Військкоматівське свавілля у Житомирі, або Як поповнити призовників, не виходячи з кабінету

Військкоматівське свавілля у Житомирі, або Як поповнити призовників, не виходячи з кабінету

У той час, коли нинішня влада бореться з корупцією, свавіллям та нерозривним колом кругової поруки у нашій країні, у Житомирському об’єднаному міському військкоматі своя боротьба із законом. 

Після відвідування цієї установи юристи приходять до висновку, що для працівників міського військкомату закони не існують. Але про які закони може бути мова, якщо головний керівник цієї установи – військовий комісар А. Матвієць – особисто підтверджує, що у військкоматі, який він очолює, – свавілля. Далі нескладно здогадатись, хто ж це свавілля «плодить», а коли  наслідки випливають за межі, – потім покриває.

Незабаром розпочинається призовна кампанія. Знаючи свої плачевні факти недобору призовників, працівники Житомирського міського військкомату вирішили поповнити кількість призовників, не виходячи із кабінету. І такий нехитрий принцип розроблений вже давно. 

Довідка про навчання «пропала», а значить – в армію

У вересні 2018 році перед пропискою сина за іншою адресою, звісно ж, я завітала до славетного військкомату, аби запитати, як має проходити процедура відміток. Але не встигла я ще розповісти, що хочу, як мені вже працівник військкомату Писаренко повідомив, що мій син у розшуку! Психологічно навіть доросла людина розгубиться і далеко не відразу зорієнтується при повідомленні такої новини. У той час мій син навчався у вищому навчальному закладі на денній формі навчання, і почути, що він – у розшуку, було не те, що дивно, а просто несумісно із здоровим глуздом. Довідку про навчання у військкомат відносили у вересні, а через пару тижнів почули, що у розшуку. А от працівник військкомату наполягав на тому, аби мій син негайно проходив медичний огляд і допитувався, де він наразі знаходиться. Як з’ясувалося пізніше, довідка про навчання «пропала», і тому призовника мають відправити в армію. На той час військовий комісар погодився, аби працівники  повторно прийняли довідку. 

Відео дня

Довідку залиш собі – і негайно на медкомісію

Цього року «великі» спеціалісти військкомату трохи змінили правила і відтепер навіть довідок про навчання не приймають. 

4 вересня 2019 мій син особисто прийшов до військкомату, аби надати довідку про навчання на денній формі навчання, але йому сказали, щоб довідку залишив собі і йшов проходити медогляд прямо зараз у військкоматі. За 15 хвилин медогляд був пройдений – «придатний». Лише не вистачало висновку невролога і терапевта. При цьому призовника навіть не запитують, якими хворобами, у тому числі інфекційними, він та його члени сім’ї хворіють. А таких спеціалістів, як гастроентеролог і ендокринолог, у військкоматі навіть немає. Отож якщо у призовника виразка чи зоб, служба в армії йому все рівно «забезпечена».

«Помолчите. В этом военкомате беспределище первый раз», – кричав військовий комісар

Через день у ситуацію вже втрутилась я… Все ще сподіваючись, що це якесь непорозуміння. Але над свавіллям надії марні… Як виявилось, у Житомирському міському об’єднаному військкоматі навіть зареєструвати заяву і довідку про навчання проблематично. 

Доки чекали чи то секретаря, чи то реєстратора, чи то особу, відповідальну за ведення документації, у тому числі вхідної документації, пройшло 20-25 хвилин. І нарешті «королева» реєстрації з’явилась. З невдоволеним виглядом на заяві проставила штамп військкомату і дату. На моє питання, чому не зазначено реєстраційний номер документа, «королева» відповіла так: «А что, этого недостаточно?». На моє зауваження, що існує одне законодавство для всіх і для військкомату також правила реєстрації не є виключенням, працівник не реагувала і не реєструвала, доки не вийшов зі свого кабінету військовий комісар, якому вже нічого не залишалось, як сказати: «Зареєструй…».

Ще хвилин 15 під дверима і нарешті – у кабінеті комісара. На моє запитання, на підставі якого нормативно-правового акту у мого сина не прийняли довідку з вищого навчального закладу і чому моєму синові не надали завчасно повістку на проходження медичної комісії, мені не міг відповісти ні комісар, ні його підлеглий. Натомість комісар Матвієць А.В. кричав, принижуючи мою та мого сина честь та гідність. А моєму синові він взагалі наказав мовчати. Крик комісара вражав. Мабуть, такі методи психологічного тиску та пригнічення особистості у цьому військкоматі є нормою. Підлеглий Матвійця – А.В. Писаренко навіть не наважився зробити зауваження чи заспокоїти неадекватного комісара, який кричав та наказував замовкнути відвідувачам. Ключові слова крику комісара дослівно: «Это беспределище в этом военкомате первый раз». І саме «бєспрєдєлище» його, мабуть, не дивує, а підлеглим зі свого боку є з кого брати приклад.

