ТІНЬОВИЙ БІЗНЕС ЗАСТУПНИКА ГОЛОВИ ЖИТОМИРСЬКОЇ ОБЛАСНОЇ РАДИ

ТІНЬОВИЙ БІЗНЕС ЗАСТУПНИКА ГОЛОВИ ЖИТОМИРСЬКОЇ ОБЛАСНОЇ РАДИ

Нещодавно призначений на посаду заступника голови Житомирської обласної ради Максим Вілівчук не лише приховав в електронній декларації володіння фірмою «Марія-Полісся». Отримуючи чималу зарплатню як посадовець органу місцевого самоврядування, він досі офіційно є директором цього товариства. І попри закриття в податковій приватного підприємця, отримує на персональну картку дохід від діяльності власного інтернет-магазину.

Прихід Максима Вілівчука до влади був усвідомленим. Будучи в минулому скликанні депутатом Корольовської районної ради, він добре ознайомлений з повноваженнями та обов’язками місцевого депутата. В 2015 році, вигравши вибори по одному з округів обласного центру, пан Вілівчук стає депутатом Житомирської обласної ради.

Особливе значення для Максима Олександровича мали цьогорічні вересневі події. Внаслідок кулуарних домовленостей, чинна на той момент голова обласної ради Анжеліка Лабунська вимушено пише заяву на звільнення. Її місце дістається провладному Володимиру Ширмі, що перед цим обіймав посаду першого заступника.

Саме з цього моменту починається «зоряний час» Максима Вілівчука. Крісло йому дістається за партійною квотою. Але повноцінне входження на високу посаду вимагає дотримання кількох умов. Зокрема проходження спеціальної перевірки, яка мала б з’ясувати можливі перешкоди для зайняття ним цієї посади. Звичайно, таких обставин виявлено не було.

Відео дня

Ми б також повірили в чесність та ретельність перевірки, якщо б не натрапили на електронну декларацію пана Вілівчука. В ній, як згодом виявилося, приховано навіть більше, ніж можна було собі уявити.

ПІДПРИЄМЕЦЬ-БЕЗХАТЧЕНКО

Традиційно, як і більшість посадовців, декларацію Максим Вілівчук заповнював у останній момент. Давайте детально розглянемо, що саме він в ній вказав.

Максим Олександрович розпочав підприємницьку діяльність з 2007 року, отримавши загалом за минулий рік 354 тис 18 грн доходу. Серед членів сім’ї вказано неповнолітню доньку.

Пан Вілівчук володіє двома земельними ділянками – 1,4 гектари та 450 кв м., а також двома автомобілями: Citroen Berlingo 2008 р.в. та Renault Trafic 2005 р.в.

Кошти на банківських рахунка і фінансові зобов’язання в Максима Вілівчука відсутні. Трохи пізніше, 4 листопада посадовець подав уточнення до декларації, додатково зазначивши наявність 28 тисяч доларів США та 90 тисяч гривень готівки.

Однак відомості про володіння або ж хоча б користуванням житлом чи будь-якою нерухомістю залишав порожніми. Невже справді заступник голови обласної ради не має місця постійного проживання? Тоді яким чином він брав участь у виборах та став депутатом обласної ради?

Для нас не було складно знайти помешкання, в якому він прописаний і проживає, але так і не забажав зазначити. Це типова двокімнатна квартира в п’ятиповерховій «хрущовці» у пров. Вокзальному. Житло належить матері посадовця – Людмилі Вілівчук. Звичайно, матір не укладала угоди найму чи іншим чином не оформлювала передачу рідному сину права на користування житловим приміщенням.

Проте, за таких умов мати набуває статусу члена сім’ї посадовця, з обов’язковим зазначенням в поданій декларації всіх відомостей про її дохід та майно. І в цьому випадку з’ясувалося б, що пані Вілівчук володіє не однією, а двома квартирами. Їй належить ще одне помешкання на вул. Кибальчича. Угода купівлі-продажу, укладена в серпні 2013 року, засвідчує факт придбання двокімнатної квартири площею 52,3 кв м.
Окрім цього, в березні минулого року Людмила Вілівчук отримала 10 соток під садівництво. Ділянка знаходиться в селі Піски, поблизу обласного центру.

