Як вибрати вхідні двері у приватний будинок: поради експертів

Як вибрати вхідні двері у приватний будинок: поради експертів

Надійність і гарна теплоізоляція – це дві основні вимоги, що пред’являються до вхідних вуличних дверей.

Величезна різноманітність таких виробів тільки ускладнює вибір. Хтось попадається на вудку реклами, когось приваблюють ціни зі знижками або гарний зовнішній вигляд, а деякі просто піддаються умовлянням досвідчених продавців. Але найчастіше подібним чином люди набувають лише проблеми. Якщо ви не можете вирішити, які вхідні двері краще поставити у приватний будинок з вулиці, ми пропонуємо вам основні правила вибору таких конструкцій.

У цьому матеріалі йтиметься про металеві і металопластикові двері. Використання дерев’яних дверей в якості вхідних на сьогодні недоцільно. Основні проблеми, які можуть чекати власника вуличних вхідних дверей, — це утворення конденсату, криги, корозія і зіпсований зовнішній вигляд. У рамках даного матеріалу ми розповімо вам, як можна вирішити всі ці проблеми.

Металеві вхідні двері

Більшість споживачів віддають перевагу саме металевим двірним конструкціям, вважаючи їх більш міцними, довговічними і надійними. Але чи так це насправді? Які характеристики будуть свідчити про те, що ті чи інші двері дійсно зроблені якісно, зможуть вберегти будинок і його мешканців від непрошених гостей і прослужать довго? Як позбутися проблеми промерзання металевих дверей? Про все це по порядку.

Відео дня

Конструкція вхідних дверей. Розглянемо питання про те, які ж вхідні двері краще ставити. Перевагу потрібно віддавати вхідним дверям, для виготовлення полотна яких використовується сталевий лист товщиною від 1,2 до 2 мм. Чим товща сталь, тим міцніші і жорсткіші двері. Зсередини конструкцію зміцнюють металевими ребрами жорсткості.

Додаткові системи захисту. Крім надійної конструкції дверей і коробки, захист від злому забезпечують посилені петлі. Існують різні моделі петель: звичайні, сейфові, кулькові або з опорним підшипником. Останній варіант вважається найбільш ефективним. Кількість петель залежить від конкретної конструкції дверей – її габаритів, товщини металу, виду зовнішньої і внутрішньої обробки. Навіть якщо двері неважкі, вони повинні бути обладнані не менш ніж трьома петлями, і краще, якщо зовні вони будуть недоступні.

Металеві вхідні двері повинні також бути оснащені потужними протизнімальними штирями (2-4 шт.). Вони розташовуються на торці дверей з боку петель і представляють собою пасивні ригелі, що входять у спеціальні отвори в дверній коробці. Штирі надійно утримують двері, коли вони закриті. Навіть якщо зловмисникові вдасться зрізати всі петлі і зламати замки, ні відкрити, ні зняти він їх не зможе.

Термоізоляція і рішення проблем з промерзанням вхідних дверей. У наших суворих кліматичних умовах питання, які двері поставити у приватний будинок, щоб не промерзали, має особливе значення. За відсутності зовнішньої захисно-декоративної панелі, ожеледь та паморозь на металевому полотні – звичайні явища, і особливо, якщо двері виходять безпосередньо на вулицю. Однак навіть за наявності двостороннього облицювання і неопалюваного тамбура внутрішнє приміщення не буде захищене від холоду, якщо двері не мають утеплення. Обов’язковою складовою будь-яких вхідних дверей є надійний внутрішній теплоізоляційний шар. В якості утеплювача може бути використана мінеральна вата, пінополістирол і інші матеріали з низькою теплопровідністю. Для максимізації термоізоляції утеплювач рекомендується розміщувати і в пустотілому каркасі дверної коробки. При покупці вхідних дверей обов’язково уточніть цей момент. Існує кілька способів вирішення проблеми промерзання вхідних дверей:

1. Установка металевих дверей у холодний тамбур або веранду. При цьому з опалюваного приміщення в тамбур встановлюються металопластикові двері, які мають низьку теплопровідність і відсікають проникнення холодного повітря в приміщення з тамбура. В результаті вхідні двері не будуть стикатися з теплим повітрям приміщення, але будуть виконувати захисні функції. Даний спосіб вирішення проблеми промерзання досить ефективний, але його не завжди можна застосувати, особливо якщо будівництво будинку вже закінчене.

