Дитячий гепатит: про що мовчать лікарі. Розслідування

Дитячий гепатит: про що мовчать лікарі. Розслідування

Катерина Трохимчук

спеціально для «20 хвилин»

Здоров’я– найцінніший дар від батьків і природи. І як тільки трапляється лихо, ми з усією надією сподіваємось на професійність та чуйність лікарів. Однак багато хто не знає, що переборовши одну хворобу, можна почути про новий, не менш небезпечний діагноз – гепатит «В».

У пересічної людини виникає питання, як може з’являтися такий вірус в стерильних умовах лікарні? Розводячи руками та уникаючи публічного з’ясування точної причини, лікарі все частіше, хоча й обережно, визнають, що джерелом потрапляння інфекції є перелита донорська кров.

 - Ми пройшли 12 блоків лікування хіміотерапією. Начебто все було добре, але після лікування у моєї доньки виявили вірусний гепатит «В», який потім став хронічним. На питання причини захворювання лікарі розводять руками. Моя особиста думка, як і думка всіх мам, чиї діти також захворіли, що це від переливання крові, - ділиться мама хворої Олі.

Дівчинка в 3-річному віці потрапила з тяжким діагнозом в онкогематологічне відділення обласної дитячої лікарні. Переживши недугу, організму дитини з раннього віку доводиться постійно боротися з важкими наслідками зараження крові.

- Зараз мені вже не так важлива причина захворювання, для мене головне – вилікувати.  Від початку лікування минуло сім років. Лікування ускладнене через поступове звикання організму до препаратів. Держава не виділяє ліки, тому ми самі шукаємо через фонди та благодійні організації. Ціна одного препарату «Бараклюд» складає – 6 тис. грн. Тому я дуже хочу, щоб питання зараження після переливання крові гепатитом В піднімалося.

Зібрані мамою Олі документи (на фото) підтверджують, що на гепатит дитина захворіла саме в процесі лікування, під час якого неодноразово здійснювалось переливання крові.

- До потрапляння у відділення моя дитина не хворіла гепатитом. Під час лікування, коли здійснювалося переливання, ми дізналися, що отримали ще один серйозний недуг. Зараз ми поки не лікуємось від гепатиту В так, як імунна система мого сина «на нулі» тому лікування буде недієвим, - повідомила мама Євгена.

Пацієнти онкологічного відділення та хворі на гемофілію належать до основної групи ризику. Саме вони найчастіше потребують донорську кров, через брак якої в екстреному випадку інколи роблять пряме переливання потенційно враженої гепатитом крові. До того ж, в Україні досі використовують застарілу методику перевірки на вірус через вироблені у відповідь організмом антитіла. В світі давно перейшли на сучасне обладнання, яке дозволяє швидко знаходить сам вірус, не чекаючи реакції організму.

Однак замінювати апаратуру держава не квапиться. Натомість досі десятки мільйонів в масштабах країни йдуть на придбання в тих же машин, що визначають не вірус, а антитіла. Про згубні наслідки такої політики можна переконатися, поспілкувавшись з завідувачкою інфекційно-боксового відділення обласної дитячої лікарні Ольгою Марченко.

– За моїми даними зафіксовано 40 дітей, які хворіють гепатитом Б, 18 з яких є онкохворими. Ви маєте розуміти, що пацієнти виліковуються, дорослішают, тому підрахунки постійно оновлюються. Точного, чіткого підрахунку немає. Аналізуючи та обстежуючи пацієнтів зрозуміло, що вони хворіють після переливання крові, – визнає Ольга Анатолівна.

Є два шляхи запобігання даної проблеми. Перший - покращити поточний стан справ в обласному центрі крові. Другий, більш реальний шлях, – це щеплення проти Гепатиту В. Чомусь сучасні батьки чи від своєї необізнаності упереджено ставляться до щеплень і тому їх не роблять. Щеплення потрібно виконувати з інтервалом між місяцями за схемою «0-1-6». Якщо виникає ситуація, що дитина захворіла і потребуватиме донорської крові, то профілактику у вигляді щеплень можна розбити екстерном за схемою «0-7-21» з інтервалом між днями.  Хотілося би звернутися до всіх батьків і донести, що краще попередити ризики захворіти на Гепатит В, аніж довгий час лікуватись від серйозної недуги.

В той же час відомий дитячий терапевт Євгеній Комаровський нещодавно досить критично висловився щодо сьогоднішнього захисту від гепатиту шляхом щеплень. За його словами, вакцина проти Гепатиту Б не зареєстрована офіційно в Україні. За нею необхідно роками стояти в черзі або багато з батьків, аби провести щеплення малечі, змушені їхати закордон.

Застаріле обладнання нічого не гарантує

Голова благодійного фонду «Разом до життя», яка вже більше 7 років опікується онкогематологічним відділенням, скаржиться на те, що маленькі пацієнти після отримання донорської крові хворіють Гепатитом Б.

