Що таке нормальна спермограма?

Що таке нормальна спермограма?

Спермограма — аналіз, який відбиває здоров'я чоловічої репродуктивної системи. Спермограму виконують при дослідженні фертильності чоловіка, як правило, потреба виникає при зверненні до лікаря з приводу безпліддя в парі.

Що являє собою спермограма

Сперма містить сперматозоїди, воду, білкові фракції та цукрові з’єднання. Аналіз досліджує три основні показники: кількість сперматозоїдів, їх рухливість та будову, а також ряд додаткових. Сперматозоїди в яєчках виробляються постійно, на їх вироблення значною мірою впливають зовнішні чинники. Тому щоб точно оцінити відомості про якість сперми, аналіз виконують неодноразово, а двічі чи тричі з інтервалом не менше семи днів.

Спермограма допомагає діагностувати деякі види чоловічого безпліддя та встановити, чи є причиною якість та кількість сперматозоїдів. Ця інформація потрібна для вибору оптимального методу лікування безпліддя.

Детально про лікування чоловічої безплідності: https://mdclinics.com.ua/uslugi/lechenie-muzhskogo-besplodiya/ 

Відео дня

Як підготуватися до аналізу сперми?

Щоб отримати якомога точніші результати дослідження, до нього слід підготуватися:

  • Не менше ніж за добу, а краще за три, уникайте еякуляції.
  • Не менше ніж за два дні, а краще за п'ять, відмовтеся від вживання алкоголю та будь-яких стимуляторів, зокрема кофеїн та рослинні препарати (наприклад, препарати ехінацеї та звіробою).
  • За один-три дні до аналізу припиніть приймання лікарських препаратів, особливо гормональних — точну кількість днів і докладні інструкції слід отримати від свого лікаря.
  • Як мінімум за три доби відмовтеся від теплових процедур: відвідування лазні, сауни, прийняття гарячої ванни.

Як проводиться аналіз сперми?

У призначений час до лабораторії має потрапити порція еякуляту, отримана внаслідок одного сім'явипорскування.

Еякулят можна отримати кількома способами:

  • мастурбація;
  • статевий акт із використанням презерватива;
  • стимуляція електрикою.

Матеріал має бути доставлений протягом 30, максимум 60 хвилин після еякуляції, до того ж він не має піддаватися температурному впливу. Тому найнадійніше отримати його одразу у медичному центрі. Найбільш зручний спосіб — мастурбація у спеціально обладнаному приміщенні.

Оцінка результату

Отримання результатів триває від доби до тижня, залежно від лабораторії.

Зовнішній вигляд

За консистенцією сперма нагадує яєчний білок біло-сірого кольору зі слабкою опалесценцією. Будь-який інший колір є ознакою нездоров'я. Наприклад, домішка червоного або коричневого говорить про наявність крові, жовта — можливе захворювання печінки або побічний ефект деяких ліків.

Об`єм

Внаслідок одного сім'явипорскування має бути не менш ніж два мілілітри еякуляту. Об'єм більш як 2 мл говорить про надмірний вміст рідини, менше — про недостатню для запліднення кількість сперми.

Час розрідження

Спочатку сперма має доволі густу консистенцію, але протягом 15-30 хвилин стає рідкою. Це допомагає сперматозоїдам просуватися жіночими статевими шляхами. Якщо протягом належного часу густа сперма не стає рідкою, це знижує її здатність до запліднення.

рН

Нормальним рівнем кислотності є рН у діапазоні 7,2–7,8. Показник менш як 7 може бути ознакою блокування сім'явиносних шляхів або забруднення зразка, а понад 8 — ознака інфекційного запалення.

Кількість сперматозоїдів

У нормі 1 мл еякуляту має містити понад 20 млн сперматозоїдів. Критичний поріг — 15 млн. Менша концентрація свідчить про знижену фертильність попри те, що для запліднення яйцеклітини достатньо проникнення всередину яйцеклітини одного сперматозоїда.

she8LyBxShB-Lsyw16YF5yrugAUGXaIMiG8Aq9wIrEIM_E-9Sq6_dihDqo5_WP7t_a_Dkq2Gz50CWBLHvHjXOUQKTO9zVFojmPeIQb7z-68IFYBxmqBc2_R36M31ixbSYhGNohMPxKmF

Рухливість

Не менш ніж 50% сперматозоїдів мають зберігати нормальну рухливість через годину після сім'явипорскування. Рухливість оцінюється за шкалою від 0 до 4, де 0 означає повну нерухомість, 1-2 — слабку активність, 3 — прийнятну, 4 — хорошу.

Будова сперматозоїдів, або морфологія

Не менш ніж 50% сперматозоїдів мають бути нормальної будови: певна форма голівки, середня частина та довгий хвіст. У більшості випадків неправильна будова говорить про незрілість сперматозоїдів, а значить, про їхню нездатність запліднити яйцеклітину.

Відхилення від норми

Аномалії спермограми можуть бути ознаками первинного безпліддя, інфекції, цукрового діабету, гормонального розладу, генетичних патологій тощо. Кожне відхилення має розглядатися в комплексі з іншими показниками, а також результатами розширеної уточнювальної діагностики.

 

Коментарі

keyboard_arrow_up