«Голос народу» – пряма мова лідерів громадської думки у регіоні (Політична реклама)

«Голос народу» – пряма мова лідерів громадської думки у регіоні (Політична реклама)

Партія «Наш край» так заявляє про себе: «Ми, господарники, міські та сільські голови, регіональні лідери, люди справи, які не бажають брати участь в політичних іграх та інтригах, створили політичну силу – партію «Наш край».

Однак цікава думка лідерів громад в регіонах щодо того, що дійсно потрібно, аби навести лад у державі. Сьогодні нею діляться дійсно господарники з великої літери, люди, які багато зробили на користь і своїх регіонів і всієї України.

Олександр Кондратюк, голова Романівської районної ради:

Відео дня

– На посаді голови Романівської районної ради я працюю з 2015 року. Також є членом правління Всеукраїнської Асоціації районних та обласних рад.

– Які основні проблеми існують в Вашому регіоні?

– Проблемі типові абсолютно для всі регіонів України, а саме: відсутність зв’язку центральних органів державної влади з місцевою владою; відсутність вертикалі влади; відсутність державного управління як такого сьогодні на місцях, перекладання відповідальності державних органів влади на місцеві органи, а також перекладання повноважень держави на місця. Наприклад, держава надає пільги, які не забезпечує коштами, а перекладає все це на місцеві бюджети. Держава організовує карантинні заходи, не забезпечуючи ці заходи коштами. І сьогодні ми повинні майже третину районного бюджету віддати на забезпечення роботи шкіл карантинними засобами, не маючі на те жодних коштів. Але держава цього не чує. Держава на це не звертає увагу. Діти в класі мають сидіти без масок, а по школі бігати в масках. Можна подумати, що в класі вірус не передається.

– А Ваша думка стосовно забезпечення інших пільг населення?

         – Пільгове перевезення, надання земель учасникам АТО – все це начебто гарні кроки, але вони популістичні, не підтверджені ніякими конкретними рішеннями. І це проблема не тільки сучасної влади. І попередня влада, і перед нею влада також були абсолютними популістами. Їх можна назвати такими собі «паркетними реформаторами».

–Що ви думаєте стосовно децентралізації: що це за реформа?

– Реформа з децентралізації – це операція «профанація», тому що нічого спільного з децентралізацією вона не має. Маємо зараз укрупнення сільських рад, що, можливо, й логічно. Але на цьому фоні укрупнюються райони, укрупнюються державні структури і йде перекладання повноважень. Сьогодні в районах ліквідовуються відділи поліції, ліквідовуються суди, прокуратури, і все це пересувається в якісь невизначені місця. А значить, втрачається зв’язок рядової трудової людини з органами влади. Жодної децентралізації тут немає. Якщо в нас, як кажуть, децентралізація проводилася за польським зразком, то в Польщі утворювали райони, а в нас їх ліквідовують. Але зберігають області, а саме в Польщі їх ліквідовували, тобто скорочували їх чисельність.

 – Який шлях саме Ви бачите для вирішення цих проблем? Хто або що, на Вашу думку заважає швидко та якісно вирішити проблеми Вашого регіону?

  • Шлях вирішення проблем тільки в справжній децентралізації. Тобто в передачі не тільки обов’язків, а і в передачі на місця фінансового ресурсу, а значить, і відповідальності за це. Сьогодні на місцях повноважень немає. Новоутворені громади живуть в переважній більшості в кредит. По-друге, вихід може бути тільки в професійних людях. Тобто людях, які стали успішними на виробництві як керівники, як організатори, але ні в якому разі не успішними «грантоїдами», які сьогодні сидять в кріслах.

Анатолій Душко, Баранівський міський голова:

 –  Я з 2010 року і по даний час працюю на посаді Баранівського міського голови. Мені дуже важко говорити про власні досягнення, але Баранівка тривалий час займає 22-24 місце в Україні серед 1541 громад по своєї спроможності.

– Які пріоритети Ви ставите в своєї діяльності?

– У Житомирській області перше місце займає місто Коростень, Баранівка – на другому місці. Для нас ключовим напрямком є економічний розвиток. Тому з 2014 року в нас поновили роботу гідроелектростанції на річці Случ. В минулому році запрацювала сонячна електростанція.

– Трохи про успіхи Вашого регіону.

