18 мільйонів бюджету участі на дешевий піар мера

18 мільйонів бюджету участі на дешевий піар мера

Ідею бюджету участі цьогоріч остаточно перетворили у профанацію. Мер Житомира демонстративно розтоптав навіть натяки на будь-яку участь громади у поданні пропозицій.

На зміну вільному волевиявленню прийшов особистий диктат: можете обрати лише один з трьох проєктів, які вбачає доцільними міський голова. Окрім освоєння бюджетних коштів, Сергій Сухомлин зможе вчергове похизуватися на рекламних плакатах відремонтованими за кошти громади спорудами.

Міськрада у березні оголосила, що цьогоріч житомиряни зможуть обрати реконструкцію водонапірної башти чи Нового бульвару або ремонт кінотеатру «Жовтень». Бюджет кожного з проєктів однаковий – 18 млн грн. Коштів вистачить на реалізацію лише одного проєкту. У зв’язку з пандемією публічне голосування перенесли на червень.

Та обмежувальні заходи не завадили витрачати кошти міського бюджету. У квітні управління капітального будівництва Житомирської міськради (УКБ) підписало дві угоди загальною вартістю понад 1 млн грн. За 530 тис. грн замовили проєкт «Капітальний ремонт території благоустрою майдану ім. С. П. Корольова у м. Житомирі». Ще 507 тис. грн – на  проєкт «Капітальний ремонт території благоустрою бульвару Нового у м. Житомирі».

507 тис грн сплатять за проект реконструкції Нового бульвару

Фактично не дочекавшись результатів голосування, міськрада свідомо замовила проєкт реконструкції. Та сталося неочікуване (це була хвилинка сарказму) – у конкурсі бюджету участі з 460 голосами перемога дісталася проєкту реконструкції Нового бульвару.

І така низька активність мешканців міста посадовців не збентежила: за декілька днів після підбиття підсумків голосування, 18 червня 2020 року, на 68-й сесії Житомирської міськради депутати затвердили проєкт-переможець конкурсу.

– Сьогодні ми визначили пріоритет: робимо Новий бульвар. Інші два проєкти, «Жовтень» і водонапірна вежа, поки що лежатимуть на полиці, допоки ми не знайдемо фінансування, – розповів депутат міської ради, радник мера Олександр Черняхович.

депутат міської ради, радник мера Олександр Черняхович

Що цікаво, фінансування під реалізацію проєкту заклали одночасно з погодженням проєкту – у цьому році. Хоча всі попередні роки проголосовані проєкти бюджету участі впроваджувалися у наступному після обрання році. Однак у тексті рішення зобов’язали УКБ включити проєкт, що переміг під час голосування, до міської цільової програми на 2020 рік.

На сьогодні ми ще не розуміємо остаточної вартості Нового бульвару, якою вона буде, бо проєкт тільки дороблюється до кінця. Він ще має пройти експертизу, і лише після цього ми побачимо із вами кінцеву суму того проєкту. Я впевнений, що 18 мільйонів точно не вистачить, можливо, потрібно буде ще додавати кошти, – додав радник міського голови.

Без обіцяного обговорення проєкту реконструкції Нового бульвару оголосили й тендер на його реконструкцію. Попри запевнення депутатів під час сесії 18 червня, що хоча б на депутатських комісіях озвучать реконструкцію Нового бульвару, управління капітального будівництва це проігнорувало.
 

Ручні проєктанти

Переможцем у тендерах на виготовлення робочих проєктів стала ТОВ «Архітектура плюс дизайн». Дану фірму регулярно обирають підрядником підпорядковані Житомирській міськраді управління та комунальні підприємства. При цьому в судовому реєстрі містяться кілька рішень судів за 2020 рік стосовно надання тимчасового доступу до документів фірми-переможця. Причиною стало порушене кримінальне провадження за ч.1 ст. 364 КК України (зловживання владою або службовим становищем). Ухвалою суду надано доступ до проєктно-кошторисної документації на реконструкцію території благоустрою з влаштування скверу по вул. Покровській, 131.

Але повертаємося до останнього тендеру. Перше, що, можна сказати, кидається в очі – те, що проєкт реконструкції Нового бульвару було зроблено з порушенням законодавства, без потрібних перевірок і документів для отримання умов і обмежень на об'єкт реконструкції. А це може спричинити серйозні наслідки!

Міський голова швидко «переконав» департамент архітектури видати відразу після сесії містобудівні умови і обмеження на проєкт реконструкції. Водночас знехтували обов’язковість отримання виписки із Державного земельного кадастру і відсутність документів про право власності або користування.

На запит департаменту містобудування та земельних відносин надали тільки копію топографо-геодезичного плану. Окремої уваги заслуговує той факт, що реконструюється безпосередній історичний центр міста, який, за усіма правилами, має спочатку бути досліджений науковцями та археологами. Натомість дозвільні документи видаються навіть без аналізу потенційного пошкодження підземних комунікацій.