2. Другий спосіб вирішення проблеми промерзання - це вибір металевих дверей з терморозривами в профілі. Ефективним рішенням є термовставка з поліаміду. Цей матеріал відмінно нейтралізує вплив низьких температур. Наприклад, якщо з вуличної сторони на двері «тиснуть» -25ºС, то температура внутрішньої її частини становитиме +10ºС. Однак даний варіант має і мінуси: по-перше, замкова зона залишається все одно не захищеною від промерзання, а, по-друге, дверні конструкції з таким типом теплоізоляції коштують удвічі дорожче звичайних варіантів.

3. Непогано забезпечують термозахист двері з системою електропідігріву. По контуру дверей, навколо замків і всередині коробки таких дверей розташовують нагрівальний кабель. Це захищає від утворення конденсату. Витрата електроенергії становить від 2 до 8 кВт/добу. Таким чином, навіть при дуже низьких температурах двері завжди будуть залишатися сухими. Єдиний недолік такого рішення – додаткові витрати на електрику. Незалежно від типу внутрішнього утеплювача вхідні двері повинні бути обов’язково обладнані подвійним, а краще потрійним контуром ущільнювача, головна функція якого полягає в тому, щоб перешкоджати проникненню холодного повітря з вулиці через щілини між дверима і коробкою.

Зовнішня обробка. Перед тим як вибрати вхідні двері у приватний будинок, необхідно перш за все врахувати архітектурні особливості самого входу. При безпосередньому контакті з вулицею (козирки в розрахунок не беремо) облицювання дверей повинне витримувати не тільки значні перепади температур, але і вплив атмосферних опадів, а також УФ променів. Отже, для дверей, які стикаються з вулицею, категорично не рекомендується використовувати для оздоблення дерево стружкових матеріалів (ДСП, МДФ тощо), навіть при наявності ПВХ покриття. Вони не переносять впливу вологи і під снігом і дощем швидко стануть непридатними. Гідну відсіч волозі зможе надати молоткова покраска. Найкраще в наших суворих умовах використовувати саме цей вид захисного покриття.

Облицювання з вініпласту також добре протистоїть атмосферним опадам, але воно не досить морозостійке – вже при -20ºС цей матеріал стає крихким і погано протистоїть навіть незначним механічним пошкодженням. Вишуканий зовнішній вигляд і відмінний захист від вологи дверному полотну зможуть забезпечити водостійкі корабельні панелі з дуба, вільхи, горіха, сосни. З таким облицюванням двері будуть виглядати, як ніби виготовлені з масиву натурального дерева, але слід врахувати, що за красу і надійність доведеться і заплатити відповідно.

Дверні замки. Важко уявити вхідні двері без двох-трьох замків. Саме ці механізми на 60% забезпечують захисні функції конструкції. Тому, вибираючи вхідні двері для приватного будинку, необхідно особливу увагу приділити замкам. Двері повинні бути обладнані відразу двома різнотипними врізними замками, найчастіше сувальдними і циліндричними. Але зустрічаються хрестоподібні і дискові запірні пристосування. Ми не будемо обговорювати тему електронних замків, а розглянемо тільки механічні варіанти замкових механізмів.

Головним елементом будь-якого замку є ригель (по-простому – засув). Саме він не дає можливості відчинити зачинені двері. Для зловмисників засув є основною перешкодою, блокує несанкціонований доступ у помешкання. Якісні і дорогі врізні замки для вхідних дверей оснащуються ригелями із загартованої високоміцної сталі. Найчастіше вони мають циліндричну форму і можуть вільно обертатися навколо своєї осі, тому перепиляти їх немає можливості. При замиканні дверей ключем ригель входить до спеціальної форми отвору в металевій коробці, що знаходиться суворо навпроти нього. Двері в прикритому стані фіксуються з допомогою підпружиненої засувки. Рух засува здійснює поворотний кулачок, виготовлений із загартованої сталі. А безпосередню команду до дії кулачку дає ключ, який вставляється в «секретний» механізм.

