очікуваної економії коштів так і не відбулося. У грудні 2019 року сільрада піднімає тариф на опалення до неймовірної суми у 2925 грн/1Гкал. Управлінню освіти Житомирського району за опалення дровами сільської школи взимку 2020 року довелося сплатити комунальному підприємству 731 тис. 258 грн.

- Нам приносили рішення сесії, і, посилаючись на них, ми здійснювали ці проплати. Вони всім так виставляли, вони і населенню так виставляли, там був однаковий тариф, – розповідає посадовиця Житомирської райдержадміністрації.

- Так, там була немаленька ціна. Ми досить багато до них зверталися про те, щоб зменшити, але вони мотивували тим, що є рішення сесії сільської ради і на підставі цього рішення ми мусимо їх оплачувати, – відповіли у Житомирській райдержадміністрації.

Проте ще у 2017 році встановлені обмеження вартості опалення. Згідно з вимогами закону максимальна вартість опалення на альтернативних видах палива не може перевищувати 90% від середньої вартості опалення природним газом. Так, у кінці 2019 року у Житомирській області середня ціна становила 1355 грн /Гкал.


Це означає, що максимальна ціна, яку комунальне підприємство могло встановлювати населенню та бюджетним установам, не могла перевищувати 1219 грн/Гкал. Але вартість опалення ніхто не знизив. Проігнорувала вимогу й сільська рада.

- Хто до нас мав звертатися, щоб ми зменшили тариф? Відділ освіти Житомирського району проводив тендер на опалення з комунальним підприємством, а оскільки вони є монополістом, то затверджували тарифи, які були на той день. Садочки опалює власна котельня, а школу і будинок культури опалює комунальна котельня, – доводить екссільський голова Анатолій Маслов.

Водночас КП «Управління житлом експлуатація інфраструктури забезпечення» фактично приховує вартість, за якою воно закуповує енергоносії, в тому числі й дрова, не викладаючи угоди в публічній системі «Прозорро». Тобто свідомо йде на порушення законодавства.

 - А навіщо там щось викладати. Кому треба, то нехай і викладає. Нам воно не потрібно, – упевнений директор комунального підприємства Григорій Букрєєв.
 

Тарифи не знизили – майно не прийняли

У грудні 2020 року відбулася передача соціальної інфраструктури об’єднаній громаді. Утримання шкіл, клубу, садочка та ФАПу у Високій Печі повністю перейшло в обов’язки Тетерівської ОТГ. У січні 2021 року управління підписало угоди з комунальним підприємством з готовністю сплачувати комунальні послуги за тими ж самими розцінками.
 

 - Ні, поки не затверджували розцінки. Плануємо поки розібратися з цими тарифами, привести їх до норми, а потім вже затверджувати. Такі тарифи, як у Високій Печі, ми затверджувати не будемо. Ми продовжували договір рішенням сесії на два місяці, січень-лютий, далі – оголошуємо тендер на постачання тепла: хто виграє тендер, той і буде нам постачати тепло. Не було можливості переглянути тарифи і прийняти нове рішення через те, що ті тарифи, яке подає комунальне підприємство Високої Печі, дуже завищені, і ми їх приймати не будемо. Просто потрібно знайти якусь серединку золоту для того, щоб було добре для людей, для нас, – стверджує голова Тетерівської ОТГ Валентина Ільницька.

Голова Тетерівської ОТГ Валентина Ільницька. Фото: сайт громади

Однак перш ніж почати перевірку тарифів, керівництво ОТГ мало б отримати доступ до фінансових документів комунального підприємства як засновник.

Та досі згідно з реєстром засновником КП «Управління житлом експлуатація інфраструктури забезпечення» є сільська рада Високої Печі, яка у січні повністю ліквідована. І Тетерівська ОТГ засновником його так і не стала.

 - Його ніхто нікому не передавав. Комунальне підприємство у Високій Печі само по собі, – пояснює керівник відділу управління комунальним майном Тетерівської ОТГ Анатолій Ярошовець. У цьому голова сільради Високої Печі вбачає халатність зі сторони посадовців об’єднаної громади.

