Вентиляція і кондиціонування в приватному будинку своїми руками

Вентиляція і кондиціонування в приватному будинку своїми руками

Вентиляція приватного будинку – одна із складових комфорту.

А якщо врахувати, що приплив свіжого повітря – це не тільки здоров’я всіх членів родини, але і збереження майна (знижується ризик появи конденсату, грибка, плісняви), то дане питання другорядним назвати ніяк не можна.

«У приватних будинках та квартирах дуже важливо під час ремонту подбати про вентиляцію. Зараз велика увага приділяється гарному утепленню та звукоізоляції приміщення, встановлються сучасні пластикові вікна та двері, при цьому будинок стає схожим на термос і свіже повітря в нього може потрапити лише тоді, коли ви відкриваєте вікно або двері. Та не завжди це зручно, наприклад, у зимовий період, або коли будинок великий і потрібно обійти багато кімнат, щоб спершу відкрити, а потім закрити вікна. Та й протяги. Тому обов`язково потрібно встановлювати систему вентиляції, яка буде подавати свіже повітря до кімнат та витягувати відпрацьоване. Залежно від комплектації системи, можна передбачити очищення, підігрів, охолодження повітря, а також повністю автоматизувати систему так, щоб заклавши один раз програму роботи, не регулювати її щодня», – розповідає директор ТОВ «Поліська кліматична компанія» Ольга Комар.

Відео дня

Чому потрібно проектувати систему вентиляції до початку ремонтних робіт?

Спершу може здатися, що проектування – крок, який можна упустити, і тим самим заощадити. Але ми впевнені, що така думка є хибною, і ось вам причини, чому проектування інженерної системи повинно виконуватися до початку ремонтних робіт:

  1. Тільки за таких умов можна вписати інженерні комунікації в дизайн інтер'єру.

  2. Формування бюджету. Проектування системи дозволить вам визначити точний кошторис проекту до початку монтажних робіт. Таким чином, ви зможете підібрати систему в строгих рамках виділеного бюджету.

  3. Можливість інтеграції з іншими інженерними системами (кондиціонування, зволоження).

  4. Точне узгодження всіх робіт із «суміжниками» (будівельниками, дизайнерами, монтажниками і т.д.).

  5. Якісний результат. Проектування вентиляції дозволить створити ефективну систему вентиляції, яка максимально підходить під всі параметри і особливості приміщення.

Як підсумок – ви отримуєте систему відповідно до свого бюджету, вона діятиме ефективно, буде вдало розміщена і співпрацюватиме з іншими інженерними системами.

Види вентиляції

Найчастіше вентиляція будинку здійснюється за допомогою поєднання природної витяжної вентиляції та механічної припливної вентиляції. З цією метою в стінах будинку прокладають окремі витяжні канали для душових, санвузлів і кухонь. Вентиляція в приватному будинку буде здійснюватися природним шляхом або за допомогою установки вентиляторів, що вбудовуються у витяжні вентиляційні канали. Зазвичай використовують моноблочні системи. Дані установки оснащені автоматикою. Плюсом суміщення природної та механічної вентиляції є те, що вона перешкоджає проникненню неприємних запахів у житлові приміщення.

Припливно-витяжна система з охолоджуванням припливу встановлюється в тому випадку, якщо вам необхідно, щоб влітку здійснювалася не тільки вентиляція повітря, але і його охолодження. Це досягається установкою центрального кондиціонера. Плюсом даного рішення є 100-відсоткова фільтрація повітря. Мінус – необхідність монтування великої кількості «повітроводів», установка холодильної машини і дорогої автоматики.

Можна встановити вентиляцію припливно-витяжної системи з можливістю регулювання температури. Встановлюється система центрального кондиціонування, яка забезпечує подачу свіжого повітря, при цьому охолодження приміщень до необхідної температури здійснюється за допомогою спеціальних «доводчиків», в якості яких використовуються окремі кондиціонери. Це дає можливість у кожній кімнаті встановлювати необхідну для комфорту температуру. Щоб знизити рівень шуму, апаратура встановлюється у підвалі будинку. Якщо немає підвалу, припливні установки розміщують у підсобних приміщеннях першого поверху.