Металопластикові вхідні двері

Відмінною альтернативою металевих вхідних конструкцій є двері з ПВХ профілю. В даний час вони широко використовуються в малоповерховому будівництві та характеризуються міцністю, довговічністю і естетичним зовнішнім виглядом. Але головне - вони дозволяють вирішити проблему утворення конденсату. Деякі вважають, що дані двері недостатньо надійні, але ці побоювання не завжди виправдані. Вся справа в тому, що проникнути в приватний будинок недоброзичливці можуть через ті ж вікна. Тому ваші міцні металеві двері навіть ніхто не буде чіпати. Ось і виходить, що застосування металевих дверей не завжди виправдано. Про те, як вибрати вхідні вуличні двері в приватний будинок, виготовлені з металопластику, піде мова далі.

Відразу варто зауважити, що технологія виробництва ПВХ вікон і дверей схожа, проте по своїй конструкції ці вироби істотно відрізняються. Оскільки до надійності і безпеки вхідних дверей пред’являються підвищені вимоги, то вони виготовляються з особливо міцного профілю з використанням армування сталевими профілями.

Дверна коробка і полотно. Дверна рама гарних вхідних ПВХ дверей виготовляється з п’ятикамерного профілю товщиною не менше 70 мм. Посилення конструкції здійснюється за допомогою металевого армуючого каркаса прямокутного або складного перерізу, розташованого по внутрішньому периметру рами. Він має надійні кутові кріплення, що забезпечують жорсткість рами. Наявність каркаса дозволяє обладнати двері потужними петлями і надійними зламостійкими замковими механізмами. Замовляючи таку конструкцію, обов’язково зверніть увагу на профіль: кількість камер не повинна бути менше п’яти. Конструкція дверного полотна також включає в себе раму з металевим каркасом жорсткості. В якості заповнювача двері комплектуються не звичайним склопакетом, як у вікнах, а з триплексом або броньованим склом. Таке рішення сприяє забезпеченню безпеки і захисту від механічних пошкоджень. По периметру дверей та рами обов’язково розташовується гумовий ущільнювач для тепло- і гідроізоляції. Для більшої надійності рекомендується вибирати зовнішні двері з площею скління, що не перевищує третини площі полотна (нижня частина глуха, верхня – зі склом).

Фурнітура. Елементами фурнітури вважаються петлі, замок і ручка. Двері обладнуються мінімум трьома протизнімальними петлями, здатними витримувати велику вагу дверей (50-70 кг). Стандартний комплект включає один замок з багатоточковим механізмом. Замки цього типу, крім основної точки замикання (місце повороту ключа), приводить в дію розташовані по периметру потужні ригелі з високоміцної сталі. Ці елементи захищають двері від злому і забезпечують щільне прилягання стулки до рами. Опціонально можна оснастити двері додатковим коротким замком (з однією точкою замикання). Двері також рекомендується оснастити доводчиком, щоб важка стулка не стрясала всю конструкцію при необережному закриванні.

Переваги вхідних ПВХ дверей: відмінна герметичність конструкції, що забезпечує чудові шумо-, гідро- і теплоізоляційні характеристики; висока стійкість до різноманітних агресивних чинників (температурних перепадів, вологому середовищі, УФ променів, хімічних речовин); простота догляду (легко миється за допомогою чистячих (неабразивних) засобів; різноманітність дизайнерських рішень (різні конструкції і колірні варіанти декору); доступна вартість; простота монтажу.

