Корупційні схеми директора найбільшого лісництва Житомирщини – депутата облради. Олександра Павлушенка

Незмінному, з часів Януковича, директору Словечанського держлісгоспу Олександру Павлушенку, по якому відкриті численні кримінальні провадження, завжди вдається виходити сухим із води

«Жити по-новому» з таким гаслом після революції Гідності прийшла нова влада. Українці відразу ж відчули, як це жити по-новому з старими обличчями та незмінними корупційними схеми. Ухвалений в 2014 році Закон «Про очищення влади» не торкнувся багатьох одіозних постатей. Багато посадовців досі продовжують перебувати на посадах.

Одним із таких є Олександр Павлушенко - директор ДП «Словечанське лісове господарство» та депутат Житомирської обласної ради від «Блоку Петра Порошенка «Солідарність». Але схоже він не надто цим переймається. Натомість швидко нарощує власні статки та приховує майно, оформлене на близьких.

 

Приховані та забуті справи Павлушенка

За дев’ять років на посаді директора держпідприємства, Олександр Денисович не раз перебував у епіцентрі різних скандалів. Надовго запам’ятали українці як в 2011 році директор лісгоспу дозволив близько двом сотням джипів влаштувати автоперегони по Поліському заповіднику, що знаходиться біля північного кордону з Білоруссю. Тоді заступник голови Національного екологічного центру України Олексій Василюк наголошував, що проведення перегонів по заповідникам є неприпустимим, оскільки там заборонено ходити навіть пішки. Для організаторів автоперегонів дані аргументи виявилися не вагомими, а пан Павлушенко, будучи тоді керівником Словечанського лісгоспу та депутатом районної ради, очевидно не зміг відмовити Віктору Януковичу-молодшому, який був одним з активних учасників автоперегонів по бездоріжжю.

Водночас працівники ДП «Словечанське лісове господарство» неодноразово порушувалися кримінальні провадження. Зокрема справа стосувалася укладання із рядом підприємств фіктивних договорів на виконання послуг. Фактично придбані послуги виконувалися самими лісовими господарствами, а державні кошти привласнювалися посадовими особами Словечанського держпідприємства.

Не слід забувати, що саме на території Словечанського лісгоспу знаходяться значні поклади бурштину. Маючи прямий доступ до сонячного каменю, працівники лісгоспу вирішили швидко збагатитися, прокрутивши корупційну схему, за якою й досі триває кримінальне провадження. Під час досудового розслідування встановлено, що працівники «Словечанського лісового господарства» зловживали службовим становищем, діючи у власних цілях із особами, які не є працівниками даного підприємства. Таким чином, працівники дозволяли та організовували незаконний видобуток бурштину, отримуючи за це винагороду в якості частини видобутого.

Дивує те, що попри державний статус підприємства, закупівлі Словечанський держлісгосп здійснює за прямими договорами. Фактично всі ремонтні роботи капітальних споруд та закупівля матеріально-технічних засобів відбувається без проведення тендеру. Ще у 2015 році, не провівши тендерні торги, «Словечанське лісове господарство» придбало два позашляховика Mitsubishi L200 за 492 тис. грн та за 850 тис. грн.

Дана «традиція» існує й понині. Яскравим прикладом слугує придбання лісгоспом в січні 2018 року за Renault Trafic Combi 1.6 за 991, 6 тис грн. Однак на сайті продавця ціна обраного автомобіля складає 785,1 тис грн. Відповідно тільки на одному тендері Словечанський лісгосп зайва переплата становить щонайменше 205 тис грн.

