Великий переділ дорожнього бюджету області

Великий переділ дорожнього бюджету області

Проводити ремонти доріг на десятки мільйонів Житомирська ОДА довірила київському підряднику без техніки та необхідного обладнання. Угода на їх оренду укладена з фірмою, діяльність якої фіктивна і, за кримінальним провадженням, полягає у переведенні коштів у готівку.

Прихід нової президентської команди вніс корективи не лише в структуру Житомирської ОДА. Змінилися ключові керівники департаментів, а за ними – основні виконавці робіт.

Розпочався етап великої гри довкола більш ніж мільярдного бюджету. Така сума щорічно виділяється на утримання доріг в області. І розпоряджатися цими чималими коштами буде об’єднаний у єдиний департамент підрозділ облдержадміністрації.

- Розкрадати гроші на дорогах Житомирщини я не дозволю! – завірив під час брифінгу голова Житомирської ОДА Віталій Бунечко.

Відео дня

Голова Житомирської ОДА Віталій Бунечко. Фото: прес-служба

Небажання у подальшому працювати з переможцями минулих торгів очільник області пояснив виявленими фактами розкрадань під час ремонту доріг.

Поки правоохоронні органи розслідують відкриті за заявою посадовця кримінальні справи, у стінах облдержадміністрації розгортається повноцінна битва за підряди між вчорашніми фаворитами торгів і досі нікому не відомими новачками.
 

Дія перша: псевдотендер

Головне протистояння виникло довкола оголошеного у вересні тендеру на ремонт дороги «Попільня  –  Ружин». Управління дорожнього будівництва ОДА запланувало витратити понад 68,8 млн грн на капітальний ремонт 6210 м дороги.

Фото з Порталу державних закупівель

Подані на тендер пропозиції ПП «Автомагістраль», ТОВ «Мего ЛТД», ПП «Артембуд», ТОВ «Спец Комплект Постач» і ТОВ «Бахмачгазбудсервіс» організатори за різними причинами відхилили. До прикладу, ПП «Автомагістраль» через незазначення в документі з постачання асфальту відстані від власного асфальтобетонного заводу до об’єкта будівництва.

Хоча принципового значення для визначення переможця це не має, однак управління дорожнього будівництва ОДА вирішило інакше. І прийняло рішення укласти угоду з ТОВ «Будстандарт ЛТД», пропозиція якого дорожча більш ніж на 20 млн грн, тобто у півтора раза за конкурентів.

При цьому тендерний комітет пропустив цілий ряд порушень серед поданих переможцем документів. У наданому гарантійному листі ТОВ «Будстандарт ЛТД» вказало, що замість дороги Попільня – Ружин зобов’язується капітально відремонтувати вул. Цадика у Бердичеві.


Скріншот з Гарантійного листа Будстандарт ЛТД з проігнорованою помилкою

Не відповідають умовам тендерної документації і подані відомості про матеріально-технічну базу та обладнання, оскільки в них не вказано, хто його поставлятиме. Також переможець до договору про послуги лабораторних вимірювань «забув» надати копії підтверджень атестації та сертифікації відповідної лабораторії. У згоді на обробку персональних даних директор ТОВ «Будстандарт ЛТД» не вказав місце проживання, як це вимагалося тендерною документацією. У порушення вимог тендеру у листі-відгуку переможця відсутня навіть згадка про фактичні основні види та обсяги виконаних робіт.

Тендером зацікавилось Управління Північного офісу Держаудитслужби в Житомирській області, та 18 листопада аудитори підтвердили численні порушення. За 5 днів їх мали усунути або ж відмінити торги, чи визнати їх такими, що не відбулися. Причини повного ігнорування вимог аудиторів очільниця департаменту регіонального розвитку Житомирської ОДА Інна Хоменко коментує наступним чином: «Ураховуючи, що за результами торгів угода укладена до висновку Держаудитслужби, підстав для скасування публічних торгів немає. Крім того, замовник подав пояснення по кожному виявленому факту за результатами ревізії».

Мотивували тим, що при скасуванні торгів нова процедура закупівлі відбудеться лише у грудні. Управління дорожнього будівництва та інфраструктури ОДА «не вважає доцільним скасовувати процедуру закупівлі на надання послуг, вартість яких нижча від очікуваної на 7,7 млн грн». Звичайно ж, про те, що обрана пропозиція на 20 млн дорожча за подані іншими учасниками торгів, облдержадміністрація у відповіді аудиторам не згадує і втрат на десятки мільйонів для держави… не вбачає.
 

Дія друга: тендерна війна

Досконало вивчивши всі порушення під час тендеру, ПП «Автомагістраль» надсилає до Антимонопольного комітету України скаргу. У ній детально описує зауваження, які не врахував чи, можливо, цілком свідомо пропустив крізь очі тендерний комітет управління дорожнього будівництва та інфраструктури ОДА

Після появи на сайті закупівель 11 листопада скарга приймається Антимонопольним комітетом України до розгляду. Допоки колегія комітету не винесене остаточне рішення, процес укладання договору призупиняється.

Сплачені ПП Автомагістраль 15 000 грн за скаргу

Однак чекати довго не довелося. Через день ПП «Автомагістраль» передумало скаржитись і відкликало подану раніше заяву. Чи зайвими для підприємства були сплачені за скаргу 15 тисяч гривень? Мабуть, ні.

