Медпункт без ліків, табір без вожатих: як житомирські діти в «Артеку» відпочивали

Медпункт без ліків, табір без вожатих: як житомирські діти в «Артеку» відпочивали
Тісно, зате тепло - у таких умовах проживали діти

До редакції газети «20 хвилин» звернулися кілька батьків з Житомира, яким не пощастило отримати «безплатну» путівку в різноманітні «Артеки», не всі з яких, на жаль, є справжніми.

Для початку трохи історії

Доля «Артеку» така ж складна, як і доля всієї України. Географічно «Артек» – міжнародний дитячий центр біля підніжжя південно-західного схилу гори Аю-Даг у Криму (нині окупований Росією), розташований поблизу селища Гурзуф. Названий так від імені урочища Артек. Табір було відкрито 16 червня 1925 року під егідою Червоного Хреста РРФСР. У 2006 році Артек став єдиним у світі дитячим центром, якому було присвоєно статус «Під егідою ЮНЕСКО».

До анексії Криму Росією в «Артеці» 60% українських дітей відпочивали на субсидованій основі або безплатно: діти з сімей з низьким рівнем доходів, з багатодітних сімей, сироти, інваліди та обдаровані діти. У липні 2008 року повна вартість тритижневої путівки становила 1050 – 2150 доларів. 

Через неможливість функціонування дитячого центру на території окупованої АР Крим проведено перереєстрацію державного підприємства України «Міжнародний дитячий центр «Артек» (ДПУ «МДЦ «Артек»).

Відео дня

22 червня 2016 року ДПУ «Міжнародний дитячий центр «Артек» відновив свою роботу на базі санаторного комплексу «Пуща-Озерна» за адресою: Київ, Пуща-Водиця, 14-та лінія. (16,6 км від станції метро Дорогожичі). ДПУ «МДЦ «Артек» належить до сфери управління Державного управління справами України. ДПУ «МДЦ «Артек» включено до Державного реєстру дитячих закладів оздоровлення та відпочинку за № 312, Державного реєстру майнових об'єктів оздоровлення та відпочинку за № 798. У 2017 році до ДПУ «МДЦ «Артек» приєднано дитячу співдружність «Артек-Лісовий» за адресою: м. Київ, Житомирське шосе, 17 км.

Велика кількість клонів «Артеку»

Після анексії Криму в Україні з’явилося одразу кілька дитячих таборів, які почали активно використовувати бренд «Артек».

На сайті відкритих даних Opendat.ua ми можемо дізнатися про велику кількість приватних дитячих таборів, які мають однією зі складових в назві слово «Артек». Так, в інтернеті є сайт дитячого табору «Артек-Прикарпаття», який зареєстровано за тією ж адресою, що й ТОВ «Оздоровчо-профілактичний комплекс Планета Здоров'я». Розташоване вказане ТОВ «ОПК Планета Здоров'я» за адресою Львівська обл., місто Трускавець, вулиця Суховоля, 61. Директором зазначено Шикову Карину Георгіївну.

Хто і як купує путівки в «Артеки», які не зовсім «Артеки»?

На сайті Мінсоцполітики 7 травня 2021 року з'явилося оголошення про закупівлю «Послуги з оздоровлення і відпочинку дітей, які потребують особливої уваги та підтримки, в дитячих закладах оздоровлення та відпочинку вищої категорії, які розташовані в гірських районах (районах, в яких розташовані населені пункти, віднесені до категорії гірських)» загальною вартістю в 149 994 163,00 грн без ПДВ.

Всього було оголошено про 2 аналогічних лоти. Лот 1 на 5710 путівок на суму 74 990 514,90 грн без ПДВ і лот 2 з аналогічними умовами на 5 711 путівок на суму 75 003 648,10 грн без ПДВ. Відповідне оголошення про початок тендерних процедур було розміщено на сайті Держзакупівель.