Зламостійкість. Кожні вхідні двері належать до певного класу безпеки. Хоча сертифікують свої вироби тільки серйозні і відповідальні виробники. Зламостійкість дверної конструкції визначається випробуваннями. I клас – такі двері можна легко і швидко розкрити за допомогою ручного обладнання; II клас – конструкція здатна захистити від злому за допомогою простого електроінструменту. Більшість вхідних вуличних дверей належать саме до цієї категорії; III клас – масивні двері з подвійною сталевою обшивкою зовні, які підсилені додатковими елементами у всій конструкції. Для злому потрібно близько півгодини часу і потужна (до 500 Вт) болгарка. Порада: вибираючи вхідні двері, поцікавтеся, хто і де їх виготовив, а також дізнайтеся, чи пройшла дана продукція офіційну сертифікацію на зламостійкість і який клас їй присвоєно.

За словами регіонального менеджера компанії з виробництва та встановлення металопластикових конструкцій ТОВ «ІнтерПласт» Сергія Русілова, якщо ви все ж таки зупинили свій вибір на металопластикових дверях, то, в першу чергу, потрібно звернути увагу на саму якість збірки дверей.

«А саме на якість петель та фурнітур, а також профіля, щоб він був міцний і міг служити відповідно до свого терміну придатності. Адже двері частіше використовуються і мають властивість швидко зношуватись, тому потрібно звернути увагу саме на вищевказані моменти. Також важливим елементом є теплоізоляційні властивості дверей. Наприклад, не рекомендується робити алюмінєвий поріг, так як він пропускає холод та мороз», - розповів Сергій Русілов.

Висновок

Відповісти однозначно на питання про те, які вхідні двері кращі для приватного будинку, звичайно ж, неможливо. На вибір впливають багато факторів: фінансові можливості покупця, його особисті переваги, особливості будинку, кліматичні умови регіону проживання і т. д. Однак існують обов’язкові базові вимоги, орієнтуючись на які, можна вибрати надійні і довговічні двері, які зможуть не тільки перетворити будинок у справжню фортецю, але і стануть його візитною карткою.

Алла Герман

Коментарі (1)
  • Наталя

    Дякую,за пораду.Неодмінно скористаюся отриманою інформацією.
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Житомира за сьогодні
18:36 Затримали підозрюваного у вбивстві чоловіка на Польовій 17:51 Центр протидії дезінформації оприлюднив список TikTok-каналів поширення ворожої пропаганди 17:27 Увага! Ускладнення погодних умов - вітер 15-20 м/с 17:00 У 2023 році українці щодня програвали в онлайн-казино близько 400 млн грн, — дані НБУ Від читача 15:28 У Житомирі гештальт-терапевтка та волонтерка Ксенія Лавріна проведе тренінг про те, як спілкуватися з військовими 16:56 На майданчику офіційного медіацентру Житомирської ОВА відбувся брифінг щодо проміжних підсумків діяльності робочої групи “Прозорість та підзвітність” 16:40 Все про пандемічний грип: діагностика, профілактика 16:23 11 підліткових клубів Житомира змінили свої назви photo_camera 16:00 У цьому році ремонт доріг на Романівщині розпочнуть у червні. Тоді ж – і завершать! 15:38 Чи буде відкритий постійно Ботанічний сад у Житомирі та хто його фінансує photo_camera 15:20 Ув’язнення загрожує директору комунального підприємства за угоду на постачання електроенергії, що завдала збитків на близько 700 тисяч гривень 15:00 На проходження НМТ у Житомирській області за два тижні зареєструвалося 6 649 кабінетів здобувачів освіти 14:41 З 1 квітня збільшиться розмір компенсаційних виплат роботодавцям, - Держслужба зайнятості 14:20 На Бердичівщині через необережність під час паління згоріла оселя - господар загинув 14:01 Прокуратура повернула Ружинській громаді з приватної власності греблю вартістю понад 800 тисяч гривень 12:40 ДТП з мотоциклом на Олевщині: дві жінки в реанімації, травмований і нетверезий керманич photo_camera 12:21 На вимогу Екоінспекції в Житомирі впорядковано територію на схилі річки Лісна біля Сосновського мосту 12:00 Чемпіони України з футзалу U-15 (2009 р.н.) photo_camera 11:40 Як отримати "Пакунок малюка" 11:19 У Житомирі відкрили Почесне Консульство Естонії. ВІДЕО play_circle_filled
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Житомирі Ваші відгуки про послуги у Житомирі
keyboard_arrow_up