Невже пенсіонерці вдалося накопичити кошти, а син з багаторічним досвідом підприємництва так і не зміг розжитися власним житлом? Чи скоріш реальним власником житла слід вважати Максима Вілівчука.

 

СИДЯЧИ НА ДВОХ КРІСЛАХ

Дослідження описаних квартир мали величезне значення в подальшому нашому розслідуванні. Відкривши Єдиний державний реєстр юридичних осіб, фізичних осіб-підприємців та громадських формувань, ми знайшли за адресами цих двох квартир зареєстровані підприємства та організації

В помешканні у пров. Вокзальному в липні 2014 році Максим Вілівчук разом з Василем Клюбою засновують громадську організацію «Ветерати АТО». Очолив організацію командир відділення 10-го територіального батальйону «Полісся» Микола Тулісов. Назва організації відображає її основну місію: всебічна допомога та підтримка учасникам антитерористичної операції.

В цей же час у серпні 2014 року за адресою іншої квартири матері реєструється громадська організація «Разом сила». Окрім Максима Вілівчука, цього разу засновником виступає Олег Репешко. В чому була потреба створювати практично водночас дві громадські організації, з’ясувати так і не вдалося.

Проте на цьому творчий порив заступника голови обласної ради не завершується. За цією ж адресою 23 липня того ж року реєструється  фірма «Марія-Полісся». Співвласниками товариства стають двоє «свободівців»: Максим Вілівчук та Віктор Брокарєв, на сьогодні депутат Житомирської міської ради. Кожен з них вносить по 5 тисяч гривень, порівну володіючи підприємством.
Інформація про власників та керівництво ТОВ"Марія-Полісся"Основним видом діяльності новоствореної фірми обирається оптова торгівля зерном, необробленим тютюном, насінням і кормами для тварин. Проте спільний бізнес не приніс бажаного розквіту. Після звільнення керівника обласної організації партії «Свобода» Сидора Кизіна з посади голови Житомирської ОДА, політична кон’юнктура не сприяла в наданні бажаної підтримки. Потреба в якій, безперечно, необхідна, коли засновники запланували ведення прісноводного рибальства. В результаті підприємство весь 2015 рік не працювало і не наймало працівників.

З часу заснування обов’язки директора виконував Максим Вілівчук. І це було логічно, оскільки для Віктора Брокарєва було б неможливим поєднувати його діючу посаду лікаря обласної лікарні ім. Гербачевського з керівником підприємства. З призначенням на посаду посадової особи місцевого самоврядування Максим Вілівчук також не міг поєднувати дві посади. Та в черговий раз це його не збентежило.
До сьогоднішнього часу він не перестає бути співвласником і очолювати товариство «Марія-Полісся», отримуючи заробітну платню заступника голови Житомирської обласної ради. Слід відзначити, що нове керівництво обласної ради, включно з паном Вілівчуком, турбується про гідний рівень власних заробітків. Щомісячний дохід кожного з них давно перевалив далеко за 10 мінімальних зарплат (див. мал №1).

Табл №1: Заробітна платня керівництва Житомирської обласної ради за жовтень 2016 року

Керівництво

Житомирської

обласної ради

Ширма

Володимир Васильович,

голова ради *

Крамаренко Сергій Михайлович,

1-й заст. ради

Вілівчук Максим Олександрович,

заступник ради

Посадовий оклад 5976 4648 4316
Доплата за ранг 130,50 104 104
Надбавка за особливий характер роботи та інтенсивність праці 5495,85 4276,80 3978
Премія 3585,60 2788,80 2589,60

Середній заробіток за перебування у службових відрядженнях

1956,78 1477,20 3371,22
Загальна заробітна платня на місяць 19567,75 13294,8 14358,82

На запитання щодо не внесення до електронної декларації відомостей про засноване підприємство та суміщення керівника приватної структури з посадою заступника Житомирської обласної ради, Максим Вілівчук відповів наступним чином:

«По управлінню корпоративними правами зробив усе, що передбачено чинним законодавством та вчасно передав права. По звільненню з роботи зробив частину того, що треба, і з об’єктивних причин не міг зробити всього в короткі строки.

Тепер це питання та зона відповідальності за подальші дії лежить на ТОВ «Марія-Полісся.

