Як відновлюють на Житомирщині зруйноване окупантами житло та будівлі

Як відновлюють на Житомирщині зруйноване окупантами житло та будівлі
Фото: ДСНС України

З перших днів повномасштабної російської військової агресії Житомирська область перебуває під ворожими обстрілами. 

Внаслідок більше ста ракетно-бомбових ударів пошкоджено або повністю зруйновано 3350 об’єктів. Найбільше постраждав житловий фонд: тисячі людей залишилися без даху над головою, втративши все, що створювали роками та десятиліттями.

 Редакція спробувала з’ясувати що за рік вдалося відремонтувати та наскільки процес закупівель можна вважати прозорим. Оскільки від цього залежить довіра міжнародних фінансових інституцій для подальшої підтримки в розв'язанні найбільш нагальнихпотреб з відбудови регіону.

Відео дня

Старт відновлення

У квітні минулого року з повним звільненням північних областей Уряд розпорядився виділити 1 мільярд гривень на ліквідацію наслідків військових дій та першочергового відновлення інфраструктури. З цієї суми 100 мільйонів направили Житомирській обласній військовій адміністрації (ОВА). Кошти резервного фонду державного бюджету призначені на обстеження пошкоджених об’єктів, ремонту і заміни віконних та дверних прорізів (поточний ремонт), капітальний ремонт конструкцій дахів та покрівель, поточний ремонт покрівлі, конструкцій фасадів. Також на ліквідацію вибоїн автомобільних доріг, ремонт інженерних мереж та систем, розбирання зруйнованих конструкцій, прибирання розбитої воєнної та цивільної техніки прибирання вулиць та прибудинкових територій.

 Станом на серпень 2022 року в області налічувалося більш ніж 2800 об’єктів, пошкоджених внаслідок збройної агресії з боку росії, зокрема 213 повністю зруйнованих. Насамперед ремонт житлових будинків та інших будівель здійснювали на півночі та сході області, зокрема в Овручі, Малині, Коростені, в громадах Коростенського та Житомирського районів.

 - Житомирщина стала важливою ланкою спротиву російській агресії. Разом ми не лише тримаємо кожний свій фронт, але й відновлюємо те, що знищив або пошкодив ворог, підтримуємо тих, хто цього потребує найбільше, даємо можливість нашим дітям вчитися заради майбутнього. Понад 700 об'єктів інфраструктури, житлових будинків, шкіл, садочків, медичних закладів області вже вдалося відновити і ця робота не припиняється ні на день, - підтвердив очільник Житомирської ОВА Віталій Бунечко.

 Головним розпорядником отриманих з резервного фонду коштів визначили департамент регіонального розвитку Житомирської ОДА. На особливий період скасували проведення публічних торгів за тендерними процедурами, дозволивши самостійно обирати виконавця робіт. Разом із тим звільнено від обов’язку публікувати інформацію в системі публічних торгів “Прозорро”.

- З одного боку це оперативно дає закривати окремі потреба замовників, але з іншого боку, це, звісно, зменшує прозорість проведення закупівель і проведення громадського контролю. Прямі договори (закупівля без використання електронної системи) фактично дозволяють не публікувати деталізовано проєктно-кошторисну документацію, пропозиції учасників, де можна детально дослідити матеріально-технічну базу і власне ціни за виконання ремонтних відновлювальних робіт. Це все ускладнює процедуру громадського моніторингу за вказаними процедурами і відповідно збільшує корупційні ризики таких закупівель, - впевнений Голова правління ГО “Антикорупційний штаб” Сергій Миткалик.
Восени на адресу Житомирської ОВА від ГО “Антикорупційний штаб” був надісланий інформаційний запит. У відповідь Департаменту регіонального розвитку надав перелік об’єктів для першочергового ремонту та відбудови разом із вартістю та переліком виконавців

У переліку зазначили  865 угод на розробку проєктів, технічний нагляд і відновлення будівель та приватних будинків в області. Загальна сума видатків по листопад 2022 року становить понад 111 млн грн. Майже усі підряди — 90% від коштів — розподілили між чотирма виконавцями. В перелік "обраних" потрапили: ТОВ "НВФ "Термоуніверсал", ТОВ "Артхаус", "Управляюча компанія "Комфорт-Буд" та "Торгово-промислова компанія Центр Комплект". Усі перелічені товариства неодноразово отримували підряди від Департаменту регіонального розвитку.


