Утеплення приватного будинку своїми руками: матеріали, технології, поради фахівців

Утеплення приватного будинку своїми руками: матеріали, технології, поради фахівців

Тарифи на газ та електроенергію невпинно ростуть, тож опалення оселі з кожним роком обходиться все дорожче і дорожче.

Один з логічних способів заощадити на опаленні – це грамотне утеплення приватного будинку.

Підраховано, що тепло будівля втрачає:

  • через дах – 30–45% тепла,

    <

    Відео дня
    /li>
  • через погано утеплені вікна – від 10 до 35%,

  • тонкі стіни можуть втрачати від 25 до 40%,

  • через двері виходить усього 5–15%, хоча і цього чимало.

Приділивши увагу цим проблемним місцям, можна зменшити втрати тепла і скоротити витрати на опалення.

Якісні вікна – запорука тепла в домі

Чому якісні вікна важливі для збереження і підтримання тепла в домівці, ми запитали у експерта. «Для того, щоб найкраще та найефективніше зберегти тепло в приміщенні, краще вибирати вікна з більш товстішого профілю та з товстішим склопакетом. В ідеалі найкраще вибирати вікна з п`яти-, шестикамерного профілю та зі склопакетом не менше 32 мм в товщину. Ці склопакети мають включати в себе енергозберігаюче скло, можливо, навіть із вмістом інертних газів. Це запобігає втраті тепла, а також поліпшує звукоізоляцію в оселі. Тобто мається на увазі, що такі вікна не лише зберігають тепло взимку, а також не пропускають спеку влітку, наприклад, якщо ми говоримо про сонячну сторону», – повідомив регіональний менеджер компанії з виробництва та встановлення металопластикових конструкцій ТОВ «ІнтерПласт» Сергій Борисович Русілов.

Обираємо між внутрішнім і зовнішнім утепленням

Утеплення приватних будинків проводять зсередини і ззовні. Проте фахівці наполегливо рекомендують обирати зовнішнє утеплення.

Директор компанії з продажу будівельних матеріалів «Майстерпол» Олег Володимирович Осовський розповідає: «Найефективніше утеплення у будь-якому випадку зовнішнє тому, що нам дуже важливо не пустити холод у наш будинок, в наші стіни. Утеплення зовні проводиться для того, щоб тепло і холод зустрілися безпосередньо в утеплювачі. Якщо ми правильно підбираємо товщину утеплювача, відповідно так звана «точка роси» переміщається у сам утеплювач і запобігає подальшій плісняві і мокрінню кутів, появі неприємного запаху в будинку».

Серед найефективніших матеріалів для зовнішнього утеплення, які наразі користуються великою популярністю, Олег Володимирович виділяє мінеральну вату (базальтову вату) і пінопласт. «Вибір утеплювача –мінеральної вати або пінопласту – підбирається індивідуально», – наголосив директор компанії «Майстерпол».

Внутрішнє утеплення будинку

Одним із важливих плюсів є те, що всередині утеплювати будинок можна навіть взимку, якщо вас, звісно, влаштовує такий варіант. Також не потрібно думати про громіздкі крокву та підмостки, які ставляться при утепленні зовні. Великим мінусом такого способу є зменшення площі кімнат за рахунок збільшення товщини стін. Тут важливо знати, що при неправильному виборі матеріалів погіршується мікроклімат будинку, може почати збиратися конденсат і надалі з'явитися вогкість і пліснява. Щоб цього уникнути, слід ретельно дотримуватися технології, а в будинку повинна бути хороша вентиляція.

Зовнішнє утеплення будинку

Зовнішнє утеплення має ряд своїх переваг: збереження корисної площі; відсутність «ремонтного дискомфорту», оскільки не змінюється інтер'єр; не потрібно боятися появи плісняви, грибка; подовжується термін експлуатації будинку. Як бачимо, безліч переваг і відсутність мінусів. Утеплюється приватний будинок поетапно. Розглянемо кожен з етапів детальніше.

Утеплення цоколя будинку і фундаменту

Хтось може сказати, що цоколь утеплювати необов'язково, але не забувайте, що він є граничною межею між верхньою і нижньою частинами будинку. Утеплення цоколя зменшить різкий перехід від теплого до холодного, і це досить важливо.