У відповідності до законодавства України будь-яку довідку, звернення, у тому числі від фізичних осіб, повинні були прийняти і зареєструвати належним чином. Те, що не прийняли довідку про навчання з вищого навчального закладу, – це грубе порушення. Друге порушення – це те, що призовнику не надіслали чи не вручили належним чином повістку у строки, передбачені законом, для проходження медкомісії. Третє порушення – це неетична поведінка посадової особи, зокрема військового комісара, який дозволив собі кричати, ображати і наказувати помовчати, не вислухавши призовника. Посадова особа не має права так себе поводити. Прослухавши диктофонний запис, можна зробити висновки про перевищення його повноважень, і вище керівництво має зробити відповідні висновки. За таке можуть і звільнити, адже прямим текстом військовий комісар підтверджує свавілля у військкоматі, який він очолює. Виходить, що він не справляється зі своїми обов’язками, – говорить юрист Сергій Ботнєв. 

Законодавством передбачена відстрочка, але…

Питання навчання на денній формі чи служба в армії після крику комісара все ж залишається відкритим. Працівники міського військкомату стоять на своєму: ніякого навчання, піде в армію. 

За стільки років свого «правління» у військкоматі Матвієць А.В. навіть не порушував питання щодо отримання будь-яких роз’яснень щодо неординарних, на його думку, випадків. Хоча це зовсім проста ситуація. 

«Навчання у вищому навчальному закладі на денній формі навчання надає право на відстрочку від служби в армії. Ця норма прописана у Законі України «Про військовий обов’язок та військову службу» (ч.8 ст.17). Жодних обмежень щодо отримання другої вищої освіти на денній формі навчання немає, відповідно, відстрочка для отримання другої вищої освіти на денній формі навчання передбачена ч. 8 ст. 17. Раніше, тобто до моменту виключення ч. 10 ст. 17 цього закону, відстрочка надавалась дійсно лише один раз, але наразі ця норма виключена і не діє. Виходячи з цього, висновок – відстрочка для навчання у вищих навчальних закладах на денній формі навчання має бути надана незалежно від здобуття першої чи другої вищої освіти», – пояснює юрист Сергій Ботнєв. Такої ж думки і правознавці Головного територіального управління юстиції у Житомирській області. 

Виникає просте питання: у міському військкоматі «свої» закони? І ще ряд запитань: 

-чому особам, які вже поспіль три роки поряд ухиляються від призову, жодного разу не надсилають повістки, не навідуються за адресою їх місця проживання, не подають у розшук, тим паче, що ці особи живуть біля військкомату і щодня, насміхаючись над цією установою, проходять поряд;

-за що з державного бюджету працівники військкомату, у тому числі комісар, отримують заробітну плату, надбавки, премії – за бездіяльність і свавілля ?

Диктофонний запис та скаргу вже відправлено до Міністерства оборони, військової прокуратури, СБУ для прийняття відповідних рішень щодо поведінки військового комісара та його підлеглих.

Тетяна Козак

Коментарі (1)
  • Тамара

    Позорище
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Житомира за сьогодні
11:09 Пухнастики шукають господарів: оголошення станом на 20 квітня 09:51 Сьогодні у Романівській громаді відбудеться благодійний мотопробіг 09:00 Температурні гойдалки і заморозки у повітрі - прогноз погоди на сьогодні 17:45 Как стулья на работе влияют на спину: важность правильной поддержки (Новини компаній) Від читача 13:56 На платформі Мегого вийшов короткометражний фільм Віталія Кікотя «Сумні портрети». 17:00 З початку року патрульні зафіксували 8857 порушень водіями швидкісного режиму 16:40 В Україні почастішали випадки укусів кліщів: як вберегтися 16:20 У Житомирі бухгалтерка лікарні нараховувала собі більшу зарплату за рахунок інших працівників 16:00 Увага! В Україні очікуються сильні пориви вітру! 15:39 У Радомишлі затримали грабіжника, який вирвав з рук 80-річної бабусі сумку 15:20 На Житомирщині зменшилася кількість виявлених онкохворих з початковими стадіями захворювання 15:00 Як отримати державну допомогу при народженні дитини? ІНФОГРАФІКА 14:40 У Житомирі вночі та вранці 20 квітня сильні заморозки у повітрі! 14:21 Лікарня, що повірила у реформу, матиме ще й наглядову раду 14:00 Військовим передали чергову партію допомоги від Житомира 13:00 Житомир в Instagram: весняний вайб play_circle_filled 12:39 Понад 600 страв: В Україні презентували новий збірник рецептур для шкільних їдалень 12:20 Упродовж доби рятувальники Житомирщини двічі прибирали аварійні дерева 12:00 Чуднівська окружна прокуратура попередила незаконну оренду ставу площею понад 60 га 11:41 У Центру захисту тварин з’явилися нові друзі-волонтери
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Житомирі Ваші відгуки про послуги у Житомирі
keyboard_arrow_up