Як правильно вибрати вікна для будинку мрії: поради експертів

Як правильно вибрати вікна для будинку мрії: поради експертів

Вибрати вікна для будинку – це відповідальне завдання. Адже саме від правильності підібраних конструкцій буде залежати мікроклімат приміщення та ваш затишок і комфорт.

Вікна – це не лише оформлення віконних отворів, але і забезпечення певними технічними характеристиками: звукоізоляцією та теплозбереженням. Якщо конструкції вибрано невірні, то ви будете переплачувати за опалення та кондиціонування будинку.

Дизайн вікон приватного будинку

Розробка зразків віконного заповнення повинна відповідати зовнішньому вигляду будівлі і його внутрішньому заповненню.

Відео дня

Успішне зовнішнє оформлення віконного отвору з боку приміщення перетворює загальне сприйняття його стану. Від вікон залежить освітленість приміщення і його атмосфера. Класичний білий колір вікон не завжди задовольняє архітектурні вимоги. Віконний профіль стали покривати плівкою в кольори різних порід дерева. Покриття змінює забарвлення профілю, підвищує якість поверхні, і затребуваність різко зростає. Матеріал для віконних прорізів залежить від матеріалів спорудження будинку.

Усадку будинків з дерев’яних конструкцій неможливо передбачити ні за часом, ні за ступенем опадів. Будівлі з інших матеріалів дають усадку, але помірну за часом і ступенем осідання. Дерево в будівництві змінює свою структуру під дією зовнішньої температури. Віконні і дверні отвори першими змінюють свою форму і розміри. У будинках, що дають усадку, перед заповненням прорізів роблять дерев’яне обрамлення по всьому периметру. Простір між віконною рамою і косяком заповнюють матеріалом, який володіє пластичністю і не дає тріщин при усадці будівлі.

Висота вікон

На стадії проектування будинку майбутні власники висловлюють побажання мати панорамні вікна з живим сонячним світлом. Архітектурні рішення таких проектів складно втілювати в життя.

Віконне наповнення повинно бути міцним і надійним. Міцні алюмінієві конструкції з тривалим гарантійним використанням найбільше підходять для панорамного скління. Профіль з алюмінію простий в установці і сервісному обслуговуванні. Конструкція не привертає до себе уваги, але прикрашає будинок.

Віконні стулки можуть мати три способи провітрювання приміщення:

  • відкидний (спрощений варіант)

  • паралельно-зсувне відчинення вікна

  • вертикально-зсувне відчинення вікна

За вартістю ці варіанти значно відрізняються один від одного. Ціна і якість допоміжних матеріалів грають головну роль.

Зниження шуму і збереження тепла

Підтримання здорового мікроклімату у приміщенні – одне з основних завдань вікон. Для його вирішення підберіть разом з фахівцем такі рами і склопакети, які стануть оптимальним рішенням саме для вас – з урахуванням бажаної звукоізоляції і клімату в регіоні. Звертайте увагу на показники збереження тепла і зниження шуму. Теплозберігаючі моделі, як правило, коштують більше звичайних, але істотно економлять витрати на опалення – а значить, окупляться вже через кілька років. Для того, аби не помилитись з вибором, надайте перевагу металопластиковим вікнам.

Безпека

Гармонійний інтер'єр неможливий без турботи про безпеку, це стосується величезною мірою і віконного блоку. Для захисту наймолодших членів сім'ї виробники пропонують спеціальні замки baby-stop, що блокують відкриття стулки. Для пухнастих улюбленців винайдена сітка-антикішка. Дорожчі моделі вікон передбачають і захист від злому.

Захист від сонячних променів

Ще одна актуальна проблема, яку з успіхом може вирішити сучасне скління, – надлишок сонячних променів. Спеціальне скло вміє блокувати тільки ультрафіолет, без шкоди для природного освітлення. Тоновані або дзеркальні вікна не тільки відіб'ють світло, але і захистять вашу приватність. Моделі із вбудованими жалюзі допоможуть сховатися і від сонця, і від цікавих поглядів. Крім очевидних переваг, у моделей із сонцезахисними властивостями є і ще один плюс: теплої пори року вони допомагають знизити витрати на охолодження приміщення.

Колір

Зовсім не обов'язково вікно повинно бути білим. Залежно від колірної гами фасаду та інтер'єру, а також від ваших особистих переваг можна підібрати практично будь-який відтінок рами. Причому кольори для зовнішньої і внутрішньої сторони можуть бути різними. Є й інші варіанти декору – ламінація під дерево, метал або камінь, ефект зістареної поверхні та інші.

Стиль

Скління вносить вагомий вклад у загальне сприйняття обстановки, тому підбирайте вікна, які будуть найбільш органічно виглядати у вашому домі. Для мінімалістичних і скандинавських квартир підійдуть лаконічні моделі, для елегантних інтер'єрів краще зупинитися на більш витончених рамах з відповідним дизайном і вишуканою фурнітурою. В інтер'єрах у стилі хай-тек гармонійно будуть виглядати вікна з інноваційною конструкцією, де вся лицьова поверхня стулки складається з єдиного скла.