 - Довгий час я опікуюся пацієнтами дитячого онкогематологічного відділення. Тому можу з впевненістю сказати, що більша частина наших діток хворіє на вірусний гепатит «В» саме через переливання донорської крові.  Лікування не просте, ліки коштують дорого. Дитина і так хворіє тяжким захворювання, і в додаток отримує ще й цей недуг. Я дуже хочу, щоб на це звернули більше уваги, і старалися в межах своїх можливостей вирішити цю проблему» - повідомила Людмила Свобода.

Під час спілкування завідувач онкогематологічним відділення дитячої лікарні підтвердила, що питання захворюваності Гепатитом В неодноразово обговорювалось серед лікарів. Проте з 100% вірогідністю довести, що діти заражаються після переливання крові неможливо. Все це звучить в якості гіпотези. Вочевидь самі лікарі не в праві оприлюднити всі документи, які б стали цьому підтвердженням.

З наших джерел відомо, що гепатитом заражаються навіть працівники установ, де здійснюється переливання крові. Проте в обласному управлінні охорони здоров’я повідомили, що ніколи не чули про таку проблему і, посилаючись на відсутність офіційних тому підтверджень, відмовилися від коментарів.

Керівник Управління охорони здоров’я Микола Суслик

Керівник Управління охорони здоров’я Микола Суслик

В обласному центрі крові переконані, що виною всьому скрутне фінансове становище. З 2000 року робота централізована в Житомирі з двома філіями в Коростені і Новограді-Волинському. При цьому компонентами крові слід забезпечувати лікарні по всій області. Та чи здатен центр крові повноцінно працювати при недоліку фінансування? З таким запитанням я звернулася безпосередньо до головного лікаря установи Анатолія Чугрієва.

- На сьогоднішній день ми маємо багато проблем, а головна це відсутність потрібного обладнання. Кожного року ми подаємо до управління охорони здоров’я бюджетні запити, де прописуємо, що нам потрібно і скільки воно коштує. З 2005 року ми не отримали жодного обладнання. Те, яке ми зараз маємо, не гарантує нам належного результату, так як воно застаріле, – відверто зізнався Анатолій Миколайович.

Головний лікар Житомирського обласного центру крові Анатолій Чугрієв

Служба крові знаходиться в критичному стані і потребує негайного фінансування. Центр крові за 2017 рік отримав 11,8 млн грн, що становить 47% фінансування від потреби. В цей же час обласний центр крові вкрай потребує нових технологій для отримання та зберігання компонентів крові, зокрема тромбоцитів і плазми. Також необхідне обладнання для виготовлення компонентів крові (центрафуги, фракціонатор крові, швидкозаморожувач крові) та впровадження методу вірусної інактивації окремих доз компонентів крові для переливання. І це озвучені керівником центру основні потреби, не кажучи про давну необхідний ремонт основної будівлі.

Житомирський обласний центр крові не втрачає надії на покращення свого становища. Нарешті, хоча й тимчасово, вирішена проблема з наявністю сетів для отримання компонентів крові – тромбоцитів. Сети надходили по державному постачанню, тому їх не вистачало. В цьому році вперше, Житомирська обласна рада погодилась з власних коштів виділити 500 тис. грн на закупівлю сетів і 267 тис. грн на контейнери для донорської крові та тест-системи на виявлення інфекцій.

На разі сетів та тест-систем вистачає, а як бути далі – невідомо. Питання стоїть не про розвиток установи, а про збереження служби крові. Своєю чергою, головний лікар планує озвучити пропозиції щодо поступового переходу на платні послуги служби крові, що можливо лише в разі підтримки депутатського корпусу.

Безвихідь з невгамовним інвестором

Зі своєї сторони, в управлінні охорони здоров’я облдержадміністрації вважають, що Центр крові має себе фінансувати на грантовій основі. Не дочекавшись котів благодійників, центр вдався до продажу посередникам залишків плазми крові.

- Для того, щоб закрити наші «дірки» і, умовно кажучи, не викинути плазму після закінчення терміну зберігання, ми вирішили продавати плазму фірмі «Біофарма». Звісно за низькою ціною, так як плазма з часом втратила більшу частину своїх факторів - зазначив Анатолій Чугрієв.

За наявними в моєму розпорядженні джерел, управління охорони здоров’я надавало дозвіл на реалізацію цієї плазми. Головний лікар обласного центру крові переконує в наявності всіх документів, що підтверджують використання кошти від реалізації плазми. За відсутності в комунальній установі можливості переробки плазми крові, діючими інструкції дозволяються витрачаються додаткові кошти тільки на її зберігання та утилізацію.

Однак це не вберегло обласний центр крові від перевірки зі сторони СБУ, в результаті чого проти головного лікаря відкрито кримінальне провадження. Анатолія Чугрієва звинувачують за ч. 5 ст. 191 КК України, з притягненням до відповідальності усіх встановлених організаторів та учасників корупційної схеми. Себто й покупця – фірми «Біофарма».

