Яка ціна великої ілюзії?

Яка ціна великої ілюзії?

Про спортивну недобудову знову нагадали. У суді.

Рішення Господарського суду про неправомірність проведеного ще у 2019-му році тендеру на спорудження спортивного комплексу і плавального басейну у селищі Романові можна було очікувати і прогнозувати. Адже хто б і що не казав, а тендер було проведено із певними порушеннями, хоча на це спочатку мало хто звертав належну увагу. На очах романівчан виникла велика мета, велика мрія, яка, щоправда, перетворилася у велику ілюзію, а потім – у майданчик із недобудованим приміщенням по вулиці Медичній, 2А. Однак сьогодні рішення Господарського суду у Романові багато хто неправильно трактує, пояснює і робить абсолютно нелогічні висновки. У мережі «Фейсбук» з’явилася злива реплік і постів, де наполегливо просувалася тема зловживань влади у ході будівництва спорткомплексу із плавальним басейном. Звісно ж, автори таких дописів свідомо і навмисне прагнули приклеїти ярлик безгосподарності, злочинної недбалості на адресу нинішньої влади у Романові. Тобто на адресу Романівської селищної ради. Такі дописи і репліки прагнуть одного: за будь-яку ціну, користуючись будь-якою можливістю, дестабілізувати ситуацію в громаді. 

Насправді жодної вини керівництва Романівської селищної ради у тому, що спорткомплекс із плавальним басейном у Романові не будується вже майже три роки, немає. Хоча рішення Господарського суду, винесене за поданням прокуратури і в інтересах громади (звісно ж, Романівської), якраз і може дуже боляче вдарити по кишені (по бюджету) Романівської селищної ради. Сьогодні вже підготовлена апеляція щодо перегляду недавнього рішення у Господарському суді вищої інстанції. Адже виходить так, що рішення Господарського суду призведе до того, що Романівська селищна рада змушена буде повертати державі (насправді Державному фонду регіонального розвитку) ті 4,3 мільйона гривень, які весною і влітку 2019-го року були вкладені (витрачені) на будівництво фундаментів та 15-ти несучих деталей (палі). Те, що фундамент існує, так само, як і те, що несучі конструкції майбутнього комплексу зведені, усі бачать. У цьому неважко переконатися, якщо оглянути будівельний майданчик поблизу стадіону Романівської ДЮСШ. Окрім того, фірма, яка виготовляла проєктно-кошторисну документацію для спорудження басейну у Романові, досі не отримала за цю роботу кошти. Це, як мінімум, 800 тисяч гривень, які Романівська селищна рада змушена буде перерахувати фірмі-проєктанту.

Ось така сьогодні ціна великої мрії, а насправді – великої ілюзії, що виникла у ході реалізації начебто грандіозного і дуже престижного об’єкта, який із самого початку можна було назвати як fata morgana по-романівськи. Адже колишня Романівська районна рада, не даючи згоди на співфінансування (у розмірі 10%) будівництва потужного спорткомплексу із басейном, розуміла реальну неспроможність державного бюджету збудувати всього за рік-півтора величезний за мірками не лише Житомирщини, але й усієї України спортивний об’єкт. Але куди важливішим аргументом проти початку такого будівництва були інші фінансові показники. Йдеться про те, скільки коштів місцевий бюджет (а це бюджет нинішньої Романівської селищної ради) змушений був витрачати на утримання спорткомплексу і басейну, якби його все ж таки вдалося збудувати. За нинішніми мірками у рік на утримання комплексу-басейну у Романові потрібно було б витратити щонайменше 13-15 мільйонів гривень. Для сьогоднішніх реалій це – астрономічні суми, яких у Романівської громади не вистачає на багато інших потрібних речей. Та тоді,  на початку 2019-го року, коли йшли гарячі дискусії щодо реалізму намірів і сподівань збудувати конче потрібну для жителів колишнього району спортивну споруду, усієї правди намагалися не говорити. Вже тоді було зрозуміло, що вартість робіт буде нестримно зростати (у 2020-му році для будівництва спорткомплексу із басейном будівельники вже правили 60 мільйонів гривень), а ресурси ДФРР (Держфонду регіонального розвитку) на той час були стрімко вичерпані. Якщо навіть гіпотетично уявити, що будівництво спорткомплексу-басейну у Романові потрапило б у 2021 році у президентську програму «Велике будівництво» (на що державі було б потрібно вже 100 мільйонів гривень), то проблема вартості утримання такої споруди все одно призвела б Романівську селищну раду до вибору: або фінансуємо спорткомплекс із басейном, або відмовляємось від фінансування спорту, культури, комунального господарства і ще кількох основних потреб щоденного життя громади. Отже, поява саме такого комплексу-басейну у Романові мала б катастрофічні наслідки для місцевого бюджету.

Відео дня

Одвічні питання досі не знімаються: хто винен і що робити?

Звісно ж, наші читачі, прочитавши ці рядки, однозначно поставлять питання щодо винуватців виниклої проблеми. Повісити всю повноту відповідальності на одну людину, яка змушена сьогодні ходити на судові засідання, було б несправедливо і неправильно. Адже кошти із ДФРР (йдеться про 4,3 млн грн, які  були освоєні під час закладання фундаментів басейну влітку 2019 року) хтось під когось виділяв. Кошти із ДФРР не могли пройти не поміченими повз низку інстанцій.

Ще одне запитання виникає завжди, як тільки мова заходить про майбутнє романівської недобудови по вулиці Медичній, 2А. Що буде далі? Що робити, аби майданчик хоча б у видимому майбутньому був використаний із користю для Романова і Романівської громади? На це питання поки що відповіді немає. Особливо сьогодні, у ці тривожні часи, коли вирішується доля самої держави. Але ми боремось, ми сподіваємось на нашу перемогу, аби взятися до справді великого будівництва. Після перемоги над рашистським агресором в Україну мають прийти великі кошти. Йдеться про потужних інвесторів та проєкти, про існування яких сьогодні ще навіть важко уявити. Однак якраз у цей момент великої відбудови чи великого відродження важливо звернути увагу на розпочате у вже далекому 2019-му році будівництво спорткомплексу із басейном. Шанси на гарний фінал цієї вкрай сумної історії ще є. Мусимо потерпіти, але маємо знати, що нинішня влада у Романові до вигадок та звинувачень стосовно будівництва басейну не причетна. Причому – зовсім!

Віктор Першко

Коментарі

keyboard_arrow_up