Біль в обмін на мільйони: хто заробляє на медичних аналізах в Житомирі

Біль в обмін на мільйони: хто заробляє на медичних аналізах в Житомирі

З реформуванням первинної ланки у Центр надання первинної допомоги самостійно здійснювати медичні аналізи припинили. Тепер їх закуповують, переважно без тендерів, завжди у приватної лабораторії «Асклепій плюс». За десятком мільйонів бюджетних коштів стоять інтереси медичних кланів та дружини екс-заступника міністра охорони здоров’я часів Януковича.

Ще донедавна при кожній поліклініці діяла медична лабораторія, де проводилися дослідження основних медичних аналізів пацієнтів. З жовтня 2018 року заклади первинної медицини Житомира виконують лише відбір проб. Зміни пояснили впровадженням медичної реформи.

  • З 1 жовтня 2018 року Центр ПМСД самостійно має виконувати ряд обстежень, в які входить забір крові. Оскільки в штаті Центру немає посад лаборантів, бо це не передбачено Наказом МОЗ, і не лише в Житомирі, виконання аналізу кровіз пальця є неможливим, - переконувала в інтерв’ю «UA:Житомир» заступниця головного лікаря Центру первинної медико-санітарної допомоги (ПМСД) Житомирської міськради Людмила Зайцева.

заступниця головного лікаря Центру ПМСД Житомирської міськради Людмила Зайцева

Відео дня

З комунальними закладами міста Центр не зміг укласти договори на виконання послуг так як вони не стали комунальними підприємствами. На заміну їм підписали прямий договір  з приватною фірмою «Асклепій плюс».

  • Оскільки приватні медзаклади працюють лише з венозною кров’ю, що зумовлено умовами транспортування капілярної крові, то з 1 жовтня ми переходимо на венний забір крові для здійснення аналізу, - додає Людмила Зайцева.

Отже причиною переходу до венозного відбору крові стала необхідність транспортування відібраних зразків крові до приватного закладу. В свою чергу реформування комунальних установ у підприємства затягнули аж до лютого 2019 року, не залишивши їм шансу скласти конкуренцію приватникам.

 

Мільйони з аналізів

Договір з приватною лабораторією «Асклепій плюс», про який згадує заступниця головного лікаря Центру ПМСД, в системі електронній торгів «Прозорро» відсутній. Ба більше – перші торги на 2,5 млн грн з проведення досліджень та аналізів призначали на 5 жовтня минулого року. Виходить Людмила Зайцева ще задовго до підбиття підсумків торгів знала кого оберуть переможцем.

Скріншот з системи «Прозоро» по закупівлям з лабороторних досліджень Центру ПМСД

І не дивно, що за наявної єдиного конкурента фірми «Меділабс» з Вінниці, перемогу в тендері дісталась дешевшій пропозиції від ТОВ «Медичний центр Асклепій плюс». За підписаною 19 жовтня з угодою Центр зобов’язався сплатити товариству 1 млн 784 тис грн. За в кінці місяця з’ясували, що в системі торгів не оприлюднений план закупівель, що є порушенням тендерного законодавства.

Укладений договір розірвали і 30 жовтня знову оголосили закупівлю на 817 тис грн. На торги заявилися ті ж самі учасники. Пропозиція вінницької фірми знову дорожча і нову перемогу здобуває ТОВ «Медичний центр Асклепій плюс». Однак за місяць розцінки на послуги з проведення аналізів зросли більш ніж на 10 %.

  • Вартість послуги напряму залежить від кількості досліджень. Та подібних випадків коли аналізи для первинної ланки проводить приватна лабораторія в Рівненській області немає, - зазначає експерт з питань моніторингу закупівель Рівненської громадської організації «100 % життя Рівне» Олександр Юзвак.

Фото експерт з питань закупівель ГО «100 % життя Рівне» Олександр Юзвак

В грудні минулого року Центр ПМСД оголошує закупівлю лабораторних досліджень аналізів. За весь 2019 рік запланували витратити 9 млн 87 тис грн. Все ті самі учасники, і те же переможець, ТОВ «Медичний центр Асклепій плюс» з пропозицією 8 млн 899 тис грн.

Проте в черговий раз Центр ПМСД не розмістила план закупівель і після проведеного моніторингу регіональним управлінням Держаудитслужби (ДАСУ) торги скасували.

Скріншот з системи «Прозоро» з приписом від Держаудитслужби

У лютого призначають повторні торги. Повністю зневажаючи всіма вимогами тендерного законодавства, не публікуючи плани закупівель і за наявних відкритих торгів, Центр ПМСД почали укладати прямі договори з ТОВ «Медичний центр Асклепій плюс». Для ухилення від публічних закупівель, які починаються з 200 тис грн, кожен з цих договорів підписували на 199 тис 920 грн.

В системі «Прозоро», починаючи з 30 січня по кінець березня 2019 року, ми нарахували цілих 8 договорів на послуги по клінічній лабораторній діагностиці.

  • Нам необхідно було забезпечувати безперевний процес роботи і проводити аналізи для пацієнтів, - ділиться головний лікар Центру первинної медико-санітарної допомоги Житомирської міськради Іван Дідик.

головний лікар Центру ПМСД Житомирської міськради Іван Дідик

Проте обґрунтувати чому укладалися договори саме з даної приватної фірмою, коли комунальні медичні заклади вже набули статусу комунальних підприємств і могли надавати ці ж послуги в комунальних лабораторіях, так і не зміг.

