Юрій Мойсеєв: «Політика – дещо брудна справа, і я відчув це на собі»

Юрій Мойсеєв: «Політика – дещо брудна справа, і я відчув це на собі»

Журналісти «20 хвилин» продовжують спілкуватися з депутатами Житомирської міської ради в рамках проекту «Твій місцевий депутат» і дізнаватися про їхні здобутки, які пішли на користь житомирянам.

 

Цього разу ми вели розмову з депутатом Житомирської міської ради, головою депутатської фракції «Політична партія «Блок Петра Порошенка "Солідарність"», очільником постійної комісії з питань бюджету, економічного розвитку, комунальної власності, підприємництва, торгівлі та залучення інвестицій Юрієм Мойсеєвим, котрий поділився своїми враженнями про роботу міської ради.

«20»: Коли і чому вирішили балотуватись у депутати міської ради?

– Я депутат міської ради вже другого скликання. Вперше став депутатом ще у 2010 році. Чому вирішив стати депутатом? Я виріс на Мальованці й завжди мав бажання змінити цей район. Традиційно склалося враження, що Мальованка – це окраїна міста, і головне, щоб гарно було лише в центрі. Для того, щоб дійсно зробити район кращим, депутат має бути вихідцем з цього району, знати і переживати за нього. Тому і вирішив балотуватися в депутати.

Відео дня

Головна моя умова була – жодних списків. Тоді ми працювали в команді «Фронту Змін», але я йшов все одно як «мажоритарник». Мені самому було цікаво, щоб люди голосували за моє прізвище і щоб я сам ніс відповідальність за ту програму, яку презентував перед людьми. Пропрацювавши 5 років, я підготував звіт і в результаті люди обрали мене вдруге, дали «аванс» довіри.

«20»: Чи не шкодуєте про прийняте рішення?

– Не шкодую. Я познайомився з багатьма цікавими людьми, у яких чомусь навчився. Але політика, як кажуть, справа дещо брудна, і я це теж відчув на собі – в якійсь мірі навчився бути жорстким, бо для того, щоб був результат, щоб досягати ефективності – потрібно бути жорстким. Але мені було цікаво.

«20»: До складу якої комісії ви входите? Які важливі рішення з вашої «подачі» були підготовлені?

– Я очолюю постійну комісію з питань бюджету, економічного розвитку, комунальної власності, підприємництва, торгівлі та залучення інвестицій. Це найбільша комісія в Житомирській міській раді, яка налічує 13 депутатів і через яку проходить весь бюджет міста.

Наша комісія (також і за моєї ініціативи) запровадила минулого року звіт за використання бюджетних коштів і звернула увагу, що сьогодні кошти з міського бюджету в більшості випадків використовуються, м’яко кажучи, не зовсім ефективно. Також ми даємо рекомендації, щоб з організаціями та підрядниками, які неякісно виконують свою роботу і використовують бюджетні гроші, просто розривали контракти. Ми працюємо над тим, щоб, по-перше, наповнити бюджет, а по-друге – ефективно його використовувати і за мінімальні кошти зробити якомога більше.

«20»: Чи є у вас власна приймальня? Коли і з яких питань до вас можуть прийти люди? З якими питаннями найчастіше звертаються?

– Приймальня працює у моєму окрузі, на Мальованці, за адресою вулиця Героїв Пожежних, 67а. Я приймаю там у понеділок і середу з 10 до 17 години.

Більшість громадян, звісно, приходять стосовно доріг, тому ще це – найбільша проблема району Мальованка. Крім цього – освітлення вулиць і провулків, вода і водовідведення, а також школи на території Мальованки – ЗОШ № 1 та НВК № 11. Ну і, звісно, нікуди не подінуться звернення щодо матеріальної допомоги.

«20»: Чим ви можете їм реально допомогти?

– У першу чергу я – представник громадськості в Житомирській міській раді і все, що стосується, наприклад, доріг і освітлення – це все в моїх повноваженнях. Лише минулого року ми заасфальтували 5 вулиць і провулків, цьогоріч плануємо заасфальтувати ще 3-4 вулиці. Також 70 % моїх «депутатських коштів» я витрачаю на допомогу навчальним закладам – парти, дошки, телевізори тощо.

«20»: Яке рішення міської ради ви вважаєте найскандальнішим або таким, яке шкодить городянам і Житомиру?

– Таких рішень насправді є багато. У «ТОПі № 1» скандальних рішень завжди були земельні питання, коли стосується виділення земельних ділянок для тих чи інших компаній або підприємств. Такі рішення завжди «на грані фолу». Особисто я за такі питання не голосую.

Є також ряд питань, коли ми починаємо грати у «велику політику а-ля Верховна Рада» – приймаємо якісь звернення до Президента, Кабінету Міністрів чи Голови Верховної Ради з проводу визнання якихось територій… Тобто ми переступаємо межу й переходимо від міста Житомира до всеукраїнських питань. Насправді ефективність таких рішень нульова і навряд це на користь житомирянам. Депутати міської ради повинні думати про місто й вирішувати місцеві проблеми.

«20»: Що ви зробили як місцевий депутат для Житомира?

