Як лікують від COVID-19 на Житомирщині, або Куди поділися гроші?

Як лікують від COVID-19 на Житомирщині, або Куди поділися гроші?
Коростишівська ЦРЛ, приймальне відділення

Жахливі умови перебування в лікарнях Житомирщини та взагалі України вражають будь-кого, але при цьому офіційно нас запевняють, що «реформа нам потрібна і далі». Так куди поділися гроші, які були виділені на боротьбу з пандемією? Хто отримав дивіденди з «реформи» в медицині?

Як повідомляє низка житомирських ЗМІ, після двох масових свят під патронатом мерії – у Житомирі сплеск поширення COVID-19. Це підтвердив сам міський голова Житомира Сергій Сухомлин. В інтерв’ю онлайн-виданню «Обозреватель» він, зокрема, сказав: «Іде зростання. Якщо у нас було 20, зараз – 30-35 хворих на день. Це також велика проблема…». Варто згадати, що 5 вересня 2020 року міська влада провела День житомирян, під час якого на Михайлівській спостерігалося скупчення людей без захисних масок. А вже 26 вересня 2020 року у Житомирі пройшло ще одне масове свято – «День фітнесу», на яке мерія зігнала дітей і теж без захисних масок. Багато хто вважає, що такі події є непрямою агітацією за діючу міську владу – і саме тому отримали від неї «зелене світло».

 Блог від Transparency International «TRACKING THE TRILLIONS: 6-MONTH CHECKUP ON IMF’S COVID-19 EMERGENCY AID» стверджує: «Пандемія COVID-19 посилила економічну нерівність країн ще більше. Зараз існує ризик, що гроші, які направлені на допомогу постраждалим, підуть на інші потреби. Це може відбуватися й нелегальним шляхом, що ще більше посилить корупцію». Тобто чим більше і активніше боротися з COVID-19, тим більше крадуть і зростає корупція».

У соціальній мережі Facebook ми можемо побачити жахіття в приймальному відділенні Коростишівської центральної районної лікарні.

Відео дня

Дописувачка Facebook Марина Мальована з сумом скаржиться:

«COVID, не знаю, що страшніше – хворіти ним чи лікуватися в таких умовах. Пост відчаю! Ось вам і передвиборча агітація! Як можна лікувати людину від пневмонії в умовах плісняви та вологого матрацу! А найголовніше, що навіть лікар мене ще й в очі не бачив! Збити температуру – будь-ласка, повний ігнор! Чесно скажу вам – страшно, ще й вдома залишила 4-річного сина, і серце розривається, а ще й «стіни лікують!»

Дійсно, житомирянам треба ще молити Бога, щоб не сталося, як у Шепетівці. На фото, яке ви можете побачити, лікар-анестезіолог Олег Довгань несе на плечах 40-кілограмовий кисневий балон, медсестри штовхають хворого на коронавірус на інвалідній колясці та несуть його речі. У лікарні підтвердили справжність фотографій і наявність такої проблеми, проте від коментаря відмовилися. Зі свого боку глава Національної медичної палати України Сергій Кравченко повідомив, що медики поставлені у важкі умови через нестачу фінансування. Бракує навіть засобів захисту.

Щодня ми бачимо та чуємо пресбрифінги міністра охорони здоров’я України Максима Степанова про ситуацію щодо боротьби з пандемією. Але замість гордості за нашу медицину після реформи інколи бере за душу злість, інколи лють.

У МОЗ розповіли, що на одного пацієнта, у якого ускладнення від COVID-19, витрачається від 45 тисяч гривень.

«Якщо ми говоримо про процес лікування одного хворого, який має важкий перебіг хвороби, то ця сума – від 45 000 гривень. Ліки включені в тариф. Це те, що ми переводимо лікарям», – зазначив глава МОЗ Максим Степанов.

Нещодавно, а саме 29 вересня, дописувачка Facebook житомирянка Інна Городецька в своєму посту розповіла власну, вже звичайну жахливу історію. При прийомі хворого з симптомами, які схожі на інсульт, його залишили просто неба, поки не отримали результатів тесту. Допомогу хворому почали надавати тільки після цього. 

