Вентиляція і кондиціювання в приватному будинку своїми руками

Вентиляція і кондиціювання в приватному будинку своїми руками

Зробити проживання в своєму будинку максимально зручним – природне бажання кожного з нас. Вентиляція приватного будинку – одна з складових комфорту. А якщо врахувати, що приплив свіжого повітря – це не тільки здоров’я всіх членів родини, але і збереження майна (знижується ризик появи конденсату, грибка, плісняви), то дане питання другорядним назвати ніяк не можна.

 

Журналісти газети “20 хвилин” дізнавались, яким чином  зробити в приватному будинку ефективну вентиляцію

Види вентиляції:

Найчастіше вентиляція будинку здійснюється за допомогою поєднання природної витяжної вентиляції та механічної припливної вентиляції. З цією метою в стінах будинку прокладають окремі витяжні канали для душових, санвузлів і кухонь. Вентиляція в приватному будинку буде здійснюватися природним шляхом або за допомогою установки вентиляторів, що вбудовуються у витяжні вентиляційні канали. Зазвичай використовують моноблочні системи. Дані установки оснащені автоматикою. Плюсом суміщення природної та механічної вентиляції є те, що вона перешкоджає проникненню неприємних запахів у житлові приміщення.

Припливно-витяжна система з охолоджуванням припливу встановлюється в тому випадку, якщо Вам необхідно, щоб влітку здійснювалася не тільки вентиляція повітря, але і його охолодження. Це досягається установкою центрального кондиціонера. Плюсом даного рішення є 100 відсоткова фільтрація повітря. Мінус – необхідність монтування великої кількості «повітроводів», установки холодильної машиною і дорогої автоматики.

Відео дня

Вентиляція припливно-витяжної системи з можливістю регулювання температури. Встановлюється система центрального кондиціонування, яка забезпечує подачу свіжого повітря, при цьому охолодження приміщень до необхідної температури здійснюється за допомогою спеціальних «доводчиків», в якості яких використовуються окремі кондиціонери. Це дає можливість в кожній кімнаті встановлювати необхідну для комфорту температуру. Щоб знизити рівень шуму, апаратура встановлюється в підвалі будинку. Якщо немає підвалу, припливні установки розміщують в підсобних приміщеннях першого поверху.

 

Вентиляція в підвалі

Вентиляція в приватному будинку повинна бути ретельно продумана не тільки в житлових кімнатах, але й у підвалі, оскільки в його повітрі міститься підвищена кількість вологи. Якщо не буде забезпечена якісна вентиляція льоху, то у всьому будинку пануватимуть сирість і затхлість. В цьому випадку необхідна припливна і витяжна вентиляція, що працює в постійному режимі. З метою економії електроенергії та гарячої води для підігріву припливного повітря використовується припливно-витяжні установки з рекуператором тепла. Така вентиляція в приватному будинку дає можливість економити електроенергію до 85%.

Варто відзначити, що вентиляція є дуже важливою в приватному будинку, тому системи вентиляції повинні встановлюватися тільки професіоналами.

Види кондиционерів

Виробники кондиціонерів розрізняються за рівнем устаткування, що випускається (вартість якого залежить від популярності бренду, від країни-виробника, якості використовуваних матеріалів і процесу складання). Існує поділ кліматичної техніки на елітну і бюджетну. Але деякі виробники випускають різні серії кондиціонерів, як кажуть, на будь-який гаманець.

Елітний рівень

Найякіснішими, дуже надійними і, відповідно, найдорожчими є кондиціонери Daikin, Mitsubishi Electric, Panasonic. Виробництво таких кліматичних систем не виносилося в КНР, у перерахованих вище виробників є свої виробничі потужності в країнах ЄС і Японії. За умови якісного встановлення і регулярного сервісного обслуговування, це обладнання прослужить більше 12 років. Даний факт доводить велика практика з продажу, встановлення та сервісного обслуговування техніки преміум брендів.

Середній рівень

В цій категорії кондиціонери, які не володіють всіма функціональними можливостями елітних кондиціонерів, але зарекомендували себе як надійні помічники в процесі створення комфортного мікроклімату в приміщеннях. Якщо ви не хочете переплачувати за гучне ім’я і новомодні функції, зупиніть свій вибір на компаніях McQuay, Fujitsu, Mitsubishi Heavy, Toshiba і Gree, а так само окремі серії спліт-систем Panasonic.

