Управління молоді Житомира під час карантину фінансує політичну партію (доповнено)

Управління молоді Житомира під час карантину фінансує політичну партію (доповнено)

Попри закриття тисяч робочих місць та нестачу коштів в міському бюджеті, управління молоді та спорту Житомирської міськради провело сумнівну закупівлю на пів мільйона гривень. Через 73-літню бабусю-підприємницю зможуть профінансувати зареєстровану в квартирі переможниці політичну партію «Партія твого міста»

На останній квітневій сесії Житомирської міської ради повідомили, що окрім зарплати, оплати енергоносіїв і харчування, будь-яке інше фінансування містом повністю припинено. Згідно з представленими департаментом бюджету та фінансів даними, втрати бюджету Житомира за квітень 2020 року становлять 25,3 млн грн. Депутат Житомирської міської ради Юрій Мойсеєв, який очолює постійну депутатську комісію з питань бюджету, в інтерв’ю розповів, що вже нині коштів катастрофічно не вистачає.

- Близько 110 млн грн нам щомісяця обходяться тільки захищені наші статті. І сьогодні у нас досить велике питання: ми отримали десь 47-50 млн грн надходжень. Можливо, ми зберемо ще десь стільки ж, а, можливо, і ні. Близько 90 млн грн, до 100 млн грн, ми, може, зберемо. Але цих коштів не вистачає навіть на захищені статті, – стверджує Юрій Мойсеєв.

Депутат Житомирської міської ради, голова постійної депутатської комісії з питань бюджету Юрій Мойсеєв. Дежерело фото: сайт міськради

Голова постійної депутатської комісії з питань бюджету впевнений, що в умовах карантину жодних премій та надбавок працівникам бюджетних організацій бути не повинно. На думку депутата, коли бізнес терпить збитки, переглянути варто і зарплати бюджетників.

Однак, деякі з підрозділів міської ради, замість скорочення витрат і спрямування коштів на боротьбу з епідемією коронавірусу, кидаються грошима наліво і направо.
 

Банкет під час чуми

Яскравим прикладом різкого збільшення витрат в період карантину стало управління молоді та спорту Житомирської міськради. Наразі пішов третій місяць призупинення роботи спортивних закладів, секцій, гуртків, басейнів. Скасовані всі молодіжні заходи та концерти. Відмінені або перенесені спортивні змагання.

За практично відсутньої діяльності управління ще з більшою активністю спускає бюджетні кошти. Можливо, вони необхідні для боротьби проти пандемії? Виявляється, ні. До протидії коронавірусній інфекції вони не мають жодного стосунку.

Оцініть самі. В розпал епідемії, 25 березня, управління молоді та спорту сплачує 10 тис. 500 грн підприємцю Андрію Оржехівському за нотатники і щоденники. Перед цим, 18 березня, на 11988 грн у ТОВ «Комфорт-Модерн» придбані крісла-мішки. В онлайн-системі закупівель інформацію про обидві закупівлі управління молоді на розмістило.




Відразу декілька договорів укладено з підприємцем Владиславом Шпаківським: на 4150 грн – на виготовлення ручок з логотипом, дві угоди на 7 тис. грн та 10 250 грн – на друк плакатів та дипломів, дві угоди сумарно на 4 тис. грн – друк бейджів.

«Розімнувшись» в березні, у квітні управління взялося укладати куди більші угоди. Для запланованого на вересень напівмарафону 13 квітня з полтавським підприємцем уклали угоди з оренди шатра. За 40 годин користування 36 кв. м навісу місто сплатить 20 тис. грн. До речі, з цієї суми тільки одна доставка шатра з Полтави обійдеться в 4 тис. грн.


У цей же день управління з підприємцем Олегом Московцем, до речі, також з Полтави, укладає відразу два договори. Перший – на закупівлю футболок для волонтерів за 22 тис. грн. Другий – на виготовлення медалей і кубків вартістю аж 159 тис. грн. Угоди підписують без проведення відкритих торгів.

