Кому дістались рекреаційні землі Тетерівської ОТГ

Кому дістались рекреаційні землі Тетерівської ОТГ

Землі мало, а охочих стати її власником – багато. Однак цього дефіциту на собі не відчувають високопосадовці та їх близькі. Для них завжди віднайдуть земельну ділянку, будь то звичайне поле чи прибережна смуга річки або ж місце загального відпочинку чи багаторічний ліс

Серед усіх громад області саме землі села Тетерівка належать до найбільш рекреаційних. Унікальне розміщення перетворило довколишні місця в справжню Мекку оздоровлення з відомим на цілий світ курортно-лікувальним санаторієм, доступом для прогулянок сосновим лісом, можливістю насолодитися мальовничими берегами річки Тетерів і свіжим повітрям.

Мешкати тут чи мати дачний будиночок бажають багато житомирян. Проте таку можливість мають далеко не всі. Зазвичай власниками будинків і земельних ділянок стають далеко не прості люди. До них належать судді, прокурори, депутати, працівники найвищих місцевих структур, а також бізнесмени. І поки звичайні люди та учасники антитерористичної операції, які за законом мають право першочергово отримати земельну ділянку, стоять у черзі на її отримання, високопосадовці та бізнесмени вкотре стають власниками все нових та нових ділянок.

  • Дуже багато заяв подається на отримання земельних ділянок У нас першочергово землю отримують учасники АТО. За останні п’ять років земельні ділянки, що належать Тетерівській ОТГ, трішки отримали учасники антитерористичної операції. В середньому АТОвці отримували 10-12 соток. Землі надавалися під індивідуальне садівництво, і декілька чоловік отримали землю під житлове будівництво, – запевняє землевпорядник Тетерівської ОТГ Людмила Чуховська.
  • Тетерівська ОТГ має земельні запаси, які передав нам Держгеокадастр за межами населеного пункту, але вони ще не зареєстровані. В межах села у нас немає земельного запасу, – розповідає землевпорядник.

Раніше земельну ділянку могли отримати вчителі, багатодітні сім’ї, звичайні мешканці села. З середини 2000-х, коли вартість землі різко збільшилася, ділянки стали елементом спекуляції та корупції. Цей процес навіть не зупинила криза 2008-го року.

Відео дня

Протягом усього часу незмінним очільником Тетерівської сільської ради залишався Леонід Мельничук. Сільському голові вдалося оточити себе настільки «високими покровителями», що він навіть ігнорував наполегливі бажання районного прокурора отримати ділянки. Та про близьких численних родичів Леонід Мельничук ніколи не забував. Синові, чинному депутату Тетерівської громади, крім будинку площею 269 кв. м, дісталися декілька земельних ділянок. Ще одну ділянку в 10 соток отримала невістка Марина Мельничук. На одній із них Юрій Мельничук, син колишнього сільського голови, збудував будинок на 115 кв. м, який намагається продати за 70 тис. доларів США. Кошти активно вкладає в бізнес – створену цілу мережу магазинів, площа деяких перевищує 400 кв. м.

Будиночки та земельні ділянки для еліти

Оздоровлюється на тетерівській землі значна частина суддів, особлива каста військових прокурорів та працівники податкової. Багато з них володіють величезними житловими будинками, різноманітними прибудовами, декількома гаражами та оформленими дизайнерами парками.

 У 2018 році суддя Житомирського апеляційного суду Володимир Ляшук разом із дружиною оформив у власність житловий будинок площею 218 кв. м та земельну ділянку в 10 тис. кв. м. Похвалитися дачним будинком на 177 кв. м та земельною ділянкою площею в 1200 кв. м може й суддя Апеляційного суду Житомирської області Олена Товянська. Земельну ділянку площею 883 кв. м на території Тетерівки має і колишній суддя Апеляційного суду Житомирської області Віталій Котік.

Власниками дачного будинку на 194 кв. м, альтанки та земельної ділянки на 1000 кв. м є родина судді Північного апеляційного господарського суду Ірини Іоннікової. У 2017 році чоловік судді ще й став співвласником кафе в Тетерівці.

 Заступниця голови Господарського суду Житомирської області Неля Терлецька-Байдюк є співвласницею житлового будинку на 270 кв. м, гаража та земельної ділянки площею 950 кв. м. Житловий будинок площею 363 кв. м та земельна ділянка площею 2504 кв. м належить дружині судді Вищого господарського суду України Володимира Поліщука. Суддя Житомирського районного суду Житомирської області Максим Буткевич також став власником землі площею 1026 кв. м.

Будує дачний будинок в 120 кв. м в Тетерівці і заступник начальника відділу Головної військової прокуратури Валерій Кривонос. У 2017 році власником земельної ділянки на 1000 кв. м став прокурор управління організації прийому громадян, розгляду звернень та запитів Генеральної прокуратури України Павло Захарченко. Навіть військовий прокурор Південного регіону України Сергій Коцюба має у своїй власності земельну ділянку у 1200 кв. м на території Тетерівки.

