Якою має стати «Україна після перемоги»

Якою має стати «Україна після перемоги»

У це важко повірити, а ще важче усвідомлювати те, що Україна вступила вже у шостий місяць жахливого і смертельного протистояння із державою-агресором – путінською росією.

Безумовно, шлях до перемоги над ворогом і повне вигнання його із української землі буде важким, виснажливим і тривалішим у часі, аніж здавалося ще місяць – два тому. Однак вже сьогодні все наполегливіше і впевненіше звучать заклики, спонукання і пропозиції розпочати фундаментальну підготовку до процесу післявоєнного відновлення (а фактично – відродження) України. Серед спільнот, які предметно і ретельно працюють над планом і концепцією післявоєнного розвитку України, найпомітнішою виявилася громадська коаліція «Україна після перемоги». До її складу увійшли близько шести десятків науковців, експертів, державних службовців, викладачів українських вишів, представники знаних в Україні та світі наукових центрів та фундацій. Безумовно, в Україні і поза її межами виникають і, мабуть, ще виникатимуть колективи та коаліції, творчі групи і експертні середовища, які також працюватимуть над проєктами післявоєнного устрою України. Така робота сьогодні вкрай потрібна, і її за нинішніх умов не може бути забагато. Однак перший варіант документа «Україна – після перемоги: Бачення України 2030» вже побачив світ наприкінці червня 2022-го року.

Сам по собі документ «Україна після перемоги…» доволі об’ємний. Він має три розділи («Суспільство та гуманітарна політика», «Інституційна організація публічної влади», «Економічна політика»). Над кожним розділом працювали колективи поважних та відомих в Україні авторів. Зокрема це журналіст-політолог Євген Глібовицький, екснардеп, юрист-науковець Ігор Коліушко, директорка Інституту демографії Елла Лібанова, експерт фонду «Демократичні ініціативи» Петро Бурковський, ексміністри освіти Ганна Новосад та молоді і спорту Ігор Жданов, заступник міністра охорони здоров`я, колишній житомирянин Павло Ковтонюк, всесвітньо відомий експерт з економічних питань Валерій Пекар і знана в Україні медіа-експертка Наталія Лігачова. Це, так би мовити, знакові автори і водночас беззаперечні лідери величезного колективу, який упродовж двох місяців працював над концептуально-стратегічним документом «Україна після перемоги». У вступі до програми «Україна після перемоги» сказано: «Для успіху Україні потрібні не тільки сила і мужність її Збройних сил, не тільки підтримка і допомога від світової спільноти, але й згуртованість українського суспільства довкола бачення та уяви, якою має стати Україна після перемоги». Аби досягти такої ЗГУРТОВАНОСТІ, громадяни Української держави мають ознайомитися і висловити своє ставлення до тих пропозицій, які напрацювало експертно-наукове середовище. Саме із цією метою ми й повідомляємо наших читачів про появу документа «Україна після перемоги», з яким  неважко ознайомитися через інтернет.

Відео дня

Важливо зауважити, що сам документ «Україна після перемоги» побудований за нескладною схемою, яка передбачає короткий опис ситуації у тій чи іншій сфері життя України. Потім автори пропонують перелік заходів та дій, які треба вчинити першочергово і максимально швидко, а також називають ті фактори, чинники та дії, яких робити у майбутньому Україні категорично не можна.

Переповідати зміст або ж робити зауваження та ділитись враженнями від прочитаного у програмі «Україна після перемоги» поки що зарано. Для цього потрібна ситуація, коли зі змістом документа (можливо, подібних документів) ознайомиться широкий загал громадськості України. Особливо важливою є думка та враження від економістів-практиків, від представників бізнесового середовища, від спільноти вчителів та викладачів освітянських закладів і установ. Все це – попереду, однак розпочинати треба зараз і негайно.

Віктор Першко

Коментарі

keyboard_arrow_up