2,6 мільйони на посипання сіллю доріг без снігу

2,6 мільйони на посипання сіллю доріг без снігу

Поліція розслідує розкрадання коштів на закупівлях по зимовому утриманню доріг Житомира. Попри аномально теплу погоду КП «Управління автомобільних шляхів» придбало сотні тон технічної солі для посипання вулиць міста. Мільйони бюджетних коштів перерахували фірмі, яка належить одному з родичів екс-ватажка «ЛНР» Ігоря Плотницького

На думку синоптиків, зима 2019-2020 рр. в Європі була найтеплішою за всю історію спостережень. У столиці Фінляндії Гельсінкі середня температура повітря в січні і лютому була на 6 ºC вище ніж в аналогічний період минулих років. У Німеччині минула зима стала другою за рівнем середніх температур за останні майже 140 років. Календарна зима у Франції подолала 120-ти річний рекорд. У масштабі країни середня температура повітря перевищила норму на 2,7º C.

У той же час, в Україні метеорологічна весна настала вже в січні-лютому.

- Можна сказати, що зима в Україні закінчилася, не встигнувши початися. Середньодобова температура стабільно перейшла позначку 0 градусів, що є показником закінчення зими, - стверджує провідний синоптик Укргідрометцентру Роман Мурмило.

Відео дня

Поблизу Житомира через аномально теплу зиму навіть прокинулися ведмеді.

Водночас, поки інші міста підраховують суттєву економію на пальному та матеріалах для посипання доріг, наше місто в безсніжну зиму витратило мільйони.

 

Соляний тендер

Однією з основних витрат з утримання доріг є придбання піску та технічної солі для посипання вулиць від льоду та снігопаду. В багатьох країнах світу відмовилися від такого методу очистки доріг, оскільки сіль роз’їдає взуття, викликає алергію та запалення, псує поверхню машин та бетонні конструкції і кріплення мостів. Велика кількість піску в складі суміші спричинює засмічення дощових каналів і призводить до підтоплення тротуарів та автошляхів. Петиції про відмову від використання солі підтримані у Львові та Вінниці, де запланували наразі зменшити, а згодом перейти на альтернативні методи боротьби з ожеледдю.

Для мерії Житомира та депутатського корпусу збереження природи допоки не стоїть в першочергових пріоритетах. Закупівлю матеріалів традиційно провели влітку, завчасно готуючись до зими. В минулому році, як і в позаминулому, тендер оголосив балансоутримувач міських доріг – КП «Управління автомобільних шляхів» (УАШ). В опублікованому 4 липня 2019 року оголошенні планували придбати 2500 тон солі на загальну вартість 3 млн 875 тис грн.

В торгах прийняло участь 3 учасника. Найнижчу ціну з економією в пів мільйона гривень запропонувало товариство «Харківсіль». Однак тендерний комітет відхилив пропозицію через неподання навмисно вшитих в умови закупівлі двох гарантійних листів. Перший мав вказувати про можливість відтермінування на 60 днів оплати за товари. При цьому в проекті договору вказано, що оплату здійснюватиметься через 5 днів після постачання товару або отримання бюджетного фінансування.

Потреба в іншій довідці виглядає ще більш безглуздою –учасник має надати безумовну згоду на … збільшення ціни товару! Виходить комунальне підприємство з самого початку зацікавлене в піднятті ціни чи як інакше пояснити бажання отримати таку згоду – незрозуміло.

Скріншот з тендерної документації КП УАШ

Наступну пропозицію від житомирської ПРБФ «Комунальник» також відхилили. Згаданого листа про гарантування підняття ціни фірма не надала. Та й виконати постачання солі, з огляду на представлені документи, виглядало досить сумнівним. В підтвердження досвіду ПРБФ «Комунальник» долучив договір на 1000 тон солі з підприємцем Максимом Сардаківським за ціною втричі вищою за ринкову. Зареєструвався ФОП Сардаківський в одному з сіл Романівського району за декілька місяців до угоди. До того ж з самого початку був платником єдиного податку і не сплачував податок на додану вартість. Це в свою чергу означало необхідність сплатити ПРБФ «Комунальник» 580 тис грн. податків за наведеною угодою, що робить її вкрай збитковою. Іншими словами угода має всі ознаки фіктивності і подана товариством виключно суто для участі в тендері.

В документах третього учасника УАШ не знайшло порушень і визнало переможцем ТОВ «Торговий дім «Кип і Ко» з найбільш високою ціною.