За аналогічні порушення при проведенні торгів без застосування визначених законодавством процедур закупівель до відповідальності притягнуто т.в.о. директора ДП «Житомирський військовий лісгосп». Щоб зрозуміти, наскільки правомірні дії керівництва Словечанського лісгоспу, який системно порушує тендерне законодавство, проводячи закупівлю товарів на суми, що перевищують 200 тис. грн. за неконкурентною процедурою, я звернулася до експерта центру «Ейдос» Гюнель Бабакішієвої:

- Наразі немає єдиного підходу до питання віднесення лісгоспів до замовників в розумінні Закону "Про публічні закупівлі". Вони є державними підприємствами, які забезпечують потреби держави, проте здійснюють свою діяльність на промисловій/комерційній основі і це їх виводить з-під дії Закону. Але практика з притягнення до відповідальності посадових осіб лісгоспів за порушення Закону «Про публічні закупівлі» існує, - запевнює пані Гюнель.              

      

                        Незламні «схеми» часів Януковича

За часів правління Януковича, голова Державного агентства лісових ресурсів Віктор Сівець розробив масштабну корупційну схему. Кожен хто хотів придбати лісоматеріали  в  лісгоспах, повинен був перерахувати кошти на офшорні компанії за фіктивні маркетингові послуги. Через певний проміжок часу, ці кошти відмивалися через панамські офшори, власником яких являлася дружина Сівця – Марина Журавльова.

 Як не дивно, Словечанський лісгосп залучався та приймав активну участь у цій схемі. Матеріли кримінальної справи свідчать, що працівники держпідприємства «вчиняли неправомірні дії щодо встановлення вартості необробленої деревини, укладаючи завідомо незаконні договори з фірмою «Глобус ЛЛС», занижуючи ціну на деревину, тим самим розтрачаючи кошти державного підприємства». 

Навіть після втечі Януковича та його соратників, дана схема ще  довго діяла. У період з 2014 по 2016 роки, лісгоспи, серед яких і ДП «Словечанське лісове господарство», використовуючи підконтрольні підприємства – нерезидентів при експортуванні лісоматеріалів та пиломатеріалів, ухилились від сплати податків на суму 3,4 млн. грн.

Контракти на експорт пиловника хвойних порід та деревини, під виглядом паливних дров, для укладалися із зареєстрованими в Лондоні офшорних компаніях «OSUNA Holding LLP» та «GLD TRADE Holding LLP». Насправді реальними покупцями деревини з Житомирщини були румунські компанії, які сплачували посередникам вже по європейським цінам. Англійськими «прокладками» управляв Вадим Корікалов, який в цей же час очолював зареєстроване в Коростишіві ТОВ "Укрлісматеріали», до банківських рахунків якого слідство за рішенням суду отримало доступ.ї

Фото: витяг з судового рішення

Із запитанням чому на сьогодні допускається існування подібних схем я звернулася безпосередньо до начальника Управління лісового та мисливського господарства в Житомирській області:
Я думаю, що ні управління, ні лісгоспи не є учасниками як таких схем, - заперечує - Схеми? Якщо у когось і є якісь потуги, то вони на рівні суїцидальних речей. Я не знаю як хтось, щось може організувати в період, коли працює НАБУ. За ці три з половиною роки нас перевіряли всі хто тільки міг. Порушених кримінальних проваджень дійсно дуже багато -це період, який потрібно пережити, - запевняє очільник управління.


На фото: керівник Житомирського обласного управління лісового і мисливського господарства Андрій Курінський

Прихована фірма Павлушенка

З декларації пана Павлушенка за 2017 рік стає зрозумілим, що живе він не бідно. Олександр Денисович має, квартиру, земельну ділянку, нежитлове приміщення, автомобіль, отримує пенсію та гідну заробітну плату. Задекларував Олександр Павлушенко володіння часткою в ТОВ «Малинметансервіс», яке займається оптовою торгівлею твердим, рідким та газоподібним паливом.

Діставши витяг, мою увагу привернув той факт, що квартиру родина Павлушенка заклала в банк «Аваль» за 60 тис. дол. під іпотечний кредит, який  досі так і виплатила. Проте у своїй декларації директор ДП «Словечанське лісове господарство» не вказав, що співвласниками є всі члени родини: він, дружина Людмила, донька Тетяна та син Дмитро.

