Політики, що сидять на мільйонних аграрних дотаціях

Політики, що сидять на мільйонних аграрних дотаціях
Фото Сергія Світлицького/УНІАН

Збиткове для більшості сільське господарство за роки незалежності відкрило декому дорогу до багатомільйонних статків. Більшість з українських мільярдерів мають в своєму багажі аграрний бізнес, щедро профінансований за рахунок державної підтримки. В той же час селянські господарства та рядові фермери без політичних зв’язків щоразу держава ставила за межею виживання. В той же час ряд посадовців Житомирщини саме за бюджетні кошти збудували успішний власний агробізнес.

Дотаційна політика держави
Праця на землі здавна була в пошані у народі. Проте виснажлива робота цінувалася не надто високо. Рівень зарплат працівника сільського господарства досі залишається серед найнижчих в Україні й суттєво не збільшився за останні роки. На противагу цінам на ті ж харчові продукти, які ми бачимо в магазинах.
Розгадка полягає в принципі ведення агробізнесу. Чим більше сільгосппідприємство, тим більший в нього прибуток. І зростання напряму залежить, в першу чергу, від наближеності до влади та ресурсів.
Самою витратною сферою ведення сільського господарства залишається молочне та м’ясомолочне виробництво. На початок незалежності Житомирщина була одним з найбільш розвинутих регіонів з виробництва м’ясо-молочних продукції. В області знаходилося чотири м’ясокомбінати та більше двох десятків молокопереробних заводів, більшість з яких вже не існують. Основною проблемою стало розвал колишньої системи колективних сільгосппідприємств з одночасним переорієнтуванням на приватні господарства, які стали основними продавцями молока та м’яса.
Однак боротьба між новими власниками переробних підприємств за низьку ціну закупівлі, призвела до не бажання селян здавати вирощену продукцію за безцінь і, як наслідок, чергового падіння випуску продуктів харчування. Намагаючись вирішити питання за рахунок імпорту, країна поволі ставала в залежність перед зовнішнім коливанням цін та постійно падаючим курсом гривні.
Вирішити ситуацію мала на меті оголошена на початку 2000-них державна підтримка сільгоспвиробників. Встановлені дотації по рознарядці доводилися зверху, посилюючи значення лояльності чиновників на місцях.
В більшості випадків без хабару не обходилося. Навіть у звіті Державної аудиторської служби України (ДАСУ) вказується, що опитування керівників сільгосппідприємств підтвердило високу корупцію при надання дотації. Більшість з них визнали, що у них вимагали хабар за позитивне вирішення питання при виділенні дотацій.

Фото з сайту Державної аудиторської служби УкраїниНерідко керівники районних управлінь АПК зловживали правом надання дотацій агропідприємствам. Перевіркою ДАСУ в Житомирській області встановлено, що в одному лише Малинському районі головою комісії Ковальчуком О.С. протягом 2008-2010 років зайво нараховано 286 тисяч грн. Основна частина коштів, понад 204 тисяч грн. дісталася кооперативу «Ксаверівський», розташованого в однойменному населеному пункті.
Саме в селі Ксаверів Житомирської області, народився колишній міністр аграрної політики України Микола Присяжнюк. Добре знають в селі і колишнього голову облдержадміністрації Миколу Рудченка. До початку 90-тих він очолював колгосп в Ксавереві, де батько Присяжнюка працював головним агрономом. Серед підприємств, яким неправомірно нараховувалися кошти значиться господарство «Йосипівське». В той час воно очолювалося тим же Рудченком.
Микола Рудченко на зустрічі з виборцями у 2012 році. Джерело ЖОДТРКВ Олевському районі масштаби незаконно отриманих дотацій ще більші. Згідно того ж звіту ДАСУ за один лише 2010 рік державному бюджету нанесено 2 млн. 259 тисяч гривень збитків. В обидвох випадках ніхто з посадовців не поніс жодного покарання.
З приходом до влади Януковича, відповідальним за продовольчу безпеку стає Присяжнюк. Одразу ж вносяться зміни до порядку підтримки сільгоспвиробників, зацикливши всі бюджетні потоки на очолене ним МінАПК. Основна частина податку на додану вартість сільгоспвиробників надходить до Спеціального фонду міністерства та перерозподіляється ним, головним чином в залежності від наближеності до влади.

Зміна у системі розподілу ПДВ для сільгоспвиробників у 2012-2014 роках Джерело agro-businessДо прикладу, відомий «Столичний ринок» отримує в цей час на власний розвиток 110 мільйонів державної підтримки. Куратором проекту ЗМІ називають Присяжнюка через довіреного йому Віктора Пономаренка. Після переходу Пономаренка на голову НАК «Надра України», контроль за ринком переходить Юрію Іванющенку. В цей же час донецький бізнесмен заволодів часткою в одеському ринку «Сьомий кілометр».

