235 порушень свободи слова зафіксовано в Україні у 2018 році

235 порушень свободи слова зафіксовано в Україні у 2018 році

У 2018 році на неокупованій території України ІМІ зафіксував 235 випадків порушень свободи слова.  Ця цифра є меншою, ніж за аналогічний період 2017 року, коли було зафіксовано 281 порушення (для порівняння, у 2016 році було 264 порушень, у 2015 році – 310, у 2014 році – 995).

Такими є дані щорічного дослідження Інституту масової інформації (ІМІ) “Барометр свободи слова”.

За даними дослідження ІМІ, у першому півріччі 2018 року спостерігався ріст кількості порушень, особливо фізичної агресії, порівняно з 2017 роком. Однак у другому півріччі, орієнтовно з серпня, відбулася певна «стабілізація» кількості порушень прав журналістів. «Протягом першого півріччя 2018 року ми спостерігали різкий ріст нападів на журналістів та проявів фізичної агресії. У той же час протягом другого півріччя ми не спостерігали різких «піків». Ми пов’язуємо це з кількома причинами: по-перше, з публічним резонансом після жорсткого нападу на активістку Катерину Гандзюк, і надзвичайно негативною реакцією суспільства і міжнародної спільноти на цей випадок, що, можливо, дещо охолодило потенційних нападників. Так само, ми не виключаємо, що убивство К,Гандзюк могло мати і певний охолоджуючий ефект на журналістів, особливо в регіонах, які почали більш обережно критикувати – це питання потребує окремого дослідження. І нарешті, ми спостерігаємо затишшя перед традиційною «бурею» виборчих процесів 2019 року», - заявила виконавча директорка ІМІ Оксана Романюк.

Основним викликом для свободи слова у 2018 році стала фізична агресія щодо журналістів. Категоріями-лідерами за кількістю порушень стали перешкоджання, погрози та напади на журналістів (для порівняння, у 2017 році це були перешкоджання, доступ до інформації, та погрози). Із загальної кількості порушень, 173 випадки стосувалися саме фізичної агресії щодо журналістів.

Лідером за кількістю порушень у 2018 році стала категорія “перешкоджання законній професійній діяльності журналістів” – 96 випадків (ця цифра більше, ніж у 2017 році, коли було зафіксовано 92 випадки перешкоджань). Ця категорія упевнено посідає першу позицію від початку року. Найбільше журналістам перешкоджали, як і минулого року, приватні особи, місцева влада, депутати та правоохоронці.

Відео дня

Друге місце посіла категорія “погрози і залякування журналістів” – 33 випадки (у 2017 році погроз було зафіксовано більше - 38). Погрожували журналістам переважно приватні особи, місцева влада та депутати.

Третє місце посіла категорія “побиття та напади” – 31 (для порівняння, у 2017 році було зафіксовано 30 таких випадків).

За кількістю порушень на четвертому місці опинилися категорія “обмеження доступу до публічної інформації” - 19 випадків. За аналогічний період 2017 року року було зафіксовано вдвічі більше таких випадків – 41, і посідала ця категорія другу позицію. Цього року обмежували доступ журналістів до публічної інформації найчастіше органи центральної та місцевої влади.

П’яте місце за кількістю порушень посіли кібер-атаки – 15 випадків, за аналогічний період 2017 року зафіксована така ж кількість порушень.

Регіоном-лідером за кількістю порушень прав журналістів з початку року так і залишається Київ з областю (97). Далі йдуть Миколаївщина (16 випадків), Дніпропетровщина та Полтавщина (по 12), Одещина (11), Львівщина (10). В інших регіонах зафіксовано по дев’ять, сім, шість, п’ять, чотири, три, два та по одному випадку. Зауважимо, що цьогоріч Дніпропетровщина та Львівщина уперше увійшли до першої п’ятірки регіонів-лідерів за кількістю порушень прав журналістів. Водночас Миколаївщина та Полтавщина вже третій рік лишаються у цій першій п’ятірці.
На Житомирщині кількість зафіксовано 3 випадки порушень, що значно менше ніж в минулому році.

Порушували переважно право журналістів на професію, згідно з моніторингом, приватні особи, представники центральної та місцевої влади та правоохоронці.

На окупованих територіях Донецької і Луганської областей, у зв’язку з дуже обмеженими можливостями доступу до цих територій, ІМІ вдалося зафіксувати лише два порушення,  (у 2017 році - три). Зокрема, у 2018 році на сепаратистських сайтах знову оприлюднили персональні дані журналістів 11 українських ЗМІ. Також нагадаємо, що журналіст Станіслав Асєєв перебуває в полоні так званого «ДНР», за різними даними, з травня або червня 2017 року. 

В анексованому Росією Криму у 2018 році було зафіксовано 12 нових випадків порушень свободи слова (у 2017 році 16 випадків). Зокрема, цей рік у Криму “відзначився” затриманням громадських журналістів, які як явище виникли саме після винищення незалежної журналістики на півострові. Детальніше про стан свободи слова в рубриці “Барометр свободи слова” на офіційній сторінці Інституту масової інформації.

Коментарі
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Житомира за сьогодні
10:00 Замість біткоїнів - спустошення гаманця: у Бердичеві поліцейські розслідують шахрайство 09:42 Понад тисячу осіб склали втрати росіян за добу 09:20 Оперативна інформація станом на 06.00 25 квітня 2024 року щодо російського вторгнення 09:00 25 квітня: все про цей день, яке свято, іменини і погода у Житомирі Від читача 18:18 Присвоєння звання ГЕРОЯ УКРАЇНИ посмертно Бондаренко Ігорю Вікторовичу 17:53 Як держава планує залучити фахівців з інвалідністю до ринку праці? 17:50 Чи загрожує Житомирщині підтоплення? Розповідають гідрологи 17:00 єЧерга для автобусів: на пунктах пропуску з Молдовою кожен автобус зможе обрати час перетину кордону 16:40 Якщо про депутатів, то тут – дисципліна, а якщо про громадськість, то тут… 16:20 У Станишівській громаді зупинили нетверезу водійку: вона запропонувала патрульним хабар 10 тисяч photo_camera 16:17 Не поширюйте фейки: відео нібито з Житомира, як військовий "закопує" ухилянта - російська пропаганда 16:07 У Попільні в гаражі виявлено арсенал зброї: власника підозрюють у резонансному вбивсті чоловіка в Житомирі photo_camera 16:00 У Львові відбувся підсумковий форум «LED Push: Підтримка місцевих економік» 15:40 Житомир попрощався із Захисником Денисом Пекарським 15:20 Вночі у Житомирі зупинили п'яного водія, в салоні авто знайшлися наркотики 15:01 23 випадки захворювання на кір зафіксовано в Україні з початку 2024 року 14:40 Рятувальники ліквідували пожежу в адмінбудівлі приватного підприємства в Житомирі 14:18 ECIDE допоможе 25 громадам організувати літні дитячі клуби: розпочався прийом заявок 13:11 Пил із Сахари знову в Україні 12:40 Пам'ять про героїв-захисників має стати невмирущою photo_camera
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Житомирі Ваші відгуки про послуги у Житомирі
keyboard_arrow_up