В результаті аналізу незалежними експертами із закупівель виявилося, що тендерна документація УАШ не враховує вимоги рішення Ради національної безпеки і оборони України від 19 березня 2019 року. Зокрема не включені обов’язкові пункти «Про застосування та внесення змін до персональних спеціальних економічних та інших обмежувальних заходів (санкцій)», введене в дію Указом Президента України 19 березня 2019 року. Відповідно не врахововані вимоги пункту 10 частини 1 статті 4 Закону України «Про санкції» від 14.08.2014 р., що означає порушення тендерного законодавства в частині підготовки документації і підставою для скасування торгів.

Проте тендерний комітет не зважив на порушення і на той час директор КП УАШ Олександр Шевчук підписав з товариством договір. Починаючи з вересня минулого року на склад комунального підприємства почала надходити сіль. Очікування суворої зими не виправдалися і потреби у використанні великої кількості піщано-соляної суміші для посипання доріг не було. Однак в кінці року КП УАШ спочатку подовжує договір на постачання солі на наступний рік, а згодом укладає з ТОВ «Торговий дім «Кип і Ко» додатковий договір ще 761 тис грн.

Навіщо в таких кількостях підприємство закуповувало технічну сіль ми спробували з’ясувати безпосередньо в Олександра Шевчука, призначеного в грудні минулого року на посаду заступника голови виконавчого комітету Житомирської міської ради.

  • На складі УАШ близько 9 тис тон піщано-соляної суміші. Ми закупили їх і будемо використовувати в наступному році, - повідомив профільний заступник мера.


Фото: заступник Житомирського міського голови Олександр Шевчук. Джерело: сайт ЖМР

Зважаючи, що для суміш для посипання вулиць має містить 12 % солі, а решта пісок, можемо перевірити наскільки слова посадовця відповідають дійсності. Влітку УАШ уклало угоду на закупівлю по 193,6 грн. за тону річкового піску. З вересня по листопад 2019 року сплачено 1 млн 103 тис. грн, що становить 5,7 тис тонам піску.

Звідси для приготування суміші підприємство мало б використати не більше 700 тон піску. І разом це становитиме 6400 тон, а не 9 тис тон, як заявив посадовець.

УАШ за відвантажену сіль з вересня 2019 р. по лютий 2020 р. сплатили 2 млн 651,5 тис грн. бюджетних коштів. При вказаній в договорі ціні 1530 грн за тону отримуємо аж 1733 тони! Тобто на 1000 тон технічної солі більше ніж необхідно для посипання доріг піщано-соляної суміші.

Проплати за технічну сіль. Джерело: Портал публічних фінансів
 

Родич очільника ЛНР

В лютому правоохоронці порушили кримінальне провадження щодо закупівель з прибирання на зимовий період. Згідно матеріалів справи слідчі встановили, що закупівлі зокрема піску здійснювалися спочатку на транзитну фірму, де відпускна ціна для КП УАШ зростала з 135 грн до 193,6 грн. належала і фактично поставлено менша кількість ніж вказана в документах.

Проведеними заходами поліція встановила, що за оперативною інформацією, підтвердженою в рамках досудового розслідування, поставлений до КП УАШ пісок був незаконно видобутий. З метою прикриття та маскування своєї протиправної діяльності, службові особи підробили бухгалтерські документи та у злочинній змові зі службовими особами ТОВ «ЕкоНестПлюс» вказали придбання піску у зазначеного товариства, яке в свою чергу має спеціальний дозвіл на видобуток піску.

Разом з тим, проведеними заходами достовірно встановлено, що до КП «Управління автомобільних шляхів» пісок у повному обсязі поставлений не був. Вказані умисні протиправні дії призвели до закупівлі меншої кількості піску, яка необхідна для посипання доріг м. Житомир у зимовий період та як наслідок до неналежного функціонування транспортної галузі при настанні несприятливих погодних умов.

Слідчий суддя Богунського районного суду Олександр Зосименко 20 березня 2020 року виніс ухвалу про проведення обшуку за місцем проживання заступника міського голови Олександра Шевчука.

  • Ніяких обшуків в мене вдома не проводились. Та я не бажаю це коментувати, - заперечив посадовець

Попри заперечення заступника міського голови, з реєстру судових рішень знаходимо перелік численних документів, вилучених правоохоронцями в його помешканні під час законних обшуків.

Окремої уваги заслуговує постачальник технічної солі для Житомира. ТОВ «Торговий дім «Кип і Ко» знаходиться в Полтаві та має офіс в Києві. Власником фірми є виходець з окупованого Алчевська Петро Пятков.