Беззаперечним фаворитом, якому дісталося 30% замовлень, стало житомирське ТОВ "Артхаус". З ним департамент уклав 196 угод на більш ніж 34,3 млн грн. ТОВ "НВФ "Термоуніверсал" дісталося 324 угоди на 25,2 млн грн. 131 угоду на 21 млн 781 тис грн. підписали з ТОВ “Управляюча компанія «Комфорт-Буд”. З "Торгово-промислова компанія Центр Комплект" уклали 248 угод на понад 12 млн 860 тис грн. 5,4 млн грн виділили на угоди з ТОВ “ТВК ГОРА”. Близько 2 млн грн з цієї суми товариство отримало на заміну вікон в Бердичівському будівельному ліцеї. Хоча заміну вікон у навчальному закладі планувати здійснити задовго до початку повномасштабної війни. Це ж товариство обрали виконавцем за 17 угодами в Бердичівському районі. Зокрема й щодо заміни вікон у ПТУ №4 на 1,64 млн грн. та у чотирьох школах Бердичева. На встановлення у серпні минулого року нових вікон у ліцеї “Територія 12” обласний департамент перерахував 223,4 тис грн. В грудні управління освіти Бердичівської міськради підписало на 199,9 тис грн договір з ТОВ “Будівельна індустрія Стройцентр” на встановлення у цьому ж ліцеї вікон. Одночасно кошти виділені й міжнародними донорами:

 - У закладі з фонду ЮНІСЕФ постраждалим закладам освіти зроблено заміну 11 розбитих вікон, за рахунок коштів міського бюджету встановлено у 2022 році 9 вікон, - відповіла у коментарі директор ліцею Наталія Пудрій. Тобто одночасно з угодами із департаментом, роботи фінансувалися ще за двома іншими джерелами, інформацію про які слід збирати з різних джерел.

Формальні зміни

У жовтні 2022 року уряд змінив вимоги до проведення закупівель. З цього часу замовники мають публікувати інформацію про тендери, що дозволило знову бачити, куди витрачаються кошти на реконструкцію. Важливою складовою організації закупівель мало б стати визначення найбільш економічно вигідних умов та надійних виконавців робіт. У процесі закупівель можна встановити додаткові недискримінаційні вимоги до учасників, наявність необхідної кваліфікації та сертифікатів, відповідність технічним вимогам. Особливо, коли йдеться  про потребу відновити зруйноване та пошкоджене житло і будівлі в зимовий період.

- За цей час спільними зусиллями держави, Житомирської обласної військової адміністрації та громад вдалося відновити 97 багатоквартирних та 1462 приватних будинки. Минулого року на відновлення було спрямовано понад 200 млн грн. Цьогоріч в обласному бюджеті на це передбачено ще 150 млн грн, - повідомив у лютому 2023 року очільник Житомирської ОВА Віталій Бунечко.


Голова Житомирської ОВА Віталій Бунечко (справа) підписав меморандум з Агенцією відновлення

Проте жодних суттєвих змін не відбулося. В Житомирській області угоди на відновлення продовжили укладати за прямими договорами. Основна частина угод на 90 мільйонів гривень укладені з жовтня 2022 року по квітень 2023 року з трьома раніше згаданими будівельними компаніями.


Оприлюднені в системі Прозорро угоди на відновлення з жовтня 2022 р. по квітень 2023 р. (УВВ - закупівлі, проведені за процедурою Українська Визвольна Війна) у млн грн.