Кондиціонування приватного будинку може бути організовано за допомогою обладнання на будь-який бюджет. Але підсумковий результат буде залежати від грамотного проектування (розрахунків), професійного підбору обладнання та якісного монтажу.

Види систем кондиціонування для приватного будинку

Слід пам`ятати, що кондиціонери працюють не тільки на охолодження, але й на обігрів. При цьому грітися кондиціонером дуже вигідно та комфортно, адже за 1 кВт спожитої електроенергії кондиціонер видає 3,5 - 4 кВт тепла (в той час як електричний обігрівач за 1 кВт енергії видає 1кВт тепла). При цьому кондиціонер нагріє кімнату протягом лічених хвилин.

Зараз маємо дуже широкий вибір кондиціонерів, в тому числі таких, що можуть працювати на обігрів при низьких зовнішніх температурах, наприклад, при -15С, -20С, -25С та навіть -30С. Звісно, такі температури трапляються не часто, та й у таку пору використовується основне опалення. Проте кондиціонери з таким широким температурним діапазоном значно надійніші, витриваліші, функціонально наповнені та дуже енергоефективні. Тому, обираючи кондиціонер, зважте, які вигоди отримаєте, придбавши хоч і дорожчу, зате надійнішу та економнішу модель. Тим більше, це прилад, яким будете користуватися не один рік і, напевно, точно довше, ніж, наприклад, мобільним телефоном.

Спліт-система – це поширений варіант в охолодженні квартир, але також може застосовуватися і в житлових будинках. Під цим видом мається на увазі використання одного зовнішнього блоку і одного внутрішнього будь-якого типу (настінний, канальний, стельовий або підлоговий). Мінус такої системи в тому, що вона не зможе забезпечити кондиціонування повітря всього будинку. Спліт-система може підійти для однієї кімнати або бути частиною великої системи.

Мультиспліт-система найбільше підходить для приватного будинку. Забезпечує комфортні умови повітря в декількох кімнатах одного приміщення. Її принцип дії полягає в тому, що до одного зовнішнього блоку можуть бути підключені до 8 внутрішніх блоків різних типорозмірів і модифікацій. При грамотному підборі обладнання потужності одного зовнішнього блоку вистачає на всі внутрішні.

Мультизональна або багатозональна система передбачає, що до одного зовнішнього блоку можуть бути підключені десятки внутрішніх блоків кондиціонерів. Організація комфортного мікроклімату приватного будинку в кілька поверхів за допомогою такої системи має ряд своїх переваг: надійна і проста конструкція подовжує загальний термін служби системи; маючи загальну систему трубопроводів, внутрішні блоки точно і рівно підтримують задану температуру в приміщенні. А особливості самої конструкції мультизональної системи дозволяють їй працювати з досить низьким рівнем шуму.

Розрахунок системи кондиціонування будинку

Проводиться з урахуванням таких параметрів:

  • площа кімнат і висота стель;

  • кількість і площа вікон;

  • сторони світу, на які виходять вікна;

  • середня кількість осіб, які можуть перебувати в приміщенні;

  • наявність техніки, що виділяє тепло: телевізори, комп'ютери, холодильник і т.д.;

  • обладнання для обігріву.

«Слід пам`ятати, що кондиціонери працюють не тільки на охолодження, але й на обігрів. При цьому грітися кондиціонером дуже вигідно та комфортно, адже за 1 кВт спожитої електроенергії кондиціонер видає 3,5 – 4 кВт тепла (в той час як електричний обігрівач за 1 кВт енергії видає 1кВт тепла). При цьому кондиціонер нагріє кімнату протягом лічених хвилин.