«…В інфекційне відділення – людину, яку привезли з симптомами інсульту! Я приїхала пізніше до цього відділення і побачила моторошну картину. Мій брат після усіх маніпуляцій, які з ним провели, з температурою лежить на каталці на вулиці, бо перевезли на прийом до інфекційного відділення, а там черга...».

Житомирянка Таїса Виговська розповіла власну історію боротьби з COVID-19 на Житомирщині: «Мою маму після двох тижнів лікування від лакунарної ангіни амбулаторно у смт Романів Житомирської області привезли швидкою в жахливому стані до Чуднівської ЦРЛ в інфекційне відділення. З підозрою на COVID-19.

Звичайно, спочатку був шок і дикий страх. Злість від того, що у Романові сімейний лікар довів до такого стану («привіт» вам, Романівська ЦРЛ, теж). Нерозуміння, як два тижні лікували всю родину від ускладнень і жодного разу навіть рентген-знімок не зробили… А після госпіталізації – тести не зробили іншим членам родини, які контактували з мамою щодня. На жаль, для бабусі це стало вироком, і вона «згоріла» від вірусу за декілька днів». 

Таїса Виговська згадала також про публікацію постів про те, що лікування від COVID-19 на 100% фінансується державою. Так стверджував міністр охорони здоров’я України Максим Степанов.

Знову сумна розповідь Таїси: «У перший же день мені запропонували здати мамі аналіз на D-димер та Interleukin 6 у приватній лабораторії Житомира, що в суботу 26.09 вранці я і зробила. Розумію, що медицина не досконала, особливо обмежені її лабораторні можливості в маленьких райцентрах. Показник виявився надто високий (при нормі 7 він був 41). 

У суботу ввечері лікар-інфекціоніст по телефону сказала, що мамі потрібен препарат тоцилізумаб (або актемра). Вона ж мені озвучує ціну – 24000 грн, і лише готівкою. Запропонувала допомогти із закупівлями юридично – лікар «з'їжджає», що ціни на нього на українському ринку немає. «Лише за готівку», «так всі до Вас купували»….

Весь цей час всі ліки я купую у місцевій аптеці. Причому навіть з інфекційним набором. ПЛР-тест зданий, але результатів ще немає. Лікуємося з підозрою у середньоважкому стані (на кисневому апараті) і за свій кошт.

Чомусь фраза «лише за готівку» мене зачепила більше навіть, ніж сама озвучена вартість препарату. І почалися пошуки альтернативи і правди».

Даний препарат актемра входить до протоколу лікування. У системі Прозорро станом на 27.09.2020 року є 132 закупівлі. Ціна його в середньому 10100 за флакон. І він має закуповуватися (і закуповувався!!!) за державні кошти! 

У неділю, 27.09, Таїса звернулася до депутатів Житомирської обласної ради. За дві години вже була отримана відповідь, що препарат є в Чуднівській ЦРЛ, а головний лікар стверджував, що до нього ніхто не звертався і пацієнтці призначення цього препарату не було.

Моніторинг закупівель Чуднівської ЦРЛ

Промоніторивши закупівлі Чуднівської ЦРЛ, дійсно можна знайти дану закупівлю.

Протягом 28-29 вересня наша героїня слідкувала за закупівлями лікарні на Прозорро. І знаєте, що цікаво? Лікарня закуповувала надшвидким темпом все, що стосувалося COVID: ліки, комбінезони, деталі до кисневого апарату тощо (до речі, кожен з вас і сам може за цим прослідкувати на Прозорро за кодом ЄДРПОУ лікарні 01991961 або за посиланням).

Тоді мамі Таїси препарат актемра видали. І коштів більше не взяли на ліки з протоколу. Проте препарат видали лише їй! Всі інші сусідки по палаті та пацієнти інфекційного відділення Чуднівської ЦРЛ ліки і надалі купували (і купують). Одна з них поділилася, що купила препарат за 30 000 грн. Син іншої при виписці сказав, що препарат не купували, але щодня витрачали по 800 грн на лікування. А лікар наголосила, що для мами Таїси препарат г оловний лікар знайшов у іншому районі. 