В його декларації, я також не помітила ТОВ «Юрдис», власником якого він являвся разом із В’ячеславом Яковлєвим. Про це я дізналася з Єдиного державного реєстру юридичних осіб, фізичних осіб-підприємців та громадських формувань. У свою чергу ТОВ «Юрдис» володіє на 47,5 %  ТОВ «Авюрс». Долю частки в «Авюрсі» має колишній заступник мера Черкас Андрій Дзюба, який на час заснування фірми займав посаду першого заступника Черкаського обласного управління лісового та мисливського господарства. Звідси й невипадково «Юрдис» обрало основним напрямком діяльності оптова торгівля лісоматеріалами.

Я зателефонувала до Олександра Павлушенка, аби дізнатися чому він не задекларував ТОВ «Юрдис». У відповідь я почула, що дана фірма йому взагалі не знайома. Після чого директор лісгоспу відмовився від подальшого спілкування та вимкнув телефон.

Дивно, що пану Павлушенко не відома його ж фірма. Мабуть, Олександр Денисович, не пам’ятає й те, що з 2006 року ТОВ «Юрдис» регулярно постачало Словечанському лісгоспу у великих кількостях пальне. В 2011 році фірма навіть подає до суду і стягує з очолюваного Олександром Павлушенком держлісгоспу 169,2 тисяч  грн. Забулося і як Держфінінспекція Житомирської області зобов’язувала ДП «Словечанське лісове господарство» відшкодувати зайво сплачені ТОВ "Юрдис" 17307 грн за непоставлені товари та послуги.

Щоб краще зрозуміти ситуацію з незадекларованим майном, задаю запитання до експерта:

- Суб’єкт декларування у декларації згідно з п. 5  ч. 1 ст. 46 ЗУ "Про запобігання корупції", має  у декларації зазначити відомості зокрема про корпоративні права, що належать суб’єкту декларування або членам його сім’ї, із зазначенням найменування кожного суб’єкта господарювання, - запевняє Гюнель Бабашієва.

Фото: Гюнель Бабакішієва, експертка Центру Ейдос у питанні конфлікту інтересів
- Директор ДП «Словечанське лісове господарство» Олександр Павлушенко не задекларував підприємство, в якому він має частку у статуному капіталі, чим прямо порушив зазначену норму закону, - зазначила експерт центру «Ейдос».

Але пан Павлушенко вирішив повністю приховати свої статки від чужих очей, переписавши на близьких всі свої підприємства. У березні цього року Олександр Павлушенко переписав 50%  власності у ТОВ «Юрдис» на зятя – Олександра Баська. Перед цим, він переоформлює свою частку на 1,5 мільйона грн в ТОВ «Малинметансервіс» на свого сина Дмитра.

Дмитро, як і батько, обожнює ліси. Тому й не дивно, що працює в ДП «Лісогоподарському інноваційно-аналітичному центрі» в Києві. підприємство також має не найкращу репутацію. Генеральною прокуратурою України здійснюється досудове розслідування у кримінальному провадженні за фактами привласнення службовими особами ДП «Лісогосподарський інноваційно-аналітичний центр» майна в особливо великих розмірах шляхом зловживання службовим становищем. Тож не варто дивуватися, що 25-річний Дмитро Павлушенко їздить на автомобілі Toyota Land Cruiser, вартість якого 26 тис. дол.

 

       За порушення закону – нагорода «Заслужений лісівник України»

Після всіх вищезазначених правопорушень та кримінальних проваджень,  Олександр Денисович продовжує обіймати посаду директора ДП «Словечанське лісове господарство». Окрім того, вище керівництво навпаки, нахвалює та нагороджує за працю директора ДП  «Словечанське лісове господарство». Так відповідно до Указу президента України від 24 серпня 2017 року №251 Олександру Павлушенку присвоєно почесне звання «Заслужений лісівник України». 