Стати власником багатомільйонного бізнесу 30-річному уродженцю Москви допомогла мати - Наталія Пяткова. Мешканцям Луганщини вона добре відома як мер окупаційної адміністрації Алчевська. Мати Петра Пяткова доводиться троюрідною сестрою колишнього голови так званої «ЛНР» Ігорю Плотницькому. Саме це стало ключовим для призначення її на посаду очільника окупованого сепаратистами міста. Але і після відходу родича від справ Наталія успішно спрацювалася з командою ще одного зрадника України Леоніда Пасічника.

Важливо, що виробник технічної солі держпідприємство «Артемсолі» з 2015 року знаходилось під контролем «смотрящого» - нардепа Олега Невади.  Його називають близьким з оточення Юрія Іванющенка, відомого як кримінальний авторитет Юра Енакієвський. За інформацією зі ЗМІ Олег Невада підтримує тісний зв'язок з сепаратистами, допомагаючи витягами із в’язниці спонсорів ДНР. В опублікованій на  сайті «Українська правда» статті описані схеми, створені Олегом Невадою, де посередники купують в держпідприємства сіль в декілька разів дешевше, перепродуючи її далі кінцевим споживачам.

Одними з таких споживачів є й міське КП УАШ, яке другий рік поспіль укладає  з фірмою Петра Пяткова договори. І можна з впевненістю сказати, що завдяки таким угодам і сплаченим на рахунки посередника коштам, Житомирська міська рада сприяє фінансуванню оточенню сепартистів, підтримуючи окупаційні адміністрації на сході країни.

Коментарі (19)
  • Геннадий Костюк

    Коли я вже почую ,що посадили ,за розкрадання коштів чи майна??? А не це що розслідують !!!

    Александр Яремчук reply Геннадий Костюк

    Геннадий Костюк 100%
  • Галина Гарбовская Карпович

    Добре сипали ,,просто стелили,ковром ,,у кишені ..
  • Vitaly Kosuha

    Вибори на носі, починають розповсюджувати усяку Хуйню . Щось мені нагадує передвиборчий пронос Зе команди.
  • Ніна Забродська

    Немає нічого святого,адже гроші не пахнуть,людина ніколи не може наїстися,тим паче,що дорвалися до корита.
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Житомира за сьогодні
16:51 У Попільні під колесами потяга загинула 33-річна жінка 16:21 У Житомирі вшанували пам’ять жертв Чорнобиля до 38-х роковин Чорнобильської катастрофи photo_camera 16:00 СБУ і Нацполіція затримали «чорних зброярів», які намагались продати криміналітету трофейні гранатомети та вибухівку photo_camera 15:39 Вихідні принесуть в Україну суху і теплу погоду Від читача 14:27 «Від традицій до сучасності». У Житомирі проведуть великодній майстерклас із розпису писанок 15:20 Житель Андрушівської ТГ «заробляв», користуючись підробленим посвідченням водія 15:00 25 квітня рятувальники відкачали близько 400 кубів води з домогосподарств області photo_camera 14:41 У Бердичеві підприємиця організувала підпільний бізнес з продажу цигарок: комерсантці повідомили про підозру photo_camera 14:39 Видатки бюджету області за 3 місяці склали 3,8 мільярда гривень 14:00 На Житомирщині затримали керівника благодійного фонду, який торгував автомобілями, ввезеними для ЗСУ photo_camera 13:00 Житомир в Instagram: погодний калейдоскоп 12:39 Житомир та Гауда мають намір стати партнерами photo_camera 12:19 Застрелив дружину з ревнощів – жителя Бердичівського району ув’язнили на 7 років і 6 місяців 12:02 Радомишльська громада розповіла колегам як налагоджувати міжнародну співпрацю 11:43 У Житомирському районі знайшли схрон з боєприпасами, в Чуднівському – рушницю та самопал photo_camera 11:20 Розмір шкоди, нанесеної довкіллю КП «Автотранспортне підприємство 0628», яке обслуговує міське сміттєзвалище, становить майже 840 тис. грн 11:00 В Оліївській громаді - ДТП з трьома травмованими, серед яких 12-річна дитина 10:41 Поліція розшукує 77-річного жителя Овруччини 10:20 На клумбах Житомира цьогоріч планують висадити понад 80 тисяч квітів photo_camera 10:00 До 4-х років позбавлення волі з іспитовим строком засудили матір, яка покусала власну дитину
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Житомирі Ваші відгуки про послуги у Житомирі
keyboard_arrow_up