«Європейські цінності»: гумор Арестовича, гомофобія на Євробаченні та інший абсурд

«Європейські цінності»: гумор Арестовича, гомофобія на Євробаченні та інший абсурд

У світі подвійних стандартів новини: сексизм від Олексія Арестовича, гомофобні вислови Ірини Федишин – членкині журі на конкурсі Євробачення та звинувачення жертв, які постраждали від насильства рашистів, у тому, що вони самі винні у згвалтуванні.

21 травня в Україні відзначили День Європи. Наша держава тривалий час підтримує європейські цінності, партнерство, євроінтеграцію. Але деякі моменти не відповідають прогресивній міжнародній політиці, на них потрібно обов’язково звертати увагу та викорінювати.

«Смішний» жарт Арестовича

Українці дуже полюбляють слухати уже всім відомого політичного та військового діяча Олексія Арестовича. Він прославився своїми доступними та зрозумілими прогнозами війни, вмінням заспокоїти народ та харизмою.

Відео дня

Політичний лідер думки у своєму інформаційному Telegram-каналі опублікував жарт – запропонував сусідці статевий акт на підтримку ЗСУ, вона відмовила, значить рашистка.

«Пришло время рассекречивания механизма действия национальной #зрады» - пише Олексій у дописі. Чому український політик пише російською? Також цікавий момент, але мовне питання – це вже інша історія.

Тож чим такі «безневинні анекдоти» загрожують? Це всього лише гумор, який об’єктивізує жінку, наче шматок м’яса та поширює сексизм. І ми це чуємо від публічної особи. Щоб бути прогресивною країною з правовою рівністю, нашим політикам пора перестати використовувати примітивні стереотипні вислови та жарти.

Що не так з Іриною Федишин?

Співачка була членкинею журі конкурсу Євробачення-2022, де Україна заслужено посіла перше місце. Не дивлячись на конфлікт, пов’язаний з балами для Польщі, виявився ще один цікавий момент. Під час коментування цієї ситуації Ірина Федишин висловила своє ставлення до ЛГБТ-спільноти. Співачка зовсім не в захваті від учасників, які є її відкритими представниками: «ЛГБТ-спільнота – я це не розумію, для мене це великий гріх, але я цих людей не засуджую, тому що це їхнє життя і вони самі його руйнують. Якщо вам так подобається. Ми всі будемо відповідати перед Богом».

Українська телеведуча Діва Монро прокоментувала цей інцидент: «Мій мозок палає: виявляється співачка Ірина Федишин – гомофобка, вважає ЛГБТ грішниками, які себе руйнують».

Нагадуємо, що гомофобія – це негативна реакція на прояви гомосексуальності та пов’язаних з нею явищ. Резолюція Європарламенту визначає гомофобію такою ж неприпустимою, як расизм, антисемізм, ксенофобію, сексизм тощо. В Україні гомофобія теж має засудження на правовому рівні.

Дуже дивно, що Ірині Федишин з такими поглядами запропонували місце в журі європейського конкурсу. Адже ця людина також представляє обличчя України і нам зовсім не потрібна слава у Європі як гомофобів та сексистів. Висловлювання публічних осіб створюють інформаційне поле та судження про цілу країну. А Україна бореться за свободу, рівність та толерантність.

Сама винна

На жаль, випадки статевої дискримінації в Україні теж не поодинокі. Науково-популярний ресурс «Гендер в деталях» виявив такі коментарі від українців по відношенню до українок, які зазнали сексуального насилля від російських військових:

«Оце вона плакала, на коліна падала, молила дітей не чіпати, сама роздягалася. Розігрувала класичну жертву, а садистам того ж і треба було! То й отримала, на що лише розраховувала?»;

«Сильною треба бути, гордою, не ганьбитися, насильник силу побачить і відступить»;

«А чомусь сусідку нашу не згвалтували! А її шось да. Странне це»;

«Та все треба було робити, щоб його вбити, самій вбитися, а не жалітися потім, що тобою скористалися».

Ми можемо лише щиро сподіватися, що всі жертви статевого насильства отримають належну допомогу від медиків та психологів, а слідчий сектор, сектор правового захисту буде краще реагувати та наголошувати на неприпустимості подібної поведінки.

Українці – це народ вільної, освіченої, цифрової та правової держави. Прикро, що випадки гендерної дискримінації, сексизму та гомофобії все ще існують. І ще більш прикро, що вони трапляються у публічному просторі. З своєї сторони кожен українець не повинен мовчати, якщо принижують його права. Подібна поведінка має засуджуватися та каратися.

І це буде ще один крок до перемоги вільної України!

Юлія Мельничук


 


 


 

Коментарі

keyboard_arrow_up