Вкрадені 2 мільйони державної субвенції на автобусі клубу "Полісся"

Вкрадені 2 мільйони державної субвенції на автобусі клубу "Полісся"

Не менш небезпечною за коронавірус є манія ненажерливого набивання чиновниками власних кишень. Саме через їх марнотратство та розкрадання зараз міста стикаються з нестачею засобів медичного захисту та медичного обладнання, і навіть на мінімальну зарплатню лікарям і медсестрам постійно не вистачає коштів

До сьогодні мерія Житомира, замість забезпечення належного медичного обслуговування, головним пріоритетом бачить футбол. Місто єдине з обласних центрів створило за бюджетні кошти комунальний футбольний клуб «Полісся», витративши на його утримання впродовж останніх років десятки мільйонів гривень. Апогеєм надважливої і нагальної потреби стало придбання для команди персонального автобуса.

- Дуже добре, що житомирським футболом починають «хворіти» бізнесмени та представники влади всіх рівнів. Дякую народному депутату Вадиму Кривенку за автобус для нашого ФК «Полісся», – сказав у грудні 2017 року Житомирський міський голова Сергій Сухомлин.

Мер Житомира Сергій Сухомлин, голова ОДА Ігор Гундич та нардеп Вадим Кривенко. Фото Житомирська ОДА

За вживаний автобус підприємниці з Новоград-Волинського сплатили 2 млн 593 тис. грн. Розкриємо всі етапи схеми, на якій, за твердженням слідства, бюджет переплатив близько 2 млн грн, що рівноцінно 6 апаратам штучної вентиляції легень, вкрай наразі необхідних житомирянам.
 

Відео дня

Футбольні амбіції

Хоча офіційна історія комунального клубу бере свій початок з березня 2016 року, футбольний клуб «Полісся» має власну передісторію. Ще в 2012 за адресою Фещенка-Чопівського, 18 в Житомирі реєструють однойменне товариство. Вклавши по 30 тис. доларів США, його власниками стали Олег Малиновський та Зая Авдиш, незмінний президент і тренер заснованого ще в радянські часи футбольного клубу «Полісся». Після його смерті в 2015 році товариство припинило своє існування.

У цей же час поновлюється реконструкція центрального стадіону області, занедбаний стан якого призвів до зникнення у 2005 році професійної команди в Житомирі. Попри наявність обласної федерації футболу та багатьох фінансово забезпечених фанатів цього спорту в житомирському політикумі, власні кошти вкладати не стали.

Відродити існування футбольного клубу взялася Житомирська міськрада, фінансуючи його коштом бюджету. Попри обіцяний конкурс, першим директором муніципального ФК «Полісся» спочатку стає депутат обласної ради Руслан Павлюк. За рік на його зміну мер Житомира призначає Віталія Лясковського, який до цього керував дитячо-юнацькою школою з футболу «Полісся». Школу утворили в 2016 році, після отримання містом від обласної ради стадіону «Спартак», базою для тренувань обласної дитячо-юнацької футбольної команди.
Вибір на користь Віталія Лясковського мер Житомира зробив не випадково. Саме під керівництвом цього тренера, починаючи з 2008 року, готувалася команда футзалу «Візаж», утворена власником однойменної компанії з виробництва вікон, а нині – міським головою Сергієм Сухомлиним.

Тренер команди Виталій Лясковський та керівник "Візажу" Сергій Сухомлин. Джерело фото: сайт Житомир-інфо

У 2012 році команда навіть відмовилася приймати участь в Чемпіонаті України задля економії коштів для «добудови власної спортивної бази в спорткомплексі ФОК». Згодом витрати на утримання клубу президент «Візаж» Сергій Сухомлин додатково зміг скоротити, доєднавши його до складу обласної дитячо-спортивної школи «Юність». Утримувати спортклуб «Візаж» та оплачувати зарплатню тренеру Віталію Лясковському з того часу починає Житомирська обласна рада, депутатом якої по 2014 рік був нинішній міський голова Житомира.

  • Сьогодні бізнес у спорті – це або чиїсь амбіції, або меценатство, – оцінював у 2013 році в коментарі журналістам Сергій Сухомлин, не вбачаючи особистої вигоди від фінансування спортивного клубу.

Отримавши омріяну посаду в 2015 році, очільник міста остаточно відкинув ідею власного меценатства, перейшовши до етапу втілення амбіцій. Озвучені на початку 2,5 млн грн на утримання муніципального клубу, зросли аж до 9 млн грн, частину з яких зобов’язався фінансувати обласний бюджет.

Водночас виникає термінова потреба в закупівлі автобусу для гравців команди. Хоча в 2012 році його вже закуповували і тодішній голова Житомирської ОДА Сергій Рижук помпезно передав дитячій спортшколі під час відзначення 100-річчя житомирського футболу.