Зараз маємо дуже широкий вибір кондиціонерів, в тому числі таких, що можуть працювати на обігрів при низьких зовнішніх температурах, наприклад, при -15С, -20С, -25С та навіть -30С. Звісно, такі температури трапляються не часто, та й у таку пору використовується основне опалення. Проте кондиціонери з таким широким температурним діапазоном значно надійніші, витриваліші, функціонально наповнені та дуже енергоефективні. Тому, обираючи кондиціонер, зважте, які вигоди отримаєте, придбавши хоч і дорожчу, зате надійнішу та економнішу модель. Тим більше, це прилад, яким будете користуватися не один рік і, напевно, точно довше, ніж, наприклад, мобільним телефоном», – розповідає директор ТОВ «Поліська кліматична компанія» Ольга Комар.

Як зберегти фасад будинку: ефективні рішення

Застосування мультиспліт-системи або мультизональної системи обгрунтовано, якщо ви не хочете псувати зовнішній вигляд фасадів вашого будинку. Різниця між вищевказаними системами кондиціонування в приватному будинку полягає в тому, що в разі застосування мультиспліт-системи від кожного внутрішнього блоку йде окрема фреонова магістраль до зовнішнього блоку, а при мультизональній системі – від зовнішнього блоку йде одна загальна фреонова магістраль з відгалуженнями до внутрішніх блоків.

При установці в будинку канальних кондиціонерів необхідно пам'ятати, що для розведення повітропроводів по кімнатах і установки решіток необхідно виділити місце під стелю підшивання. В цьому випадку ви бачите тільки решітки для розподілу повітря. Також можливі варіанти охолоджування повітря в будинку з одним потужним канальним кондиціонером (наприклад, один блок на поверх) або установкою окремих внутрішніх блоків на кожну кімнату окремо (якщо дозволяє місце). Недоліком використання одного потужного блоку є відсутність можливості регулювання температури в кожній кімнаті окремо, оскільки пульт управління всього один. Застосування декількох внутрішніх блоків канального типу здорожчує саму систему, але й доцільність використання такого поєднання є обгрунтованим рішенням.

Коментарі
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Житомира за сьогодні
17:29 Оля Хомутовська виборола срібло на чемпіонаті України зі стрільби з лука 17:00 Пʼятниця буде в Україні з дощами і грозами - синоптик 16:40 У Житомирі відбулася творча зустріч з сучасним українським письменником Василем Шклярем 16:20 У Звягелі «Jeep Grand Cherokee» збив жінку на електровелосипеді Від читача 16:54 Соціальний проєкт BRAMA: як протидіяти фейкам та пропаганді 16:00 За торгівлю боєприпасами затримали 43-річного коростенця photo_camera 15:40 У Житомир "на щиті" повернувся Захисник Олексій Лаврін 15:21 Де на Житомирщині росте сон-трава? 15:00 Відтепер ботсад у Житомирі носитиме нову назву: Ботанічний сад Поліського національного університету імені Героїв-десантників 14:40 Минулої доби на Житомирщині після поривів вітру та «жовтого дощу» дорожники працювали над безпечним проїздом photo_camera 14:20 Спільний проєкт Житомира, уряду Німеччини та UNDP в Україні 14:00 На Овруччині господар після застілля ножем вбив гостя 12:42 Поблизу села Вишпіль виявлено несанкціоноване сміттєзвалище 12:20 Закон про мобілізацію з новими правками вступить в дію вже з 18 травня. ІНФОГРАФІКА 12:00 В Україні збільшується кількість телемедичних консультацій 12:00 Психологічна підтримка для людей, які зазнали страждань внаслідок війни 11:42 В області продовжують знаходити снаряди часів Другої світової війни 11:20 Рятувальники тричі надавали допомогу мешканцям підтоплених домогосподарств приватного сектору photo_camera 11:00 25-26 квітня пил з Сахари ще залишатиметься в атмосфері над Україною 10:40 У передсвяткові і святкові дні у Житомирі збільшать кількість рейсів на Корбутівське кладовище
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Житомирі Ваші відгуки про послуги у Житомирі
keyboard_arrow_up