Яку систему опалення обрати для приватного будинку

Яку систему опалення обрати для приватного будинку

Всі ми хочемо, щоб наш будинок був комфортним і теплим, і, відповідно, для цього необхідно створити якісну та ефективну систему опалення.

Справа в тому, що сьогодні більшість людей обирає різноманітні види опалення, тому важливо визначити, які саме види опалення сьогодні існують і що варто врахувати, встановлюючи те чи інше обладнання у власному будинку.

Основні системи опалення

Найпоширеніші системи опалення сьогодні – електричні. Вони не використовують теплоносія, нагрівання повітря у приміщенні здійснюється безпосередньо від опалювальних пристроїв. А це можуть бути інфрачервоні обігрівачі, які зараз дуже поширені, електричні конвектори, що прийшли на зміну електричним радіаторам опалення. Сюди ж можна віднести системи «тепла підлога» і ті, які використовуються для підігріву стелі 

Також часто використовують повітряні системи опалення, де в якості теплоносія є повітря. Найчастіше вони використовуються для опалення промислових підприємств та торгових центрів. У таких системах не використовуються дорогі опалювальні пристрої, однак для їх повноцінного функціонування потрібно пристрій повітроводів.

Відео дня

Для опалення ще використовують рідкий теплоносій. Традиційно це вода, але може бути також антифриз та інші рідини. Водяні системи опалення сьогодні є найпоширенішими, і сприяє цьому насамперед доступність води, в якому регіоні ви б не проживали.

Переваги та недоліки систем опалення

Електричні системи опалення

Переваги:

  1. Електричні котли прості за конструкцією, надійні, мають малу вагу, що істотно спрощує їх установку;

  2. Завдяки безшумній роботі і відсутності димових газів, такий котел можна розмістити практично в будь-якому приміщенні будинку, навіть на кухні квартири, розташованої у багатоквартирному будинку;

  3. Оскільки паливом для опалення служить електрика, немає необхідності підключатися до газопроводу, встановлювати бак для зберігання дизельного палива або склад для дров або вугілля;

  4. Оскільки в електрокотлах нічого не горить, опалення на його базі можна назвати найбезпечнішим.

Недоліки:

  1. Електрика є найдорожчим видом палива для опалення. Опалювати електрикою великий заміський будинок, призначений для постійного проживання, буде дуже незручно;

  2. Широке поширення електричного опалення обмежує низька установча потужність доступної електромережі, а також незадовільна якість електропостачання у нашій країні. Виходить, що навіть маючи кошти, опалити великий будинок електрикою не вийде через те, що місцева електромережа не розрахована на такі навантаження.

Повітряне опалення

Переваги:

  1. Відсутність у системі води позбавляє побоювань щодо протікання, не відбувається ржавіння труб і котла;

  2. Висока швидкість обігрівання: на повне прогрівання приміщення йде 20-40 хвилин, навіть у випадку початкової нульової температури;

  3. Економічність: підвищення ККД системи досягається через відсутність проміжного теплоносія;

  4. За умови грамотного монтажу і при регулярному обслуговуванні система працює понад 20 років.

Недоліки: 

  1. До недоліків таких систем можна віднести необхідність розміщення повітропроводів великого перерізу під стелею, в підлозі або стінах, що веде до зменшення корисної площі будівлі;

  2. Повітряне опалення створює повітряні потоки, що піднімають пил. 

Рідкий теплоносій

Переваги:

  1. Водяне опалення з природною циркуляцією не залежить від електропостачання, оскільки в системі не використовуються насоси. Вона може працювати при наявності палива для котла, наприклад газу або дров, що робить дану схему ідеальною для віддалених районів або областей, де спостерігаються регулярні перебої з електропостачанням.

Недоліки:

  1. Немає можливості керувати температурою в окремих приміщеннях, тільки у всій будівлі;

  2. Вищі витрати на монтаж і матеріали, оскільки необхідно використовувати труби великого діаметру.

