Як правильно влаштувати каналізацію у будинку

Як правильно влаштувати каналізацію у будинку

Житло повинно мати усі умови для надійного і комфортного проживання у ньому, і саме використання якісних комунікацій дозволяє облаштувати у будинку все на високому рівні.

Проведення каналізації є необхідною процедурою: потрібно провести труби, надійно встановити усі необхідні деталі по каналізації, а також надійно провести комунікації, які слугуватимуть довго і на високому рівні. Крім того, важливо пам’ятати, що саме від вибору тієї чи іншої каналізації залежить, наскільки якісно вона буде встановлена, як довго прослужить і наскільки та чи інша каналізація підходить для вашого будинку.

Запам’ятайте, що від вибору каналізації залежить те, наскільки вона буде ефективно функціонувати, чи зможе вона виконувати усі необхідні функції і наскільки надійно така каналізація служитиме.

Важливо встановлювати її так, щоб вона працювала без дефектів, не протікала і була ефективною. Носіння води з колодязю, туалет надворі – років двадцять тому такі умови життя у приватному будинку нікого б не здивували. Однак цивілізація рухається вперед, комфорт і зручність цінуються насамперед, і сучасну людину навряд чи влаштує те, що колись вважалось нормою. 

Відео дня

Монтаж каналізації

Каналізаційні системи мають різні – складніші і простіші – схеми. Всі вони складаються з двох частин: внутрішнього і зовнішнього контуру. Внутрішній контур розміщений у будинку, зовнішній, відповідно, надворі.
Коли ви визначились із місцезнаходженням септику, позначте точку виводу з будинку труби внутрішніх мереж. Тут у фундаменті пробивається дірка, крізь яку буде проходити труба. Усі каналізаційні стоки повинні сходитись у точці виводу труби з фундаменту.

Найкраща каналізаційна схема – та, де передбачено установку стояка, до якого підводяться всі труби і точки зливу води в домі.

Каналізаційні труби у домі можуть прокладатись двома способами: зовнішнім (кріплення до стін за допомогою хомутів) або прихованим (під підлогою і в перегородках). Кожен спосіб має свої плюси і вибирається залежно від специфіки будинку.

Переваги встановлення каналізації відкритого типу:

  • Простий доступ до труб для ремонту та інших маніпуляцій;

  • Протікання та інші недоліки оперативно і вчасно виявляються;

  • Швидкий розбір і ремонт системи без пошкодження побілки;

  • Засмічення легко усуваються.

Серед вад: не надто естетичний зовнішній вигляд, складнощі у прибиранні (пилюка і бруд накопичуються на трубах і під ними, доведеться регулярно вичищати).

Плюси прокладання каналізації у підлозі:

  • Естетичність;

  • Хороша шумоізоляція при проходженні стоків через труби.

Серед недоліків: складності доступу до каналізації для її ремонту.

Правильна установка і монтаж

Монтаж каналізації у приватному будинку передбачає таке проектування та підключення, де труби не будуть перетинатися із системою водопостачання. Правильно робити відстань між лініями як мінімум у півтора метра. Труби для водопроводу і каналізації додатково утеплюють, адже взимку вони можуть замерзнути. Якщо робити це своїми руками, то тут підійдуть прості обмотки будь-яким теплоізоляційним матеріалом. Зовнішня розводка каналізації у приватному будинку здійснюється трубами діаметром близько 100 міліметрів, закладення відбувається з ухилом. Розрахунок нахилу відбувається індивідуально і дуже серйозно, адже часто причина того, що каналізація забилася, – неправильний кут нахилу труб у приватному будинку.

Якщо у вас виникає питання, як провести каналізацію у приватному будинку, та ще й своїми руками, то проєкт повинен розроблятися з урахуванням усіх санітарних вимог. Важливо брати до уваги відстань не тільки до самого будинку, але і до ділянок сусідів, а також водойм. Взагалі без проєктування прокладання каналізації у приватному будинку неможливе. Проєкт дозволяє врахувати такі фактори, як глибина ґрунтових вод, промерзання ґрунту, закладення труб на певних глибинах.

Система і проєкт самі по собі досить прості, навіть якщо робити їх своїми руками. Спочатку по дому відводяться труби до кожного джерела стоків. Всі вони виходять на загальний колектор. Головний трубопровід від нього краще провести безпосередньо під будинком. Зробити це потрібно для того, щоб зменшити витрату матеріалу на трубопровід. Глибина тут також розраховується індивідуально, у деяких випадках трубопровід можна зробити навіть у самому фундаменті. 

Висновок

Отже, встановлюючи каналізацію в будинку, важливо враховувати немало нюансів. Для початку потрібно визначитися, наскільки той чи інший вид каналізації підходить саме для вашого житла. Після цього обирайте ту каналізацію, яка не лише задовольнить ваші потреби і дозволить створити комфортні умови в будинку, а і буде найбільш економічною, надійною та безпечною для використання. Перед тим, як встановлювати будь-який вид каналізації, обов’язково врахуйте, наскільки якісні монтажні системи використані і чи варто саме такий вид каналізації обирати для себе.

Не забувайте про те, що сьогодні доволі багато різних видів каналізації, і перед її встановленням обов’язково вивчіть, наскільки та чи інша система надійна, якісна та ефективна для вашого житла.

Коментарі (1)
  • Jordan Samuil

    Саме тому я не маю бажання самому будувати дім) Тим паче, зараз є варіанти з яких можна обирати ( куча каталогів онлайн - https://vsekottedzhi.com.ua/ua )  Це проще та інколи навіть дешевше виходить

Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Житомира за сьогодні
Ваші відгуки про послуги у Житомирі Ваші відгуки про послуги у Житомирі
keyboard_arrow_up