Як виборчі комісії на Житомирщині купували бюлетені

Як виборчі комісії на Житомирщині купували бюлетені

Комісії замовляли бюлетені переважно у пов’язаних з політиками друкарнях. У Житомирі, Житомирському районі та області бюлетені без тендеру виготовляє одна друкарня.

Центральна виборча комісія (ЦВК) 2 жовтня 2020 р. відповідальність за виготовлення виборчих бюлетенів на місцевих виборів  переклала на територіальні виборчі комісії (ТВК). Договори мають були укладеними з поліграфічним підприємством і обласною виборчою комісією - не пізніше як за 10 днів до дня голосування; районною або міською виборчою комісією - не пізніше як за 7 днів до дня голосування; сільська, селищна виборча комісія - не пізніше як за 5 днів до дня голосування.

ТВК не пізніше як за 17 днів до дня голосування на місцевих виборах затверджують текст виборчого бюлетеня з відповідних місцевих виборів та встановлюють ступені його захисту.

Більшість територіальних виборчих комісій у Житомирської області на своїх засіданнях затвердили текст виборчих бюлетенів 7 жовтня. Контроль за виготовленням виборчих бюлетенів на підприємстві-виготовлювачі, дотриманням вимог щодо знищення друкарських форм, виявлені помилки, здійснюються контрольною комісією, утвореною відповідною територіальною виборчою комісією із встановленням ступеня захисту виборчого бюлетеня. 

Відео дня

Обласна територіальна виборча комісія як і більшість комісій на Житомирщині на засіданні ступеню захисту на бюлетенях не озвучила.

 

Допороговий поділ бюлетенів

У результаті запровадження нового територіального устрою на карті Житомирщини залишилося лише 4 райони. Утворені територіальні комісії стикнулися з викликом – як провадити закупівлі бланків, зважаючи на необхідність витрати понад 200 тис грн.
Частина комісій після шляхом поділу замовлення по певному переліку дільниць, щоб  загальна вартість не перевищувала 50 тис. грн. Відповідно, договори укладалися за переговорною процедурою без проведення торгів.

Коростенська районна ТВК замовила друк бюлетенів та протоколів у Віталія Науменка, який балотується в мери Коростеня від партії «Слуга народу». Замовлення розбили на 7 окремих угод, підписавши їх 16 жовтня. Зокрема, на виготовлення 8225 бюлетенів з виборів депутатів для ДВК №180363-180439 на суму 46 тис. 060 грн; на виготовлення 8046 бюлетенів з виборів депутатів для ДВК №181266-181270 на суму 45 тис. 057,60 грн; на виготовлення 8802 бюлетенів з виборів депутатів для ДВК №181271-181275 на суму 49 тис. 291,20 грн; на виготовлення 7956 бюлетенів з виборів депутатів для ДВК №181276-181280 на суму 44 тис. 553,60 грн; на виготовлення 7252 бюлетенів з виборів депутатів для ДВК №181281-181284 на суму 40 тис. 611,20 грн; на виготовлення 8450 бюлетенів з виборів депутатів для ДВК №181285-181290 на суму 47 тис. 320,00 грн; на виготовлення 6945 бюлетенів з виборів депутатів для ДВК №181291-181298 на суму 38 тис. 892,00 грн.
До того ж у Віталія Науменка за 16 тис. 240,80 грн комісія замовила надрукувати по 804 протоколи для виборів депутатів та на вибори міського голови.

Заголовок

За угодами від 12 жовтня цей самий підприємець за 6 тис. 330 грн виготовляє 4220 посвідчень учасника виборчого процесу та за 13 тис. 600 грн - 68 вивісок. За замовленням 16 жовтня 32 тис. 256,00 грн йому сплачуюється за 3360 буклетів і 33 тис. 600,00 грн. за 6720 інформаційних плакатів. Загалом Віталій Науменко має отримати від виборчої комісії 446 тис. 068,4 грн.