Складається враження, що працівники Житомирського обласного департаменту охорони здоров’я та органів прокуратури Житомирської області або самі в схемі, або її «кришують»! А ось власне схема проста абсолютно. Препарат закуповувався за державні кошти і реалізовувався пацієнтам за готівку.

Фахівці радять найбільш дієві і швидкі способи перевірки:

– берете всі карти хворих у лікарні, що перехворіли на COVID-19;

– робите опитування їх (а точніше надання показів під протокол) про купівлю препаратів при стаціонарному лікуванні;

– потім звіряєте їх зі списаними лікарнею препаратами, закупленими за кошти державної субвенції.

За словами хворих, які мали неприємний досвід перебування у Чуднівській ЦРЛ, приміщення інфекційного відділення в аварійному стані. Воно потребує величезних вкладень з боку держави. І в той же час у смт Романів простоює добудоване і введене в експлуатацію приміщення 5-поверхової лікарні. Чому не раціоналізувати час та кошти і не підписати контракт на інфекційне лікування з НСЗУ у Романові? Невигідно? Кошти не буде як відмити?

Але на звичайних людей, для яких ті 30 000 грн можуть стати непідйомною сумою і смертним вироком, більшості чиновників начхати…

З початку цього року, коли пандемія тільки з’являлася на обрії, було визначено 7 опорних лікарень для лікування хворих з COVID-19. Потім, коли стало зрозуміло, що цього занадто мало, вийшло нове розпорядження Віктора Ляшка, головного державного санітарного лікаря України, № 7 від 27.03.2020 року, де у Житомирській області визначено 12 опорних лікарень для госпіталізації пацієнтів з COVID-19. Але договір про надання первинної допомоги при COVID-19 укладений майже зі всіма медичними закладами Житомирської області! Про це свідчать дані на сайті Національної служби здоров’я України.

Також наголошувалось, що перелік лікарень сформований для госпіталізації пацієнтів, стан яких погіршується. Пацієнти, які відчувають симптоми COVID-19, не можуть звертатися самостійно до цих закладів охорони здоров’я. Це може загрожувати їхньому здоров’ю. При виявленні симптомів COVID-19 пацієнтам потрібно зателефонувати своєму сімейному лікарю. А при наявності важких симптомів – температура вище 38, яка не збивається, та утруднене дихання – дзвонити до 103. Насправді це не зовсім так. З власного досвіду у тому ж Чуднівському районі можемо свідчити, що хворі на COVID-19 частіше дістаються лікарні самі – цей випадок стався тиждень тому. 

На даний час можна побачити інформацію про лікарні та рівень їхньої оснащеності на новому дешборді НСЗУ. Зараз вже зазначено, що лікування хворих на COVID-19 у Житомирській області забезпечують 14 медичних закладів.

Моніторинг антиковідних препаратів у лікарнях Житомирської області

Ми промоніторили наявність антиковідних препаратів в даних лікарнях та наявність взагалі ліків, які відповідно до Наказу МОЗ України «Про затвердження номенклатури лікарських засобів та медичних виробів, що закуповуватимуться за напрямами використання бюджетних коштів у 2020 році за бюджетними програмами КПКВК 2301400 «Забезпечення медичних заходів окремих державних програм та комплексних заходів програмного характеру», КПКВК 2301040 «Громадське здоров'я та заходи боротьби з епідеміями» від 28.12.2019 року № 2711 повинні були закуповуватися за державний кошт.

На сайті МОЗ також зазначено, що вперше на закупівлю ліків та медвиробів на централізованому рівні додатково виділено 3,2 млрд грн. Таким чином, загальний бюджет на закупівлі лікарських засобів та медичних виробів у 2020 році складатиме близько 9,7 млрд грн, що є рекордною сумою на закупівлю ліків для громадян України. Очікувалось, що цих коштів разом зі зниженням цін на ряд препаратів вистачить на забезпечення практично повної потреби за усіма 38 напрямами. 

