Перші кроки Сергія Сухомлина на посаді міського голови Житомира

Перші кроки Сергія Сухомлина на посаді міського голови Житомира

Після сходження Сергія Сухомлина на посаду мера в жовтні-грудні 2015 року управління капітального будівництва почало платити десятки, а то й сотні тисяч гривень на користь однієї з фірм, співвласником якої є дружина міського градоначальника. На офіційні запити про надання копій договорів, що були основою для проплат коштом міського бюджету, надсилалися лише відмови. Така засекреченість стала додатковим приводом дослідити щирість благих мотивів приходу очільника міста до влади.

Більшість посадовців усіх рівнів та працівників державних установ можна назвати доволі недосвідченими користувачами інтернету. Черговим шоком для них стало нещодавнє відкриття веб-порталу, завдяки якому вся інформація  стала загальнодоступною про рух коштів на рахунках держказначейства. Досі дані про бюджетні платежі за сімома замками приховувались як на державному, так і на місцевому рівнях.

Розпочнемо, звичайно ж, з дослідження витрат Житомирської міської ради, бюджет якої найбільший з усіх муніципалітетів області. Особливу увагу привернула «аномальна» активність Управління капітального будівництва (скорочено УКБ). Згідно з оприлюдненою інформацією, протягом короткого проміжку часу ця організація перераховувала кілька десятків мільйонів гривень на рахунки приватних структур. Надіславши запит для отримання більш детальної інформації, у відповідь отримую відмову з цілком незрозумілих для себе причин. Молодий керівник УКБ Дмитро Болейко постійно апелює до міжнародних угод коли мова йде про витрачання коштів грантів та позик міжнародних організацій. Проте важко було збагнути, чому відмова надсилається щодо відомостей, котрі стосуються робіт з енергетичного аудиту.

На аналогічний запит Житомирська обласна рада надала повну інформацію
У всіх документах кошти за енергоаудит комунальних установ щоразу платилися одному і тому ж виконавцю - ТОВ «Стров Енержи». Міська рада продовжувала знаходити все нові й нові приводи для відмов.

Відео дня

 

Витоки появи енергоаудитора

Створена в березні 2013 року, ТОВ «Стров Енержи» отримала юридичну реєстрацію в обласному центрі за адресою вул. Промислова, на колишній території заводу «Хімволокно». Серед численних видів діяльності товариства основним зазначається надання послуг з технічного консультування, куди входить і проведення енергетичного аудиту. Оскільки ці роботи підпадають під вимоги ліцензування, фірма звертається до Держенергоефективності за отриманням необхідної ліцензії. Починаючи з 27 листопада 2013 року, ТОВ «Стров Енержи» стає єдиним у Житомирському регіоні ліцензованим виконавцем робіт з енергоаудиту. Зважаючи на закріплені за собою київські телефонні номери, в своїй діяльності вона швидше орієнтувалася на столицю.

Весна 2014 року відкриває перед «монополістом» нові перспективи. З’являється інформація про участь товариства в обговоренні планів реалізації проектів з енергоефективності в Житомирі з представниками міжнародних фінансових організацій. Влітку цього ж року в стінах Житомирської ОДА проводиться окрема нарада з питань енергозбереження, з наполегливою рекомендацією провести енергоаудит у всіх комунальних підприємствах області. В підсумку протягом 2014 року проплати за виконання проведених робіт надходили виключно ТОВ «Стров Енержи». Пролонгувавши співпрацю у 2015 році, місцеві посадовці «забули» про завершення дії ліцензії на проведення енергоаудиту. Товариству видавалася вона на рік і її термін сплив у кінці 2014-го. Проте обраній фірмі це не завадило продовжувати освоєння бюджетних коштів.

У червні 2015 року Міністерство економіки скасувало вимогу ліцензування при проведенні енергоаудиту. Одночасно з наказом Мінрегіонбуду припинив діяти порядок організації та проведення тендерів енергетичного обстеження в бюджетних установах та організаціях і казенних підприємствах. Фактично це дозволило замовляти виконання даних робіт не в одного постачальника, а на загальних конкурентних умовах, дотримуючись вимог при закупівлі послуг за бюджетні кошти.

 

Не користі заради

Восени 2015 року ТОВ «Стров Енержи» починає активно співпрацювати з УКБ. З жовтня по грудень на рахунок фірми регулярно надходять кошти за виконані роботи не лише послуг енергоаудиту, але й за виконані проектні та будівельні роботи. Суми коливаються від 1750 гривень до 28 тисяч, 38 тисяч і навіть більше 165 тисяч гривень за надані послуги з реконструкції системи опалення. Мова йде про сплату коштів за виконані будівельні роботи, на які також необхідна відповідна ліцензія, яка у підприємства була з невеликою перервою.

