На Житомирщині влада під шумок хоче закрити будинок для літніх людей і залишити їх на вулиці

На Житомирщині влада під шумок хоче закрити будинок для літніх людей і залишити їх на вулиці

Прикриваючись децентралізацією, Чуднівська райдержадміністрація намагається закрити останні притулки для літніх одиноких громадян.

Так, на початку листопада 2020 року територіальний центр соціального обслуговування (надання соціальних послуг) управління праці та соціального захисту населення Чуднівської районної державної адміністрації надіслав на адресу стаціонарного відділення для постійного або тимчасового перебування одиноких громадян похилого віку в с. Краснопіль повідомлення за підписом директора ТЦ Т. Луценко, а якому повідомлялося про припинення надання послуг в зв’язку з ліквідацією цього стаціонарного відділення.

На даний час у Краснопільському відділенні для постійного або тимчасового перебування одиноких і літніх громадян перебуває 27 осіб. Всіх їх практично з 10 грудня 2020 року виставляють надвір. Більшість з них пропрацювали в районі все життя, і хоча вони дійсно одинокі та безпорадні, час від часу до них приїжджали друзі, знайомі. 

Серед запропонованих заходів територіальний центр соцобслуговування та Чуднівська райдержадміністрація запропонували стареньким укласти договори з Бердичівським або Житомирським геріатричними пансіонатами або взагалі з приватним благодійним фондом «Лікарня Іванопіль». 

Відео дня

Зрозуміло, що в досить поважному віці старенькі вже не дуже могли опиратися владі, але написали кілька скарг до Президента та подали заяви до суду з вимогами припинити свавілля.

На наш запит, скільки коштів на утримання закладу в Краснополі, де мешкають старенькі, виділялося останніми роками, ми отримали відповідь від директора Чуднівського територіального центру соціального обслуговування Т. Луценко. Суми для району невеликі.

Так, згідно з відповіддю, сума коштів, яка була витрачена на утримання закладу стаціонарного відділення для постійного або тимчасового проживання в с. Краснопіль, склала: у 2019 році витрати на утримання закладу – 684 691,64 грн, заробітна плата працівників – 811 710 грн; у 2020 році витрати на утримання закладу – 406 296,07 грн, заробітна плата працівників – 854 598 грн.

Кількість осіб, які перебували в закладі: 2017 рік – 28 чоловік, 2018 рік – 30, 2019 рік – 26, 2020 рік – 28.

Сума залишкової вартості комплексу будівель стаціонарного відділення для постійного або тимчасового проживання с. Краснопіль станом на 1 грудня 2020 року становить 57 528 грн.

Отже. гроші на утримання відділення не дуже великі. Але замість того, щоб передати в зв’язку з реорганізацією закладу стацвідділення в Краснополі з Чуднівського центру у Бердичівський район, до якого зараз належить після реорганізації с. Краснопіль, стареньких вирішили залишити просто неба.

Щодо запропонованого укладання договорів з приватним благодійним фондом «Лікарня Іванопіль», то на початку листопада інтернет сколихнув скандал із заявою однієї з волонтерок, яка приїжджала до БФ «Лікарня Іванопіль», про жахливе становище стареньких, які перебувають там на проживанні. У кількох ЗМІ з’явилися статті з приголомшливою назвою: «Боялись брати солодощі: волонтерка розповіла про мор людей у пансіонаті на Житомирщині».

Ми також спочатку не повірили, але потім самі записали кілька відео, де старенькі на камеру повідомляють жахливі речі. Також є відеосвідчення колишніх працівників цього благодійного фонду.

Так, у статті стверджувалося, і опитані нами свідки це підтвердили, що в Іванопільському пансіонаті для літніх та самотніх людей працівники полюбляють випити, а підопічні закладу не отримують майже нічого від волонтерських організацій. Навіть офіційне звернення до Уповноваженого Верховної Ради України з прав людини від волонтерки з Бердичівського району не допомогло. Всі відповіді від прокуратури, поліції, райдержадміністрації Бердичівського та Чуднівського районів однакові – не чули, не бачили…

Шокована побаченим у пансіонаті, волонтерка звернулась до правоохоронних органів з проханням перевірити діяльність благодійної організації «Благодійний фонд «Лікарня Іванопіль». З такими ж вимогами звернулося до прокуратури і поліції наше видання. Відповідь правоохоронців була дуже дивна: такого не може бути, тому і перевіряти там нічого не будемо! Але ми на власні очі бачили людей, які на відео розповідають інше. Хоча стареньких хто хоче чути?

