Ідеї і поради для створення затишного двору біля приватного будинку

Ідеї і поради для створення затишного двору біля приватного будинку

Напевно, ніхто не буде сперечатися, що подвір’я біля будинку грає дуже важливу роль, оскільки саме від того, яким подвір’я зроблено, залежить ваш комфорт.

Зона навколо будинку може використовуватися як місце для відпочинку, для вирощування овочів, фруктів та рослин. Вона повинна мати акуратний та цікавий вигляд, адже важливо продумати не тільки інтер’єр будинку, а і екстер’єр, оскільки передусім дивляться не на те, що всередині будинку, а на те, що зовні. Отож територію навколо вашого житла потрібно облагородити на достойному рівні, а далі ми розкажемо, як це зробити. 

Зонування двору приватного будинку

Приступати до оформлення двору необхідно з розподілу його на функціональні зони. Для цього слід заздалегідь визначити, що ви хочете бачити біля свого будинку. Можливо, ваша мета – виключно господарське використання території. Або ви хочете прикрасити подвір’я квітами, кущами? Зовсім інший підхід до оформлення потрібно застосовувати, якщо двір планується використовувати насамперед для відпочинку. У цьому разі потрібно продумати розташування лавок або шезлонгів, клумб і, можливо, альтанки, дитячого майданчика та мангалів. 

Відео дня

Складаючи план двору, чітко позначте місця, де будуть знаходитися:

Створіть своїми руками чіткий план на папері або за допомогою комп’ютерної програми, дотримуючись масштабу. Якщо у вас немає відповідних ідей щодо зонування двору свого будинку, зверніть увагу на оформлення у близьких і далеких сусідів. Зрештою, підгляньте варіанти у власників приватних будинків, які виклали якісні фото своїх дворів в інтернет. Аналізуйте і вибирайте те, що підходить саме вам.

Доріжки у дворі приватного будинку своїми руками

Ми вже зазначали, що розташування всіх доріжок слід нанести заздалегідь на креслення двору. Також завчасно потрібно продумати, з яких матеріалів ви будете робити їх своїми руками. Вибір повинен залежати не тільки від матеріалів, які у вас є, але і від загального стилю оформлення двору.

З яких матеріалів роблять доріжки у дворі своїми руками 

Камінь і бетонні плити. Варіант не з дешевих і підходить для парадного двору. Щілини між укладеними фрагментами заповнюють піском, дрібною галькою або садять туди низькорослі рослини, які не потребують особливого догляду.

Круглий спіл або садовий паркет. Такі доріжки підійдуть передусім для оформлення внутрішнього двору. Щілини прекрасно заповнять тирса або дрібнофракційна кора. Для розмежування парадних квітників або біля будинку краще засипати щілини, які утворилися при кладці матеріалу, піском, гравієм або галькою. Дерев’яні доріжки у внутрішньому дворі не варто робити рівними і чіткими. Дуже важливо ретельно і неодноразово обробити матеріал спеціальними засобами для зовнішньої обробки.

Дизайнери радять використовувати у безпосередній близькості до будинку прості і зручні для прибирання доріжки. 

Популярний колись варіант заливання двору бетоном давно втратив актуальність. Головним чином це пояснюється низькою естетичністю і відсутністю затишку.

Облаштовуємо альпійську гірку

Альпійська гірка – унікальне і дуже красиве місце у дизайні ділянки. Головне в її розташуванні – дотримуватися стилю, грамотно вибрати місце і підібрати ідеальне поєднання рослинності. Звичайно, ви можете звернутися за допомогою до професійних дизайнерів, але альпійська гірка, зроблена своїми руками, буде радувати вас набагато більше.

 

Як правильно облаштувати альпійську гірку, розповідає директор магазину квітів і декору «Люба Флора» Валентина Францівна Любавіна: «Місце для альпінарію можна вибрати в будь-якій точці двору. Головне, щоб воно давало можливість сформувати виразну композицію з каміння і рослин, яка матиме гарний огляд з різних точок. Ідеальним місцем для розташування альпінарію є природні схили водойм, підвищення і майданчики біля кам’яних або цегляних стін. Каркас альпінарію складають камені, підбір яких варто здійснювати, виходячи із загального стильового і планового рішення двору. Форма, розмір і колір каменів відіграють велику роль». 

Земельна ділянка, на якій ви плануєте створювати альпінарій, повинна бути ретельно очищена від бур’янів і коренів. Далі потрібно удобрити ґрунт подрібненим торфом і гноєм. Потім додайте камені по периметру, вони повинні бути різного розміру. 

Принципи озеленення власного двору

Створити по-справжньому красивий двір своїми руками неможливо без правильного підбору і розташування рослинності. Озеленення, на думку дизайнерів, – ключовий момент оформлення. Навіть незначні помилки здатні призвести до порушення гармонії і стилю ландшафтного дизайну.

Каштан над лавою створить прекрасно затінену ділянку для відпочинку. Хвойні міксбордери додадуть особливого колориту двору приватного будинку. З ялівцю або інших невисоких декоративних культур вийдуть чудові бордюри. Освіжить вид двору і навколишнє повітря ялина або сосна. Декоративні рослини з незвичайною формою і забарвленням листя – завжди в ціні у дизайнерів. 

Дизайнери радять не використовувати рослинність темно-зелених відтінків, якщо двір малогабаритний.

На окрему увагу заслуговують квітники. Вибір рослин для них неймовірно великий.

Створюючи квітник на подвір’ї приватного будинку своїми руками, пам’ятайте про декілька правил:

Висновок

Отож якщо ви будете дотримуватися усіх вищезгаданих нюансів, то ваше подвір’я не лише буде затишним та стильним, а й подобатиметься усім, хто завітає до вас в гості. До того ж вам самим буде до вподоби акуратний та затишний двір біля дому.

Коментарі
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Житомира за сьогодні
Ваші відгуки про послуги у Житомирі Ваші відгуки про послуги у Житомирі
keyboard_arrow_up