Вітаємо з днем працівників стандартизації і метрології України!

Вітаємо з днем працівників стандартизації і метрології України!

Історичний вимір: ДП "Житомирстандартметрологія" виповнилося 95 років

Разом із тим, можна з певністю сказати, що законодавча метрологія у Житомирі має дещо давнішу історію і нараховує аж 575 років. Адже свій відлік веде із 1444 року, коли місту було надано магдебурзьке право, яке передбачало досить чітку систему мір і ваг.

Далі. 1764 року, тобто рівно 255 років тому, Конституцією Польщі на Правобережній Україні запровадилися загальнодержавні міри довжини, маси та об’єму, а Житомир з 1667 по 1793 роки входив до складу Польщі.

На жаль, не збереглося жодних архівних свідчень про ті важливі події, тому Державне підприємство "Житомирстандартметрологія" відзначає 95-ту річницю з дня офіційного започаткування державної метрологічної служби в Житомирі. 

Відео дня

Сталося це в 1924 році, саме тоді відкрили філію Київської повірочної палати мір і ваг – Волинську повірочну палату мір і ваг. Розташовувалася вона на вулиці Чуднівській, 4.

1931 року Волинську філію реорганізовано у Відділення українського комітету стандартизації, а 1938 року Житомирському відділенню українського комітету стандартизації присвоєно статус Державної контрольної лабораторії вимірювальних приладів. Займала три кімнати у будинку, що стояв на нинішньому Соборному майдані. Штат – 8 чоловік.

1944 року Лабораторія перебралася на вулицю Кашперівську, 24 (нині Бориса Тена). 

1946 – зайняла приміщення молитовного будинку баптистів на вулиці Грушевського, 8, територія Житомирської гуманітарної гімназії №3. Штат – 10 чоловік.

1956 року Лабораторія переїхала у спеціально збудоване приміщення барачного типу на провулку Колективному.

А 55 років тому, в 1964 р., Державна контрольна лабораторія вимірювальної техніки перебралася у нове приміщення на вулицю Новосінну, 24. Штат – 25 чоловік.

Наказом Держстандарту СРСР з 1986 року Житомирську обласну лабораторію державного нагляду за стандартами та вимірювальною технікою було перейменовано в Житомирський центр стандартизації і метрології (ЦСМ).

У 1993 році Житомирський центр стандартизації і метрології став Житомирським центром стандартизації, метрології та сертифікації.

1996 року Житомирський центр стандартизації, метрології та сертифікації набув статус державного (повна назва – Житомирський державний центр стандартизації, метрології та сертифікації).

2004 рік. Житомирський державний центр стандартизації, метрології та сертифікації змінив найменування на Державне підприємство "Житомирський регіональний центр стандартизації, метрології та сертифікації" (ДП "Житомирстандартметрологія"). 

Із 2008 року встановилася нинішня назва організації Державне підприємство "Житомирський науково-виробничий центр стандартизації, метрології та сертифікації" (ДП "Житомирстандартметрологія").

Уже п’ятий рік підприємство очолює Людмила Петрівна Данчук.

За 95 років свого існування підприємство пройшло численні реорганізації, зміни структури та освоєння абсолютно нових видів діяльності, щоб врешті-решт вирости у потужну структуру, без якої неможливо уявити економічне господарювання області. 

Нині понад 93% працівників підприємства мають вищу і передфахову вищу освіту. Спеціалісти ДП "Житомирстандартметрологія" регулярно проходять стажування у профільних навчальних закладах. Свою компетентність, об’єктивність та відповідальність працівники щоденно доводять при здійсненні метрологічної діяльності, виконанні робіт із підтвердження (оцінки) відповідності, випробувань продукції та наданні послуг, пов’язаних зі стандартизацією.

ДП "Житомирстандартметрологія" – це комплекс випробувальних лабораторій, оснащених найсучаснішим обладнанням. Технічна база підприємства досить потужна, тут постійно запроваджуються прогресивні методики випробувань. Усі підрозділи мають відповідне обладнання та досвідчений персонал. 

У ДП "Житомирстандартметрологія" діє сертифікована система управління якістю згідно ІSО 9001, тож послуги надаються у відповідності вимог міжнародних стандартів. 

Підприємство є акредитованим органом із сертифікації продукції, послуг та систем управління. Загалом, сфера акредитації органу включає понад 200 найменувань продукції і 10 технічних регламентів. Є також можливість комплексного підходу в проведенні робіт із сертифікації спільно з акредитованою лабораторією.

Фахівці підприємства доволі успішно працюють над сертифікацією систем управління якістю та систем управління безпечністю харчових продуктів не лише на промислових харчових підприємствах, але й у закладах громадського харчування. 

У сфері стандартизації підприємство має постійний запит на послуги фахівців, які предметно займаються перевіркою технічних умов (ТУ) і змін до них. Так, лише з початку нинішнього року ними внесено до єдиної бази даних України 120 ТУ і близько 50 змін до ТУ. 