Придбаний в 2012 році обласною радою автобус для юних футболістів. Джерело фото сайт Житомир-інфо

Однак, під кінець 2017 року ті, хто так відверто критикував попередників, отримавши владу, наступили на ті ж граблі: перетворили придбання автобусу в акцію самовихваляння та піару.

 

Тендерний «одобрямс»

Перший тендер на закупівлю автобуса оголосили 30 жовтня 2017 року. Вимогами тендерної документації встановлено поставка моделі Iveco Marcopolo Viaggio 350 або аналогу з щонайменше 36 посадковими місцями, роком випуску – не пізніще 2009 року і пробігом – не більше 300 тис. км.

Максимальна ціна пропозиції учасників не могла перевищувати 2 млн 600 тис. грн. Саме таку суму передбачили за місяць до цього субвенцією з державного бюджету. На сесії 9 листопада 2017 року депутати проголосували за прийняття цільових коштів для закупівлі автобусу. Тобто, всі витрати на його придбання взяв на себе державний бюджет і з міської казни додатково нічого не витрачали.

Проте, за відсутності учасників перший тендер відмінили і 20 листопада 2017 року оголосили новий. Вимоги до автобусу та учасників не змінили. В складі пропозицій необхідно було також підтвердити кваліфікацію працівників, наявність необхідного обладнання та підтвердження досвіду виконання аналогічних договорів.

На участь свої пропозиції подали троє учасників: ТОВ «Сучасні Вантажівки», ТОВ «Нова Технологія» та підприємниця Ольга Заліська. Перше товариство запропонувало максимальну ціну – 2,6 млн грн. Два інших –на 1 тис. та 7 тис. грн дешевше. Відповідно пропозиція Ольги Заліської виявилися найдешевшою, і тендерний комітет одноголосно погодив укласти з нею угоду.

Всі документи переможцем подані вірно і жодних підстав відхилити чи не підписувати угоду в нас не було, – запевнила юрист комунального підприємства «Футбольний клуб "Полісся"» Житомирської міської ради Катерина Рибак.

Однак тендерний комітет чомусь не помітив цілий ряд невідповідностей у поданих документах Ольгою Заліською. Зокрема підприємниці в довідці про наявність кваліфікованих працівників слід було зазначити їх прізвища, ім’я та по-батькові, спеціальності та часу роботи. Та в наданій переможцем довідці цієї інформації не зазначено.


Подана на тендер довідка Ольги Заліської

У довідці про наявність матеріально-технічної бази вказано, що вона у Ольги Заліської знаходиться за її домашньою адресою в багатоквартирному будинку в Новоград-Волинському. Та навряд чи комусь прийде в голову поміщати в квартиру автобус. Прибудинкова ж територія належить усім мешканцям, і як база для зберігання автобусів ніяк не підходить.

Ще два пункти вимог в тендерній документації взагалі не виконані. Переможець не надав копії ні одного раніше укладеного аналогічного договору. Відсутні й рекомендаційний лист по виконаному раніше аналогічному договору.

Навіть більше – таких договорів та досвіду продажу автобусів у переможниці не могло й бути. Зареєструвана ФОП Ольга Заліська 29 листопада - менш ніж за тиждень до кінцевої дати подання документів. А реєстрація транспорту, тим паче такого як автобус, займає щонайменше декілька днів, не враховуючи наступне його переоформлення на покупця.

Замовник мав відхилити обрану переможну пропозицію через ненадання повного пакету документів, – коментує експертка з питань державних закупівель Ольга Нос.

Експертка з питань закупівель Ольга Нос. Джерело: фейсбук сторінка

В такому разі мали б обрати іншого переможця. Але у ТОВ «Сучасні Вантажівки» і ТОВ «Нова Технологія» також відсутні документи, які підтверджують їх досвід виконання договорів та рекомендаційні листи.

Виходячи з невідповідності поданих пропозиції усіма учасниками, тендерний комітет у підсумку мав скасувати тендер. А оскільки це кінець року, то ще раз провести торги комунальне підприємство не встигло, і кошти повернулися б у державний бюджет.

Описані порушення підтвердила Держаудитслужба, що стало приводом для звернення у травні 2018 року Житомирської місцевої прокуратури до суду. Розгляд справи тягнувся увесь рік аж до 14 січня 2019 року, коли суддя Господарського суду Таїсія Вельмакіна відмовила у задоволенні позову прокурорів.

