Боргова яма чи навмисне банкрутство «Житомиртеплокомуненерго»

Боргова яма чи навмисне банкрутство «Житомиртеплокомуненерго»

Немов грім серед ясного неба, прозвучала новина про загрозу початку опалювального сезону через арешт рахунків КП «Житомиртеплокомуненерго»

Причиною цьому слугувало стягнення виконавчою службою судового збору по боргу за спожитий газ у комунального підприємства перед НАК «Нафтогаз України».

За словами мера Сергія Сухомлина, йшлося про 25 мільйонів гривень.

- У самій постанові про арешт рахунків зазначено, що заборонено арештовувати рахунки, за якими проведена реструктуризація, немає боргів. По закону вони не можуть арештовувати наші рахунки. Але арештували і списали 3 з половиною мільйони гривень, – прокоментував міський голова журналістам «Суспільного».

На позачерговій сесії 2 вересня депутати проголосували за звернення до президента та прем'єра з проханням втрутитися у ситуацію з арештом рахунків КП «Житомиртеплокомуненерго» («ЖТКЕ»). І тепло в домівках житомирян все ж таки з’явилося. Проте якою ціною це було зроблено – посадовці мовчать, не бажаючи розкрити справді критичну ситуацію на підприємстві.

 

Боргове ярмо

Історія з боргами підприємств теплозабезпечення досить давня. Взяти хоча б орендне підприємство «Житомиртеплокомуненерго», якому ще не так давно житомиряни регулярно сплачували за тепло, опинилося банкрутом і досі не може розплатитися за усіма боргами. Нині чинний монополіст з теплопостачання у місті не так давно також опинився на межі банкрутства.

На початку лютого 2017 року держкомпанія «Газ України» звернулася до Господарського суду Житомирської області щодо визнання підприємства банкрутом. Такий крок загрожував місту втратою підприємства. Відповідно до законодавства, органи місцевого самоврядування можуть звернутися до господарського суду щодо незастосування процедури банкрутства. У лютому 2017 депутати Житомирської міськради прийняли рішення з недопущення визнання ЖТКЕ банкрутом.

Як пояснював тоді директор юридичного департаменту Євгеній Черниш, житомирське комунальне підприємство має борг близько 100 мільйонів грн. З них 36 мільйонів – штрафи та пені, які планували скасувати відповідно до Закону України «Про заходи, спрямовані на врегулювання заборгованості теплопостачальних та теплогенеруючих організацій та підприємств централізованого водопостачання і водовідведення за спожиті енергоносії».

За погодження з урядом борг «ЖТКЕ» вдалося реструктуризувати і на певний час зняти проблему. Під поточну та розтерміновану заборгованість споживачів НАК «Нафтогаз» брав позики під 16-19% річних у гривні або у валютних кредитах із відповідними валютними ризиками.

Борги НАК Нафтогаз. Фото сайт компанії

За даними НАК, житомирське підприємство змогло погасити більшу частину боргу. Хоч падіння світові ціни на природний газ за останній рік значно знизилися, ціна на послуги із постачання теплової енергії фактично не змінилася. Проте після завершення опалювального періоду, станом на червень цього  року борг знову перевищив позначку в 205 млн грн.

Отримавши такі шокуючі дані, ми поцікавились у директора «ЖТКЕ» Дмитра Рогожина, як за такий короткий період борг виріс до такої неймовірної цифри:

- Я на таке запитання відповідати не буду… Це не так – борг зменшився! Борг нашого підприємства з того часу, як ми пішли з Національної комісії (затверджувала ціни на послуги, – ред.), зменшується, зменшується і зменшується, – запевнив керівник.
 

Директор Житомиртеплокомуненерго Дмитро Рогожин. Фото: сайт Житомирської міськради

Впродовж літа борг поступово гасили, та станом на 15 жовтня «ЖТКЕ» залишається винним більш ніж 175,7 млн грн.

Борг Житомиртеплокомуненерго станом на 15 жовтня 2020 року. Джерело: сайт Нафтогазу

Одночасно Дмитро Рогожин стверджує, що міський бюджет профінансував підприємство лише на підготовку до зими і підготовку переходів. Цієї зими ця сума склала 8 мільйонів гривень.

Заглянувши у фінансовий звіт «ЖТКЕ», знаходимо зовсім інші цифри. За 2018 рік фінансова підтримка з місцевого бюджету склала 58,8 млн грн. У минулому році місто надало ще більшу дотацію підприємству – сумарно 82,4 млн! І ніякі 8 млн, згадані Дмитром Рогожиним, не можуть йти в жодне порівняння з цією сумою.