Підприємство має найбільший в області актуалізований фонд нормативних документів, регулярно поповнюючи його новими надходженнями стандартів, на що витрачаються сотні тисяч гривень. Широко ведуться роботи з інформаційно-методичного забезпечення суб'єктів підприємницької діяльності у сфері стандартизації. Сьогодні на абонентному обслуговуванні перебуває понад 80 підприємств та організацій. ДП "Житомирстандартметрологія" цілеспрямовано займається просвітницькою діяльністю. З цією метою регулярно організовуються науково-практичні семінари, до участі в яких запрошуються найвідоміші лектори в Україні.

Гордістю підприємства є випробувальна лабораторія. Сучасне обладнання і висока кваліфікація персоналу лабораторії дозволяє їй бути провідним підрозділом, що контролює якість та безпеку продукції в регіоні. Це підтверджується регулярною (з 1998 року) участю у міжнародних раундах міжлабораторних порівняльних випробуваннях та отриманими на них сертифікатами. Випробувальна лабораторія акредитована Національним агентством з акредитації України на технічну компетентність та незалежність у відповідності до вимог ДСТУ ISO 17025. Вона має право використовувати комбінований європейський знак ILAC MRA на протоколах, що дає нашим виробникам можливість їх визнання за кордоном без додаткових процедур, які раніше вимагали величезних затрат у валюті.

Сьогодні випробувальна лабораторія проводить випробування харчової продукції, продовольчої сировини, побутової хімії, усіх видів посуду, паперу, будівельних матеріалів та обладнання. Велика увага при випробуваннях надається перевірці якості продуктів харчування з метою недопущення її фальсифікації, також проводяться дослідження продуктів харчування і продовольчої сировини на вміст генетично-модифікованих організмів (ГМО). 

Метрологічний центр ДП "Житомирстандартметрологія" забезпечує повіркою і калібруванням усі засоби вимірювальної техніки регіону. Успішно розробляються і втілюються в практичну діяльність новітні методи контролю вихідних параметрів медичного обладнання, удосконалюється теоретична і практична підготовка спеціалістів. Крім того, постійно розширюється сфера уповноваження на проведення робіт з оцінки відповідності засобів вимірювальної техніки вимогам технічних регламентів, збільшуються повноваження калібрувальної лабораторії, а ще зміцнюється еталонна база, постійно закуповується нове обладнання для вимірювальних лабораторій центру. Тож цілком закономірно, що до послуг метрологічного центру ДП "Житомирстандартметрологія" вдаються замовники інших областей України. 

Для оперативного обслуговування віддалених районів області створено Бердичівське і Коростенське відділення та Новоград-Волинський сектор. 

Наполегливою і самовідданою працею всього згуртованого колективу підприємством досягнуто високого статусу в системі вітчизняного технічного регулювання. Свій славний Ювілей ДП "Житомирстандартметрологія" зустрічає не лише вагомими здобутками, але й сміливими планами на майбутнє.



 

Коментарі
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Житомира за сьогодні
11:41 Збір затискачів від упаковок з хліба! Житомиряни, долучайтесь, це працює на перемогу! 11:19 У Житомирі відбувся відкритий турнір з волейболу присвячений пам’яті Героя АТО Дмитра Ільницького photo_camera 11:00 Україна і Польща домовилися спільно шукати українські родини у Польщі для дітей, евакуйованих з інтернатів через війну 10:40 Об’єднана штурмова бригада Національної поліції України запрошує воїнів перемоги! play_circle_filled Від читача 15:28 У Житомирі гештальт-терапевтка та волонтерка Ксенія Лавріна проведе тренінг про те, як спілкуватися з військовими 10:20 Збитки на понад 4,3 мільйона гривень і шкода довкіллю: ексдиректору підприємства з видобування лабрадориту в Новоборівській громаді повідомлено про підозру 10:00 Судитимуть жителя Харківщини, який переробляв стартові пістолети в бойові і продавав через інтернет photo_camera 09:39 Оперативна інформація станом на 06.00 29 березня 2024 року щодо російського вторгнення 09:20 Росія вдарила по енергетичних об'єктах України: є пошкодження і відключення 09:00 29 березня: яке сьогодні свято, іменини, традиції і погода у Житомирі 18:36 Затримали підозрюваного у вбивстві чоловіка на Польовій 17:51 Центр протидії дезінформації оприлюднив список TikTok-каналів поширення ворожої пропаганди 17:27 Увага! Ускладнення погодних умов - вітер 15-20 м/с 17:00 У 2023 році українці щодня програвали в онлайн-казино близько 400 млн грн, — дані НБУ 16:56 На майданчику офіційного медіацентру Житомирської ОВА відбувся брифінг щодо проміжних підсумків діяльності робочої групи “Прозорість та підзвітність” 16:40 Все про пандемічний грип: діагностика, профілактика 16:23 11 підліткових клубів Житомира змінили свої назви photo_camera 16:00 У цьому році ремонт доріг на Романівщині розпочнуть у червні. Тоді ж – і завершать! 15:38 Чи буде відкритий постійно Ботанічний сад у Житомирі та хто його фінансує photo_camera 15:20 Ув’язнення загрожує директору комунального підприємства за угоду на постачання електроенергії, що завдала збитків на близько 700 тисяч гривень
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Житомирі Ваші відгуки про послуги у Житомирі
keyboard_arrow_up