Найбезпечніший спосіб інвестування — ОВДП

Депозити з кожним роком приносять усе менше доходів. До того ж вони не відрізняються гнучкістю. Купівля нерухомості вимагає істотних вкладень не тільки грошей, але й сил. З цієї причини багато людей шукає альтернативні способи збереження і примноження капіталу. Популярністю користується покупка акцій українських та іноземних компаній. З огляду на потенційний ризик, такий варіант підходить далеко не кожному. Залишається найбезпечніший спосіб — купівля облігацій внутрішньої державної позики України. Розповімо, що це таке і як їх можна купити.

Вигідніше, ніж депозит, і на 100% безпечно

Емітентом ОВДП виступає Міністерство фінансів України. Серед основних переваг виділяються:

  • гарантія повернення будь-якої суми без обмежень;
  • відсутність оподаткування;
  • відсутність потреби в сплаті військового збору;
  • дострокове (через пів року) зняття без втрати доходу.

Гарантована сума повернення депозиту в разі виникнення форс-мажору не перевищує 200 000 грн. Крім того, необхідно обов’язково сплатити 19,5% податку та військового збору. Інвестиції в ОВДП вигідніші. Також інвестор може отримати кредитні кошти під заставу облігацій.

Мінімальний термін — 6 місяців, максимальний — 7 років. Прибутковість за шестимісячними ОВДП у 2021 році — на рівні 8,99%. Якщо вибрати триваліший період (від трьох років і більше), то можна розраховувати на ставку приблизно 12% на рік. Облігації цілком підходять у якості як короткострокових, так і довгострокових вкладень. Вони можуть розглядатися як альтернатива недержавним пенсійним фондам.

Відео дня

Облігації — це ліквідний актив. Якщо терміново потрібні гроші, то продати ОВДП можна досить швидко й без втрати доходу на вторинному ринку.

Інвестору необхідно знати, що існує кілька способів придбання облігацій внутрішньої державної позики. У першому випадку потрібно звернутися в банк. Мінімальна сума покупки — 1 млн грн. Відкриття рахунку, зарахування на нього облігацій та їхнє зберігання платні. Існують і інші обмеження. Другий спосіб — покупка ОВДП за допомогою брокера. У такому випадку інвестор отримує всі переваги, а саме:

  • відсутність комісій за купівлю, продаж та зберігання;
  • можливість придбати від 10 облігацій вартістю 11500 грн;
  • щомісячну виплату відсотків.

Також присутня можливість зворотного викупу без втрати доходу.

До кого звернутися

Інвестор може вибрати будь-якого брокера, якщо його влаштують обслуговування та умови. Серед найвідоміших виділяється інвестиційна компанія «ФРІДОМ ФІНАНС УКРАЇНА». Вона вже понад 20 років надає ліцензійні послуги на нашому ринку. Крім того, входить у холдинг Freedom Holding Corp., акції якого лістингуються на NASDAQ. Це перша фінансова компанія з пострадянського простору, яка змогла успішно пройти суворі перевірки однієї з найбільших фондових бірж.

Щоб купити ОВДП, досить пройти реєстрацію на офіційному сайті Freedom Finance Ukraine або відвідати один з офісів. Процедура не займає багато часу. З усіх питань клієнтів безплатно проконсультують фінансові експерти. Якщо є охота, можна пройти навчальні курси. Це корисно в тому випадку, якщо хочеться інвестувати, наприклад, в акції компаній. На відміну від облігацій, торгівля на фондовому ринку вимагає деяких знань і пов’язана з певним ризиком.

 
Коментарі

keyboard_arrow_up