Види пластикових вікон: класифікація за формою рами

Завдяки великій різноманітності профілів, пластикові вікна тієї чи іншої конструкції можуть легко вписатися у будь-який інтер’єр приміщення. Про те, на що найперше потрібно звернути увагу при виборі металопластикових вікон, розповідає регіональний менеджер компанії з виробництва та встановлення металопластивоких конструкцій ТОВ “ІнтерПласт” Сергій Борисович Русілов

«Для того, щоб правильно обрати металопластикові вікна, потрібно звернути увагу на кількість камер у металопластиковому профілі, а також на товщину склопакету, який у нього ставиться. Якщо це середній сегмент, то береться 4-5-камерний профіль, і склопакет 2-камерний з енергозберігаючим склом. Якщо це сегмент дорожчий - можна обирати 6-камерний профіль і навіть вище, тоді склопакети потрібно обрати вже габаритніші. Від товщини профілю та склопакету залежить теплозбереження та звукоізоляція. Обов’язково потрібно обирати надійну фурнітуру, яка буде забезпечувати довгий та якісний строк служби вікон», – радить регіональний менеджер компанії з виробництва та встановлення металопластивоких конструкцій ТОВ “ІнтерПласт” Сергій Борисович Русілов.

При цьому вибір таких виробів здійснюється з урахуванням архітектурних особливостей і функціонального призначення будівлі, що обумовлено багатством форм рам, найбільш поширеними з яких є:

  • прямокутні: така форма користується підвищеним попитом серед споживачів, оскільки прекрасно підходить для будівель будь-якого типу, починаючи від складських приміщень і закінчуючи котеджем або квартирою;

  • арочна: найбільш затребувана серед власників заміських будинків. Такі вікна мають більш естетичний зовнішній вигляд порівняно з виробами прямокутної форми і вимагають посиленої уваги при установці через свої конструктивні особливості;

  • трапецієподібні: за своїм зовнішнім виглядом вироби даної форми чимось нагадують попередній варіант, за тим лише винятком, що їх конструкція трохи простіша. Через це процедура установки вікон такого типу менш трудомістка і може здійснюватися як до, так і після проведення робіт із внутрішнього оздоблення будинку;

  • круглі або овальні: вироби такої специфічної для вікон форми використовуються для втілення в життя дизайнерських фантазій. Основна область застосування — будинки, виконані під старовину, горищні приміщення;

  • еркер: подібна форма використовується в тому випадку, коли є необхідність у з’єднанні вікон під кутом. Це може бути обумовлено як оригінальним дизайнерським рішенням, так і архітектурними особливостями будови.

Відзначимо, що матеріал для вікон ПВХ - дуже пластичний і дозволяє створювати конструкції різних форм. Це, у поєднанні з надійністю і довговічністю профілю з полівінілхлориду, дозволяє дизайнерам втілювати в життя найсміливіші рішення, підкреслюючи тим самим індивідуальність будівлі.

Однак, крім естетичних властивостей, у вікон є ще й функціональне призначення — можливість провітрювання приміщення. Саме тому, крім форми рами, металопластикові вікна прийнято розділяти ще й за типом відкривання стулок.

Класифікація вікон за способом відкривання

Вікна хорошої якості, крім різноманітності форм своєї конструкції, також поділяються і за способом відкриття стулок. На сьогодні існують наступні модифікації виробів даної категорії:

  1. Глухі, які представляють собою стаціонарну нерухому конструкцію. За допомогою вікон даного типу забезпечується збільшення показника природного освітлення, і застосовуються вони для скління великих площ. Як правило, встановлюються такі вироби в технічних приміщеннях або хмарочосах, де присутнє влаштування примусової вентиляції (згідно з вимогами безпеки). Основною перевагою даного типу вікон є їх відносно невелика вартість;

  2. Поворотні, що мають здатність відкриватися як всередину, так і назовні, тобто у двох найбільш зручних для споживача напрямках. Через свою простоту такий варіант є одним з найбільш поширених при склінні офісних або виробничих будівель (якщо це передбачено дозвільною документацією);

  3. Відкидні конструкції, особливість яких полягає в тому, що відкриваються вони тільки зверху. Задля забезпечення високого рівня безпеки встановлюються вікна відкидного типу, як правило, в дитячих кімнатах, а основною їх функцією є забезпечення припливу свіжого повітря. До недоліків таких виробів можна віднести досить проблематичне їх очищення із зовнішньої сторони;

  4. Вікна поворотно-відкидного типу. Подібні конструкції можна віднести до категорії найбільш затребуваних серед сучасних споживачів. Як можна здогадатися з назви, такі вироби об’єднують в собі переваги вікон поворотного і відкидного виду. Іншими словами, людина сама може вибрати необхідний їй спосіб відкривання за допомогою фіксації ручки в тому чи іншому положенні, що сприяє підвищенню показника енергоефективності будинку;

  5. Розсувні, що встановлюються, як правило, у приміщеннях з невеликою площею. Вікна даного типу не займають багато місця при відкриванні, проте одним з основних недоліків подібних виробів є погані теплоізоляційні властивості. Використовуються такі конструкції в основному для скління балконів і лоджій.

Як бачите, однозначної відповіді на запитання, які вікна краще, не існує. В даному випадку тут все залежить від уподобань споживача, архітектурних і експлуатаційних особливостей приміщення, а також від фантазії дизайнера.

 

 

 

 

Коментарі (1)
  • Макар Слипченко

    Поради справді хороші, але особисто я довірив усі ці нюанси професіоналам. І не пошкодував! Компанія ""Балконы и Окна"" встановила вікна Rehau у нашому котеджі. Робота була проведена швидко та професійно, а результат нас повністю задовольнив. Ми радо рекомендуємо цю компанію всім, хто шукає якісні вікна. Детальнішу інформацію можна знайти на сайті balkony-vikna.kyiv.ua.

keyboard_arrow_up