– Колись в Баранівці існував фарфоровий завод, який постачав свою продукцію до 85 країн світу. Це був завод, який будував житлові будинки, змінював інфраструктуру міста, створював обличчя такого маленького містечка. Тому сьогодні відбувається економічна трансформація. Так, в нас є мегапідприємство, якого немає в Європі, з переробки органічної молочної та м’ясної продукції. Але там всього біля 150 працівників. Тому будуються зараз ферми, птахівники. Ми вважаємо, що ми на початку великого економічного розвитку, метою якого є створення робочих місць, покращення доходів громадян і відповідно збільшення дохідної частини нашого бюджету.

– А які проблеми існують в Вашому регіоні?

– Колись на одному семінарі я написав маленький жартівний вірш:

Сприяє розвитку країни громадський спокій, а не міни.

Сприяє не російський сир – простий надійний гарний мир.

І заважає нам не мало, вино, горілка, пиво, сало.

Нам заважає наша лінь та економічна тінь.

Це і є наші проблеми. Я вже казав, що я на все дивлюся через призму місцевих доходів. Контрольно-перевірочну функцію податкових органів передано на рівень області. З часів Януковича були мораторії на перевірки, зараз – пандемія. Тому жодного контролю за доходами. Тому ця економічна «тінь», тіньова економіка, порушення законодавства з праці, це і несплата податків, і все інше… Це перелічувати можна дуже довго. Тому спробую сказати більш стисло, що таке успішна країна. Успішна країна – це як в сім’ї: це чесний розподіл повноважень і фінансових ресурсів між державою та регіональними і місцевими органами влади. Не боротьба, а саме створення такої гармонії і середовища, де кожен робить свою справу.

– Що для цього потрібно зробити?

– Для цього потрібно реально передати повноваження в частині доходів. Ми самі повинні контролювати наші надходження. Також потрібно надати повноваження контролю за землями сільськогосподарського призначення. Сьогодні приватні землі, тобто людські паї, ніхто не контролює. Чи їх передали, чи їх оформили належним чином, чи з них сплачують по розрахунку податок на доходи фізичних осіб, що знову ж йде в місцевий бюджет – ніхто не знає. Тому це – фундаментальні речі. І тут має бути державна політика.

– А як Ви ставитеся до децентралізації?

– Децентралізація – це ключова реформа. Але вона так погано виконується, що стала майже злочином. Тому що зараз ніхто не знає, чи будуть вибори до районних рад, якими будуть повноваження, чи буде в них фінансовий ресурс. Потрібно змушувати людей, які займаються децентралізацією, вчити правила. Але все ж модерувати всі ці процеси має український уряд.

 

Якщо хочете бути в курсі політичних новин від партії «Наш Край» підписуйтесь на їх сторінки у соцмережах:

https://www.facebook.com/НАШ-КРАЙ-Житомирщина-105351781072166/

https://instagram.com/nash_kray_zt?igshid=qwyxlulduk6i

Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Житомира за сьогодні
12:29 Продовжується судовий розгляд справи щодо вбивства дитини у Радомишлі 12:24 Поліція Житомирщини затримала вчителя за підозрою у вбивстві та пораненні колишніх учнів 12:09 Масштабне прибирання України. Триває набір локальних координаторів для Всеукраїнської толоки 2024 11:05 При призначенні пенсії українцям, які працювали за кордоном, зараховуватиметься страховий стаж, одержаний в інших країнах Від читача 14:27 «Від традицій до сучасності». У Житомирі проведуть великодній майстерклас із розпису писанок 09:30 Нічні заморозки і денне тепло - прогноз погоди на вихідні 09:00 27 квітня: все про цей день, яке свято, що не можна робити 16:51 У Попільні під колесами потяга загинула 33-річна жінка 16:21 У Житомирі вшанували пам’ять жертв Чорнобиля до 38-х роковин Чорнобильської катастрофи photo_camera 16:00 СБУ і Нацполіція затримали «чорних зброярів», які намагались продати криміналітету трофейні гранатомети та вибухівку photo_camera 15:39 Вихідні принесуть в Україну суху і теплу погоду 15:20 Житель Андрушівської ТГ «заробляв», користуючись підробленим посвідченням водія 15:00 25 квітня рятувальники відкачали близько 400 кубів води з домогосподарств області photo_camera 14:41 У Бердичеві підприємиця організувала підпільний бізнес з продажу цигарок: комерсантці повідомили про підозру photo_camera 14:39 Видатки бюджету області за 3 місяці склали 3,8 мільярда гривень 14:00 На Житомирщині затримали керівника благодійного фонду, який торгував автомобілями, ввезеними для ЗСУ photo_camera 13:00 Житомир в Instagram: погодний калейдоскоп
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Житомирі Ваші відгуки про послуги у Житомирі
keyboard_arrow_up