Облаштовуємо двір приватного будинку власноруч: ідеї та поради

Облаштовуємо двір приватного будинку власноруч: ідеї та поради

Щоб ваш будинок був гідним, красивим і говорив про вас тільки хороше, потрібно серйозно задуматися про дизайн ділянки.

Тут потрібен індивідуальний підхід, поради професіоналів та деякі правила, які допомагають виконати правильний дизайн двору приватного будинку.

Важливо відзначити, що гарний дизайн для кожного може бути різним, бо на смак і колір, як говориться, товариш не всяк. Ви повинні зрозуміти для себе, в чому, на вашу думку, виражається краса. Є багато факторів, які впливають на вибір і переваги:

  • Деякі вважають за краще зручність і практичність ділянки, інші ж створюють дизайн будинку так, щоб вразити сусідів.

    <

    Відео дня
    /li>
  • Спосіб життя теж відіграє велику роль. Чи часто ви вдома? Або ж ви приходите туди, щоб переночувати?

  • А чи є у вас діти? Тоді дизайн будинку і планування будуть виконані так, щоб для дітей була ігрова площадка, а перебування на ділянці не було травмонебезпечним.

  • Практично те ж саме можна сказати і про домашніх вихованців. Якщо вони є, то планування двору буде трохи іншим.

  • А чи часто ви запрошуєте до себе гостей на барбекю або шашлики? Чи любите ви відпочивати на свіжому повітрі в альтанці на подвір’ї?

Всі ці фактори відіграють важливу роль при оформленні двору в приватному будинку. Якщо врахувати ці нюанси, то можна прискорити сам процес роботи і заощадити гроші.

Варто відзначити, що ландшафтний дизайн двору безпосередньо залежить від розмірів ділянки біля будинку. Чим він більший, тим різноманітніше, практичніше, красивіше та багатше можна оформити будинок. Тут ваша фантазія може не обмежуватися. А ось з чим потрібно буде попрощатися, так це з фінансами. Адже чим більше ви хочете зробити у дворі, тим дорожче все коштуватиме.

Що стосується оформлення невеликого дворика, то в цій справі потрібно правильно розставити пріоритети, адже все, що ви хотіли б зробити на території, може просто не вміститися. Намалюйте орієнтовний план того, яким ви бачите свій двір.

Облаштування доріжок, ступенів і клумб двору

Садові доріжки відіграють дуже важливу роль в ландшафтному дизайні двору. Мало того, що вони виконують практичну функцію, яка полягає в комфортному і безпечному переміщенні по ділянці, так ще доріжки здатні зонувати і декорувати територію перед будинком. З чого можна робити доріжки для двору? Ось кілька варіантів вам на замітку:

  • з дерева;

  • з плоских і великих каменів;

  • з бетону;

  • з тротуарної плитки, клінкеру або цегли;

  • з дрібного гравію або гальки.

Самі бордюри теж можуть бути різними. Тут уже все залежить від вашого бажання і фантазії. Деякі навіть роблять їх зі скляних пляшок, що виглядає досить красиво. А якщо комбінувати матеріал для доріжок на місці, то можна отримати і функціональне, і практичне покриття, яке буде прикрашати подвір’я.

Який приватний будинок обійдеться без клумби? Вона вносить витонченість у дизайн, розбавляє його, прикрашає і перетворює ділянку. Якщо вам потрібно красиво оформити свій двір, то без клумби це не вдасться. При цьому важливо висаджувати квіти не одного типу, а різноманітні, щоб вони змінювали один одного по цвітінню, відрізнялися розфарбуванням і зовнішнім виглядом.

Незайвим буде посадити багаторічні рослини у дворі, які будуть цвісти цілий рік. Садити квіти можна не тільки в землю. Для цієї мети підходять горщики, кашпо, ящики біля будинку і т. д. Клумбу ж можна зробити різноманітними способами.

У тому випадку, коли ландшафт на ділянці горбистий, не поспішайте братися за інструменти і вирівнювати його. Така боротьба з природою може бути зайвою, краще вигідно використовувати таку особливість. Наприклад, ви можете створити гарні сходи на височині або в низовині. Така декоративна конструкція у дворі послужить фокусним центром і зможе привернути до себе увагу інших.

Фонтани, каскади і штучні водойми у дворі

Якщо вам дозволяють фінанси, а територія досить велика, то ви можете оформити двір по-особливому, помістивши на ньому фонтан або штучну водойму. Такі конструкції досить часто можна побачити в ландшафтному дизайні дорогих маєтків або котеджів. Така тенденція притаманна східним стилям, які не обходяться без природних каменів, рослин і води. Недарма Японці вважають, що вода – це джерело життя і символ гармонії.

Відразу хочемо сказати, що організація водойми на ділянці – справа непроста, але воно того варте. Вам не обійтися без допомоги професіоналів у цій справі. Важливо правильно підібрати місце, виконати проводку комунікацій і сконструювати все технологічно правильно. Подивіться на фото, як красиво невелика водойма вписується в дизайн ділянки.

Облаштовуємо альпійську гірку

Альпійські гірки – унікальне і дуже красиве місце в дизайні ділянки. Головне в її розташуванні – дотримуватися стилю, грамотно вибрати місце і підібрати ідеальне поєднання рослинності. Звичайно, ви можете звернутися за допомогою до професійних дизайнерів, але альпійська гірка, зроблена своїми руками, буде радувати вас набагато більше.