У рішенню зазначається, що прокурор здійснює представництво інтересів держави в суді у виключних випадках, коли є порушення або загроза порушення інтересів держави. Ключовим для застосування цієї конституційної норми є поняття інтерес держави. А оскільки уповноваженим державним органом у сфері держзакупівель є Держаудитслужба, то саме аудитори, а не прокуратура, має звертатися до суду. На доводи прокурорів, що Держаудитслужба позбавлення такого права, суддя Таїсія Вельмакіна відхила.

Не зважаючи на спробу прокурорів оскаржити прийняте житомирським судом рішення, Північно-Західний апеляційний суд постановив залишити його в силі.
 

VIN-слідами автобуса

Після підписання угоди між футбольним клубом «Полісся» та Ольгою Заліською 26 січня 2018 року в текст вносять суттєві зміни. Причиною стало те, що «дані номеру кузова та шасі, зазначені в акті прийому-передачі відрізняються від тих, що були зазначені в договорі купівлі-продажу транспортного засобу № 19/12 від 10 грудня 2017 року».


Скріншот з додаткової угоди по придбаному автобусу. Дежрело фото: сайт держзакупівель

Виходить ФК «Поліссю» продали зовсім інший автобус! В змінах зазначений новий VIN-номер автобусу – унікальний ідентифікатор для усіх транспортних засобів. Решта характеристик залишилися незмінними.

Переглянувши подані учасниками тендеру пропозиції, виявилися, що це той самий автобус, який пропонувало ТОВ «Нова Технологія».

В тендерній пропозиції ТОВ Нова-технологія зазначений проданий футбольному клубу автобус. Джерело фото: тендерна документація

Щоб дізнатися, як автобус від конкурента потрапив до переможця тендеру, телефонуємо керівниці ТОВ «Нова-Технологія», підпис якої стоїть під поданими на тендер документами:

- Тоді директором була не я, а інша людина. Він зараз в нас не працює, і взагалі мені це питання не цікаве, – відповідала директорка ТОВ «Нова-Технологія» Марія Ліпік.

За деякий час Марія Ліпік сама перетелефонувала і цього разу не стала заперечувати керівництво фірмою.

– Ви ж розумієте – це так давно було… І до організації підготовки документів я прямого відношення не маю. Для цього є спеціально навчені люди. Ми в багатьох тендерах приймаємо участь: в деяких виграємо, в деяких – програємо. Нічого страшного.

ТОВ «Нова-Технологія» не опротестовувало результати тендеру, бо їх влаштовує перемога Ольги Заліської, яка продала футбольному клубу «Полісся» запропонований товариством транспорт.

Через пошук в інтернеті оголошень з продажу вживаних авто, вдалося віднайти звідки автобус потрапив до Житомира. Пропозицію ми виявили на сайті голландської фірми. Оголошення розмістили у вересні 2017 року, практично одночасно з виділенням урядом 2,6 млн грн  на купівлю автобусу.

Оголошення про продаж автобусу у вересні 2017 р. Джерело: соцмережі


Ідентичний автобус представлений в Житомирі у грудні 2017 р. Джерело: сайт ОДА

Без сумнівів, автобус з сайту голландської фірми це той самий автобус, який презентував мер Житомира Сергій Сухомлин, голова Житомирської ОДА Ігорем Гундич та нардеп Вадим Кривенко перед журналістами.



Фото інтер'єру автобуса. Джерело фото: фейсбук сторінка продавця


Серед фото знаходимо й пробіг автобусу з Голландії – якраз орієнтовно цей кілометраж включили в одну з вимог тендеру.

Фото кілометража автобуса. Джерело фото: фейсбук сторінка продавця

А ось і опубліковане голландцями фото з унікальним номером кузова, зазначений в пропозиції ТОВ «Нова-Технологія» та у зміненому договорі з переможницею.

Фото VIN номеру кузова автобуса. Джерело фото: фейсбук сторінка продавця

Виходить, що з самого початку футбольному клубу «Полісся» передали саме цей автобус, а у договір купівлі-продажу включили недостовірні дані, виправивши лише після перерахування коштів. Залишається питання, як могли дозволити сплатити 2 млн 593 тис. грн, якщо в договорі та акті приймання по суті різні транспортні засоби.

Сплачені 27 грудня 2017 р. кошти за автобус. Джерело: фото з сайту публічних фінансів

В тексті допису на фейсбуці вказано: «Допис датований понеділком, 4 грудня. Тобто мова йде про вівторок попереднього тижня чи ще ранню дату, коли Ольга Заліська ще не була підприємицею.



Фото з продажу автобусу. Джерело: сайт голландської компанії AB-BC.