Вперше при формуванні переліку закупівель на 2020 рік команда Міністерства охорони здоров’я України використовувала методи оцінки медичних технологій (ОМТ або НТА – health technology assesment) із залученням фахівців Департаменту оцінки медичних технологій Державного експертного центру МОЗ України.

Думка фахівців у галузі закупівель та лікарів-практиків

Ми проконсультувалися с фахівцями у галузі закупівель щодо закупівель саме медичних препаратів і потім звернулися до лікарів-практиків. 

Перше, на що звернули увагу самі лікарі-практики, це наявність пакетів від Служби здоров’я України, які були закуплені за відсутністю передбаченого забезпечення ліками взагалі. Це насамперед стосується деяких установ госпітального типу для ветеранів. Тобто ліки потрібно придбати самим пацієнтам. До речі, стосовно цього неодноразово зверталися головні лікарі до представників МОЗ під час багатьох зустрічей на Житомирщині. Аналогічна ситуація з лікарнями для хворих на туберкульоз та з психічними розладами. Стаціонари таких закладів не мають достатньої кількості ліків для лікування. Звертаючи увагу на високу ціну такого лікування, його на сьогодні дозволити собі навіть пересічний громадянин із середнім доходом не в змозі. Ліки коштують набагато більше за середню зарплату по Житомирській області. 

Майже всі опитані пацієнти онкодиспансеру також купували дорогі препарати самостійно. При цьому знову дуже часто лікарі «допомагали» у придбанні необхідних ліків. Але це вже питання до правоохоронних органів. 

Щодо моніторингу протиковідних препаратів, то наші консультанти з України та з-за кордону трохи розійшлися в думці стосовно ефективності закуплених препаратів та методів їх застосування. Так один з провідних закордонних фахівців, з яким ми спілкувалися за допомогою інтернету, звернув увагу на закупівлю частини препаратів, які є в українському переліку, але не застосовуються в інших державах через відсутність саме доказової бази, тобто вважаються неефективними.

Щодо Чуднівській ЦРЛ, то наші експерти не змогли надати однозначну відповідь, адже на сайті є повідомлення, що лікарня не оновлювала власні дані по ліках більше 90 днів. Тобто керівництво лікарні проігнорувало вимоги чинного законодавства.

Але, аналізуючи дані на сайті закупівель, ми можемо констатувати, що на закупівлю згаданого препарату актемра неодноразово Чуднівською центральною районною лікарнею виділялися кошти і ці ліки були закуплені. Так, 30.06.2020 року відбулася закупівля на суму 20393,44 грн, вже 30.07.2020 року закупівля склала 12 225,90 грн, а 08.09.2020 року на закупівлю препарату актемра витрачено 203 934,40 грн.

Але при наявності зазначеної кількості хворих на COVID-19 у Чудновському районі вказаної кількості явно недостатньо. Тобто всі заяви очільників управління охорони здоров’я ЖОДА щодо безкоштовного лікування не витримують елементарної перевірки статистичними даними.

Якщо станом на 13 жовтня 2020 року обласний лабораторний центр повідомляє про те, що на Житомирщині зафіксовано 8661 випадок коронавірусної хвороби COVID-19, то це автоматично означає невідповідність коштів, що виділяються на лікування, кількості хворих. Такої саме думки притримуються всі наші експерти, що в Україні, що за кордоном. На сайті https://covid19.gov.ua/analitichni-paneli-dashbordy є так званий набір аналітичних даних. Але в більшості там зазначена потреба у засобах індивідуального захисту, а не забезпеченість ліками. Тому знову доходимо висновку, що тягар придбання ліків лягає на пацієнта, а не на державу, як постійно зазначають всі представники охорони здоров’я. Можна лише констатувати, що українська медицина не може відповідати на глобальні виклики: та медична реформа, яку було впроваджено за останні роки, її остаточно зруйнувала. 