Не дивуйтеся, якщо при реконструкції у сусідніх будинках пропаде світло або вода; після реконструкції будуть перекопувати бульвар, з'явиться випадкова яма на новій плитці і багато іншого, що ми вже бачили. Містобудівні умови та обмеження повинні видаватися за наявності сформованої ділянки зі встановленням її меж. Та про які вимоги закону може йти мова, коли надійшла команда від міського голови …

 

Особистий інтерес

Якщо у вас може скластися враження, що ми упереджено ставимось до благих намірів очільника міста – давайте переглянемо попередньо реалізовані проєкти. До прикладу, по Бердичівський, 3 виконувався проєкт з облаштування археологічної пам’ятки. Кошти місто сплатило все тому ж ТОВ «Архітектура плюс дизайн». Такої ганебної картини із запотівшого скла та пророслого дерева на місці входу в підземелля годі деінше пошукати…

Отримавши у 2018 році 300 тис. грн за виконання проєктних робіт з реконструкції набережної, з ТОВ «Архітектура плюс дизайн» у 2019 році уклали знову договір. За коректування попередньо підготовленого проєкту фірмі ще доплачують 599 тис. грн. Таким чином, лише проєктні роботи набережної обійшлися місту у майже 1 млн грн.

Зі своєї сторони проєктанти запевнюють, що не винуваті і виконують те, що їм замовляють, тому часто заявлена картинка зовсім несумісна з реальністю. Або, можливо, причина полягає в тому, що сприяння надається тільки обраним фірмам – своїм. Дружина міського голови Житомира Світлана Сухомлин та бізнес-партнер мера Олександр Рабінович до кінця 2017 року були власниками фірми. Згодом для відведення уваги від потенційного конфлікту інтересів очільника міста частки переписали на сім’ю Чудовських та Ольгу Бронштейн.

Це все неправда, що говорять негативне про мера. При ньому проєктні організації отримали, як ніколи, багато замовлень, – переконує директор ТОВ «Архітектура плюс Дизайн» Ольга Бронштейн.

Обрання пропозиції саме очолюваної нею фірми керівниця пояснила тим, що подані товариством передпроєктні пропозиції УКБ визнало найкращими з усіх. Правда, чи знали про можливість подати ще у минулому році передпроєктні пропозиції інші проєктні організації – невідомо.

ТОВ «Архітектура плюс Дизайн» намагалося взяти участь і в інших торгах. Але тендерні комітети у решті міст були куди більш прискіпливими. Навіть запропонувавши втроє дешевшу ціну за виконання проєкту з реконструкції Національного театру ім. Лесі України, товариство отримало відмову. Виявилося, що атестація Тамари Маркушиної, яка працює в ТОВ «Архітектура плюс Дизайн» інженером-проєктувальником, має статус «призупинено». Відповідно, через відсутність підтвердженої кваліфікації працівників товариства, які мають достатні знання та досвід, пропозицію житомирської фірми відхилили.

Тендерний комітет Національного театру ім. Лесі Українки через призупинення атестації працівниці житомирської фірми

Ми вирішили пересвідчитись, яка ж на сьогодні ситуація з сертифікацією працівниці. І справді, на офіційному сайті атестація інженера-проєктувальниці досі призупинена, тобто упродовж щонайменше останніх 7 місяців фірма не відповідала необхідним критеріям. Кожні 5 років спеціалісти мають пройти курси підвищення кваліфікацій. Допоки це не зроблено в реєстрі, фіксується призупинення дії атестації за ст. 17 ЗУ «Про архітектурну діяльність». Проєктна документація, підготовлена спеціалістом з нечинною або призупиненою атестацією, стикається з проблемою проходження експертизи документації:

Ні, вони не можуть пройти експертизу проєкту. Найперше має бути людина, відповідальна за роботу. Якщо в неї немає цих повноважень – рішення про експертизу не може бути позитивним, – визнала виконуюча обов’язки керівника філії ДП «Укрдержбудекспертиза» у Житомирській області Ніна Іванівна Білик.

Станом на серпень 2020 року атестація працівниці архітектурної фірми досі не дійсна

Однак у розмові керівниця ТОВ «Архітектура плюс Дизайн» Ольга Бронштейн підтвердила, що експертизу проєкт пройшов і жодних зауважень не було. Як це взагалі можливо при призупиненій атестації інженера-проєктувальника – залишається загадкою.

  • Звідки Ви взяли, що вона у нас працює? Вона вже не працює. І якісь ви дивні запитання ставите, – відповіла Ольга Бронштейн.

Хто ж заміщає начебто вже звільнену Тамару Маркушину, керівниця не відповіла, швидко кинувши слухавку.

Така поведінка підтверджує наші припущення щодо системного лобіювання інтересів окремого кола виконавців робіт, перевагу яким керівництво Житомира надає незалежно від ціни та якості наданих послуг. На переконання колишнього головного архітектора Житомира Валерія Головатенка, керівництво міста роками імітує бурхливу діяльність.

  • Погляньте поруч – автомобільна парковка на території школи 25. Хоча вона має бути у 25 метрах віддаленою від школи. Це паркується адміністрація. У будній день поставити машину на Новому бульварі, коли працюють установи, практично неможливо. Дороги на Старому бульварі – це територія другорядної стоянки по обох сторонах парку. І ці проблеми у місті лише накопичуються, – впевнений Валерій Головатенко.
Екс-головний архітектор Житомира Валерій Головатенко

Замість їх вирішення відбуваються «косметичні» ремонти. Покласти плитку на Михайлівській, щоб на цьому добре заробити. Або підфарбувати фасад школи – все це жодних радикальних заходів не передбачає.

