Топ-5 відмазок, аби не сортувати сміття

Топ-5 відмазок, аби не сортувати сміття

Тема сміття турбує українців, водночас, аудиторія розділилась на тих, хто за сортування і тих, хто в цьому не бачить сенсу. Інтернет-ресурс ВУМ online спробував у цьому розібратись.

Жити простіше, коли не знаєш

 

Сортування сміття – це тема з багатьма аспектами, де неможливо знати все. Набагато важливіше – мати бажання дізнатись, а дізнавшись – змінити спосіб життя, себе та свої звички. Бо виявилося, що стаканчики для кави насправді не паперові, що вони мають шар пластику і тому складні в переробці, а багато видів пластику в Україні взагалі не перероблюється. Ми не знали, що не можна викидати ліки в смітник. Не знали, що є небезпечні відходи, як то лампи, які містять пари ртуті; батарейки, які треба збирати в спеціальні контейнери, які потім збираються волонтерськими організаціями, щоб організувати переробку батарейок, оскільки в Україні вони не перероблюються. Простіше все це не знати. Менше знаєш – міцніше спиш!

Встановіть мені контейнери біля дому, і тоді я почну сортувати

Еко-терористи праві. У нас немає відповідної інфраструктури для сортування. І зручні умови – такі, як це організовано у країнах Європи, найближчим часом не з’являться. Але існують можливості.

Відео дня

Є спеціальні пункти прийому, куди можна віднести скло, папір, пляшки та бляшанки. У нашому курсі «Як правильно поводитись із побутовими відходами» ми спробували систематизувати інформацію та надати перелік організацій, які приймають вторинну сировину. Проте ситуація постійно змінюється, пункти то відкриваються, то припиняють свою роботу. Тому, можемо також порадити самостійно шукати можливості у своєму місті чи районі.

До речі, еко-життя починається з того, що спочатку треба зменшити кількість відходів, тоді сортувати буде простіше.

Ніхто не сортує, я один – це крапля в морі

І еко-терористи знову праві. Якщо лише одна сім’я буде сортувати сміття і орієнтуватись на «нуль відходів» – це не змінить ситуацію кардинально. Але ми не можемо нести відповідальність за інших. Ми можемо змінювати ситуацію, почавши з себе. Прийти з полотняним мішечком на касу, здивувати касира та інших покупців. Попросити налити каву у своє власне горнятко, щоб не використовувати «паперове». Такі маленькі кроки – реальний внесок, який може стати прикладом для інших.

Сортувати сміття – це незручно і важко

Частково це правда. Звички прийдеться змінювати: не забувати полотняні мішечки перед походом до магазину, навчитися планувати покупки; знати, де і що продають на вагу, виділити дома місце, де окремо складати макулатуру, пластик, скло. Знаходити час, щоб відносити сортовану вторинну сировину до пунктів прийому. Можна піти ще далі – почати більше готувати вдома, щоб не купувати в магазині, спробувати створити свій домашній компостер для переробки органічних відходів. З чого почати – це вибір кожного. Як сказав нам один наш слухач:«Для мене почати сортувати сміття та спробувати зменшити кількість відходів – це був виклик, я це сприймав, як можливість вийти із зони комфорту. І з’ясувалося, що тут багато цікавого і для самоорганізації, і для пошуку нових можливостей, формування нових звичок. До «нуль відходів» мені ще далеко, але дуже приємно усвідомлювати, що я став більш екологічним».

Навколо купа сміття, ніхто нікого не карає. Мені більше всіх треба?

Ось це на 100% правда. В Україні можна смітити і, в більшості випадків, безкарно. Багатьом українцям ще прийдеться усвідомлювати глибокий сенс простої фрази: “Чисто не там, де прибирають, а там, де не смітять”. Але чи варто користуватись такою безкарністю? Тут навіть без коментарів.

Чи будемо ми жити в смітнику? Це нам і вирішувати. Візьміть відповідальність на себе і почніть діяти, опираючись на знання та досвід фахівців курсів ВУМ online.

Порядок у власному житті може починатися з порядку у вашому персональному сміттєвому відрі.

Остап Стасів, ВУМ online

Коментарі
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Житомира за сьогодні
14:13 Малинський відділ УДМС у Житомирській області змінив адресу 13:03 Робота є: 14 підприємств Житомирщини шукають верстатників 12:20 Податківці Житомирщини розповіли, хто звільняється від сплати мінімального податкового зобов`язання 11:09 Пухнастики шукають господарів: оголошення станом на 20 квітня Від читача 13:56 На платформі Мегого вийшов короткометражний фільм Віталія Кікотя «Сумні портрети». 09:51 Сьогодні у Романівській громаді відбудеться благодійний мотопробіг 09:00 Температурні гойдалки і заморозки у повітрі - прогноз погоди на сьогодні 17:45 Как стулья на работе влияют на спину: важность правильной поддержки (Новини компаній) 17:00 З початку року патрульні зафіксували 8857 порушень водіями швидкісного режиму 16:40 В Україні почастішали випадки укусів кліщів: як вберегтися 16:20 У Житомирі бухгалтерка лікарні нараховувала собі більшу зарплату за рахунок інших працівників 16:00 Увага! В Україні очікуються сильні пориви вітру! 15:39 У Радомишлі затримали грабіжника, який вирвав з рук 80-річної бабусі сумку
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Житомирі Ваші відгуки про послуги у Житомирі
keyboard_arrow_up