Конвертаційні агропідприємства
На той час особливого поширення набувають податкові схеми. Створювалися спеціальні "схемні" підприємства, які мали протекторат серед представників державної влади. Метою їх діяльності було укладання фіктивних операцій з продажу товарів або послуг, а насправді — податкового кредиту, тієї суми, на яку контрагент цих підприємств мав право зменшити податкові зобов'язання з ПДВ.
Так, якщо платник ПДВ мав бажання ухилитися від сплати податку, він переводив їм кошти та отримував документи, які надавали право зменшити податкові зобов'язання, та готівку.
"Схемні" підприємства за свою послугу брали певний відсоток, який до приходу до влади Януковича становив 6-7%. Отримана готівка використовувалася для виплат зарплат у "конвертах". Обсяг зарплат у "конвертах" в Україні оцінюється в 200 млрд грн на рік. Ця схема отримала назву "податкова яма".
За словами експертів Олега Гетьмана та Павла Янковського, існування таких "ям" було б неможливим без участі представників податкових органів, які за певну винагороду "не помічали" "схемних" підприємств. При Януковичу всі схеми почали монополізуватися.
У 2012-2014 роках запрацювали "майданчики", які стали масштабно торгувати податковим кредитом. Вартість їхніх послуг становила 11-13%, з отриманням готівки, з яких близько 6% надходили "сім'ї". На кілька років склалася неймовірна ситуація, коли вища посадова особа держави очолила тіньові схеми з ПДВ.
Зміни у нинішньому податковому законодавству з запровадженням ПДВ-рахунків не побороли "схеми" з використанням спецрежиму ПДВ в аграрному секторі, і їх обсяги тільки зросли. Річ у тім, що держава передбачила для сільгоспвиробників податкову пільгу.
Режим дозволяв безболісно і без сплати додаткових податків декларувати нелегально вирощене зерно як вирощене на власних або орендованих землях і таким чином легалізувати його для відправки на експорт. Зрозуміло, що ті, хто вирощують "тіньове" зерно, ніяких податків не платять. Підприємства, які проводили через себе "чорне" зерно, починали декларувати небачену досі врожайність, яка іноді перевищувала середньостатистичні показники у вісім-десять разів.
З 1 січня 2016 року ці схеми втратили свою актуальність: згідно із змінами до Податкового кодексу, сільгоспвиробники могли використовувати на інвестиційні цілі не всю суму ПДВ, а лише певну частину. Ще кілька місяців ринок податкових кредитів продовжував використовувати схеми з використанням "намальованих" врожаїв, відшкодовуючи податкові кредити через корумповані суди. У березні 2016 року такі схеми перестали існувати.

Відео дня

Вибіркова підтримка

Практично завжди на прямі державні дотації могти претендувати сільгоспвиробники з чітко вираженим партійним забарвленням. Величезні кошти призначалися по програмі компенсації будівництва або реконструкції тваринницьких ферм і комплексів та підприємств з виробництва комбікормів.
На відшкодування половина їх вартості у 2010-2012 роках витратили 1 млрд 18 мільйонів грн. Однак пощастило далеко не всім. Переважно гроші надходили на рахунки фірм, що мали безпосереднє відношення до народних депутатів та власників агро холдингів.
Серед цього списку знаходимо деякі з підприємств на Житомирщині. Слід відзначити класичний агрохолдинг «ВВ агро», який володіє понад 20 тисячами га земель. Ще більш потужнішим є підрозділ СП «Нібулон». Компанія є одним з найбільших сільгсоп-товаровиробників, експортуючи до 3 мільйонів тон збіжжя щороку.
Окрему увагу привертаються господарства «Долинівське» та «Галекс-Агро». Співвласником першого є екс Міністр юстиції України Микола Онищук, який на сьогодні керує Національною школою суддів України.
Фактично він очолює єдину в державі структуру з монопольним правом здійснювати підготовку кандидатів на посаду судді, підвищенню їх кваліфікації та підготовку працівників апаратів судів.
Екс-Міністр юстиції України Микола Оніщук, співвласник СТОВ «Долинське». Фото з сайту Національної школи суддів України«Галекс-Агро» належить в рівних частинах Олександру Ющенку та Олександрі Литвин. Остання є донькою екс голови Державної прикордонної служби України Миколи Литвина, рідного брата народного депутата та екс голови Верховної ради України Володимира Литвина.
На сайті підприємства зазначається, що він є виробником сертифікованої екологічно чистої продукції і є вертикально-інтегрованою компанією. До його складу входить ТОВ «Органік мілк», перший в Україні завод із виробництва органічної молочної продукції. Згідно державного реєстру третиною заводу окрім Олександрів Ющенка і Литвин, безпосередньо володіє син колишнього спікера українського парламенту - Іван Литвин.
Іван Литвин балотувався на виборах до Верховної ради у 2014 році. Фото з виборчої дільниціЗауважимо, що на Хмельниччині у Івану Володимировича Литвина є підприємство «Піг ленд». Партнером по бізнесу виступає Надія Шпак, дружина колишнього голови правління НАК "Украгролізинг" та народного депутата від Народної партії Василя Шпака.
У серпні 2014 року Шпака старшого було заарештовано, а його сина Миколу оголошено в розшук. Держфінінспектори виявили за період 2012-2013 рр. в «Украгролізингу» численні порушення, які завдали сумарна 357 млн грн. втрат державі. Контракти на перерахування бюджетних коштів укладалися з фірмами, заснованими Надією Шпак.
В 2012 році за уряду Азарова з державного бюджету в область надходили кошти за компенсацію вартості закупленої худоби. Отримані 9 млн. 265 тисяч тис. грн. розподілили на шість господарств (див. табл. №1).