Окрема категорія поціновувачів тетерівської землі – родини працівників ДФС. До прикладу, заступник начальника управління ГУ ДФС у Житомирській області Віталій Лисюк на території Тетерівки будує житловий будинок площею 172 кв. м. Йому та дружині Медіні належить по 10 соток землі.

Щасливими власниками двох земельних ділянок по 0,1 га є родина працівниці Головного управління ДФС у Житомирській області Інни Мартинюк. Дружині заступника начальника ГУ ДФС в Тернопільській області Петра Якимчука у Тетерівці належить житловий будинок та земельна ділянка площею 1500 кв. м. Не відстає і дружина головного державного ревізора-інспектора Головного управління ДФС у Житомирській області Юрія Адамовича. У власності Ірини Адамович – дві земельні ділянки по 600 кв. м. Власником житлового будинку у 2017 році став чоловік старшої оперуповноваженої з особливо важливих справ ГУ ДФС у Житомирській області Сніжани Григор’євої.

Забудований державний ліс

Значна територія Тетерівської ОТГ вкрита лісами. Однак кожного року все більше і більше лісу переходить у приватну власність та забудовується. Чинні органи влади не помічають або не хочуть помічати правопорушення, а громадяни цим користуються. Державний ліс між Тетерівкою та Корбутівкою поступово перетворюється в приватний. Безліч земельних ділянок площами 0,1 га і більше вже належать певним особам, які замість індивідуального садівництва «вирощують» нові будинки.

Ліс довкола  санаторію за Гідропарком в 2009 році

Забудований ліс довкола  санаторію за Гідропарком в 2017 році

  • Кожна цільова ділянка має своє призначення, і якщо ліс передається під індивідуальне сільське господарське, то для цього необхідно змінити цільове призначення. Тобто очевидно, що таке надання є незаконним, – розповідає адвокат Тетяна Левчук.
  • Ліс не можна надавати під забудову, під ведення індивідуального садівництва та особистого сільського господарства. Земельна ділянка може бути надана лише, якщо було змінено цільове призначення. Ось так, очевидно, і здійснюється цей процес, незважаючи на те, що там ліс. Спочатку зміна цільового призначення, а потім надання земельних ділянок з таким цільовим призначенням. Однак будівництво житлових будинків, що ведеться на землях, наданих для сільського господарства чи індивідуального господарства, – заборонено, – зазначає адвокат.

Переходячи через міст до нижньої частини Тетерева, знаходимо ще одну ділянку, вкриту зеленими насадженнями, що поступово переходить у приватну власність. Ділянки землі, розташовані біля річки, вже приватизовані. А на ділянках, що призначені для індивідуального садівництва, вже починається будівництво.

  • Якщо буде визнано, що ділянка належить територіальній громаді чи державі, от тільки тоді будуть завдані збитки. Так, дійсно, можна сказати, що є така тенденція брати земельні ділянки лісу, змінювати їх цільове призначення на індивідуальне садівництво і забудовуватись на них, – пояснює заступник начальника держекоінспекції Сергій Зибалов.

Поділити та підзаробити

Землі Тетерівської ОТГ користуються неабияким попитом. Оскільки охочих купити тут земельну ділянку багато, окремі персони вирішили підзаробити та позабудовувати Тетерівську ОТГ завдяки так званій схемі «розподіл».

Принцип її полягає в наступному: спочатку під певну особу передається близько 2 гектари під особисте селянське господарство. Згодом її розділяють на невеликі ділянки, до 10 соток, і перепродають, змінюючи цільове призначення на садове чи індивідуальне будівництво.

  • Земельні ділянки, які біля Житомира, як правило, змінюють цільове призначення з особистого сільського господарства на садівництво. Потім їх розділяють на маленькі кусочки. Коли змінили цільове призначення, то вже можна будувати садові будинки. Відразу земельні ділянки не можна переводити під забудову, тому що земля знаходиться поза межами населених пунктів. Під забудову ми маємо право використовувати тільки в межі населеного пункту, – розповідає експерт з нерухомості  Віктор Поліщук.

За цією ж схемою цілих 7 га лісового масиву спочатку виділили під особисте селянське господарство, а потім поділили на 64 ділянки. Продавали землю майбутнім власникам з цільовим призначенням під садівництво. Зараз ці ділянки починають активно забудовувати.

Щасливою власницею 17 земельних ділянок, що розташовані поряд з річкою Тетерів, в червні 2016 року стала донька екс-депутата Житомирської міської ради Володимира Башека – Ганна Башек.

Спочатку це була одна велика земельна ділянка площею майже 2 га із цільовим призначенням – ведення особистого сільського господарства. Однак для того, щоб змінити цільове призначення на будівництво та обслуговування житлових будинків, власник землі скористався схемою «розподіл» та розділив землю на два десятки ділянок.

Частина виділених ділянок перебуває в охоронюваній санітарній зоні річки Тетерів. Будь-яка забудова та взагалі передача в приватні руки прибережної смуги заборонена законом. Однак на отриманій Ганною Башек землі навіть змогли спорудити ціле містечко відпочинку.