Також виборча комісія у м. Коростень замовила друк бюлетенів для голосування на виборах міського голови кандидату до Коростенської міської ради від партії «Наш край» - Стужуку Володимиру Миколайовичу.З ним 16 жовтня підписали 2 договори: на друк бюлетенів на вибори міського голови на 44 тис. 193,60 грн та 44 тис. 888,00 грн. За друк виборчої документації для ТВК і ДВК виборча комісія сплатить цьому підприємцю 13 тис. 322,10 грн. Загалом кандидату Володимиру Стужуку заплатять 102 тис 403,7 грн.
Лише 29 жовтня з’явилися договори на виготовлення бланків Бердичівською районною ТВК. Виборча комісія, як й їх колеги, пішли шляхом укладення угод, вартість яких не перевищує 50 тис грн. Таким чином в системі завантажили 12 повідомлень про укладені угоди з одним і тим самим виконавцем.

Ним виявився ФОП Віталій Романович з Бердичева, який одночасно є кандидатом у депутати до Бердичівської міської ради від політичної партії «Пропозиція».
Попри встановлені законодавством терміни з виготовлення виборчої документації, угоди в з’явилися фактично в останні дні перед голосуванням - лише 29 жовтня. Якщо б при друці допустили якийсь помилки, це ставило під загрозу взагалі можливість провести вибори по Бердичеву та Бердичівському району.

Вартість кожного виготовленого підприємцем виборчого бюлетеню склала 4,60 грн. Загалом за усіма підписаними виборчою комісією договорами піприємцю мають сплатити 529 475,80 грн.

Аналогічним шляхом пішла й Новоград-Волинська ТВК, уклавши цілих 13 угод на виготовлення виборчої документації. Єдиним виконавцем в усіх договорах значиться ФОП Олексій Євенок з Житомира. Загальна вартість угод складає понад 516 тис 504 грн.

Заголовок

Слід зазначити, що Олексій Євенок є директором та співвласником ТОВ «505», яке займається виданням книг. Іншим співвласником, з часткою у 50%, є Руслан Годований, на момент створення - депутат Житомирської облради. Фірму зареєстрували у січні 2011 року за його ж домашньою адресою.
Наразі Руслан Годований є кандидатом в Житомирська обласну раду від партії «Пропозиція».

Заголовок



Мільйонні угоди

Найбільші угоди з виготовлення виборчої документації підписали Житомирська обласна та районна ТВК. Однак для підписання угод обрали інший шлях, винайшовщи можливість підписати мільйонні угоди за переговорною процедурою.

За тендерним законодавством договори на закупівлю товарів вартістю понад 200 тис грн укладаються виключно на відкритих торгах.

«Відповідно до частини 1 статті 40 Закону України «Про публічні закупівлі» (далі – Закон) переговорна процедура закупівлі використовується замовником як виняток і відповідно до якої замовник укладає договір про закупівлю після проведення переговорів щодо ціни та інших умов договору про закупівлю з одним або кількома учасниками процедури закупівлі», - вказали в оголошенні обласної ТВК.

Винятком, зокрема, коли мова йде про роботи, товари чи послуги виконані, поставлені чи надані виключно певним суб’єктом господарювання за відсутності конкуренції з технічних причин (пункт 2 частини 2 статті 40 Закону).

«Договір між відповідною територіальною виборчою комісією та поліграфічним підприємством укладається із застосуванням переговорної процедури закупівлі виходячи із виробничих, технологічних та організаційних можливостей підприємства забезпечити своєчасний друк та ступені захисту виборчих бюлетенів.
Керуючись Законом України «Про публічні закупівлі», з метою забезпечення прозорого здійснення закупівлі, водночас із виникненням об’єктивних обставин, що унеможливлюють дотримання замовником строків для проведення конкурентної процедури, задля забезпечення права громадян України на участь у виборах, наявна необхідність з технічних причин застосувати переговорну процедуру.

Оскільки виготовити виборчі бюлетені та протоколи у необхідній кількості та в строки, встановлені Виборчим кодексом України, може Фізична особа-підприємець Поп Іван Степанович, то відповідно до пункту 2 частини другої статті 40 Закону застосовується переговорна процедура закупівлі, - зазначили у територіальній виборчій комісії.

