Перекриття і покрівля приватного будинку: на що звернути увагу

Перекриття і покрівля приватного будинку: на що звернути увагу

Якщо порахувати, скільки коштує побудувати будинок, то від вартості всього будинку вартість перекриття становить 15-20 %. Від вибору перекриття залежать надійність, вартість, експлуатаційні та естетичні якості.

Основне призначення перекриття – розділити суміжні приміщення по висоті. Залежно від виду поділюваних приміщень, можна виділити наступні типи перекриттів: міжповерхові призначені розділяти між собою житлові поверхи; горищні призначені відокремити горище від основних приміщень; підвальні та цокольні перекриття є основою для підлогового покриття. 

Для вибору перекриття потрібно знати, які перекриття існують, їх переваги та недоліки. За конструктивним рішенням види перекриттів бувають балочними і безбалковими.

Залежно від матеріалу перекриття бувають:

Відео дня
  • дерев’яні (по дерев’яних балках);

  • збірні залізобетонні з плит;

  • монолітні залізобетонні.

При будівництві будь-якого будинку, а тим більше енергоефективного, слід розуміти, що при виборі перекриття передусім слід враховувати, з яких матеріалів будуватиметься будинок. Каркасний будинок важко уявити із залізобетонними перекриттями. Його конструкція просто не витримає такого навантаження. 

Дерев’яні перекриття

Дерев’яні перекриття часто використовується як перекриття приватного будинку, що має один поверх, або для каркасної будови. Матеріалом для перекриттів є клеєна деревина або масив хвойних порід дерева. Основні елементи конструкції не повинні прогинатися під час експлуатації і пружинити. Товщина перекриттів повинна бути приблизно 20-28 см, ширина прольоту – 5 м. Дерев’яні перекриття залежно від конструкції поділяються на балкові, ребристі, балочно-ребристі.

При монтажі дерев’яних перекриттів не використовуються ніякі розчини, тому після монтажу вони відразу ж можуть витримати навантаження.

Збірні залізобетонні плити

Перекриття будинку можна зробити зі збірних залізобетонних плит. Це найбільш популярний вид перекриття, який використовується для будівель із стінами з міцних матеріалів, наприклад, керамічних блоків. Плити бувають різного типу і розмірів, це слід враховувати при проектуванні. За допомогою калькулятора слід розрахувати необхідну кількість плит з урахуванням їх розміру і вирахувати навантаження на фундамент, яка залежить від типу плит.

Для приватного будівництва застосовуються такі види залізобетонних плит: багатопустотні; ребристі; суцільні, з полегшеного бетону.

Монолітні залізобетонні перекриття

Найскладнішим монолітним перекриттям є перекриття, яке виконано безпосередньо на будівництві – холодне монолітне перекриття. Для його виготовлення потрібен бетон і сталева арматура, які необхідно заздалегідь підготувати згідно з проектом. Щоб зробити якісне монолітне перекриття для будь-якого будинку, а тим більше елітного котеджу, потрібно знати, як зробити перекриття, і мати будівельний досвід для виконання таких робіт. Крім того, потрібна спеціальна техніка, тому краще довірити такі роботи професіоналам.

Покрівля

Кожного забудовника цікавить довговічність, надійність майбутньої покрівлі, безпека (до неї можна віднести екологічність, негорючість), простота і технологічність монтажу (від рівня складності залежить вартість покрівельних робіт), естетичність зовнішнього вигляду. Які найпопулярніші матеріали для покрівлі і як зробити правильний вибір – далі. 

Покрівля з металочерепиці

«Металочерепиця є одним із найпопулярніших покрівельних матеріалів, тому що вона має довготривалий термін експлуатації (до 50 років), відмінний естетичний вигляд, проста у монтажі, доступна за ціною», – розповідає Вадим Наумович, директор житомирської філії компанії «Арсенал-Центр». 

Однак, цей матеріал має і недоліки:

  • ви будете постійно чути «барабанний дріб» дощу і граду (навіть при наявності гарної звукоізоляції);

  • потрібно дуже ретельно теплоізолювати покрівлю, тому що тонкий метал промерзає наскрізь;

  • покриття легко пошкодити, після чого листи почнуть іржавіти.

Покрівля з керамічної черепиці

Довговічний і добротний матеріал, морозостійкий, добре поглинає шуми. Можна крити дах з кутом нахилу від 20-22 до 60 градусів.

Недоліки:

  • дорогий матеріал;

  • велика вага, дає навантаження на стіни і фундамент і підходить не для всіх будинків;

  • вимагає потужного каркасу.

Бітумна черепиця

Бітум не схильний до корозії і не гниє, він сам є непоганим утеплювачем. Такий дах буде безшумним і довговічним за умови дотримання правил монтажу (кут нахилу покрівлі повинен бути більше 12 градусів).

Недоліки:

  • потрібно робити суцільну основу, а це додаткові витрати;

  • вигорає і стає м’яким на сонці;

  • на морозі матеріал стає крихким.

Дах з профнастилу

Профнастил – тонкий і легкий матеріал. Крити їм покрівлю можна самостійно, з ним досить просто працювати. Стійкий до механічних впливів. Кут нахилу (мінімальний) – 12 градусів.

Недоліки:

  • тонкий метал піддається корозії і може з часом прогнити;

  • пропускає шум, як і металочерепиця;

  • потрібно робити хорошу обрешітку і дорогу теплоізоляцію – інакше на горищі взимку буде така ж температура, як і на вулиці;

  • багато матеріалу йде у відходи, тому при всій своїй низькій ціні матеріал не так вже й вигідний.

Дах з ондуліну

Ондулін можна монтувати самостійно, він підходить для даху з кутом нахилу від 5 градусів. Матеріал порівняно легкий, не дає великого навантаження на стіни і фундамент. Ондуліном можна крити дах складної конструкції – він добре гнеться уздовж «хвилі».

Матеріал підходить для будь-яких кліматичних умов, він добре захищає від морозу і палючого сонця. Ще одна перевага – природна звукоізоляція.

Ондулін не почне протікати (виробники дають гарантію на водонепроникність до 15-ти років), Він не розтріскується і не руйнується, а в процесі експлуатації стає тільки міцніше, бо схоплюється «намертво».

Якщо ж через деякий час з вашої покрівлею щось станеться, то можна буде замінити пошкоджену ділянку, а не перекривати весь дах. Це, мабуть, кращий вибір за розумну ціну – переваги матеріалу вже встигли оцінити дбайливі господарі. І фахівці його дуже хвалять за практичність і добротність – він дійсно служить до 50-ти років.

Недоліки:

  • згодом блякне, тому що вигорає на сонці (нешвидко);

  • потрібно робити хорошу обрешітку, щоб забезпечити жорсткість конструкції. Але якщо говорити відверто, то цей момент теж не є мінусом, бо правильні лати – запорука міцності даху і всього будинку. За умови дотримання всіх вимог дах з ондуліна витримує вітрове навантаження до 225 км / год і снігове – до 960 кг/м2.

Коментарі (1)
  • luda revera

    Дякую за інформацію.

keyboard_arrow_up