Бюджетний рівень

Це доступні за ціною кондиціонери, які якісно охолоджують/нагрівають повітря в приміщенні, але не відрізняються широким набором додаткових функцій. Природно, що подібна техніка не може запропонувати рівня ефективності роботи Дайкін або Мітсубіші, а про роботу спліт-системи в екстремальні морози не варто і говорити. Однак від них цього і не вимагаємо, адже це прості «робочі конячки». Ви можете сміливо покластися на кондиціонери Lessar, Mitsushito, Sakata і Leberg – вони не підведуть. Що стосується різного роду OEM брендів великих українських торгових мереж, то до даної продукції варто ставитися з побоюванням – придбання такої техніки є справжньою лотереєю.

Рішення для збереження зовнішнього фасаду будинку

Застосування мультиспліт системи або мультизональної системи кондиціонування обгрунтовано, якщо ви не хочете псувати зовнішній вигляд фасадів вашого будинку. Відмінність між зазначеними системами кондиціонування полягає в тому, що в разі застосування мультиспліт системи від кожного внутрішнього блоку йде окрема фреонова магістраль до зовнішнього блоку, а в разі мультизональної системи – від зовнішнього блоку йде одна загальна фреонова магістраль з відгалуженнями до внутрішніх блоків.

При встановлення канальних кондиціонерів в будинку, необхідно пам’ятати, що для розведення повітроводів по кімнатах і встановлення решіток необхідні підвісні стелі, оскільки в цьому випадку ви бачите тільки припливні і витяжні решітки. Також можливі варіанти кондиціонування будинку або одним потужним канальним кондиціонером (наприклад, один блок на поверх), або, якщо дозволяє місце, встановленням окремих внутрішніх блоків для кожної кімнати. Недоліком використання одного потужного блоку є неможливість регулювання температури в кожній кімнаті окремо, бо пульт управління усього один. Застосування ж декількох канальних блоків призводить до подорожчання системи кондиціонування.

Вибір обладнання для системи кондиціонування

Обираючи обладнання для системи кондиціонування будинку, зверніть увагу на такі характеристики: ціна обладнання та монтажу кондиціонера; надійність системи; витрата електроенергії, клас енергоефективності; рівень шуму всіх блоків системи; зручність в управлінні; зовнішній вигляд. Просте, на перший погляд завдання, а в реальності вимагає відповідального підходу, знань і серйозних розрахунків. Насправді підхід «обрати кондиціонер під площу» працює далеко не завжди, оскільки умови приміщення можуть вносити серйозні корективи до вимог до його потужності.

Тож кондиціонування будинку втілити в життя не так легко, як може здатися на перший погляд. Але користь для комфорту і здоров’я людини від такої системи величезна, й ви оціните це як тільки почнете використовувати її.

 

Коментарі
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Житомира за сьогодні
16:51 У Попільні під колесами потяга загинула 33-річна жінка 16:21 У Житомирі вшанували пам’ять жертв Чорнобиля до 38-х роковин Чорнобильської катастрофи photo_camera 16:00 СБУ і Нацполіція затримали «чорних зброярів», які намагались продати криміналітету трофейні гранатомети та вибухівку photo_camera 15:39 Вихідні принесуть в Україну суху і теплу погоду Від читача 14:27 «Від традицій до сучасності». У Житомирі проведуть великодній майстерклас із розпису писанок 15:20 Житель Андрушівської ТГ «заробляв», користуючись підробленим посвідченням водія 15:00 25 квітня рятувальники відкачали близько 400 кубів води з домогосподарств області photo_camera 14:41 У Бердичеві підприємиця організувала підпільний бізнес з продажу цигарок: комерсантці повідомили про підозру photo_camera 14:39 Видатки бюджету області за 3 місяці склали 3,8 мільярда гривень 14:00 На Житомирщині затримали керівника благодійного фонду, який торгував автомобілями, ввезеними для ЗСУ photo_camera 13:00 Житомир в Instagram: погодний калейдоскоп 12:39 Житомир та Гауда мають намір стати партнерами photo_camera 12:19 Застрелив дружину з ревнощів – жителя Бердичівського району ув’язнили на 7 років і 6 місяців 12:02 Радомишльська громада розповіла колегам як налагоджувати міжнародну співпрацю 11:43 У Житомирському районі знайшли схрон з боєприпасами, в Чуднівському – рушницю та самопал photo_camera 11:20 Розмір шкоди, нанесеної довкіллю КП «Автотранспортне підприємство 0628», яке обслуговує міське сміттєзвалище, становить майже 840 тис. грн 11:00 В Оліївській громаді - ДТП з трьома травмованими, серед яких 12-річна дитина 10:41 Поліція розшукує 77-річного жителя Овруччини 10:20 На клумбах Житомира цьогоріч планують висадити понад 80 тисяч квітів photo_camera 10:00 До 4-х років позбавлення волі з іспитовим строком засудили матір, яка покусала власну дитину
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Житомирі Ваші відгуки про послуги у Житомирі
keyboard_arrow_up