Державна архітектурно-будівельна інспекція з 11 листопада 2015 року призупинила дію ліцензії АЕ №262103, виданої товариству на початку своєї діяльності у 2013 році. Відновити її знову вдалося лише 25 січня цього року. Причини такого кроку державної структури дізнатися так і не вдалося. Однак наслідок більш ніж очевидний: протягом двох з половиною місяців ТОВ «Стров Енержи» було позбавлено права здійснювати будь-які проектно-будівельні роботи та отримувати за них кошти.

Саме в цей час, не звертаючи уваги на вказані обставини, начальник УКБ Дмитро Болейко, поряд з існуючим договором від 1 вересня 2015 року, оформлює з фірмою додаткову угоду. Про що йдеться в тексті угоди, підписаному сторонами у переддень нового року, залишається таємницею. Тоді ж, 28 грудня 2015 року, актами КБ-2 та КБ-3 приймається виконання робіт з реконструкції системи опалення в дитячому садочку №10 та загальноосвітній школі №1. За два дні на рахунок товариства управління надсилає три платежі, загальна сума яких становить 98 тисяч 472 гривні.

Нікого не дивує, як можливо було за один день при мінусовій температурі реконструювати систему опалення одразу в двох комунальних навчальних закладах?

 

Все заради громади

Як виявилося, причини щедрості лежать на поверхності. Для початку вернемося до минулорічного дослідження “20 хвилин” оприлюднених статків посадовців мерії. Сергій Сухомлин, на той час перший заступник міського голови, вважав технічною помилкою залишені пусті графи у розділі, де мали б фіксуватися наявні в його власності або членів родини частки в підприємствах. Згодом з’явилася виправлена декларація держслужбовця, відповідно до якої дружиною Світланою вкладено в підприємства 15 мільйонів 815 тисяч гривень.

Їй перейшли частки в ТОВ "Кінотон" і ТОВ "Каденція", якими сьогоднішній мер володів разом із Олександром Рабіновичем. Перша фірма - управляє викупленим у міста кінотеатром "Україна", друга – кафе, яке розміщене поряд з кінотеатром. У 2014-му "Кінотон" потрапив до переліку закладів, яким міські депутати дозволили працювати в нічний час. У тому ж таки кінотеатрі розташована ще одна фірма родин Сухомлинів і Рабіновичів – "Кон Бріо", якій належить піцерія "Маріо".


Дружині мера Житомира і сім’ї Рабіновича також належить ТОВ «Візаж», з якого розпочався бізнес компаньйонів. Ще одним центром їх спільної бізнес-імперії стали приміщення обанкроченого заводу «Хімволокно», перетворені з фізкультурно-оздоровчий комплекс ФОК у фітнес-центр ТОВ "Маген-Україна". За адресою завода, вул. Промислова 1/154, знаходимо нам вже відоме ТОВ «Стров енержи», засноване Олександром Рабіновичем в парі з Світланою Сухомлин. Кожний з партнерів вклали по 250 тисяч гривенІз запитаннями про можливий конфлікт інтересів я звернувся безпосередньо до Житомирського міського голови, на які Сергій Іванович Сухомлин погодився надати відповідь:

«Для початку визначимося, що таке конфлікт інтересів згідно із законом, коментує Сергій Сухомлин. Коли чиновник, який розпоряджається бюджетними коштами, оплачує рахунок власного підприємства. В цьому випадку фірма «Стров Енержи» зробила енергоаудит дешевше у порівнянні з ринковою ціною».

20 хв.: З рахунку УКБ  були здійснені оплати не лише за енергоаудит…

“Так, це були гроші, потрібні для реалізації проекту ООН. Було необхідно оплатити проектні роботи й будівництво фундамента для котлів у дитячому садку №10 та середній школі №1. Згідно з умовами проекту, ми повинні були виконати ці роботи до середини вересня, але гроші притримали навмисно. Необхідна сума була переведена з рахунку ТОВ «Стров-Енержи», і ми вклалися вчасно. Швидше за все, Департамент фінансів повернув борг перед фірмою”.

20 хв.: Як ви ставитеся до того, що начальник УКБ Дмитро Болейко відмовляє в наданні копій угод та документів щодо наведених виплат?

“Все це повинно бути загальнодоступним. Використання бюджетних коштів має бути прозорим. Поставлено завдання з березня основну частину закупівель направити через систему «Prozorro» (система прозорих державних закупівель, - Ред.). Вам буде надана вся інформація, що стосується проведених платежів”.

З обіцяних документів Дмитро Олександрович ознайомив лише з проектом реконструкції дитячого садочка. В документації зазначено, що загальна сума встановлення котла на альтернативному паливі склала 2 мільйони 847 тисяч гривень. За умовами декларації про умови надання гранту вклад міського бюджету має становити не менше 10%, тобто 284 тисячі гривень.