Волонтерка розповіла про свого підопічного, до якого приїздила: «Пройшло два тижні, і мені зателефонувала Тетяна – ніби директор, з проханням привезти памперси і зі скаргою на підопічного, який нібито себе погано поводить. Я пообіцяла приїхати, щойно зможу. Мене трохи мучила совість, що я наче підкинула їм безхатченка без соціальних виплат, а тому я зібрала продуктів та речей, яких мало б вистачити на місяць або й півтора для утримання мого підопічного, з надією на те, що за цей час його вдасться прилаштувати у якийсь державний заклад соціального напряму».

Підопічний Сашко мав вигляд набагато гірший, ніж коли потрапив у пансіонат: «Коли я запитала, чи його хтось оглядав та якісь ліки призначав, то мене ніби ніхто не почув, а Сашко, ледь піднявши голову, прошепотів, щоб приїхала, коли ніхто не буде знати, і побачила, якими помиями їх годують. Зі мною була ще жителька нашого села Ларіса, яка теж брала участь у допомозі, мені та їй стало незручно від того, що ми побачили під прикриттям благодійності».

Ми зверталися до правоохоронців з проханням перевірити і цю інформацію. Але знову отримали тільки відписки та відверте небажання щось роботи. Зрозуміло, що зараз йде переформатування районів. Чуднівський майже повністю приєднується до Бердичівського, а значить і будуть поєднані посади, відділи, різноманітні центри та управління. Хто має бажання щось робити під час перебудови? І знову згадується старий китайський прокльон: щоб тобі жити під час змін. А ось стареньким невідомо за які гріхи доводиться терпіти до себе таке ставлення. Як змиритися з тим, що в тому селі, де вони пропрацювали все життя, їх бачити більше не бажають і виставляють безпорадних за поріг?

Підопічні краснопільського закладу зверталися до різних ланок влади, але ніде так їх і не почули.

Згідно із законодавством України, не може бути припинено надання соціальних послуг у разі наявної загрози життю чи здоров’ю особи.

Відповідно до ч. 3 ст. 24 Закону «Про соціальні послуги» рішення про відмову у наданні соціальних послуг та припинення надання соціальних послуг надається особі, яка звернулася із заявою про надання соціальних послуг, отримувачу соціальних послуг (або їхнім законним представникам) у письмовій формі із зазначенням причини відмови або припинення.

Згідно зі ст. 25 Закону «Про соціальні послуги» визначення потреб населення адміністративно-територіальної одиниці/територіальної громади у соціальних послугах здійснюється щороку шляхом збирання, узагальнення та аналізу інформації, у тому числі з урахуванням статі, віку, місця проживання відповідних категорій осіб/сімей.

Порядок визначення потреб населення адміністративно-територіальної одиниці/територіальної громади у соціальних послугах затверджується центральним органом виконавчої влади, що забезпечує формування державної політики у сфері соціального захисту населення.

Згідно з ч. 2 ст. 24 Закону «Про соціальні послуги» особи, винні у бездіяльності в організації надання соціальних послуг, порушенні вимог законодавства про соціальні послуги, несуть відповідальність згідно із законом.

Таким чином, голова держадміністрації всупереч потребам територіальної громади в базових соціальних послугах стаціонарного догляду за вразливими верствами населення, в тому числі особами з інвалідністю, прийняв рішення про припинення надання таких соціальних послуг, при цьому письмово не повідомив отримувачів таких соціальних послуг, повідомивши лише усно через директора територіального центру про необхідність звільнити приміщення.

Старенькі, які звернулися до нас по допомогу, зазначили, що вони є особами, які потребують цілодобового догляду, і припинення надання їм соціальних послуг створить загрозу життю і здоров’ю, призведе до порушення їхніх прав та прав інших осіб і в цілому територіальної громади. Вони впевнені, що ліквідація відділення стаціонарного догляду для постійного або тимчасового проживання територіального центру соціального обслуговування (надання соціальних послуг) Чуднівської районної державної адміністрації проводиться з метою поповнення стаціонарного закладу благодійної організації «Благодійний фонд «Лікарня Іванопіль» особами похилого віку та інвалідами, у яких у власності є земельні ділянки сільськогосподарського призначення. Вказана лікарня не має жодних умов для проживання осіб з обмеженими можливостями і прийме тільки невелику кількість осіб, а інші особи будуть викинуті на вулицю.

Руслан Мороз

Коментарі (2)
  • Саша Серов

    В Житомере открылся частный пансионат. Очень хороший с с приветливым персоналом https://rodnoy-dom-ua.com.ua/ru/pansionats/

    Но это для тех, кто может оплатить уход за пожилым родственником. А Государство когда будет строить такие пансионаты?

  • Ігор Мазепа

    І на житомирщині це не дивина - моральна деградація під керівництвом моральних деградантів досягла апогею. Ще паскудніші справи в тому, що правоохоронці на грунті клептоманії злились в екстазі з чиновниками і ніяк не реагують на тотальний житомирський чиновницький кримінал.

keyboard_arrow_up