Стосовно претендентів, то по лоту 1 при двох учасниках аукціону – ТОВ «ЛАЯР СІТІ» і ТОВ «Оздоровчо-профілактичний комплекс Планета Здоров'я» – було визнано переможцем першого учасника з ціною в 73 858 861,00 грн без ПДВ при загальній різниці в ціні в 5710 грн.

Другий лот також розігрували ті ж самі два учасники. Зрозуміло, щоб нікому не було образливо, тепер перемогло ТОВ «Оздоровчо-профілактичний комплекс Планета Здоров'я» з пропозицією в 73 858 860,00 грн без ПДВ. Найсмішніше в цих недитячих-дитячих тендерах, що в такій ситуації пропозиція учасника, що програв, була більше тільки на 1 гривню! Ціна однієї путівки при цьому склала приблизно 12 932,74 грн. Після цього що б і хто б чого не стверджував, але наведені цифри мають дуже кумедний вигляд!

Звісно, ці не зовсім зрозумілі результати потрібно якось обґрунтувати. На сайті Міністерства соціальної політики України було розміщено роз’яснення щодо «Послуги з оздоровлення і відпочинку дітей, які потребують особливої уваги та підтримки, в дитячих закладах оздоровлення та відпочинку вищої категорії, які розташовані в гірських районах». Окремо було зазначено: «Разом з тим інформуємо, що вартість одного ліжко-дня путівки до державного підприємства «Український дитячий центр «Молода гвардія» (далі – ДП «УДЦ «Молода гвардія») і державного підприємства України «Міжнародний дитячий центр «Артек» (далі – ДПУ «МДЦ «Артек») затверджено наказом Міністерства соціальної політики від 26.02.2021 № 105. Так, вартість путівки до ДП «УДЦ «Молода гвардія» становить 12 666,78 гривні; до ДПУ «МДЦ «Артек» – 13 599,6 гривні. Отже, вартість путівки в заклади не може перевищувати 13 133,19 гривень. Враховуючи потребу в забезпеченні 2 441 591 дитини пільгових категорій в Україні послугами з оздоровлення та відпочинку, вартість путівки та суму виділених коштів, є можливість придбати 11 421 путівку».

Про що йдеться у тендерній документації щодо умов відпочинку дітей

У Додатку № 3 до Тендерної документації – «Кваліфікаційні критерії та перелік документів, що підтверджують інформацію учасників про відповідність їх кваліфікаційним критеріям» у п 1.1. зазначені необхідні умови, а саме наявність земельної ділянки дитячого закладу оздоровлення та відпочинку, комплексу будівель та споруд для розміщення дітей (спальні корпуси), для харчування дітей (харчоблок, зала для прийому їжі), для медичного обслуговування (медпункт, ізолятор), для організації фізкультурно-спортивної діяльності (наприклад футболу, баскетболу тощо), для організації виховної діяльності та дозвілля (наприклад гуртки, студії).

Є конкретні вимоги до кваліфікації працівників, обов’язкового профілактичного медичного огляду відповідно до Правил проведення обов’язкових профілактичних медичних оглядів працівників окремих професій, виробництв та організацій, діяльність яких пов'язана з обслуговуванням населення і може призвести до поширення інфекційних хвороб, затверджених наказом МОЗ України від 23.07.2002 № 280, зареєстрованого в Мін’юсті України 08.08.2002 за № 639/6927.

Крім того, обговорюються вимоги до послуг проживання: «Розміщення дітей здійснюється відповідно до ДСанПіН 5.5.5.23-99, затверджених постановою Головного державного санітарного лікаря України від 26.04.1999  № 23, та Тимчасових рекомендацій щодо організації протиепідемічних заходів у дитячих закладах оздоровлення та відпочинку на період дії карантину у зв’язку з поширенням коронавірусної хвороби (COVID-19), затверджених постановою Головного державного санітарного лікаря України від 30.07.2020 № 43». У разі захворювання дитини організовується її лікування, за потреби – у медичному закладі.