Якщо розглядати внутрішнє утеплення, то цей спосіб підходить при наявності цокольного приміщення, льоху або підвалу. Завдяки внутрішній теплоізоляції покращиться мікроклімат, можна позбутися конденсату на внутрішній частині підвальних стін.

При зовнішньому утепленні значно зменшиться термін експлуатації будматеріалів – через їх знос під впливом природних факторів.

«Фундамент – дуже важлива складова утеплення. Досить багато людей не приділяють цьому належної уваги, вони більш зосереджені на оздобленні. Утеплення фундаменту – досить важливий процес, адже через фундамент в нижні частини стіни будинку пробирається холод, коли він неутеплений. Це стає причиною появи конденсату, грибка, плісняви», – зауважив директор компанії «Майстерпол» Олег Володимирович Осовський. Окрім цього, експерт радить звернути увагу на утеплення відмостки.

Матеріали для проведення робіт з утеплення фундаменту повинні характеризуватися:

  • низькою теплопровідністю,

  • низьким рівнем вологопоглинання,

  • високою міцністю.

Найчастіше при утепленні фундаменту використовуються пінополістирол, звичайний і екструдований, пінополіуретан.

Пінополістирол звичайний (пінопласт). Характеризується досить низьким рівнем теплопровідності (0,052 Вт/м*К), але він поглинає вологу, що можна віднести до його мінусів. Тому при утепленні пінопластом обов'язкова наявність гідроізоляції. Також пінопласт деформується при зовнішньому впливі, його слід захищати від тиску ґрунту, додатково закриваючи із зовнішнього боку (наприклад, прошарком кварцового піску і цегляною кладкою) – витрати на це варто враховувати, складаючи проект.

Пінополістирол екструдований. Його плити характеризуються високою міцністю, морозостійкістю, низькою теплопровідністю (0,038–0,043 Вт/м*К) і низьким показником вологовбирання.

Для розрахунку товщини листів утеплювача використовуються показники їх теплопровідності.

Пінополіуретан. Характеризується низькою теплопровідністю – 0,023–0,041 Вт/м*К. Цей матеріал отримують за допомогою перемішування рідких компонентів, які протягом 20 секунд стають твердими. Наносять його методом напилювання. Рівномірне нанесення, зумовлене рідкою формою, позбавляє від швів, через які можуть з'являтися «холодні містки» і підвищуватися тепловтрата. Пінополіуретаном легко утеплювати стіни зі складною архітектурою, багатьма вигинами.

Не забуваємо про пол та підвал

Під час утеплення підлоги в приватному будинку враховуються:

  • наявність цоколя або підвалу;

  • поверховість будинку;

  • матеріал, з якого він зведений, технологія: дерево, цегла, каркасна основа.

При наявності цоколя проводиться його зовнішнє утеплення, щоб уникнути контакту з вологою і холодною землею.

Холодне повітря піднімається знизу, тому за наявності підвальних приміщень відбувається різка зміна температур. Для запобігання появи конденсату, вогкості та плісняви в підвалі обов'язково облаштовують вентиляцію.

Підлога в підвалі повинна бути із бетонною стяжкою, щоб зменшити вплив ґрунтових вод. Якщо стяжка відсутня, то на підлогу обов'язково насипається товстий шар (не менше 10 см) піску. Пісок збільшить теплоізоляцію з боку ґрунту і буде виконувати роль гідроізолятора.

Утеплення підвальних стін зовні найкраще проводити при зведенні будинку. В іншому випадку доведеться звільняти стіни від ґрунту. Зовнішнє утеплення підвалу ефективніше за внутрішнє, особливо якщо зовні утеплюються і стіни: це дозволяє створити єдину теплоізоляційну систему.

Якщо стіни в підвалі все-таки утеплюються зсередини, враховується різниця температур зовні та зсередини. Щоб уникнути конденсації вологи, потрібно подбати про гідро- і пароізоляцію під час утеплення.

У будинку, що стоїть безпосередньо на ґрунті (без підвалу), повинна бути бетонна стяжка, яка перешкоджає потраплянню холодного повітря. Але оскільки бетон сам по собі холодний, його обов'язково утеплюють.