Через два дні, 15 квітня, за переговорною процедурою підписується угода на виготовлення друкованої продукції. У житомирської підприємиці Вікторії Чумак замовили листівок, плакатів, афіш, подяк і запрошень майже на 100 тис. грн! Не зазначаючи в договорі вимог до друку та якості паперу, надрукована продукція постачатиметься аж до кінця року.
Не забуло управління молоді та спорту Житомирської міськради про підтримку бізнесу голови обласної організації «Європейська Солідарність» («Блок Петра Порошенка») Олександра Рабіновича. В 80 тис. грн обійдеться бюджету міста 160 годин оренди двох плавальних доріжок в басейні «Lime» ТОВ «Маген Україна».


Спорткомплекс, яким володіє фірма, на 50 % належить дружині Рабіновича – Олені Веретельник. Бізнес-партнером з такою ж часткою є Світлана Сухомлин – дружина міського голови Житомира Сергія Сухомлина. Якщо додати до цього укладений в березні договір 40 тис. грн за оренду залу для проведення чемпіонату з футзалу, отримуємо 120 тис. грн для фірми сім’ї мера та очільника партії БПП в області.
 

Приховане партійне фінансування

На цьому бажання тринькати гроші в управління не зникло. І 17 квітня оголосили тендер з придбання кубків для спортивних заходів. Загалом на нагороди запланували витратити небагато-немало – 370,5 тис. грн. Але закупівля так і не відбувалася: 30 квітня її скасували через високу «ймовірністю заборони проведення масових спортивних заходів на території України на більш тривалий період, а також у зв’язку зі скороченням у 2020 році видаткової частини бюджету Житомирської міської ОТГ та обмеженням здійснення видатків, окрім видатків, пов’язаних з життєдіяльністю Житомирської міської ОТГ».

Водночас в цей же день, 17 квітня, управління визначило переможця в ще більшому тендері. У підприємиці Валентини Северенчук замовили виготовлення по 1083 золотих, срібних та бронзових медалей. Загальна вартість угоди склала рекордні 454 тис. 860 грн.



Скріншот з тендеру управління на закупівлю понад 3 тис медалей. Фото: сайт "Prozorro"

Єдиним конкурентом з дорожчою пропозицією був Олексій Овчаренко. Ціна кожної медалі в нього становила 150 грн, а у пані Северенчук – 140 грн. В решті документів пропозиції обох учасників були тотожними. Навіть подані документи розбиті на однакові сторінки, що стало приводом для більш ретельної перевірки взаємозв’язків між ними. На одній зі сторінок паспорту Олексія Овчаренка міститься відмітка про одруження з Ткач Я.І.

Фото з паспорту Олексія Овчаренко, поданого на тендер. Джерело: сайт "Prozorro"

Вже під прізвищем Овчаренко знаходимо участь Ярослави Ігорівни (так її повне ім’я та по-батькові) в публічних закупівлях. В укладеному договорі на постачання медалей та кубків для Федерації баскетболу України зазначене місце проживання підприємиці.

Дана адреса повністю збігається з адресою проживання Валентини Северенчук, з якою чоловік Ярослави Овчаренко конкурував під час закупівель медалей для управління Житомирської міськради.

Остаточно розібратися в родинних зв’язках ми змогли, коли знайшли ще одну зареєстровану в даній квартирі підприємицю. Нею виявилася Олена Юріївна Ткач – матір Ярослави Овчаренко (до одруження – Ткач). Своєю чергою, Валентина Северенчук доводиться матір’ю Олени Ткач.



Ярослава Овчаренко (Ткач), Валентина Северенчук, Олексій Овчаренко, Олена Ткач (зверху). Фото: мережа фейсбук

Звідси виходить, що Валентина Северенчук конкурувала на тендері з чоловіком своєї рідної онуки. Хоча конкуренцією таку участь в закупівлі не назвеш. Це явна змова між двома близькими родичами заради отримання вигідної угоди. До того ж в квартирних умовах виготовити декілька тисяч медалей 73-річній бабусі далеко не просто.

Насправді професійним масовим їх виробництвом впродовж багатьох років займається якраз родина Овчаренків. Бізнес на сувенірній спортивній продукції заснований ще в Рубіжному Луганської області батьком Олексія – Володимиром Овчаренком. Після подій на сході батько переїжджає в Дніпро, а син – до Києва.