З листування батьків у батьківському чаті ми можемо зрозуміти, що більшість зазначеного та переліченого відсутнє.

Що ж таке дитячий табір «Артек-Прикарпаття»?

Раніше, на початку 2014 року, комплекс будівель, в яких зараз розташувався дитячий табір «Артек-Прикарпаття», належав депутату Верховної Ради Андрію Лопушанському, члену депутатської фракції політичної партії «Європейська солідарність». Але після гучного скандалу з невиплатою заробітної плати працівникам готелю, згідно з відкритими даним, які перевірити на зараз, на жаль, неможливо, з’явився новий власник у вигляді ТОВ «ГРІН ХОТЕЛ» зі статутним капіталом у 8 923 262.40 грн, яке зареєстровано за адресою: місто Харків, вулиця Різдвяна, б. 9. Дата реєстрації: 26.01.2019. Кінцевим бенефіціаром, тобто власником, значиться Фароян Омар Едуардович, 1990 року народження, з місцем проживання у місті Києві.

Ось саме з ТОВ «ГРІН ХОТЕЛ» і було укладено договір оренди ТОВ «Оздоровчо-профілактичний комплекс Планета Здоров'я» на комплекс будівель у місті Трускавець за адресами: вул. Суховоля, 63, 65, 63-б. Термін дії договору оренди закінчується 31.12.2021 року.

Крім зазначених будівель оренди, ТОВ «Оздоровчо-профілактичний комплекс Планета Здоров'я» орендує ще кілька будівель поряд, які створюють цілісний готельний комплекс.

На сайті «Інспекційний портал» ГУ Держпродспоживслужби у Львівській області ми можемо знайти перевірку за № 2522040 за січень 2021 року, де зазначено суб’єкт господарювання: Дитячий оздоровчий табір «Артек-Прикарпаття» на базі ТОВ «ОПК Планета здоров’я». Адресою зазначено знову м. Трускавець, вул. Суховоля, 65, з чого ми можемо зробити цілком логічне припущення, що в оренді перебуває майже повністю готельний комплекс з кількома різними готелями, закладами відпочинку та розваг під одним загальним брендом.

Контрагент ТОВ «ОПК Планета Здоров'я» зареєстрований 21.08.2002 за юридичною адресою: Львівська обл., місто Трускавець, вул. Суховоля, буд. 61. Керівником організації є Шикова Карина Георгіївна. Розмір статутного капіталу складає 500 000,00 грн. Основним видом діяльності зазначена 86.21 Загальна медична практика. Але також в переліку КВЕДів зазначені торгівля роздрібними товарами, тютюновими виробами (зрозуміло, адже всі сучасні дітки палять, як кочегари), а також є КВЕД, якій дозволяє створення дитячих оздоровчих таборів. Отже, всі послуги в одному флаконі.

Крім того, на сайті «Трускавець-тревел» зазначено, що нині санаторій «Женева» у м. Трускавець продовжує свою роботу. Окремо вказано, що санаторно-готельний комплекс «Женева» у Трускавці (повна назва «Royal Hotels & SPA Resorts») – це один із найновіших санаторіїв європейського рівня з великою лікувальною базою і найбільшим СПА-центром на курорті – працює 11 басейнів та 18 саун. Санаторно-готельний комплекс «Royal Hotels & SPA Resorts» складається з корпусів Женева, Цезар, Променад і Роял Гранд. Всі готелі комплексу сполучені критим переходом між собою і мають підземний перехід у СПА-центр. Адреса нам вже відома – це так званий адресний простір: м. Трускавець, вул. Суховоля 61-63.