Як стало відомо з повідомлення МОЗ, міністр охорони здоров’я дав доручення НСЗУ у стислі терміни надіслати повторно сімейним лікарям на електронні скриньки стандарт надання медичної допомоги пацієнтам з COVID-19 та протокол лікування. Тобто з початку року, коли почалася пандемія, протокол не надсилався або був змінений кілька разів. До того ж міністр констатував, що сімейні лікарі замість адекватної терапії починають лікування ліками, які можуть нашкодити хворому та ускладнити перебіг хвороби. 

«Закликаю лікарів дотримуватися стандарту лікування пацієнтів з коронавірусною хворобою. Він зроблений у дуже зручному форматі і розміщений на сайті МОЗ. Це дуже важливо, бо, на жаль, часто пацієнтам з підозрою на коронавірусну хворобу сімейні лікарі починають призначати одразу декілька антибіотиків. Цього категорично не можна робити», – повідомив Максим Степанов на щоденному брифінгу.

Підсумовуючі викладені дані, ми маємо констатувати наступне:

– Лікарі до сьогодні не завжди призначають ліки, які дійсно потрібні відповідно до протоколу лікування COVID-19. Про це свідчить заява міністра МОЗ Максима Степанова.

– Лікарі навіть при наявності ліків пропонують хворим придбати їх самостійно або пропонують «допомогу» у придбанні вказаних ліків.

– Коштів на лікування виділяється державою багато, але вони не доходять до лікарень. Аналіз закупівель свідчить, що ліки, які мають критичне значення для лікування, закуповуються в критично малій кількості. Це може призвести до катастрофічних наслідків. 

– Більша частина коштів з «коронавірусного» фонду пішла не за призначенням, а була спрямована на більш агітаційні заходи, які не мають нічого спільного з боротьбою з пандемією та медициною взагалі. 

Руслан Мороз, Тарас Боросовський

Коментарі
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Житомира за сьогодні
18:36 Затримали підозрюваного у вбивстві чоловіка на Польовій 17:51 Центр протидії дезінформації оприлюднив список TikTok-каналів поширення ворожої пропаганди 17:27 Увага! Ускладнення погодних умов - вітер 15-20 м/с 17:00 У 2023 році українці щодня програвали в онлайн-казино близько 400 млн грн, — дані НБУ Від читача 15:28 У Житомирі гештальт-терапевтка та волонтерка Ксенія Лавріна проведе тренінг про те, як спілкуватися з військовими 16:56 На майданчику офіційного медіацентру Житомирської ОВА відбувся брифінг щодо проміжних підсумків діяльності робочої групи “Прозорість та підзвітність” 16:40 Все про пандемічний грип: діагностика, профілактика 16:23 11 підліткових клубів Житомира змінили свої назви photo_camera 16:00 У цьому році ремонт доріг на Романівщині розпочнуть у червні. Тоді ж – і завершать! 15:38 Чи буде відкритий постійно Ботанічний сад у Житомирі та хто його фінансує photo_camera 15:20 Ув’язнення загрожує директору комунального підприємства за угоду на постачання електроенергії, що завдала збитків на близько 700 тисяч гривень 15:00 На проходження НМТ у Житомирській області за два тижні зареєструвалося 6 649 кабінетів здобувачів освіти 14:41 З 1 квітня збільшиться розмір компенсаційних виплат роботодавцям, - Держслужба зайнятості 14:20 На Бердичівщині через необережність під час паління згоріла оселя - господар загинув 14:01 Прокуратура повернула Ружинській громаді з приватної власності греблю вартістю понад 800 тисяч гривень 12:40 ДТП з мотоциклом на Олевщині: дві жінки в реанімації, травмований і нетверезий керманич photo_camera 12:21 На вимогу Екоінспекції в Житомирі впорядковано територію на схилі річки Лісна біля Сосновського мосту 12:00 Чемпіони України з футзалу U-15 (2009 р.н.) photo_camera 11:40 Як отримати "Пакунок малюка" 11:19 У Житомирі відкрили Почесне Консульство Естонії. ВІДЕО play_circle_filled
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Житомирі Ваші відгуки про послуги у Житомирі
keyboard_arrow_up