Утеплення будинку

Утеплення будинку

Утеплення будинку – це не просто питання комфорту, а й питання енергоефективності.

Сьогодні більшість тих, хто підтримує збереження навколишнього середовища, займаються утепленням будинків з метою мінімізування витрат на тепло. Зараз існує чимало різних варіантів утеплення, серед найпопулярніших варто виділити внутрішнє і зовнішнє утеплення. Кожен з цих видів має свої переваги і недоліки. Чимало думок існує і стосовно того, чи варто утеплювати будинки: хтось каже, що це небезпечно і є порушенням пожежної безпеки, а хтось каже, що утеплення – чудова можливість зробити своє житло комфортним та безпечним для життя. Варто розібратися у всьому по черзі.

Що є основним матеріалом утеплення?

Мінеральний утеплювач, скловата, шлаковата, пінополістирол, пінополіуретан, сипучі матеріали – це далеко не повний перелік того, чим можна утеплити стіни. Однак одним із найпоширеніших матеріалів для утеплення є пінопласт. Для того, аби закріпити його на фасадах будинку або всередині, використовують дюбеля, бетон, після чого фасад фарбують або штукатурять. Все залежить від того, який дизайн фасаду вам більше до душі.

Відео дня

Види утеплення

Серед найпоширеніших видів утеплення можна виділити зовнішнє і внутрішнє утеплення. Зовнішнє характеризується утепленням фасадів будинку, а внутрішнє використовують під час ремонту будинку всередині. 

Переваги утеплення

Чимало міфів і думок сформувалося навколо утеплення будинків пінопластом. Проте варто визначити основні переваги: по-перше, це енергоефективно. Ви зможете значно зменшити свої витрати на тепло, оскільки після утеплення будинку тепло в домі зберігається значно довше. А влітку – навпаки: в будинку залишається прохолода. По-друге, пінопласт є дуже вигідним матеріалом, який не поглинає вологу, на ньому не зароджується пліснява чи грибок. По-третє, таке утеплення довговічне, а завдяки використанню бетону і міцному закріпленню такого матеріалу на будинку, йому не страшні ніякі зовнішні фактори: дощ, сніг, град чи інші пошкодження. І останнє, але не менш важливе, – ціна. Напевно, ніхто не буде сперечатися, що утеплення пінопластом дуже вигідне і недороге, завдяки чому кожен бажаючий може дозволити собі таке утеплення. Ціна на пінопласт і усі необхідні матеріали для утеплення – невелика, головне – обрати надійного виробника.

Недоліки утеплення пінопластом

Утеплення пінопластом є небезпечним, але лише у випадку загоряння, оскільки це матеріал, який швидко спалахує. У результаті загоряння пінопласт виділяє дуже небезпечний і токсичний дим, який є отруйним для людини. 

Обираємо розмір правильно

Якщо метою є утеплення житлового будинку, то фахівці радять купувати листи пінопласту завтовшки 50-100 мм. При теплоізоляції промислових об'єктів для стін потрібно використовувати утеплювач товщиною не менше 60 мм, для дахів – 80 мм.

Як організувати утеплення фасадів своїми руками: інструкція

Для початку варто придбати все необхідне, а саме: клей, цокольний профіль, плити з полістиролу, сітку і дюбеля, ґрунтовку, декоративне оздоблення. Спочатку потрібно підготувати стіну, яку будуть утеплювати. Після цього необхідно вмонтувати цокольний профіль. Найважливішим етапом утеплення вважається монтаж саме пінопластових листів. Якщо ви криво покладете такі листи, то можливе скупчення вогкості усередині приміщення. Також може виникнути цвіль, неприємний запах і підвищена вологість. Обов`язково звертайте увагу на щільність матеріалу при утепленні фасаду. Після цього важливо якісно закласти шви. Їх також потрібно покласти щільно, аби зменшити вірогідність того, що вдома почне розповсюджуватися волога чи пліснява. Далі необхідно покласти шар штукатурки, а також вирівняти утеплену стіну. Після того, як усі шари висохнуть, необхідно зробити декоративний шар.

Як самостійно зробити утеплення будинку

Насамперед важливо визначити матеріали й інструменти, які необхідні для роботи, а саме:

1. Пінопласт або пінополістерол; 

2. Грунтовка для проведення зовнішніх робіт;

3. Клей для пінопласту;

 4. Цокольний профіль;

 5. Будівельна монтажна піна;

 6. Шпаклівка;

 7. Армована сітка;

 8. Зубчастий і гладкий шпатель;

 9. Молоток;

 10. Тарілчасті дюбелі;

 11. Перфоратор;

 12. Терка з пластику для затирки.

Якщо ми говоримо про те, які матеріали для утеплення варто обрати, то найголовніше – якісні. Не варто намагатися економити на утепленні, оскільки найбільш вірогідно, що дешеві матеріали будуть неякісними і працювати ними буде не зручно. Тому обов`язково враховуйте безпечність і якість складу таких матеріалів, а також простоту їх використання. 