Займаємося встановленням опалення будинку

Для того, щоб встановити автономну систему опалення приватного будинку, спершу потрібно визначитися, який тип опалення використовувати, вид котла, енергоносії. Оптимальна та система, паливо для якої найдешевше.

Після прийняття рішення щодо типу системи слід отримати дозвіл на її установку і її проєкт. Тільки після отримання дозволу та за наявності проєкту на руках можна купувати матеріали і починати установку. Придбайте котел і всі витратні матеріали.

Першим монтується котел. Він повинен знаходитися або у підвалі, або у спеціалізованому приміщенні. Розмістіть його подалі від стіни для вільної циркуляції повітря, а підлогу поруч з котлом слід зробити з вогнетривкого матеріалу. Обов’язкова вимога до котельні – хороша вентиляція.

Виведіть димохід від котла, встановіть всі необхідні конструктивні елементи, передбачені проектом: розширювальний бачок, насос, вимірювальні прилади та інше. Після установки котла і комплектуючих системи проводять трубопровід до місць установки радіаторів. Для проведення магістральної системи необхідно пробивати в стінах отвори і проводити через них труби. Після виконання робіт замажте стіни розчином, підготувавши їх до косметичних маніпуляцій.

Заключним етапом монтажу є установка радіаторів. Вони встановлюються під вікнами на спеціальних кронштейнах. Бажано, щоб радіатор закривав весь простір під віконним отвором. Розташувати радіатор потрібно на відстані 10-15 см від підвіконня, стільки ж – до підлоги і 2-3 см від стіни. Потім монтуємо на радіатори термодатчики, краники та іншу фурнітуру.

Валерія Наумова

Коментарі
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Житомира за сьогодні
17:53 Як держава планує залучити фахівців з інвалідністю до ринку праці? 17:50 Чи загрожує Житомирщині підтоплення? Розповідають гідрологи 17:00 єЧерга для автобусів: на пунктах пропуску з Молдовою кожен автобус зможе обрати час перетину кордону 16:40 Якщо про депутатів, то тут – дисципліна, а якщо про громадськість, то тут… Від читача 18:18 Присвоєння звання ГЕРОЯ УКРАЇНИ посмертно Бондаренко Ігорю Вікторовичу 16:20 У Станишівській громаді зупинили нетверезу водійку: вона запропонувала патрульним хабар 10 тисяч photo_camera 16:17 Не поширюйте фейки: відео нібито з Житомира, як військовий "закопує" ухилянта - російська пропаганда 16:07 У Попільні в гаражі виявлено арсенал зброї: власника підозрюють у резонансному вбивсті чоловіка в Житомирі photo_camera 16:00 У Львові відбувся підсумковий форум «LED Push: Підтримка місцевих економік» 15:40 Житомир попрощався із Захисником Денисом Пекарським 15:20 Вночі у Житомирі зупинили п'яного водія, в салоні авто знайшлися наркотики 15:01 23 випадки захворювання на кір зафіксовано в Україні з початку 2024 року 14:40 Рятувальники ліквідували пожежу в адмінбудівлі приватного підприємства в Житомирі 14:18 ECIDE допоможе 25 громадам організувати літні дитячі клуби: розпочався прийом заявок 13:11 Пил із Сахари знову в Україні 12:40 Пам'ять про героїв-захисників має стати невмирущою photo_camera 12:20 Жителя Житомирського району засуджено на 8 років за умисне вбивство батька 12:02 До уваги водіїв! 25 квітня буде перекрито рух по вулиці Шевченка 11:40 Україна, в якій хочеться жити: Міністерство соціальної політики презентувало демографічну стратегію — 2040 11:20 Житлова субсидія на неопалювальний сезон: кому її призначать автоматично, а кому – за особистим зверненням
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Житомирі Ваші відгуки про послуги у Житомирі
keyboard_arrow_up