Утеплення дерев'яної підлоги між поверхами потрібно лише тоді, коли є значне коливання температур. У цьому випадку проводиться паро- і теплоізоляція, під дерев'яним настилом на лагах створюється повітряна подушка.

Утеплення стін приватного будинку

Можна проводити зовнішнє утеплення фасаду та утеплення будинку зсередини. Про плюси і мінуси вже говорилося, хочеться лише нагадати, що, утеплюючи стіни, не забувайте про вікна. Якщо вони погано тримають тепло, утеплювач на стінах не допоможе.

Способи утеплення фасаду

Навісний фасад. Це конструкція, в якій на каркас кріпиться облицювання, а між ним та стіною кладеться шар утеплювача.

Каркас може бути або металевим, або дерев'яним. Між облицюванням і утеплювачем обов'язково залишається просвіт в пару сантиметрів для відведення вологи від утеплювача. Під час утеплення таким способом використовують ватні утеплювачі: ековату, мінеральну або кам'яну вату.

«Мокрий» фасад. Відрізняється від навісного способом кріплення. Утеплювач закріплюють на стіні клейовою сумішшю або механічно (анкерами, дюбелями), зверху накладають армовану сітку і штукатурку.

Для такого способу підійдуть будь-які щільні утеплювачі: ватні (ековата, мінвата), у вигляді плит (пінопласт, екструдований пінополістирол, пресовані солома, пенька, пробка, водорості).

«Колодязна» кладка. При цьому способі використовують вологостійкі матеріали: пінополістирол звичайний або екструдований, вермикуліт, керамзит. За цією технологією на стіну укладається утеплювач, а зверху, для його захисту, накладається облицювальна цегла.

Найчастіше фахівці рекомендують зовнішнє утеплення. Але якщо обираєте внутрішнє, слід врахувати кілька факторів:

  • матеріал повинен бути максимальної щільності і мінімальної товщини – для економії житлового простору;

  • матеріали повинні бути вогнестійкими, вологонепроникними;

  • обов'язково облаштовується додаткова пароізоляція.

Утеплення стелі

Стеля утеплюється, якщо дах без утеплювача і нагорі немає житлового приміщення або мансарди, тобто існує різке коливання температур.

Якщо між поверхами підлога дерев'яна, то краще використовувати ватні утеплювачі, які щільно укладаються між лагами і додатково забезпечують звукоізоляцію.

За наявності перекриття з плит слід використовувати щільні матеріали: мінеральну вату, її показники – 50–200 кг/м3; ековату – 30–75 кг/м3; пінополіуретан – 32–80 кг/м3.

Стелю кімнат останнього поверху краще утеплювати з горища, тому що утеплення з боку приміщення призведе до втрати простору. Так ми підійшли до утеплення горища.

Утеплення горища і даху будинку

Готуючись до утеплення горища, обов'язково перевірте міцність та цілісність перекриттів, фронтону, крокви. Якщо знайдете тріщини, надломи, проведіть ремонтні роботи, і тільки після цього беріться за укриття стін.

Для утеплення горища підійдуть: мінеральна вата, ековата, пінопласт, пінополіуретан, керамзит, дерев'яна тирса. Тільки враховуйте, що для дахів із складною геометрією більш підходять м'які утеплювачі (наприклад, вата): з ними простіше обходити всі кути.

Обов'язковим етапом при використанні будь-якого із зазначених утеплювачів буде прокладання шарів гідроізоляції з боку покрівлі і проведення пароізоляції з боку приміщення. Якщо на горищі є вікна для провітрювання, то пароізоляцію можна не робити.

Під час утеплення даху будинку враховуються геометрія даху; кількість схилів – один, два, три, чотири, плескатий дах, шатровий і т. д; наявність дефектів.