Обов’язок внесення відомостей про зміну складу учасників товариства з обмеженою відповідальністю «Марія-Полісся» покладається на дане товариство. Таким чином, вийшовши зі складу учасників товариства, не брав участі у його діяльності, не мав впливу на їх діяльність, і, як наслідок, не володів інформацією про наявність чи відсутність відомостей щодо внесення відповідної інформації до ЄДР.

На даний час учасникам ТОВ «Марія-Полісся» надіслано листи-повідомлення про скликання позачергових загальних зборів. Місяць є мінімальним строком повідомлення і цьому має передувати організаційна робота. Тому повідомлення направлено тільки 15 грудня 2016 р. Дата проведення зборів – у найближчий через місяць вихідний день.

На даний час інший засновник перебуває за кордоном і не може брати участі у зібранні. У разі не зібрання кворуму йтиму до суду з позовом до підприємства про своє звільнення та відкликання виконавчого органу».
 

ПРОЦВІТАЮЧЕ НЕЛЕГАЛЬНЕ ПІДПРИЄМНИЦТВО

Переглядаючи контактну інформацію однієї з заснованих громадських організацій, нас зацікавила одна маленька деталь. В одному з полів ми знайшли електронну адресу та вирішили її перевірити через пошук в Інтернеті.
Електронна адреса, зазначена при реєстрації ГО "Ветерани АТО"Нам одразу ж видало декілька посилань із зазначенням житомирської компанії «Велес». Серед іншого і безпосередній сайт компанії, з широким асортиментом товарів для садівництва та ковані меблі.

Окрім перегляду продукції, інтернет-користувач  може одразу здійснити вибір та розмістити замовлення. Гроші пропонується перерахувати не на розрахунковий рахунок, а на особисту картку «Приватбанку», що безпосередньо належить Максиму Вілівчуку. До речі, у власному профілі в соціальних мережах він також зазначив згаданий сайт.
фото fb-профілю заступника голови обласної ради Максима ВілівчукаТак виходить, поки заступник голови обласної ради працює в своєму службовому кабінеті, на його персональну картку надходять кошти за продані товари його мережі???

Спробуємо переконатися в достовірності наведеної на сайті інформації: реєструємось на сайті та обираємо замовлення (дві вази і горщик для розсади). Разом виходить 162 гривні. Частину коштів надсилаємо на зазначений картковий рахунок.
Фотографія замовлення на купівлю квіткової продукції на сайті "Велес"До нас телефонує менеджер інтернет-магазину «Велес» для уточнення замовлення. Водночас запитуємо про перераховані на картку кошти:

«Ви оплатили на банківську картку?», – перепитують на іншому кінці проводу. –

«Тоді мені необхідно про це уточнити в керівництва. Завтра зранку я вам зателефоную, – запевняє менеджер.
перерахування на банківську картку Максима ВілівчукаЗвіривши, що оплата дійсно проведена, до нас направляють кур’єра, який забирає решту коштів та віддає нам рахунок й замовлений товар.
накладна на отриману квіткову продукціюЗ цього моменту ми стаємо щасливими власниками поставленої нам від заступника голови Житомирської обласної ради продукції.
фотографія замовлених та оплачених вазВиходить, попри офіційне закриття підприємницької діяльності, Максим Вілівчук навіть і не думає припиняти її проводити як через оптовий склад у пров. 2-ому Іподромному, 3а, так і через мережу з чотирьох магазинів. Працює цілий штат людей, які щоденно продають від імені посадовця різноманітний садово-огородній інвентар, без оформлення та без сплати податків.

Залишається лише здогадуватися про розмір тіньового доходу, який щодня отримує Максим Вілівчук «під носом» у житомирської податкової. Саме фіскальні органи мали б здійснювати нагляд та проводити регулярний контроль за нелегальною підприємницькою діяльністю.

Однак реакції від них досі годі чекати. Як і від ПриватБанку, де «інформація по всіх операціях клієнтів (фізичних і юридичних осіб) незалежно від форми власності, є захищеною і не піддається розголошенню».
 