– У першу чергу – це ремонт і асфальтування доріг. Друге – я обіцяв будівництво великого каналізаційного колектору на вулиці Західній. Минулого року ми закінчили це будівництво, тож тепер у людей є можливість мати свою каналізацію.

Ще за минулої каденції я розробив проект рішення, в якому йшлося про те, щоб провести інвентаризацію (в першу чергу – приватного сектора), де відсутні каналізації і розробити хоча б на 5 років програму щодо поступового будівництва каналізаційних мереж у приватному секторі.

Крім цього, минулої каденції ми дуже гарно попрацювали «по освітленню» більш як 40 вулиць і провулків – встановили опори, сучасні світлодіодні ліхтарі.

На цей рік плани ще більші. Наймасштабніше – побудувати на розі вулиць Троянівська і Радивілівська сучасний сквер для мешканців району Мальованка. Проект ми вже замовили.

Ще один задум – після запуску тролейбусу на Малікова ми розглядали варіант запустити тролейбус і в район Мальованка. Вартість такого проекту близько 10 мільйонів гривень, але вже сьогодні ми ведемо перемовини з міським головою і депутатським корпусом.

Ну й, звісно, те, що ми робимо постійно – ремонт доріг. Ми запланували капітальний ремонт вулиці Березівської, частково заасфальтувати Західну і Барашівську.

«20»: Чи вважаєте, що у місцевих депутатів є достатньо повноважень, аби впроваджувати реальні зміни у місті?

– Повноважень, в принципі, достатньо. Єдине що – не завжди ми можемо задавати темп розвитку свого міста, тому що часто нас в цьому «тормозить» сама держава, оскільки забирає дуже великий фінансовий ресурс.

Але стосовно об’єму повноважень – їх досить. Питання в іншому – хто з якою метою в депутати йшов. Якщо, наприклад, представляти інтереси своїх виборців і допомагати їм – це видно по депутату, по його рекомендаціях, скільки депутатських звернень написав стосовно проблем свого округу… Якщо ж представляти свої бізнесові інтереси – це також видно. За минулої каденції таких депутатів при владі було набагато більше. У цій каденції більшість людей прийшли з баченням допомогти вирішити проблеми свого округу. З такими депутатами працювати набагато простіше.

20»: Як ви вважаєте, які першочергові кроки потрібно зробити для покращення Житомира?

– Повинна злагоджено працювати команда міського голови, виконавчих органів влади і депутатів міської ради. Коли розроблена стратегія міста, всі розуміють цю стратегію і працюють в цьому напрямку – думаю, ефективність і розвиток міста має майбутнє. Коли ж вмішується велика політика і деякі депутатські фракції отримують «згори» вказівки за якісь проекти голосувати, а за якісь – не голосувати – для мене це незрозуміло і неправильно. Якщо ти депутат міськради і тебе обрала громада Житомира – ти повинен думати не про своїх «покровителів», які дають вказівки, а про добробут городян.

Анастасія Кузьмич
Коментарі (1)
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Житомира за сьогодні
17:53 Як держава планує залучити фахівців з інвалідністю до ринку праці? 17:50 Чи загрожує Житомирщині підтоплення? Розповідають гідрологи 17:00 єЧерга для автобусів: на пунктах пропуску з Молдовою кожен автобус зможе обрати час перетину кордону 16:40 Якщо про депутатів, то тут – дисципліна, а якщо про громадськість, то тут… Від читача 18:18 Присвоєння звання ГЕРОЯ УКРАЇНИ посмертно Бондаренко Ігорю Вікторовичу 16:20 У Станишівській громаді зупинили нетверезу водійку: вона запропонувала патрульним хабар 10 тисяч photo_camera 16:17 Не поширюйте фейки: відео нібито з Житомира, як військовий "закопує" ухилянта - російська пропаганда 16:07 У Попільні в гаражі виявлено арсенал зброї: власника підозрюють у резонансному вбивсті чоловіка в Житомирі photo_camera 16:00 У Львові відбувся підсумковий форум «LED Push: Підтримка місцевих економік» 15:40 Житомир попрощався із Захисником Денисом Пекарським 15:20 Вночі у Житомирі зупинили п'яного водія, в салоні авто знайшлися наркотики 15:01 23 випадки захворювання на кір зафіксовано в Україні з початку 2024 року 14:40 Рятувальники ліквідували пожежу в адмінбудівлі приватного підприємства в Житомирі 14:18 ECIDE допоможе 25 громадам організувати літні дитячі клуби: розпочався прийом заявок 13:11 Пил із Сахари знову в Україні 12:40 Пам'ять про героїв-захисників має стати невмирущою photo_camera 12:20 Жителя Житомирського району засуджено на 8 років за умисне вбивство батька 12:02 До уваги водіїв! 25 квітня буде перекрито рух по вулиці Шевченка 11:40 Україна, в якій хочеться жити: Міністерство соціальної політики презентувало демографічну стратегію — 2040 11:20 Житлова субсидія на неопалювальний сезон: кому її призначать автоматично, а кому – за особистим зверненням
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Житомирі Ваші відгуки про послуги у Житомирі
keyboard_arrow_up