Про що ми дізналися з листування батьків

На початку року батьки багатодітних сімей, батьки, діти яких отримали якісь нагороди на рівні області або держави, які мають визначні досягнення у будь-якій галузі науки, спорту або навчання, мали можливість подати заяву до місцевих органів влади щодо надання безоплатної путівки для дітей на оздоровлення. Місцеві органи передавали всі зібрані дані до департаменту соціального захисту населення Житомирської ОДА, який виконав тільки роль розповсюджувача путівок та організатора від’їзду та зустрічі дітей. Всі інші функції з відпочинку житомирських дітей здійснювало Міністерство соціальної політики України, яке власне й провело цей тендер.

Всі готелі, які використовувалися для організації дитячих таборів відпочинку, попри окремі будівлі та різні назви, мають єдину інфраструктуру, тобто функціонують на одній території як єдиний заклад. Тому дуже дивно було дізнатися, що одночасно з дитячими оздоровчими таборами продовжують функціонувати готелі для дорослих, які самостійно приїжджають на відпочинок. На сайті «Трускавець-тревел» про це наявна досить конкретна інформація.

Про жодні вимоги карантину, напевно, у м. Трускавці ніхто не чув. Заходи безпеки також залишаються під великим питанням.

Вже на етапі трансферу дітей до місця відпочинку були порушені норми комунікації між організаторами та батьками. Було створено батьківський чат у месенджері Viber, але вже за кілька діб адміністратори припинили діяльність. Тільки за втручанням одного з батьків вдалося поновити комунікацію насамперед між самими батьками. Адміністрація табору на дзвінки батьків здебільшого не відповідала. Що саме відбувається на території табору, батьки дізнавалися від власних дітей, а не від вихователів.

В самому чаті батьки залишали не дуже приємні відгуки щодо організаторів табору. Декого навіть наполегливо просили не вживати обсценну лексику: «Давайте, будь ласка, без виразів, розумію, нерви. Але не в усьому винні вожаті, поясню. Це підлеглі тупої (не побоюся цього слова) директорки <…>, яка не зуміла організувати персонал, медпункт, їдальню, заходи для дітей. Риба гниє з голови. По-друге, вожаті практично – це учні коледжів, ВНЗ, у багатьох немає освіти і досвіду, їх, так можна сказати, як «дітей кинули на дітей». Тому такої лайки вони не заслужили. Да, не зуміли організувати дітей, не тому, що дурні, а тому що не знають як. І взагалі вожатим зобов'язані проводити нібито підготовчі курси. І ця вина в цьому тільки адміністрації всього табору і тих, хто кришує цей табір. Директриса – повний відморозок, я поспілкувалася з нею тільки в перший день, в наступні дні тупо ігнор, чоловік телефонував – ігнор, мама моя дзвонила – ігнор. Ось і вся в цьому каламбурі причина, не було спочатку потужної організації».

Далі з’ясувалося, що діти перебувають в умовах, зовсім не карантинних. У двомісний дорослий номер готелю ставили додаткові ліжка і отримували п’яти–шестимісні палати для дітей. А те, що навіть проходу між ліжками не було, це вже нікого не турбувало. У перші дні в дітей навіть не було питної води. І це при тому, що у вимогах до тендеру записані ще й санаторні процедури!

Але потім, як у казці – чим далі в ліс, тим страшніше!

Одночасне перебування дітей та дорослих на території готельного комплексу можна проілюструвати дописом одного з батьків з того чату у Viber, тільки у літературній обробці: «У мене особисто вже і руки, і мову паралізувало, я і на ресепшені там посваритися встигла за присутність поліції на території табору і обшуків в кімнатах, і з ГУВС Трускавця поспілкувалася, на підставі чого перевірки. Відповіді, звичайно, не було, але був сигнал про сп'яніння наркотичними засобами на території бази відпочинку (це там, де розміщувалися діти, – авт.), тому оглядали всі поверхи, на законних підставах, адже сигнал нібито зафіксований. І ще дівчина з ГУВС чергової частини сказала, що там, на жаль, це дуже часто відбувається, прибувають закордонні гості і зловживають всім, а дирекція дала клопотання про посилений режим контролю приватної території на період перебування дітей у таборі».