Хто ж така ця загадкова переможниця? Загалу не надто відомий підприємницький талант Ольги Заліської. А ось про її чоловіка, у 2014 році голову окружної виборчої комісії, Анатолія Заліського знали всі члени виборчих комісій по виборчому округу № 65. Знаходимо доволі багато публікацій про участь Анатолія Заліського як члена «Блоку Петра Порошенка» у партійних заходах. Не дивно, що на минулих президентських виборах він входив до складу окружної виборчої комісії від Петра Порошенка.

Переможниця тендеру Ольга Заліська разом з чоловіком екс головою виборчої комісії. Джерело фото: соцмережі

Участь чоловіка в політиці допомогла налагодити й бізнес-зв'язки з однопартійцями Новоград-Волинської міськради. Її телефон вказаний серед контактів ТОВ «Міськкомунсервіс» депутатів Романа Седлецького та Олега Ващенка. На додачу до виграних без тендерів закупівель на мільйони гривень, дане підприємство викупило в Новоград-Волинську колишню казарму по вул. Ушакова, 42. В кінці минулого року у Ольги Заліської в цьому будинку Міністерство оборони запланувало купити 2 квартири для військових.

Ми спробували зателефонувати за вказаним у тендерній документації контактним номером Ольги Заліської, але у відповідь почули, що номер належить іншій особі.

У підсумку зауважено, що поліція відкрила кримінальне провадження за фактом розтрати бюджетних коштів в особливо великих розмірах під час закупівлі автобусу «Футбольним клубом «Полісся». Згідно з опублікованою ухвалою, під час ввезення транспорт оцінили в 628 тис. грн, що в більш ніж 4 рази менше за сплачену підпримиці суму.

Фото з ухвали суду. Джерело: судовий реєстр

Наскільки тривожним для Ольги Заліської є розслідування правоохоронців, слід оцінити хоча б з оголошення про її плани збудувати на власній земельній ділянці сміттєсортувальний завод з сміттєзвалищем. На 6 гектарах поблизу Новоград-Волинського, безкоштовно отриманих під селянське господарство, підприємниця планує переробляти до 246 тис. тонн сміття. Отже, підприємиця не боїться та не жалкує вкладати гроші, частину з яких, ймовірно, отримала з продажу комунального автобусу, в сферу, де вся влада Житомира розписалася у власній неспроможності.

Незалежно від того, чим завершиться порушене кримінальне провадження, вже зараз можна констатувати, що замість вирішення першочергових проблем життєдіяльності міста мер разом з виконавчим комітетом змарнували золотий час можливостей, розпорошивши мільйони з бюджету на задоволення персональних амбіцій.

Слідкуйте за новинами Житомира у Facebook, Telegram, Instagram та YouTube.

Коментарі
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Житомира за сьогодні
17:50 Підтвердження статусу критично важливого для функціонування економіки та забезпечення життєдіяльності населення в особливий період 17:30 100-річний ювілей відзначив житомирянин Віктор Іванович Поліщук 17:00 Сьогодні з 18 до 22 години для бізнесу та промисловості діятимуть обмеження споживання електроенергії 16:41 Підвішені закони: чому Зеленський затягує із підписанням ініціатив? Від читача 13:56 На платформі Мегого вийшов короткометражний фільм Віталія Кікотя «Сумні портрети». 16:18 Житомирський обласний центр крові має потребу в донорській крові з негативним резус-фактором 16:00 Незаконна реєстрація права оренди на 170 земельних ділянок – на Житомирщині держреєстратора підозрюють у службовій недбалості 15:40 На Михайлівський проводяться роботи з підготовки фонтанів до роботи. ФОТО photo_camera 15:22 Задушив приятеля, а тіло підкинув сусідам – жителя Звягеля ув’язнили на 9 років 15:00 Атмосферні фронти покинуть Україну, температура почне підвищуватися 14:40 Мобілізація за несплату аліментів: як це працюватиме 14:20 Історикам та краєзнавцям представили бачення концепції розвитку парку «Замкова гора» 14:00 “Доступні ліки”: отримуйте життєво необхідні ліки безоплатно або з частковою доплатою 12:40 Втома: причини і методи боротьби 12:20 Житомир і Куп’янськ підписали меморандум про співпрацю photo_camera 12:00 У ніч на 20 квітня на Житомирщині очікуються сильні заморозки 0-3° 11:41 Як отримати пільги на харчування у школах і садочках? ІНФОГРАФІКА 11:20 Два боєприпаси часів Другої світової війни виявили в Бердичеві і Звягелі 11:00 Військовим передали чергову автівку, придбану завдяки волонтерам 10:40 За ініціативи Мінветеранів Уряд спростив отримання статусів особи з інвалідністю внаслідок війни та члена сім’ї загиблого Захисника і Захисниці
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Житомирі Ваші відгуки про послуги у Житомирі
keyboard_arrow_up