 - Була створена ліквідаційна комісія, були представники сільської ради, були представники ОТГ. Приміщення сільської ради прийняли, освітлення прийняли, вулиці прийняли, садочки і клуби прийняли, а комунальне підприємство чомусь не прийняли. Комунальна установа – це приміщення котельні, приміщення майстерні, дві квартири – це з нерухомості, з рухомого майна практично нічого немає. Але є балансоутримувач, і він тримає на балансі все це майно, значить має бути і власник. Власником є сільська рада, чому не прийняли – не знаю. Це потрібно запитувати у тих, хто приймав, – говорить Анатолій Маслов.

Ексголова сільради Висока Піч Анатолій Маслов. Фото: сайт silske.org

20 хв.: Тобто це майно в підвішеному стані?

 - Так. По факту воно є, а юридично його немає.

 20 хв.: Як зараз ОТГ прийме майно, якщо Високопічська сільська рада ліквідована?

- Вони мають прийняти майно, а потім вже на сесії передати в користування комунальному підприємству. Зараз комунальне підприємство фактично як балансоутримувач, але немає власника. Можливо, вони навмисно це зробили, щоб потім його тихенько продати, – вважає Анатолій Маслов.

Зі своєї сторони керівництво Тетерівської ОТГ навіть і гадки не має про те, що все майно комунального підприємства передано Високопічською сільрадою у користування.

– Чи бачили ви рішення Вископічської сільської ради про передачу майна на 43 млн грн?

- У нас відсутній перелік майна, і цього рішення я не бачила, –  заперечує голова Тетерівської ОТГ. – Якщо майно комунального підприємства, воно і володіє ним. Якщо засновником є Високопічська сільська рада, значить воно автоматично перейшло нам. Нам передано право засновника у зв’язку з тим, що їх доєднали до нас, але не все майно є майном сільської ради. Є майно, яке набуло комунальне підприємство: воно їхнє, ми до нього не маємо ніякого відношення, – додає Валентина Ільницька.

Тарас Боросовський

Слідкуйте за новинами Житомира у Facebook, Telegram, Instagram та YouTube.

Коментарі
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Житомира за сьогодні
17:00 Сьогодні з 18 до 22 години для бізнесу та промисловості діятимуть обмеження споживання електроенергії 16:41 Підвішені закони: чому Зеленський затягує із підписанням ініціатив? 16:18 Житомирський обласний центр крові має потребу в донорській крові з негативним резус-фактором 16:00 Незаконна реєстрація права оренди на 170 земельних ділянок – на Житомирщині держреєстратора підозрюють у службовій недбалості Від читача 13:56 На платформі Мегого вийшов короткометражний фільм Віталія Кікотя «Сумні портрети». 15:40 На Михайлівський проводяться роботи з підготовки фонтанів до роботи. ФОТО photo_camera 15:22 Задушив приятеля, а тіло підкинув сусідам – жителя Звягеля ув’язнили на 9 років 15:00 Атмосферні фронти покинуть Україну, температура почне підвищуватися 14:40 Мобілізація за несплату аліментів: як це працюватиме 14:20 Історикам та краєзнавцям представили бачення концепції розвитку парку «Замкова гора» 14:00 “Доступні ліки”: отримуйте життєво необхідні ліки безоплатно або з частковою доплатою 12:40 Втома: причини і методи боротьби 12:20 Житомир і Куп’янськ підписали меморандум про співпрацю photo_camera 12:00 У ніч на 20 квітня на Житомирщині очікуються сильні заморозки 0-3° 11:41 Як отримати пільги на харчування у школах і садочках? ІНФОГРАФІКА 11:20 Два боєприпаси часів Другої світової війни виявили в Бердичеві і Звягелі 11:00 Військовим передали чергову автівку, придбану завдяки волонтерам 10:40 За ініціативи Мінветеранів Уряд спростив отримання статусів особи з інвалідністю внаслідок війни та члена сім’ї загиблого Захисника і Захисниці 10:22 Учні однієї з гімназій Житомирщини долучилися до висадження лісу photo_camera 10:00 На Чуднівщині чоловік цілу ніч блукав у лісі
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Житомирі Ваші відгуки про послуги у Житомирі
keyboard_arrow_up