Без проведення електронних торгів та за процедурою “Українська Визвольна Війна” більше половини коштів отримало ТОВ "Артхаус". З товариством уклали відповідно 105 та 27 угод на загальну суму 46,2 млн грн. ТОВ "НВФ "ТЕРМОУНІВЕРСАЛ" отримає за 80 угодами близько 14 млн грн. Ще 69 угод підписано з "Торгово-промислова компанія Центр Комплект" на 9,6 млн грн.

 Також з’явилися угоди з ТОВ "Житомир буд спец монтаж", ФОП Козачевський Михайло та ТОВ "ЦЕНТРО АЛЬТ" як з новими виконавцями. Їм планують перерахувати по 8,77 млн, 7,68 та 2,8 млн грн. Водночас, отримавши аванси за ремонти на сотні об’єкти, товариства місяцями затягують з виконанням робіт, залишаючи постраждалих зимувати в непридатному для проживанні житлі.

 За відсутності угод та розрахунку складових витрат на ремонт навряд чи слід очікувати на належну прозорість використання бюджетних коштів. Водночас у замовника, на думку експертів, достатньо інструментів для більш ефективного розпорядження бюджетними коштами:

 - Департамент має можливість прописувати умови договору без надання 30% авансу. Відповідно оплата буде проводитись за результатами виконаних робіт. Також за несвоєчасне виконання робіт і порушеннями календарного плану графіку можна стягнути у судовому порядку штрафні санкції,  - переконаний Сергій Миткалик.

 Проте Департамент регіонального розвитку почав укладати угоди з ТОВ “Житомир буд спец монтаж”, заснованим лише 4 місяця тому. Але це не стало на заваді укладанню з компанією п’яти угод на ремонт та відновлення будівель загальною вартістю 8,8 млн грн. Найбільшими з них є ремонт гуртожитку по вул. Івана Мазепи, 5 в Овручі за 4,1 млн грн та відновлення приміщення Піщаницького сільського будинку культури за адресою: вул. С.Базильчука, 2, с. Піщаниця Коростенського району за 3,5 млн грн. Оскільки у системі «Прозорро» не опублікували ані укладеної угоди, ані тендерної документації, неможливо дізнатися причини вибору підрядника без жодного досвіду робіт. Директором та власником “Житомир буд спец монтаж” є Олександр Кухта, зареєстрований на Хмельниччині.

 - Загалом компанія без досвіду виконання робіт може брати участь у тендерах.  Це вкрай рідко і такі компанії зазвичай не претендують на великі тендери. Бо все ж таки зазвичай замовники вимагають наявність матеріально-технічної бази та наявного аналогічного досвіду, які підтверджують, що компанія якісно та належним чином виконує зобов’язання щодо виконання робіт. Компанія без досвіду також може свідчити про компанію-«прокладку», яка фактично не виконує робіт, а лише бере участь у тендері, тоді як реальні роботи здійснюють інші будівельні компанії. Бо віддати 5 договорів загальною вартістю понад 8 млн бюджетних гривень без досвіду – це  величезні ризики. Така компанія без досвіду може невчасно і неякісно виконати роботи, при тому освоївши бюджетні кошти, - стверджує Голова правління ГО “Антикорупційний штаб”.

Однак, департамент схоже впевнений у цілковитій надійності новоствореного товариства. Інакше як пояснити, що за тиждень після підписання угод, для ТОВ “Житомир буд спец монтаж” авансом заплатили 2,7 млн грн.

 Досліджувати дане питання важливо, оскільки через можливе завищення вартості ремонтів та відсутність конкуренції менше коштів піде постраждалим.
Редакція звернулася до керівництва Департаменту регіонального розвитку Житомирської ОДА для отримання офіційного коментаря з приводу проведених закупівель та надання критеріїв, за якими зокрема укладаються угоди з новоствореними фірмами без жодного досвіду виконання робіт. Однак на час публікації статті відповідь не була надана.

Матеріал підготовлений в рамках проєкту: “Дорожня карта відновлення регіонів в Україні: пошук рішень на прикладі трьох областей”, що реалізується за підтримки Міжнародного фонду “Відродження”.

Коментарі

keyboard_arrow_up