Отже, поряд із місцем проживання дітей хтось вживав наркотики, поліція це зафіксувала і проводила по всіх поверхах обшуки і в дітей також? Це, мабуть, щось з екстрим-шоу для дорослих? Ні – це звичайна практика наших приватних таборів відпочинку. І відбувається це не тільки у м. Трускавець. Подібних «псевдо-Артеків» вдалося нарахувати понад два десятки по Україні.

Діти без вожатих, медпункт без ліків, а табір – без працівників…

У цьому таборі перебували діти з різних регіонів України. Але всі переконалися, що табір організаційно абсолютно не був готовий до прийому такої великої кількості дітей. Педагогічний склад без освіти та не повністю укомплектований. За словами батьків з Маріуполя, управління соцзахисту регіону звернулося до прокуратури із заявою про порушення умов перебування дітлахів у таборі. Батьки впевнені, що інші структури, які займалися розподілом путівок, разом із батьками повинні подати аналогічні заяви до прокуратури. Адже організатори зекономили на всьому – на вожатих, на харчуванні, на медичному обслуговуванні тощо.

Але дітям «відпочинок» запам'ятається інакше. У їхній пам'яті залишиться животіння в кімнатах, бійки і лайка з малолітками на поверсі в загоні, «шкільне» харчування, короткі і яскраві екскурсії і трохи дружніх моментів у спілкуванні за інтересами з однолітками. Але це не «Артек».

Ще один допис взагалі без коментарів: «Ми з Житомира, у молодшій в загоні, крім дітей, і вожаті хворіють, діти самі ходять в медпункт за лікуванням, яке виявляється тільки разовим (таблетка, полоскання, спрей), без будь-яких рекомендацій приходити знову, поки не одужають. І до цього ніяких цікавих заходів, ігор, занять немає, елементарної зарядки немає. Вперше в житті стикаємося з такою формою дитячого відпочинку».

«Діти дізналися, що їхні хворі вожаті поїхали додому. І нових досі немає. А без вожатих їх ні в басейн, ні на прогулянки-екскурсії не пустять. За чутками, в когось з вожатих виявили COVID-19. Вожаті поїхали, в тому числі старша вожата, діти залишилися з черговим вожатим, завтра буде зрозуміло, хто до кого буде прикріплений».

На жаль, додзвонитися у департамент соціального захисту населення Житомирської обласної державної адміністрації для коментаря щодо ситуації, що склалась, нам не вдалось. Виявилось, що в установі проходить реорганізація, тому на телефонні дзвінки ніхто не відповідає.

Сумні висновки наостанок…

Підсумовуючи всі наведені факти, ми з превеликим сумом констатуємо, що прикриваючись нашими дітьми, деякі комерсанти за підтримки чиновників високого рангу провернули чергову аферу, вбивши двох зайців, – нібито надали послуги з оздоровлення дітей та отримали за це гроші і знайшли одночасно спосіб за державні кошти відремонтувати приміщення приватних готелів.

Руслан Мороз

Хочете отримувати новини першими – приєднуйтеся до нас у соцмережах

Коментарі (3)
  • Читач92

    Ось і нам не пощастило планувати поїздку в цей табір. За 2 дні до поїздки як мінімум 202 дітям Києва сказали що заїзд відміняється. Велике питання чому департамент це дозволив, може він знав і тому не купував білети на потяг. Чому табір, який оприлюднив дати заїзду майже за місяць і виграв тендер все переграв за 2 дні. Може просто вигідно зараз приймати не дітей, більшість з яких ВПО, діти військових, багатодітній. Я не буду писати що пережили діти, які так чекали в цей час хоч якогось різноманіття, але впевнена що якщо провести розслідування, комусь це вигідно.
  • Читач92

    Запропонували путівки, прочитала і тепер страшно відпускати туди дітей.
  • Читач91

    Запропонували путівки, прочитала і тепер страшно відпускати туди дітей.

keyboard_arrow_up