Для утеплення покрівель найчастіше використовуються:

мінеральна вата – перевірений роками матеріал для дахів різних типів, тому в переліку вона перша. Не пропускає вологу, не горить, відрізняється хорошою звукоізоляцією;

пінополіуретан – достатня теплоізоляція, легкість нанесення навіть у важкодоступних місцях, відсутність щілин і швів;

пінобетон – легкий, але міцний, нетоксичний, забезпечує герметичність, тримає тепло;

спінене скло – стійке до займання, впливу води і пари, зберігає тепло, не деформується. Підходить для утеплення всіх типів дахів будинків;

ековата – екологічна (виробляється з паперових відходів), стійка до займання завдяки додаванню антипіренів до складу, характеризується достатньою звуко-, теплоізоляцією. Наноситься без швів, герметично закриває щілини;

пінополістирол – підходить для всіх типів покрівлі, крім м'якої – через горючість і погану паропроникність;

керамзит, як і мінвата, вважається «класичним» матеріалом для утеплення. Серед його характеристик можна виділити те, що він надає конструкції міцності. Але насипається керамзит тільки на надійні перекриття, оскільки технологією передбачається покриття його руберойдом або бетонна стяжка, а це зайва вага.

При обміркованому виборі матеріалів і технологічно правильно виконаному утепленні приватних будинків можна і підвищити температуру в кімнатах в холодну пору року, і зменшити витрати на опалення. Сподіваємося, що наші поради вам у цьому допоможуть.

Коментарі (1)
  • Юрій

    Рекомендації з утеплення фундаменту будинку зовні https://www.pobuduy.com/uteplennya-fundamentu-budinku-zovni-najkrashhij-sposib-zberegti-osnovu-budivli/ різними матеріалами. Для цього використовуються: пінополіуретан, теплоізоляційні листи (екструдований пінополістирол, піноплекс, пінопласт, мінвата), термопанелі, керамзит, тепла штукатурка. Гідроізоляція та утеплення фундаменту будинку зовні виключає негативний вплив вологи на конструкцію, запобігає витоку тепла з приміщень будівлі. Це сприяє створенню оптимального мікроклімату у кімнатах та дозволяє заощаджувати кошти на опалюванні.

Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Житомира за сьогодні
15:00 Алгоритм отримання компенсації при працевлаштуванні ВПО 14:41 ДТП на Коростенщині: 15-річний хлопець на мопеді зіткнувся з парканом 14:20 Станом на 29 березня на Житомирщині вже виникло 177 пожеж у природних екосистемах 14:00 Цієї ночі прикордонники Житомирського загону збили ударний БПЛА «Shahed-136/131» Від читача 15:28 У Житомирі гештальт-терапевтка та волонтерка Ксенія Лавріна проведе тренінг про те, як спілкуватися з військовими 12:40 СБУ затримала на Житомирщині ділків, які постачали до рф граніт для виготовлення пам’ятників загиблим рашистам photo_camera 12:15 На вулиці Театральній у Житомирі помер чоловік 12:00 50 FPV - дронів та 2 "Мавіки" полетіли на передову: Житомир передав чергову допомогу військовим photo_camera 11:41 Збір затискачів від упаковок з хліба! Житомиряни, долучайтесь, це працює на перемогу! 11:19 У Житомирі відбувся відкритий турнір з волейболу присвячений пам’яті Героя АТО Дмитра Ільницького photo_camera 11:00 Україна і Польща домовилися спільно шукати українські родини у Польщі для дітей, евакуйованих з інтернатів через війну 10:40 Об’єднана штурмова бригада Національної поліції України запрошує воїнів перемоги! play_circle_filled 10:20 Збитки на понад 4,3 мільйона гривень і шкода довкіллю: ексдиректору підприємства з видобування лабрадориту в Новоборівській громаді повідомлено про підозру 10:00 Судитимуть жителя Харківщини, який переробляв стартові пістолети в бойові і продавав через інтернет photo_camera 09:39 Оперативна інформація станом на 06.00 29 березня 2024 року щодо російського вторгнення 09:20 Росія вдарила по енергетичних об'єктах України: є пошкодження і відключення 09:00 29 березня: яке сьогодні свято, іменини, традиції і погода у Житомирі 18:36 Затримали підозрюваного у вбивстві чоловіка на Польовій 17:51 Центр протидії дезінформації оприлюднив список TikTok-каналів поширення ворожої пропаганди 17:27 Увага! Ускладнення погодних умов - вітер 15-20 м/с
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Житомирі Ваші відгуки про послуги у Житомирі
keyboard_arrow_up