ПОСАДОВИЙ ЗЛОЧИН БЕЗ ПОКАРАННЯ

Юридичний радник Центру протидії корупції (м. Київ) Олександр Литвин розцінює наведені факти як яскраве поєднання перебування при владі з відкритим нелегальним збагаченням та порушенням численних норм законодавства.

«Стосовно даних про оренду або ж користування нерухомістю, дана графа введена давно, ще в паперовій декларації. В чинній на сьогодні електронній формі, він (Максим Вілівчук, – ред.) зобов’язаний вказати повне ім’я та прізвище власника, у якого винаймається житло. Факт самого проживання є підставою для нарахування комунальних платежів. В разі, коли за все сплачують батьки, є підставою вважати їх членами родини, про що також зазначається у відповідній графі декларації, – стверджує експерт.

«Тут має місце факт суміщення посади керівника підприємства, що має на меті отримання прибутку, та посадовця високо рангу в органах місцевого самоврядування. Згідно з розпорядженням Житомирської обласної ради на заступника голови ради покладено широке коло посадових обов’язків. Також на нього поширюються обов’язки у відповідності до вимог закону про корупцію, що виключає можливість перебування у керівництві комерційної структури та повну заборону займатися підприємництвом.

Звісно, необхідно враховувати обставини отримання ним заробітної платні. Тобто, якщо на практиці не буде встановлено виплату доходу, однак відомості про нього містяться в державному реєстрі юридичних осіб, він може понести дисциплінарну чи адміністративну відповідальність. Йдеться про винесення догани або ж адміністративного штрафу. Про кримінальну відповідальність говорити неможливо».

«Однозначно протиправним є суміщення роботи на постійній основі в органах місцевого самоврядування та отримання платежів на картковий рахунок від підприємницької діяльності. Мова йде про корупційне правопорушення, вчинення якого для посадовця означає звільнення з роботи, – підсумовує Олександр Литвин

Наразі редакція газети «20 хвилин» підготувала всі матеріали та документи для передачі у правоохоронні та податкові органи з метою здійснення ретельної перевірки викладених фактів та притягнення заступника голови обласної ради до відповідальності.

Коментарі
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Житомира за сьогодні
17:53 Як держава планує залучити фахівців з інвалідністю до ринку праці? 17:50 Чи загрожує Житомирщині підтоплення? Розповідають гідрологи 17:00 єЧерга для автобусів: на пунктах пропуску з Молдовою кожен автобус зможе обрати час перетину кордону 16:40 Якщо про депутатів, то тут – дисципліна, а якщо про громадськість, то тут… Від читача 18:18 Присвоєння звання ГЕРОЯ УКРАЇНИ посмертно Бондаренко Ігорю Вікторовичу 16:20 У Станишівській громаді зупинили нетверезу водійку: вона запропонувала патрульним хабар 10 тисяч photo_camera 16:17 Не поширюйте фейки: відео нібито з Житомира, як військовий "закопує" ухилянта - російська пропаганда 16:07 У Попільні в гаражі виявлено арсенал зброї: власника підозрюють у резонансному вбивсті чоловіка в Житомирі photo_camera 16:00 У Львові відбувся підсумковий форум «LED Push: Підтримка місцевих економік» 15:40 Житомир попрощався із Захисником Денисом Пекарським 15:20 Вночі у Житомирі зупинили п'яного водія, в салоні авто знайшлися наркотики 15:01 23 випадки захворювання на кір зафіксовано в Україні з початку 2024 року 14:40 Рятувальники ліквідували пожежу в адмінбудівлі приватного підприємства в Житомирі 14:18 ECIDE допоможе 25 громадам організувати літні дитячі клуби: розпочався прийом заявок 13:11 Пил із Сахари знову в Україні 12:40 Пам'ять про героїв-захисників має стати невмирущою photo_camera 12:20 Жителя Житомирського району засуджено на 8 років за умисне вбивство батька 12:02 До уваги водіїв! 25 квітня буде перекрито рух по вулиці Шевченка 11:40 Україна, в якій хочеться жити: Міністерство соціальної політики презентувало демографічну стратегію — 2040 11:20 Житлова субсидія на неопалювальний сезон: кому її призначать автоматично, а кому – за особистим зверненням
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Житомирі Ваші відгуки про послуги у Житомирі
keyboard_arrow_up