Назва господарства:

Надана дотація, грн

Директор

Власник

 ПП "ГАЛЕКС-АГРО"

4 956 000

Ющенко Олександр Миколайович

50 % Литвин Олександра Миколаївна
50 % Ющенко Олександр Миколайович

ТОВ "АГРОВЕСТ ГРУП"

1 148 000

Ющенко Олександр Миколайович

20 % Ющенко Олександр Миколайович
10 % Онопченко Олександр Сергійович

70 % "ЛОВІТАСА СЕРВІСЕС ЛТД" (Кіпр) *

СГТВ "МИРОСЛАВЕЛЬ-АГРО"

1 827 000

Шевченко Сергій Володимирович

100 % НУСБАУМ КСЕНІЯ СТЕПАНІВНА

ПП "УКРАЇНА" 

805 000

Сім’ячко Ганна Михайлівна

Аграрна партія України
Брусилівська районна рада

СФГ "ЯЛИНКА"

354 000

Захарчук Ольга Андріївна

---

 ПСП "САВЕРЦІ"

175 000

Бойчук Анатолій Кузьмич

СПУ,  Попільнянська районна рада

Табл. №1: Перелік сільгосппідприємств, що отримали державну дотацію в 2012 році

 І знову ж таки найбільшу допомогу в майже 5 мільйонів грн отримала фірма ПП «Галекс-Агро».
Не чужим для Олександра Ющенка є й ТОВ «Агровест груп», що отримало 1 млн. 148 тисяч гривень державної допомоги. Основним власником сільгосппідприємства значиться кіпрський офшор, що значно ускладнює процес пошуку істинного власника. До того ж на момент надання державою дотації, ця частка належала віргінській «Ксандер продашн». У розслідуванні видання «Наші гроші» з цією компанією пов'язаний викуп історичну будівлю в самому центрі столиці. Для цього розміщений в ній педагогічного коледж при КНУ ім. Тараса Шевченка приєднали до університету Грінченка та змусили звільнити приміщення під наступний продаж.
Депутат Степан Нусбаум (в центрі) на сесії Житомирської обласної ради«Мирославль-агро», яке отримало з держбюджету близько 2 мільйонів гривень, повністю належить Ксенії Нусбаум. Її батько, діючий депутат Житомирської обласної ради Степан Нусбаум, в попередньому скликанні ради обирався від «Народної партії». Лідером партії з самого початку її існування незмінно залишається той же Володимир Литвин.
Скласти повну картину розподілених дотацій в цілому по області було надскладним завданням. Процес розподілу та перерахування коштів сільськогосподарськими підприємствами був настільки заплутаним та непрозорим, що це визнала навіть Колегія Рахункової палати України. У вересні 2014 року її територіальним підрозділом проведена перевірка дотримання законодавства у сфері використання бюджетних коштів переробними підприємствами Житомирської та Вінницької областей.
Неналежний контроль з боку податкових органів за своєчасністю та достовірністю звітності щодо податкових пільг призвів до приховування окремими переробними підприємствами десятків мільйонів гривень.
Як зазначено у відповіді, протягом 2010-2013 років поголів’я великої рогатої худоби скоротилося у 1,1 раза. У документі констатується, що механізм державної підтримки галузі так і не створив належних умов для покращення стану справ.