Володимир Овчаренко (посередині) поряд з сином та невісткою. Фото: мережа Фейсбук

Після одруження Олексій Овчаренко переміщує офіс до Житомира. Місце його розташування по пров. Скорульського, 5 обирається також не випадково. Приміщення в будівлі, де раніше розміщувався кооперативний технікум, зараз в орендує здає ТОВ «Місцеві». Зареєстрована в червні 2018 року фірма належить Оксані Вахнюк та Іллю Грицанюку. Останній є чоловіком Ірини Ковальчук – керівниці управління молоді та спорту Житомирської міськради, яка й проводила тендер на закупівлю медалей.

Власник ТОВ "Місцеві" Ілля Грицянюк та його дружина -  начальник управління молоді та спорту Житомирської міської ради Ірина Ковальчук. Джерело фото: фейсбук

У тому, наскільки завищена їх ціна, можемо зробити висновок з інших тендерів, які в цей же час проводились в Україні. Зокрема 10 березня цього року Маріупольська міська рада уклала угоду з Володимиром Овчаренком на закупівлю 4,3 тисячі золотих, срібних та бронзових медалей з брендуванням по 15 грн за одиницю. 

Без брендування ціна медалей навіть при невеликих замовленням не перевищує 11 грн. До прикладу, 31 березня за договом зі школою дзюдо їх варість становить 10,75 грн. Без стрічки Печерська РДА купувала медалі взагалі по 8 грн 40 коп.


Фактично можна говорити, що ціна для Житомира завищена вдесятеро – з 10-15 грн до 140 грн. Тобто на одній такій угоді місто переплатило більш ніж 400 тис. грн!
В електронній декларації керівниця управління молоді та спорту Житомирської міськради не вказала про відкриту чоловіком фірму. Хоч навряд чи не знала про це, зазначаючи отриману в ТОВ «Місцеві» Іллею Грицанюком зарплатню.


Але це ще не все. Теща Олексія Овчаренка - Олена Ткач - давно та тісно співпрацює з Житомирською міської радою. Саме їй довіряють розробку технічної документації із землеустрою на заплановані до продажу земельні ділянки та зміни цільового призначення земель. До прикладу, з нею укладена угода по земельній ділянці під будівництво Палацу спорту на Старому Бульварі, відведення землі в районі пров. Річкового, забудові багатоквартирними будинками на проспекті Миру, 20б та багато інших делікатних земельних питань.

Певно тому, починаючи з минулого року, квартиру Олени Ткач обрали місцем для реєстрації всеукраїнської політичної партії «Партія твого міста». Згідно з поданим партійним звітом вона входить до числа посадових осіб партії, одночасно отримуючи 6 тис. грн за здачу під партійний офіс власного житла.

 

Скріншот зі звіту «Партія твого міста». Джерело: сайт НАЗК

Раніше партія називалася «Патріоти Волині» з реєстрацією спочатку в Луцьку, згодом – у Київській області. У 2019 році її перейменують в «Партія твого міста» з пропискою в звичайній «панельці» по вул. Крошенській, 30.



Фото будинку, де прописаний центральний офіс всеукраїнської політичної партії. Фото: сайт RIA

- Відомо, що існує цілий тіньовий ринок, на якому за значні суми купляються та продаються політичні партії. Статутні документи таких партій після продажу переробляються (здійснюється зміна найменування партії, керівника тощо), – наголошує Міністр юстиції України Денис Малюська.

Зі слів міністра стає зрозумілим, що партію перекупили спеціально під місцеві вибори зацікавлені локальні заможні політики. Як стверджують наші співрозмовники, в Житомирі такою політичною фігурою, що зацікавлена, в першу чергу, в перемозі у мерських перегонах, найімовірніше, є чинний міський голова. На вибори Сергій Сухомлин розраховує піти якщо не під брендом «Слуги народу», то хоча б за мовчазної підтримки оточення президента, сформувавши команду під новим політичним проектом всеукраїнської політичної партії «Партія твого міста».

Ще однією ниткою, яка пов’язує Олену Ткач з владою міста,  є два засновані нею товариства - ТОВ «БТІ центр» та ТОВ «Земельний центр Житомир». Іншим їх співвласником є Володимир Вікторович Мойсеєв. Людина з таким іменем є батьком Юрія Володимировича Мойсеєва, депутата Житомирської міської ради та голови бюджетної комісії, який донедавна працював радником мера Житомира Сергія Сухомлина.