За виявленими порушеннями ініціатива «Про тендери Житомира» підготувала цілих 9 звернень в регіональне управління Держаудитслужби в Житомирській області. Державні аудитори підтвердили виявлені порушення законодавства в частині складання тендерної документації, їх розгляду та зобов’язали скасувати торги.

Скріншот з системи «Прозоро» з зобов’язанням скасувати торги.

Загалом з порушеннями тендерного законодавства з січня по травень 2019 року Центру Житомирської міськради провів торгів на 10,6 млн грн. Однак тендерний кошмар, з постійним проштовхуванням одного постачальника, на цьому не завершився. І попри припис Держаудитслужби угоду з приватною фірмою керівництво Центру первинної медико-санітарної допомоги досі не розірвало.

 

Медичні клани Житомира

Зважаючи на таких яскраво виражений лобізм, мивирішили порівняти виставлені тарифи приватною лабораторією.На жаль вартість проведення аналізів міськими поліклініками ніколи не оприлюднювалася. В пошуках розцінок ми натрапили на цілих 2 (!!!) комунальних підприємства, які виконують аналізи. Обидва КП «Профілактика» та КП «Здоров’я» виявилося давно міськрадою та напряму підпорядковуються управлінню охорони здоров’я. Основною їх діяльністю є проведення профілактичних оглядів та взяття необхідних при цьому аналізів, забезпечуючи підприємства чималим прибутком.

При цьому розцінки на проведення аналізів в комунальних підприємствах в рази дешевші за розцінки приватної лабораторії. Ось, до прикладу, загальний аналіз крові в комунальному підприємстві «Профілактика» коштує 13 грн.

Копія рішення про встановлені тарифи КП «Профілактика»

В «Асклепій плюс», за укладеним Центром первинної медицини договором, аналіз крові обходиться в більш ніж 5 разів дорожче - 69,5 грн.

Додаток до договору з ТОВ «Медичний центр Асклепій плюс»

Аналіз глюкози крові дорожчий в більш ніж 3 рази – з 12 у комунального підприємства до 39,5 грн у приватного. На аналізі сечі переплата складає взагалі майже 6 разів – 58,33 грн у «Асклепій плюс» замість 10 грн у КП «Профілактика».

Додаток до договору з ТОВ «Медичний центр Асклепій плюс»

Перелік замовлених послуг (кількість за тендером)

Ціна послуги, грн.

Сума переплати, грн

"Медичний центр Асклепій Плюс"

КП «Профілактика»

Загальний аналіз крові (62000)

69,50

13

3503000 (56,5)

Аналіз глюкоза крові (20370)

39,50

12

560175 (27,5)

Загальний аналіз сечі (48000)

58,33

10

2799840 (48,33)

Всього переплачено – 6 863 015 грн

 

Якщо взяти останній укладений на 9 млн грн договір, Центр ПМСД на користь «Асклепій плюс» сплатить на 6 млн 863 тис грн більше ніж міг б заплатити міському комунальному підприємству!

Тепер слід назвати імена власників фірми, яким міська рада готова переплачувати такі кошти, проводячи закупівлі з численними порушеннями.

За ТОВ «Медичний центр Асклепій плюс» з самого її створення стояли далеко не рядові житомиряни. Товариство засноване в 2008 році власником мережі аптек «Санітас» Валерій Нестеровський разом з сином очільника обласного центру СНІДУ Євгенієм Галінським та мешканцем Тернополя Валерієм Васюриним. Останній є батькомЛариси Павлусенко, колишньої дружини головного лікаря міської лікарні №2. Кожному з учасників належала третина фірми.

В 2011 році частку всіх засновників потіснила Тетяна Поветкіна. Тепер всі, включно з новою учасницею, володіли 25 % товариства. У грошовому виразі це становило 720 тис грн. Хвилинний пошук в інтернеті видає, що Тетяна Поветкіна є цивільною дружиною на той час Міністра охорони здоров’я Олександра Толстанова. До призначення заступником Богатирьової пан Толстанов з 2005 року очолював обласне управління охорони здоров’я. Однак лише після вступу на посаду в дружини посадовця знайшлося на той час 90 тисяч доларів США для участі в «Медичний центр Асклепій плюс».

Схема володіння ТОВ «Медичний центр Асклепій плюс» та родинні зв’язки власників

Пікантності додає той факт, що головний лікар Центру первинної допомоги є сином головного лікаря Обласного протитуберкульозного диспансеру Віталія Дідика. Тобто Іван Дідик підписує угоди з фірмою дружини батькового колишнього керівника.

Тісне сплетіння родинних та бізнес зв’язків перетворюють реформу в медицині на особисте збагачення декількох родин, позбавляючи решти лікарів вчасної та достойної оплати за їх нелегку працю. Позаяк бажання набити кишені під конкретного постачальника для звичайних пацієнтів означатиме недосяжність цивілізованого медичного обслуговування.

 

Боросовський Тарас

http://corr.com.ua/bil-v-obmin-na-milyony-khto-zaroblyae-na-medychnykh-analizakh-v-zhytomyri

Коментарі
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Житомира за сьогодні
Ваші відгуки про послуги у Житомирі Ваші відгуки про послуги у Житомирі
keyboard_arrow_up