Скріншот з відкликаної скарги по дорозі Попільня-Ружин

Причину такої різкої зміни власної позиції ми віднайшли, переглядаючи результати проведених Житомирською ОДА торгів на ремонт доріг. Одночасно із визначенням переможця по капітальному ремонту дороги Попільня – Ружин підбивали підсумки по торгах з капремонту вулиць у селищі Любарі.

Саме після згаданої відмови від скарги, 13 листопада, з’являється повідомлення про намір укласти договір з ПП «Автомагістраль». Наступного дня підприємство визнають переможцем ще у двох торгах. Капітальний ремонт доріг в Олевському та Лугинському районах мають виконати відповідно за 18,8 млн та 13,2 млн грн.

Хоч вони й запропонувала найнижчу ціну, підписувати угоди управління дорожнього будівництва не поспішало. В цей же час, 15 листопада, ТОВ «Будстандарт ЛТД» з ціною, у півтора раза більшою за ПП «Автомагістраль», визнають переможцем у торгах на ремонт дороги в Любарському районі.

Підприємство, вчергове сплативши 15 тис грн, знову звертається зі скаргою до Антимонопольного комітету України. За декілька днів, як попереднього разу, за власною ініціативою скаргу забирають.

Скріншот з відкликаної скарги по дорозі у Любарському районі

І через два дні після появи інформації на сайті з ПП «Автомагістраль» нарешті підписують договір на капремонт дороги в Олевському районі.
 

«Злив» мільйонів з бюджету

За відсутності власного приміщення всю дорожню техніку ТОВ «Будстандарт ЛТД» орендує у ТОВ «Інвестиційно-будівельна група "Фортуна"». Створене у серпні минулого року, товариство досі знаходиться за адресою масової реєстрації.

У нас виникли сумніви щодо наявності перелічених у договорі оренди близько 30 одиниць техніки. І щоб їх розвіяти, ми надіслали запит до Міністерства внутрішніх справ про володіння товариством транспортними засобами. В отриманій офіційній відповіді повідомили, що у Єдиному державному реєстрі за ТОВ «Інвестиційно-будівельна група "Фортуна"» транспорт не значиться!

Натомість облдержадміністрація, яка не вимагала в учасників копій свідоцтв про реєстрацію чи технічних паспортів на техніку, перевіряти її реальну наявність не збирається.

Відповідно до тендерної документації, замовником вимагається посвідчення кожного поданого учасником документа. ТОВ «Будстандарт ЛТД» посвідчило договори оренди техніки, чим підтвердило правдивість та достовірність відображених у ньому даних, – відповіла очільниця департаменту регіонального розвитку Житомирської ОДА Інна Хоменко.

У реєстрі судових рішень ми знайшли порушені кримінальні провадження щодо діяльності ТОВ «Інвестиційно-будівельна група "Фортуна"». В цілому ряді судових ухвал слідчі стверджують про фіктивну діяльність товариства, відсутність будь-якої інформації про наявні складські приміщення, наявність автомобільного чи іншого транспорту.

Згідно із судовими документами, товариство створене для «переведення грошових коштів у готівку та мінімізації податкових зобов`язань суб`єктів господарювання реального сектору економіки, які безпосередньо використовувалися у схемі ухилення від сплати податків».

У кінці листопада в укладений з ТОВ «Будстандарт ЛТД» договір вносяться зміни, і розпорядником бюджетних коштів стає реформований департамент за керівництва Інни Хоменко. Це останній необхідний крок перед проплатою на рахунок посередника десятків мільйонів для наступного переведення у готівку.

Коментарі
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Житомира за сьогодні
12:00 Чемпіони України з футзалу U-15 (2009 р.н.) photo_camera 11:40 Як отримати "Пакунок малюка" 11:19 У Житомирі відкрили Почесне Консульство Естонії. ВІДЕО play_circle_filled 11:00 Підвищення пенсій з 1 квітня: кого стосуватиметься Від читача 15:28 У Житомирі гештальт-терапевтка та волонтерка Ксенія Лавріна проведе тренінг про те, як спілкуватися з військовими 10:38 43-річний житомирянин, у якого стріляли вчора на Польовій, помер у лікарні 10:20 «Незламні постаті Житомира»: стартував ґрантовий проєкт для молоді 10:00 Готівкою у громадському транспорті Житомира можна буде розраховуватися до 1 червня 09:41 Майже до 440 тисяч осіб зросли загальні втрати росіян в живій силі 09:20 Оперативна інформація станом на 06.00 28 березня 2024 року щодо російського вторгнення 09:00 28 березня: яке сьогодні свято, прикмети, традиції і погода у Житомирі 17:57 Які послуги реабілітації безкоштовно надаються ветеранам та ветеранкам? 17:22 З 1 квітня завезти гуманітарну допомогу буде можливо лише з використанням онлайн-системи 17:01 Три заклади охорони здоров’я Житомирської області надають послуги раннього втручання 16:37 За незаконну порубку сосен жителі Малинщини мають сплатити нанесені збитки - близько 120 тис грн 16:20 До уваги рибалок! З 1 квітня стартує нерестова заборона на вилов водних біоресурсів 16:18 Чоловік і жінка з Волицької громади вбили свого знайомого і закопали у себе на подвір’ї 16:00 Березень на Замковій горі. Фоторепортаж photo_camera 15:41 У Житомирі розпочалася 57-а сесія «Школи місцевого самоврядування» photo_camera 15:40 На проспекті Миру вантажівка збила 13-річну дівчинку
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Житомирі Ваші відгуки про послуги у Житомирі
keyboard_arrow_up