Замість спецрежиму - дотування офшорів
Наближається Новий 2017 рік, з приходом якого має повністю відійти в минуле спеціальний режим оподаткування для аграріїв. Міністр агрополітики Тарас Кутовий пообіцяв аграріям повернення до централізованого розподілу дотацій. Однак чіткого порядку та критеріїв, за яким будуть розподілятися державні кошти так і не прозвучало.
Щоб розібратися в ситуації та дізнатися чого варто очікувати найближчим часом, за коментарем ми звернулися до президента Асоціації "Свинарі України" Артура Лози:
«Ми, як Асоціація, підтримуємо спецрежим ПДВ, оскільки це той прозорий механізм, який завжди добре працював. Але, з огляду на вимоги МВФ, перед яким Україна має зобов’язання щодо скасування спецрежиму, нині відбувається пошук альтернатив.
Наразі є кілька варіантів, один із них — той, який був озвучений (Міністерством АПК, - ред.).
Президент Асоціації "Свинарі України" Артур Лоза«У принципі, названі цифри співставні з тими обсягами акумульованого ПДВ, який накопичується внаслідок діяльності тваринницьких галузей. Єдине, що дуже важливо розуміти, за яким принципом діятиме розподіл, - підсумовує Артур Анатолієвич.
«Йдеться про те, що спецрежим буде скасовано, а натомість — існуватиме якийсь механізм, який буде розподіляти ці кошти, пропорційно акумульованому ПДВ. Фактично, від його прозорості і дієвості залежить позитивна чи негативна відповідь».
Задля донесення позиції держави в цьому питанні, ми звернулися до керівника профільного відомства в області, начальника управління агропромислового розвитку Житомирської ОДА Руслана Кирилюка:
«Потрібно передбачати, що зміна спецрежиму вплине на роздрібні ціни для споживачів. Ми поки не можемо говорити про це напевно але таке плани про скасування були озвучені.
На разі хочеться відмітити, що з державного бюджету через Міністерство аграрної політики фінансуються програми по здешевленню кредитів та компенсації вартості закупівлі тварин.
Начальник управління агропромислового розвитку Житомирської ОДА Руслан КирилюкВ цьому році управлінням агропромислового розвитку облдержадміністрації направлено Міністерству аграрної політики та продовольства України реєстр з 5-ти суб’єктів господарювання. Їм нараховано відшкодування в сумі 9045,2 тис. грн за придбані 804 одиниць корів, телиць та нетелей. Найбільше придбано тварин ТОВ «Агро-Цвіт 2012» Радомишльського району – 409 голів на суму відшкодування 4617,0 тис. грн., ПСП «Гошівське» Овруцького району – 188 голів – 2232,0 тис. грн., ТОВ «Вертокиївка» Житомирського району – 100 голів – 931,3 тис. грн. Ще раніше нараховано компенсацію ПСП «Україна». До конці року очікуємо перерахування коштів».
І знову серед власників названих підприємств знаходимо кіпрські офшори та впливових бізнесменів. Зокрема «Агро-Цвіт 2012» належить кіпрській Локріда Інвестментс, а ПСП «Україна» володіє Сергій Кролевець, один з найбагатших представників агробізнесу країни. За даними Forbes статки бізнесмена оцінювалися в 56 мільйонів доларів. Судячи з усього вони ще зростатимуть разом з роздрібними цінами на продукти харчування за подальшої вибіркової державної підтримки.

Коментарі
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Житомира за сьогодні
09:51 Сьогодні у Романівській громаді відбудеться благодійний мотопробіг 09:00 Температурні гойдалки і заморозки у повітрі - прогноз погоди на сьогодні 17:45 Как стулья на работе влияют на спину: важность правильной поддержки (Новини компаній) 17:00 З початку року патрульні зафіксували 8857 порушень водіями швидкісного режиму Від читача 13:56 На платформі Мегого вийшов короткометражний фільм Віталія Кікотя «Сумні портрети». 16:40 В Україні почастішали випадки укусів кліщів: як вберегтися 16:20 У Житомирі бухгалтерка лікарні нараховувала собі більшу зарплату за рахунок інших працівників 16:00 Увага! В Україні очікуються сильні пориви вітру! 15:39 У Радомишлі затримали грабіжника, який вирвав з рук 80-річної бабусі сумку 15:20 На Житомирщині зменшилася кількість виявлених онкохворих з початковими стадіями захворювання 15:00 Як отримати державну допомогу при народженні дитини? ІНФОГРАФІКА 14:40 У Житомирі вночі та вранці 20 квітня сильні заморозки у повітрі! 14:21 Лікарня, що повірила у реформу, матиме ще й наглядову раду 14:00 Військовим передали чергову партію допомоги від Житомира 13:00 Житомир в Instagram: весняний вайб play_circle_filled 12:39 Понад 600 страв: В Україні презентували новий збірник рецептур для шкільних їдалень 12:20 Упродовж доби рятувальники Житомирщини двічі прибирали аварійні дерева 12:00 Чуднівська окружна прокуратура попередила незаконну оренду ставу площею понад 60 га 11:41 У Центру захисту тварин з’явилися нові друзі-волонтери 11:21 У Житомирській обласній універсальній науковій бібліотеці імені Олега Ольжича створено безбар’єрний простір
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Житомирі Ваші відгуки про послуги у Житомирі
keyboard_arrow_up