Вибіркове правосуддя житомирських прокурорів

Складно повірити, що свавільна роздача цінних земель, яка роками відбувалася у Тетерівці, могла пройти повз увагу прокуратури. Звичайно ж, вони знали про всі ці порушення. Більш того, до відміни загального нагляду могли подавати протест під час ухвалення рішень про передачу ділянок.

Щоб знайти судові позови та рішення про повернення державі земель комунальної і державної власності, ми витратили декілька днів. В судовому реєстрі таки віднайшли зо дві сотні таких рішень. І майже всі вони стосуються повернення ділянок лісу поряд з міським водоканалом та за Гідропарком.

У 2010 та 2011 роках розпорядженням голови Житомирської райдержадміністрації близько 4 гектарів лісу поблизу «Житомирводоканалу» передали в приватну власність. З вирубуванням дерев зчинився скандал, і у 2013 році виявилося, що фактично без відома міської влади землі почали масово забудовувати.

Прокуратура під час відведення земель виявила порушення та подала позов до суду про визнання недійсними розпоряджень, державних актів на право власності на земельні ділянки та скасування їх державної реєстрації з поверненням земельних ділянок.

Однак позов до суду отримали далеко не всі власники земельних ділянок. Вибір прокуратури пав здебільшого на тих, хто насправді використовував землю за цільовим призначенням. Хто встиг збудувати на місці лісу житло, так і залишиться власником землі, і прокуратура їх право власності не оскаржує.

Багато таким же чином переданих ділянок в лісі прокуратура чомусь досі не помічає. Або ж не бажає помічати. Не знайшлося позову про повернення землі, яка належить Ганні Башек. Як і немає таких позовів прокуратури щодо численних земельних ділянок вздовж всієї річки в Тетерівці.

З 2014 року продовжують активно розбудовуватися родичі скандальних правоохоронців. Попри обіцянки прокурорів повернути вкрадене в громади Тетерівки футбольне поле, на його місці та довкола оздоровчого санаторію «Лісовий берег» виростають величні маєтки з кам’яною огорожею.

Ми надіслати запит на отримання коментаря до обласної прокуратури. та на момент виходу матеріалу так і не отримали відповіді.

Складається враження, що незаконні схеми в земельній сфері вигідні усім. Органам влади, посадовцям та депутатам, які «вибивають» цінні наділи під своє оточення. Посередникам, які заробляють на перепродажу «проблемної власності». Правоохоронцям та прокуратурі, щоб показати боротьбу з незаконною роздачею земель, коли фігуранти схем добряче заробили на незаконних рішеннях.

В накладі залишається лише одна сторона – покупець, якого без високих зв’язків легко залишать і без грошей, і без землі. І такий стан речей залишатиметься, допоки розпорядження землею та інформація про прийняті рішення не стане відкритою та доступною усім.

 

Тарас Боросовський

Розслідування проведене в рамках проекту «Відкритий реєстр державних та комунальних земель в громадах Житомирщини» за підтримки Міжнародного фондоу «Відродження»

Слідкуйте за новинами Житомира у Facebook, Telegram, Instagram та YouTube.

Коментарі
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Житомира за сьогодні
17:29 Оля Хомутовська виборола срібло на чемпіонаті України зі стрільби з лука 17:00 Пʼятниця буде в Україні з дощами і грозами - синоптик 16:40 У Житомирі відбулася творча зустріч з сучасним українським письменником Василем Шклярем 16:20 У Звягелі «Jeep Grand Cherokee» збив жінку на електровелосипеді Від читача 16:54 Соціальний проєкт BRAMA: як протидіяти фейкам та пропаганді 16:00 За торгівлю боєприпасами затримали 43-річного коростенця photo_camera 15:40 У Житомир "на щиті" повернувся Захисник Олексій Лаврін 15:21 Де на Житомирщині росте сон-трава? 15:00 Відтепер ботсад у Житомирі носитиме нову назву: Ботанічний сад Поліського національного університету імені Героїв-десантників 14:40 Минулої доби на Житомирщині після поривів вітру та «жовтого дощу» дорожники працювали над безпечним проїздом photo_camera 14:20 Спільний проєкт Житомира, уряду Німеччини та UNDP в Україні 14:00 На Овруччині господар після застілля ножем вбив гостя 12:42 Поблизу села Вишпіль виявлено несанкціоноване сміттєзвалище 12:20 Закон про мобілізацію з новими правками вступить в дію вже з 18 травня. ІНФОГРАФІКА 12:00 В Україні збільшується кількість телемедичних консультацій 12:00 Психологічна підтримка для людей, які зазнали страждань внаслідок війни 11:42 В області продовжують знаходити снаряди часів Другої світової війни 11:20 Рятувальники тричі надавали допомогу мешканцям підтоплених домогосподарств приватного сектору photo_camera 11:00 25-26 квітня пил з Сахари ще залишатиметься в атмосфері над Україною 10:40 У передсвяткові і святкові дні у Житомирі збільшать кількість рейсів на Корбутівське кладовище
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Житомирі Ваші відгуки про послуги у Житомирі
keyboard_arrow_up