Краще за все порадитися з фахівцями стосовно того, які матеріали варто використовувати для утеплення. Тоді ви зможете обрати найкращі матеріали, завдяки яким утеплення буде надійним та довговічним.

Обробляємо стіну для утеплення

Почати варто з того, що необхідно звільнити стіну від усіх виступаючих предметів: віконні відливи, блоки кондиціонера, решітки вентиляції, зливові ринви. Перевірте міцність зовнішньої обробки, якщо стіни були оштукатурені раніше. Простукайте її. Визначте, чи є вертикальні відхилення в поверхні. Якщо потрібно, зробіть демонтаж поганого шару штукатурки. Напливи бетону можна видалити зубилом. Приділіть особливу увагу поверхням, які покриті олійною фарбою, їх треба відчистити від фарби. Якщо на стіні грибок, іржа, цвіль та інші види забруднень, то також обов'язково видаліть їх.

Кріпимо цокольний профіль і дюбелі

Далі необхідно встановити цокольний профіль. Завдяки йому буде утримуватися перший ряд плит пінопласту, бо на сирому клеї вони можуть легко зрушуватися. Підберіть за розміром стартову планку, вона має бути такою ж ,як і ширина утеплювача. Прикріпіть її на дюбелі.

Монтуємо пінопласт

Для початку необхідно розвести клей. Використовуйте велике пластикове відро або таз. Додайте в нього вказану в інструкції кількість води. Повільно засипайте суху суміш і помішуйте її. Далі наносимо клей на плити пінопласту. Клей наноситься по периметру і на середину плити. Важливо: клей при монтажі повинен покрити трохи більше половини листа пінопласту. 

Також важливий етап, який необхідно виконати якісно, – фінішні шари. 

Виконайте допоміжні шари з сіткою, вони посилять надійність конструкції. Виконання цієї процедури дозволить уникнути тріщин, що виникають біля внутрішнього кута отвору. Монтаж основного армуючого шару нічим не відрізняється від монтажу сіткового підсилення. Також варто покласти захисний шар ґрунтовки, завдяки якому будівля буде захищена і утеплена якісніше. 

Завершальний етап – формування візуального вигляду фасадів. Важливо використовувати якісні матеріали для фарбування фасадів. Використовуйте для цього будь-яку фарбу, яка призначена для виконання зовнішніх робіт. 

Якщо ви будете виконувати все якісно і чітко, дотримуючись усіх умов, тоді найбільш вірогідно, що утеплення буде проведено якісно і надійно. Самостійно створити утеплення – можливо, головне враховувати всі тонкощі і надійно виконувати утеплення.

Як бачимо, процедура утеплення доступна кожному, головне –використовувати хороші матеріали, а також виконувати все згідно з інструкцією, враховуючи всі деталі і поради.

Коментарі
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Житомира за сьогодні
16:51 У Попільні під колесами потяга загинула 33-річна жінка 16:21 У Житомирі вшанували пам’ять жертв Чорнобиля до 38-х роковин Чорнобильської катастрофи photo_camera 16:00 СБУ і Нацполіція затримали «чорних зброярів», які намагались продати криміналітету трофейні гранатомети та вибухівку photo_camera 15:39 Вихідні принесуть в Україну суху і теплу погоду Від читача 14:27 «Від традицій до сучасності». У Житомирі проведуть великодній майстерклас із розпису писанок 15:20 Житель Андрушівської ТГ «заробляв», користуючись підробленим посвідченням водія 15:00 25 квітня рятувальники відкачали близько 400 кубів води з домогосподарств області photo_camera 14:41 У Бердичеві підприємиця організувала підпільний бізнес з продажу цигарок: комерсантці повідомили про підозру photo_camera 14:39 Видатки бюджету області за 3 місяці склали 3,8 мільярда гривень 14:00 На Житомирщині затримали керівника благодійного фонду, який торгував автомобілями, ввезеними для ЗСУ photo_camera 13:00 Житомир в Instagram: погодний калейдоскоп 12:39 Житомир та Гауда мають намір стати партнерами photo_camera 12:19 Застрелив дружину з ревнощів – жителя Бердичівського району ув’язнили на 7 років і 6 місяців 12:02 Радомишльська громада розповіла колегам як налагоджувати міжнародну співпрацю 11:43 У Житомирському районі знайшли схрон з боєприпасами, в Чуднівському – рушницю та самопал photo_camera 11:20 Розмір шкоди, нанесеної довкіллю КП «Автотранспортне підприємство 0628», яке обслуговує міське сміттєзвалище, становить майже 840 тис. грн 11:00 В Оліївській громаді - ДТП з трьома травмованими, серед яких 12-річна дитина 10:41 Поліція розшукує 77-річного жителя Овруччини 10:20 На клумбах Житомира цьогоріч планують висадити понад 80 тисяч квітів photo_camera 10:00 До 4-х років позбавлення волі з іспитовим строком засудили матір, яка покусала власну дитину
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Житомирі Ваші відгуки про послуги у Житомирі
keyboard_arrow_up