На 2020 рік за планом підприємство розраховувало на отримання 133 мільйонів 860,8 тис. грн! Проте внаслідок коронавірусу надходження до міської казни катастрофічно зменшилися, і апетити довелося угамувати. Це зі свого боку стало й причиною критичної ситуації з коштами у серпні на підприємстві.

І знову ж таки порятунком для комунального підприємства стала міськрада, що дозволило «ЖТКЕ» не лише розблокувати рахунки, а й терміново сплатити «Житомиргазу» 12,3 млн грн для відкриття вентиля з газом для котелень.

 

Нові-старі «сталеві схеми»

В той самий час на «ЖТКЕ» продовжують працювати старі схеми, через які обираються найдорожчі пропозиції та виграють традиційно одні й ті ж самі постачальники.

У червневому випуску «20 хвилин Житомир» ми розповідали про судову справу з переплатами за постачання труб для комунального підприємства. Йшлося про змову з львівським НВП «Техноцентр» у 2015 році. Директорка цього підприємства, будучи попередньо обізнаною про відсутність реального наміру у «ЖТКЕ» на придбання труб з антикорозійним покриттям, для перемоги у тендері спеціально занизила у 10 разів ціну на даний вид труб. Вартість стальних труб, навпаки, поставила дорожчою за конкурентів.

Через те, що загальна вартість пропозиції на обидва види труб вийшла дешевшою, НВП «Техноцентр» визнали переможцем тендеру. У квітні 2015 року «ЖТКЕ» з НВП «Техноцентр» підписало договір на загальну суму 19 млн 972,77 тис. грн. Зі свого боку НВП «Техноцентр» поставило лише труби без антикорозійного покриття, як це з самого початку й планувалось, на 3 млн 358 тис. грн. Оскільки їхня ціна була наперед завищена, висновком судово-економічної експертизи «ЖТКЕ» за даним договором додатково переплатило понад 166,5 тис. грн.

У жовтні 2018 року Дмитру Рогожину оголосили підозру у вчиненні кримінального правопорушення, передбаченого ч. 4 ст. 191 КК. Згодом за ухвалою суду відсторонили від виконання повноважень на посаді. Та за декілька місяців керівник «ЖТКЕ» повернувся на своє робоче місце. При цьому суддя, який веде справу, разом з адвокатом, колишнім керівником одного з відділів обласної прокуратури, півтора року вивчають матеріали справи.

Доки справа мирно почиває в суді, «ЖТКЕ» продовжує активно освоювати кошти на чергових закупівлях труб. Тендер на суму в 3 млн 850 тис. грн оголосили 3 червня 2020 року. На торги подали документи аж 6 учасників. Реальна боротьба відбувалася між чотирма з них, в результаті чого вартість пропозиції впала до 3 млн 91 тис. грн.

Однак усі їхні набагато дешевші пропозиції тендерний комітет відхилив за однаковими, досить формальними зауваженнями. Йшлося про відсутність інформації щодо офіційного представника дилера на постачання продукції, найменування виробника (виробників) продукції та відсутність паспорта на обладнання, а саме компенсатор сальниковий Серія 4.903-10 вип. 7. Яким чином паспорт на обладнання або ж назва виробника негативно вплине на якість поставлених труб – комітет не зміг вказати.

Зі вступом змін до законодавства про закупівлі замовник, виявивши «невідповідності в інформації та/або документах, що подані учасником у тендерній пропозиції та/або подання яких вимагалось тендерною документацією, розміщує у строк, який не може бути меншим ніж два робочі дні до закінчення строку розгляду тендерних пропозицій, повідомлення з вимогою про усунення таких невідповідностей в електронній системі закупівель». Натомість «ЖТКЕ» нікому такої можливості не надало і впродовж години виклало протоколи про відхилення усіх дешевших пропозицій.

За одну годину відхилили 4 дешевші пропозиції і обрали найдорожчу

У підсумку переможцем торгів визнали ТОВ «ЗСП», яке на жодну копійку не знизило первинну ціну, запропонувавши вартість у 3 млн 831,4 тис. грн. Таким чином, «ЖТКЕ» на рівному місці самостійно позбулося можливості заощадити на одній угоді більш ніж 750 тис. грн!

І після цього директор «ЖТКЕ» Дмитро Рогожин має нахабство публічно заявляти про складнощі в роботі підприємства і надто низький, економічно необґрунтований тариф за опалення для населення?! З подібними закупівлями коштів не вистачатиме.

Коментарі (2)
  • Читач59

    Який жаль, що керування пройдисвітів завели в глухий кут, таку компанію. Все вкрали, і продовжують доїти бюджет.
  • Александр Лозохвост

    Скоро можна не буде боятися колекторів, бо держава займеться ними, детальніше тут http://zhzh.com.ua/publ/2-1-0-2316

keyboard_arrow_up