– Більшість проєктних фірм роботи у місті не мають. І не тому, що там працюють погані спеціалісти. Люди – професіонали своєї справи. Просто вони не потрібні, – впевнений колишній головний архітектор міста. – Створюється пул фірм, які ходять по колу, і виключно з ними укладаються договори. Чужий виграти тендер не зможе – незалежно від того, відкритий тендер чи ні. Профільне управління не виконує власних функцій, а займається виключно виконанням команд «зверху».

  • За декілька останніх років у Житомирі відбулися певні незворотні процеси, які вже на довгий час негативно впливатимуть на архітектурний образ міста. Щоб хоч якось зупинити цю вакханалію, необхідна активна позиція громадян і розуміння керівництва міста. Того ж мера, який поки не бажає радитися з архітекторами. Він не зважає на їхню думку, бо вона розходиться з його бажаннями будь-що догодити забудовникам. Бо всі, хто береться порушувати будівельні норми, – це ті, хто входить у владу або дружній до влади бізнес, – констатує Валерій Головатенко

Обіцяний розгляд питання щодо реконструкції Нового бульвару, попри заяви депутатів, перетворився у фарс. Підрядник, який три роки ремонтував і так не завершив ремонт стадіону «Спартак», практично обраний виконавцем з ремонту бульвару. А це означає, що закладені 22 млн грн перетворять центр міста у черговий довгобуд, який постійно витягуватиме мільйони сплачених житомирянами податків.

Коментарі (58)
  • Галина Полищук

    Це партія старих регіоналів
    Мураєва
  • Нина Павлюк

    Еще одни обещальщики. где же вы набрались столько дармоедов на нашу голову
  • Tetyana Omelnichuk

    Не називайте ці об'єднання партіями.Це-передвиборчі проекти.Після виборів всі про них забудуть.В Украіні є тільки дві справжні партіі.Це ''Батьківщина'' і ''Свобода''.Всі інші,або передвиборчі проекти,або клуби по інтересам

    Tetyana Omelnichuk reply Tetyana Omelnichuk

    Валентина Савченко ,я не вважаю ці партіі хорошими чи поганими,але вони вже багато років не змінюють свою назву.Але лідери цих партій не є лідерами держави.У нас взагалі немає ідейних,патріотичних лідерів,які б вболівали за державу,а не за свою кишеню

    Валентина Савченко reply Tetyana Omelnichuk

    Tetyana Omelnichuk , дерьмовые партии. А Юля и Тягнибок - дерьмовые люди.
  • Люба Коломієць

    Я їх не підтримую!
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Житомира за сьогодні
18:00 Сьогодні ввечері діятимуть обмеження споживання електрики для бізнесу та промисловості 17:51 Збірна команда Житомирщини здобула призові нагороди на Всеукраїнських змаганнях з фігурного катання на роликових ковзанах 17:29 У Житомирі провели аудит безпеки нового скверу на розі вулиць Князів Острозьких та Київської photo_camera 17:00 У Бердичеві і Чуднові поліцейські задокументували кілька випадків нелегального зберігання наркотиків Від читача 13:39 Слідчі Нацполіції оголосили українським фігурантам про підозру в шахрайстві, вчиненому в особливо великих розмірах злочинною організацією. 16:39 У Житомирі судитимуть адвокатку, яка за 30 тис. доларів США обіцяла клієнту «пом’якшення покарання» 16:22 Чоловіки від 18 до 60 років не зможуть отримати консульські послуги за кордоном - про що саме йдеться? 16:20 На Житомирщині планують перейменувати 8 населених пунктів 16:01 85 ветеранських проєктів перемогли у конкурсі фінансування 15:41 Спортсмени з Житомирщини здобули нагороди на чемпіонаті Європи з гирьового спорту photo_camera 15:20 МОН презентувало звіт моніторингу працевлаштування випускників-бюджетників, до якого увійшло 3 виші Житомирщини 15:00 49-річний чоловік загинув під час пожежі на Брусилівщині 14:40 Оприлюднено перелік хвороб хребта, які звільняють від мобілізації 14:20 З 27 квітня заморозки підуть геть та повернеться справжнє весняне тепло 14:00 Дотримуйтесь заходів протипожежної безпеки на Великдень 12:40 До 9 років позбавлення волі засудили бердичівлянина, який вбив чоловіка на зупинці 12:19 Медики відзначають незначне зростання захворюваності на грип і ГРВІ 12:00 Нічна пригода у Житомирі: у водійки зупиненого під час дії комендантської години авто виявили арбалет 11:40 Увага: зміни в маршруті № 23! 11:20 На Житомирщині розпочала роботу комісія ДСНС України, яка має здійснити контрольну перевірку стану організації заходів цивільного захисту в області
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Житомирі Ваші відгуки про послуги у Житомирі
keyboard_arrow_up