А тепер згадаємо події трьохрічної давності. Тоді в Житомирській обласній раді активно піднімалося питання інвестицій в комунальну установу. В ролі інвестора виступала все так ж фірма «Біофарма» з пропозицією зробити спільну наукову діяльність. Вкладати кошти в Житомирський обласний центр крові вони готові з умовою перетворення його спочатку в комунальне підприємство, створивши на його базі товариство з обмеженою відповідальністю. Однак численним обіцянкам розвинути донорство та оснастити обласний центр крові новітнім обладнанням, депутатська комісія так і не повірила.

Віднедавна стало відомо, що через 3 роки від першої спроби, приватний інвестор знову зацікавився Житомирським обласним центром крові. Щоб зрозуміти краще ситуацію, я запитала думки головного експерта медичної групи РПР, голову ГО «Форум здоров’я» Зоряну Черненко.

- Той чи інший заклад має більше системно підходити до клопотань до фінансування. З усіма проговорювати, що фінансування недостатнє. Тому надання якісної допомоги неможливе. Доки держава не може зробити цю систему, ситуативно це має бути більше проактивна позиція, - зазначила пані Зоряна.

- Щодо створення спільного підприємства комунально-приватної форми власності, варто виділити певні аспекти. Якщо ми в стані війни, то передача служби крові на відкуп приватним фірмам, відсутність регуляції та впливу держави - є негативним аспектом. Водночас ринок сам визначає, що робити та чим займатися. І ми це бачимо в ситуації з аптеками. Питання в тому, чому держава і місцева влада не хоче публічно озвучити власну точку зору. Я вважаю, що повністю відходити від державної служби крові не варто, оскільки мова йде про національну безпеку та загрозу руйнації діючої медичної допомоги, - стверджує експертка.

Відомо, що в подібному скрутному стані більшість центрів крові по всій Україні. Катастрофічне недофінансування охорони здоров’я  з 2018 року призведе до того, що переливати кров в Україні стане небезпечно. Голова комітету з охорони здоров’я Верховної Ради Ольга Богомолець звернулася з тим, що проблема зараження крові в Україні несе смертельну загрозу, яку слід посадовцям негайно вирішувати, а не приховувати, залишаючи людей з бідою один на один.

Розслідування проведене в рамках проекту «Базовий курс журналістських розслідувань для блогерів та журналістів у Житомирському регіоні: від теорії до практики» за підтримки Програми підтримки розвитку ЗМІ Посольства США та Міжнародного фонду «Відродження»

Слідкуйте за новинами Житомира у Facebook, Telegram, Instagram та YouTube.

Коментарі (1)
  • Юлія

    Доброго дня моїй дитині занесли гепатит  б .саме у станишівці ми довго лікувалися та ніхто ніякого діагноза не ставив лікувалися в онкогематології лікував кульбіда ви знаєте таке враження що ця людина просто купила диплом нас перевезли до києва  за 3 неділі моя дитина померла  але там був інший діагноз але і гепатит  б  .також був  відійшовши трішечки я знайшла номер  центру переливання крові  звоню питаю на що ви перевіряїте кров  вони мені кажуть на віч на снід  сіфеліс про гепатит ні слова  я запитала у них як може дитина заразитися гепатитом  вони просто напросто промовчали  ось так вони перевіряють
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Житомира за сьогодні
17:57 У житомирському ліцеї створили унікальну платформу навчання на уроках захисту України 17:28 Ірина Верещук подякувала Житомирщині за прийом евакуйованих українців із Донбасу 17:00 У лікувальних закладах Житомира потрібні донори крові 1-, 4- 16:40 Житомирян запрошують на вечір поезії "Балансування" Від читача 11:37 Кіберполіція запрошує долучитись до соціального проєкту BRAMA 16:20 Підтримай акцію “Lots of Socks” та допоможи родинам, де є сонячні дітки 16:00 У Тетерівській громаді виявили сховок зі зброєю photo_camera 15:47 Який циркуляційний насос придбати? (Новини компаній) 15:40 У Житомирі поліцейські охорони виявили заборонену речовину у відвідувача крамниці 15:20 Оголошено прийом заявок на національний конкурс «Благодійна Україна-2023» – «Благодійність на захисті України» 15:03 Завтра циклон принесе в Україну дощі з мокрим снігом і похолодання 15:00 #плічопліч: У Житомирі відбувся міський етап змагань зі спортивного орієнтування photo_camera 14:42 На проспекті Миру автомобіль збив пішохода - постраждалий госпіталізований 14:20 Сьогодні розпочався Великий піст: тривалість, правила і заборони 14:00 У Житомирі продовжується опалювальний сезон 12:43 Захворюваність на грип і ковід на Житомирщині знову зросла 12:21 У фігуранта справи «житомирського стрільця» Анатолія Захаренка діагностовано гострий інфаркт 12:00 17-23  березня проводиться  Міжнародний тиждень здоров’я підлітків 11:40 У Глибочку під Житомиром горів склад 11:20 У Житомирі - черги на обмін транспортних карток. Фотофакт photo_camera
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Житомирі Ваші відгуки про послуги у Житомирі
keyboard_arrow_up