Угоду підписали виготовлення загалом 948 тис 100 бюлетенів для голосування, кожен з яких обійшовся Житомирській обласній ТВК 3 грн 59 коп. Звідси підприємцю Іван Поп, зареєстрованим аж у м. Броди Львівської області, мають сплатити за угодою небагато-немало аж 3 млн 403 тис 679 грн.

Заголовок

Разом з цією угодою обласна ТВК підписала ще одну – на виготовлення інформаційних плакатів та інформаційних буклетів з виборів депутатів Житомирської обласної ради на місцевих виборах 25 жовтня 2020 року. За 85 тис 812 інформаційних плакати та скільки ж інформаційних буклетів ФОП Ігор Поліщук запланувати сплатити 1 млн 458 тис 804 тис грн.

Підприємець знаходиться за сотні кілометрів від Житомира - в селі Чижівка на Черкащині. Більш того, зареєструвався Ігор Поліщук у державному реєстрі підприємців лише за декілька місяців до початку виборчої кампанії – у травні 2020 року. Невже у цілій області не знайшлося жодної типографії, здатної надрукувати бюлетені без додаткового спеціального захисту? І як виборча комісія знайшла його аж у віддаленому селі?

Заголовок

Таємницю відкриває вказаний міський телефон підприємця 0412 422106. У свою чергу він повністю збігається з контактним телефоном згаданого вище підприємця Іван Поп.
Це же номер телефону вказаний на сайті типографії ТОВ «Бук-Друк», розташованої у Житомирі по вул. Мала Бердичівська, 17-а – через дорогу від приміщення обласної ТВК.
Звідси стає зрозумілим, що ніхто не друкуватиме бюлетені на Черкащині чи під Львов.
Усі замовлення робитимуться в одному місці, а підприємці, з якими підписали угоди, необхідні виключно для перерахування на них коштів.

В обґрунтуванні наводиться необхідність закупівлі через «відсутність конкуренції з технічних причин» – зовсім не відповідає дійсності, оскільки ФОПи, з якими уклали мільйонні угоди, жодного відношення до виконання замовлення не мають.
Власником типографії та фактично усього поліграфічного обладнання, знову ж таки, є Олексій Євенок.

 

Йому належить 99,95 % ТОВ «Бук-Друк». Решта 0,05% Євгенію Петруку, який згідно штатного розкладу працює штатним працівником у ТОВ «Диплома Юкрейн».

З цим товариством Житомирська обласна ТВК підписала угоду на виготовлення протоколів дільничних виборчих комісій. Торги звичайно ж не проводили, скопіювавши обґрунтування про відсутність конкуренції з технічних причин із попередніх процедур закупівель.
Замовивши 17796 протоколів за ціною в 16,8 грн за штуку для ТОВ «Диплома Юкрейн» перерахують 298 тис 972,8 грн. І певно ви вже можете здогадатися хто є власником товариства. Частка у 50% належить Олексію Євенку. Інші 50% - Руслані Годованій, дружині вже згаданого вище кандидата у депутати до Житомирської обласної ради від партії «Пропозиція» Руслан Годований.

Певно в цьому переліку бурхливих виборчих заробітків можна було б поставити крапку. Але ж ні. Житомирська районна ТВК пішла протореною колегами з області доріжкою і уклала всі угоди за переговорною процедурою без проведення торгів. Дві угоди 23 жовтня підписали з ТОВ "Континент-Х". Перша - щодо друку інформаційних плакатів та інформаційних буклетів Житомирської районної ради на суму 557 тис 940 грн. Друга – з виготовлення протоколів територіальних і дільничних виборчих комісій на 136 тис 584 грн. Разом ТОВ "Континент-Х", оминувши відкриті торги, отримає від районної ТВК 694 тис 524 грн.