Самі договори та документи про виконані роботи з підписами уповноважених осіб так і не були надані через їх конфіденційність. Свою відповідь начальник УКБ підкріпив листом директора ТОВ «Стров Енержи» Світлани Ярош, яка не дає згоду (для Дмитра Болейка рівнозначно забороні) на надання інформації про укладені договори:

Невже посадовець міської ради може безкарно ігнорувати усні доручення мера міста в догоду керівнику приватної структури, приховуючи документи, які стали підставою для сплати коштів міського бюджету? Або причиною засекречування інформації було небажання розкрити власні хиби, які б підтвердили професійну непридатність начальника УКБ. У випадку із Дмитром Олександровичем цілком реально, зважаючи на нещодавно провалену переатестацію. З іншого боку, не варто виключати непереборне в нашій країні «телефонне право», продиктоване кінцевими власниками ТОВ «Стров Енержи».

 

Конфлікт більше є, ніж немає

Щоб розібратися в описаній ситуації, редакція газети звернулася до провідної громадської організації у сфері протидії корупції «Трансперенсі Інтернешнл Україна».  У минулому році вона була однією з ініціаторів створення громадської ради при Національному антикорупційному бюро України, долучившись до всіх етапів формування змін до антикорупційного законодавства.  

«Якщо документи про розпорядження бюджетними коштами містять інформацію про певних фізичних осіб (персональні дані), розпорядник має заретушувати її і надати такі документи без персональних даних. Або ж просто надати інформацію, яка міститься в цих документах», говорить юридичний радник організації Дмитро Кузін.

20 хв.: Чи мають описані обставини ознаки здійснення мером міста Житомира корупційного правопорушення та чи є це підставою до притягнення його до відповідальності, в тому числі до адміністративної, згідно ст. 172/7?

«Якщо міський голова уклав договори чи брав участь у прийнятті рішення про їх укладання із фірмою, де засновником є його дружина, це є порушенням вимог щодо запобігання конфлікту інтересів. В такому випадку можна звертатися із заявою про правопорушення до місцевого відділу поліції», – підсумовує представник Трансперенсі Інтернешнл.

Досить серйозний прокол як для перших ста днів своєї діяльності на посаді мера. Можливо, це лише початок та розминка перед ще більшими "звершеннями", основою яких стане створений Україно-шведський фонд муніципальної програми з енергетики та промислового розвитку. І чи випадково ще рік тому замість міської ради саме ТОВ «Стров Енержи» надана можливість бути його засновником? Участь муніципалітету в цьому процесі, схоже, зводиться виключно до вчасної оплати за всіма отриманими та майбутніми боргами.

Коментарі (23)
  • Александр Черныш

    Такого стану доріг у Житомирі, не пам'ятаю з дев'яностих років, а той гірше!
  • Дмитрий Келесиади

    А много это что он сделал?? Из реально полезных вещей ????
  • Анна Ткачук

    До него все просто воровали,он ворует так же,но при этом делает много для города,хотябы за это можна  сказать ему спасибо!
  • Тоха Алекс

    Пляж остался не застроен.  Девяти этажку поставить и всё.
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Житомира за сьогодні
18:00 Сьогодні ввечері діятимуть обмеження споживання електрики для бізнесу та промисловості 17:51 Збірна команда Житомирщини здобула призові нагороди на Всеукраїнських змаганнях з фігурного катання на роликових ковзанах 17:29 У Житомирі провели аудит безпеки нового скверу на розі вулиць Князів Острозьких та Київської photo_camera 17:00 У Бердичеві і Чуднові поліцейські задокументували кілька випадків нелегального зберігання наркотиків Від читача 13:39 Слідчі Нацполіції оголосили українським фігурантам про підозру в шахрайстві, вчиненому в особливо великих розмірах злочинною організацією. 16:39 У Житомирі судитимуть адвокатку, яка за 30 тис. доларів США обіцяла клієнту «пом’якшення покарання» 16:22 Чоловіки від 18 до 60 років не зможуть отримати консульські послуги за кордоном - про що саме йдеться? 16:20 На Житомирщині планують перейменувати 8 населених пунктів 16:01 85 ветеранських проєктів перемогли у конкурсі фінансування 15:41 Спортсмени з Житомирщини здобули нагороди на чемпіонаті Європи з гирьового спорту photo_camera 15:20 МОН презентувало звіт моніторингу працевлаштування випускників-бюджетників, до якого увійшло 3 виші Житомирщини 15:00 49-річний чоловік загинув під час пожежі на Брусилівщині 14:40 Оприлюднено перелік хвороб хребта, які звільняють від мобілізації 14:20 З 27 квітня заморозки підуть геть та повернеться справжнє весняне тепло 14:00 Дотримуйтесь заходів протипожежної безпеки на Великдень 12:40 До 9 років позбавлення волі засудили бердичівлянина, який вбив чоловіка на зупинці 12:19 Медики відзначають незначне зростання захворюваності на грип і ГРВІ 12:00 Нічна пригода у Житомирі: у водійки зупиненого під час дії комендантської години авто виявили арбалет 11:40 Увага: зміни в маршруті № 23! 11:20 На Житомирщині розпочала роботу комісія ДСНС України, яка має здійснити контрольну перевірку стану організації заходів цивільного захисту в області
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Житомирі Ваші відгуки про послуги у Житомирі
keyboard_arrow_up