Як правильно облаштувати альпійську гірку, розповідає директор магазину квітів і декору «Люба Флора» Валентина Францівна Любавіна: «Місце для альпінарію можна вибрати в будь-якій точці двору. Головне, щоб воно давало можливість сформувати виразну композицію з каміння і рослин, яка матиме гарний огляд з різних точок. Ідеальним місцем для розташування альпінарію є природні схили водойм, підвищення і майданчики біля кам`яних або цегляних стін. Каркас альпінарію складають камені, підбір яких варто здійснювати, виходячи із загального стильового і планового рішення двору. Форма, розмір і колір каменів відіграють велику роль».

Земельна ділянка, на якій ви плануєте створювати альпінарій, повинна бути ретельно очищена від бур’янів і коренів. Далі потрібно удобрити грунт подрібненим торфом і гноєм. Потім додайте камені по периметру, вони повинні бути різного розміру.

Також зверніть особливу увагу на колір каменів, адже від цього буде залежати вибір посадки рослин. З темним камінням відмінно поєднуватимуться рослини зі срібним або світло-зеленим листям, а більш яскравому і світлому камінню більше підійдуть рослини з темним листям.

Рослинам, які будуть використані для створення саду каменів, як правило, потрібен хороший дренаж. Після того як нижній шар землі осяде, починайте укладати наступні.

Який вигляд матиме ваша альпійська гірка – це ваша особиста справа, увімкніть фантазію і облаштовуйте її на свій розсуд. Найбільш популярний варіант – укладання гірки кількома ярусами у вигляді конуса. Особливо він актуальний на маленькій ділянці і на рівному місці.

Для створення альпійської гірки використовують принцип «трикутника». Рослини висаджують за цим принципом, закриваючи невеликі зазори з камінням.

Для альпійської гірки часто вибирають для посадки (при умові, якщо у вас досить велика гірка) карликову ялинку «Коніка», мініатюрну сосну «Нана», тую «Даніка», ялівець «BlueCarpet». Можуть бути посаджені і листяні чагарники – кизильник, хеномелес, барбарис.

Порада

Щоб ваш альпінарій завжди радував око, за ним треба обов’язково доглядати

Нехай буде світло

Не менш важливо для ділянки і освітлення. Це гарантія вашої безпеки. Та й з компанією відпочивати у дворі можна буде довше. Вогні здатні внести велику роль у загальне сприйняття ділянки.

Для початку слід продумати функціональність освітлення. Про що йде мова? Це підсвічування фасаду будівлі, підсвічування тераси, альтанки, проїзди до гаражу, лазні та головного входу. А вже потім можна прикрашати інші елементи. Як радять професіонали ландшафтного дизайну, освітлення потрібно розміщувати так, щоб вночі було чітко видно обриси периметра двору, а також способи переміщення по ньому. Ось чому деякі підсвічують сходи і садові доріжки.

Порада! Щоб не витрачати багато грошей на електроенергію, рекомендуємо вам купувати сучасні освітлювальні прилади, що працюють від сонячної енергії. Цілий день вони будуть заряджатися, а вночі яскраво світити.

Висновок

Як бачите, зробити двір приватного дому своїми руками не так вже й складно. Важливо дотримуватися правил, визначитися з плануванням двору і втілити в життя всі свої мрії. До того ж ви можете створити на ділянці обідню зону, зону відпочинку, зону для дітей, встановити мангал або барбекю, альтанку і т. д. Все це прикрашає двір біля будинку і робить його функціональним. Відштовхуйтеся від вільного простору на території і від своїх фінансових можливостей. Тоді у вас вийде гарний будинок з двором, в якому буде жити ще приємніше.

Коментарі
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Житомира за сьогодні
17:29 Оля Хомутовська виборола срібло на чемпіонаті України зі стрільби з лука 17:00 Пʼятниця буде в Україні з дощами і грозами - синоптик 16:40 У Житомирі відбулася творча зустріч з сучасним українським письменником Василем Шклярем 16:20 У Звягелі «Jeep Grand Cherokee» збив жінку на електровелосипеді Від читача 16:54 Соціальний проєкт BRAMA: як протидіяти фейкам та пропаганді 16:00 За торгівлю боєприпасами затримали 43-річного коростенця photo_camera 15:40 У Житомир "на щиті" повернувся Захисник Олексій Лаврін 15:21 Де на Житомирщині росте сон-трава? 15:00 Відтепер ботсад у Житомирі носитиме нову назву: Ботанічний сад Поліського національного університету імені Героїв-десантників 14:40 Минулої доби на Житомирщині після поривів вітру та «жовтого дощу» дорожники працювали над безпечним проїздом photo_camera 14:20 Спільний проєкт Житомира, уряду Німеччини та UNDP в Україні 14:00 На Овруччині господар після застілля ножем вбив гостя 12:42 Поблизу села Вишпіль виявлено несанкціоноване сміттєзвалище 12:20 Закон про мобілізацію з новими правками вступить в дію вже з 18 травня. ІНФОГРАФІКА 12:00 В Україні збільшується кількість телемедичних консультацій 12:00 Психологічна підтримка для людей, які зазнали страждань внаслідок війни 11:42 В області продовжують знаходити снаряди часів Другої світової війни 11:20 Рятувальники тричі надавали допомогу мешканцям підтоплених домогосподарств приватного сектору photo_camera 11:00 25-26 квітня пил з Сахари ще залишатиметься в атмосфері над Україною 10:40 У передсвяткові і святкові дні у Житомирі збільшать кількість рейсів на Корбутівське кладовище
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Житомирі Ваші відгуки про послуги у Житомирі
keyboard_arrow_up