Основною діяльністю товариства є надання туристичних послуг. Директором вказана згадана вище Руслана Годована, у якої 15 років досвіду в сфері туризму (ні слова про поліграфію)

Заголовок

Власником ТОВ "Континент-Х" є Поп Іван Степанович - батько Руслани Годованої (у дівоцтві Руслани Поп) і, відповідно, тесть кандидата у депутати обласної ради Руслана Годованого.
Представником ТОВ "Континент-Х" вказаний Євгеній Петрович Петрук. З ним Житомирська районна ТВК без проведення торгів шляхом переговорів укладає головну угоду – на виготовлення бюлетенів для голосування. За 483 862 бюлетені підприємець отримає 1 млн 741 тис 903 грн.


Тих самих виконавців послуг обрала й Житомирська міська ТВК. Але для проведення закупівлі без відритих торгів комісія пішла шляхом поділу загальної суми замовлення на окремі договори, щоб вартість кожного з них не перевищувала 50 тис. грн. Таким чином  з ФОП Євгеній Петрук на виготовлення виборчих бюлетенів з виборів депутатів Житомирської міської ради підписали 29 договорів на суму від 16 тис 908 грн до 49 тис 971 грн. По усім угодам загалом від Житомирської міської ТВК підприємець отримає 1 млн 333 тис 684,20 грн.

 

Інформаційні буклети організацій політичних партій з виборів депутатів та протоколи дільничних виборчих комісій виготовлює ТОВ "Континент-Х". За 4 угодами товариству перерахують 172  тис 302,4 грн.

 

Сумарно пов’язані між собою структури отримали замовлень на 9 млн 448 тис грн. Зробити це без сприяння належного політичного впливу неможливо. Задля мільйонних заробітків в черговий раз повністю знехтуваний закон. А чи вплине це на волевиявлення мешканців усієї області – покаже час …

Коментарі
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Житомира за сьогодні
16:51 У Попільні під колесами потяга загинула 33-річна жінка 16:21 У Житомирі вшанували пам’ять жертв Чорнобиля до 38-х роковин Чорнобильської катастрофи photo_camera 16:00 СБУ і Нацполіція затримали «чорних зброярів», які намагались продати криміналітету трофейні гранатомети та вибухівку photo_camera 15:39 Вихідні принесуть в Україну суху і теплу погоду Від читача 14:27 «Від традицій до сучасності». У Житомирі проведуть великодній майстерклас із розпису писанок 15:20 Житель Андрушівської ТГ «заробляв», користуючись підробленим посвідченням водія 15:00 25 квітня рятувальники відкачали близько 400 кубів води з домогосподарств області photo_camera 14:41 У Бердичеві підприємиця організувала підпільний бізнес з продажу цигарок: комерсантці повідомили про підозру photo_camera 14:39 Видатки бюджету області за 3 місяці склали 3,8 мільярда гривень 14:00 На Житомирщині затримали керівника благодійного фонду, який торгував автомобілями, ввезеними для ЗСУ photo_camera 13:00 Житомир в Instagram: погодний калейдоскоп 12:39 Житомир та Гауда мають намір стати партнерами photo_camera 12:19 Застрелив дружину з ревнощів – жителя Бердичівського району ув’язнили на 7 років і 6 місяців 12:02 Радомишльська громада розповіла колегам як налагоджувати міжнародну співпрацю 11:43 У Житомирському районі знайшли схрон з боєприпасами, в Чуднівському – рушницю та самопал photo_camera 11:20 Розмір шкоди, нанесеної довкіллю КП «Автотранспортне підприємство 0628», яке обслуговує міське сміттєзвалище, становить майже 840 тис. грн 11:00 В Оліївській громаді - ДТП з трьома травмованими, серед яких 12-річна дитина 10:41 Поліція розшукує 77-річного жителя Овруччини 10:20 На клумбах Житомира цьогоріч планують висадити понад 80 тисяч квітів photo_camera 10:00 До 4-х років позбавлення волі з іспитовим строком засудили матір, яка покусала власну дитину
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Житомирі Ваші відгуки про послуги у Житомирі
keyboard_arrow_up