Фото: Народний депутат України Володимир Арешонков та голова Житомирської обласної ради вітають Олександра Павлушенка. Джерело фото сайт держлісгоспу

У відповіді на мій запит в Адміністрації Президента України повідомили, що звання надано за поданням Державного агентства лісових ресурсів України та письмової підтримки Житомирської обласної державної адміністрації». Підставою стала багаторічна плідна праця Олександра Павлушенка в галузі лісового господарства, його вагомий особистий внесок у розвиток і підвищення ефективності лісогосподарського виробництва України.

Стосовно присвоєння звання почесного звання «Заслужений лісівник України», зупитую в керівника обласного управління лісового господарства:

- Указ не я ж підписував. Усі питання до Порошенка. Якщо у Адміністрації Президента був лишній аркуш паперу, то Павлушенку дали темно-сірий значок «Заслуженого лісівника», - зазначає Андрій Курінський.

Чи може директор держпідприємства бути представлений Держлісагенством до почесної нагороди «Заслужений лісівник України» при наявності кримінальних справ по продажі лісу на користь Віктора Сівця? З таким запитанням я звертаюся до пані Гюнель:

- Питання висування на державні нагороди регламентується Порядком  представлення до нагородження та вручення державних нагород України, затвердженим Указом Президента від 19.02.2003 р. У цьому документи не існує обмежень щодо кандидатів. Тому юридично заборони немає. Тим більше справи ще тривають, вироку немає, а в Україні діє презумпція невинуватості. Моральний аспект такого висування – це вже зовсім інша справа, - запевнила експерт.

Ми в котре переконалися, що наша законодавча система не ефективна. Можновладці це усвідомлюють, та свідомо порушують закон, почуваючи себе при цьому комфортно. А у випадку з Павлушенком, ще й отримають почесне звання, будучи учасником корупційних схем лісника Януковича.


Розслідування проведене за підтримки фонду «Відродження»

Слідкуйте за новинами Житомира у Facebook, Telegram, Instagram та YouTube.

Коментарі (3)
  • андрый

    шахрай
  • андрый

    козел зарплати не хочет нормальной даже платит
  • вова

    а ведь был регионалом
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Житомира за сьогодні
17:25 Четверо бердичівлян втратили понад 65 тисяч гривень через шахрайські схеми 17:00 Стартапи Житомирщини можуть отримати до $50 000 гранту від УФС та WNISEF 16:40 У Тетереві поблизу пішохідного мосту помітили жовту піну - екологи взяли проби води 16:20 Незаконна риболовля на річці Ірша: два чоловіки ловили рибу сітками Від читача 18:13 У Житомирі щотижня проводять ресурсні зустрічі для підлітків та молоді — як долучитися? 16:00 У Житомирі листоноша присвоювала пенсії, субсидії і гроші за періодику 15:39 На фронт від Житомира передали обладнання на понад 232 тисячі гривень 15:20 Героїчно загинув 23-річний житомирянин Владислав Горбач 15:00 Штрафи для ухилянтів збільшать 14:40 На Коростенщині пройшли тактико-спеціальні навчання по гасінню лісових пожеж photo_camera 14:40 На об'їзній Коростишева - ДТП з потерпілими, рух ускладнено! 14:20 У п'ятницю в Україні очікується зниження температури повітря - синоптик 14:00 У струмку у провулку Корбутівському відібрали проби води - можливе забруднення 12:39 Пропонуємо працевлаштування для ветеранів, - Мінсоцполітики 12:20 На перехресті вулиць Грушевського та Князів Острозьких до суботи не працюватиме світлофор 12:00 В ОВА підписали меморандум, що сприятиме швидкому розмінуванню потенційно небезпечних територій Житомирщини 11:40 Депутат парламенту Естонії Крісто Енн Вага відвідав Житомир в рамках благодійного велопробігу з Таллінна до Києва photo_camera 11:20 У Житомирі вирішили не запускати фонтани цього літа 11:00 Допоможіть у розшуку безвісно зниклого 65-річного жителя Бердичівського району 10:40 Відомі результати обласного етапу всеукраїнського відкритого заходу з авіамодельного спорту в класах повітряних зміїв
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Житомирі Ваші відгуки про послуги у Житомирі
keyboard_arrow_up