Отже, цьогорічний карантин став не лише нелегким випробуванням для багатьох житомирян. В черговий раз відкрилася справжня сутність керівництва міста – залишати людей на грані виживання, займаючись виключно просуванням політичних проектів та вирішенням фінансових проблем наближеного до неї бізнесу коштом платників податків.

Коментарі (22)
  • Юрій Олексюк

    Ух ти.
  • Натали Павловская

    У 7 хвилинах їзди від мерії мером-вбивцею Сухомлиним реалізован ПРОЕКТ-СМЕРТЬ для 2000 житомиряня(незаконно збудована та незаконно діє АЗС, яка пертворила на газову камеру дитячий майданчик та 3 перші поверхи жилих будинків, судом доведено нецільовек використання землі під даною АЗС, незаконність забудови, незаконне захоплення земель Житомирської ОТК - визнано ТОВ "ЮПІДЖІ", спотворені тротуари та знищені зелені насадження, немає екоекспертиз, підроблені документи та безліч іншого) Оцей мер-"проползит" Сухомлин не виконує рішення суду, не підписує рішення сесії від 03.09.2020, де депутати зобов'язали його це рішення суду виконати. А кандидат Євдокімов від партіїЗЕ у Житомирі питає у нас, мешканців мікрорайону, де влаштовано нам геноцид, - "А що, крім АЗС, в вас проблем немає?" Це питання від правлячої партії, інші кандидати- "проползити" взагалі ігнорують наші вимоги.
  • Сергій Онищук

    В Житомирі більшість один одного знають. Фірма/підприємець, що продає медалі знімала офіс в "місцевому" ще 2 роки тому. Я теж орендував там приміщення. Не виправдовую Іллю. Так, знаю його особисто. Я б не назвав його близьким товаришем. На мою суб'єктивну думку, все, що він "поганого і корупційного" зробив це порадив підприємця, який орендує офіс в приміщенні колишнього коледжу.
    Стаття, суб'єктивно, замовна.
  • Ксенія Бортнік

    Ірина Ковальчук... Можливо ви то бачили? Пишуть, що реклама :) :(
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Житомира за сьогодні
17:50 Підтвердження статусу критично важливого для функціонування економіки та забезпечення життєдіяльності населення в особливий період 17:30 100-річний ювілей відзначив житомирянин Віктор Іванович Поліщук 17:00 Сьогодні з 18 до 22 години для бізнесу та промисловості діятимуть обмеження споживання електроенергії 16:41 Підвішені закони: чому Зеленський затягує із підписанням ініціатив? Від читача 13:56 На платформі Мегого вийшов короткометражний фільм Віталія Кікотя «Сумні портрети». 16:18 Житомирський обласний центр крові має потребу в донорській крові з негативним резус-фактором 16:00 Незаконна реєстрація права оренди на 170 земельних ділянок – на Житомирщині держреєстратора підозрюють у службовій недбалості 15:40 На Михайлівський проводяться роботи з підготовки фонтанів до роботи. ФОТО photo_camera 15:22 Задушив приятеля, а тіло підкинув сусідам – жителя Звягеля ув’язнили на 9 років 15:00 Атмосферні фронти покинуть Україну, температура почне підвищуватися 14:40 Мобілізація за несплату аліментів: як це працюватиме 14:20 Історикам та краєзнавцям представили бачення концепції розвитку парку «Замкова гора» 14:00 “Доступні ліки”: отримуйте життєво необхідні ліки безоплатно або з частковою доплатою 12:40 Втома: причини і методи боротьби 12:20 Житомир і Куп’янськ підписали меморандум про співпрацю photo_camera 12:00 У ніч на 20 квітня на Житомирщині очікуються сильні заморозки 0-3° 11:41 Як отримати пільги на харчування у школах і садочках? ІНФОГРАФІКА 11:20 Два боєприпаси часів Другої світової війни виявили в Бердичеві і Звягелі 11:00 Військовим передали чергову автівку, придбану завдяки волонтерам 10:40 За ініціативи Мінветеранів Уряд спростив отримання статусів особи з інвалідністю внаслідок війни та члена сім’ї загиблого Захисника і Захисниці
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Житомирі Ваші відгуки про послуги у Житомирі
keyboard_arrow_up