Держава відповідатиме перед водієм за незаконні дії та рішення поліції

Держава відповідатиме перед водієм за незаконні дії та рішення поліції

Автоадвокатом в Житомирі Грабчуком Олександром здійснювалось представництво інтересів водія, відносно якого в червні 2020 року поліцейським Управління патрульної поліції у м. Києві було безпідставно та незаконно складено адміністративну постанову за ч.3 ст.122 КУпАП.

При цьому поліцейськими до водія було незаконно застосовано фізичну силу, спеціальні засоби «кайданки», не роз’яснено права та обов’язки, привселюдно звинувачено, що він являється психічно нездоровою людиною та становить небезпеку.

За відповідною скаргою водія Управлінням патрульної поліції у м. Києві було проведено службове розслідування, за результатами якого (як не дивно!!!) зі сторони поліцейських будь-яких порушень виявлено не було.

Однак винесена адмінпостанова відносно водія була скасована Богунським районним судом м. Житомира (внаслідок відсутності в діях водія складу адміністративного правопорушення, передбаченого ч.3 ст.122 КУпАП, оскільки доведено відсутність порушень ПДР зі сторони водія).

За допомоги адвоката по ДТП Грабчука Олександра було підготовлено обгрунтовану позовну заяву до Департаменту патрульної поліції, Державної казначейської служби України, Управління Державної казначейської служби України у Житомирській області про відшкодування моральної шкоди, завданої незаконними діями та рішенням поліцейських.

Позов обгрунтовано тим, що внаслідок вказаних вище неправомірних дій та рішення поліцейських водію завдано фізичних і моральних страждань, принижено його честь, гідність та ділову репутацію тощо, чим завдано моральної шкоди. Автоадвокатом Грабчуком О.В. обгрунтовано позов як положеннями чинного законодавства, так і положеннями відповідної практики Верховного Суду з вказаних питань.

За результатами розгляду позиція адвоката по ДТП Грабчука була прийнята судом, а рішенням суду стягнуто з держави за рахунок коштів Державного бюджету України на корись водія моральну шкоду у розмірі 2 000 грн. Апеляційним судом дане рішення було залишено без змін. Сума стягнених коштів невелика, але у даній справі в першу чергу стояло принципове питання доведення водієм своєї правоти, незаконності дій і рішення поліцейських та конкретної відповідальності за це. На жаль, за незаконні дії та рішення поліцейських наразі відповідатиме держава коштами Державного бюджету, а не самі поліцейські.

Зі своєї сторони автоадвокат Грабчук Олександр дякує Клієнту (водію) за довіру, принципову позицію та витривалість у такому довгому та складному процесі!!! Адже більшість водіїв не наважуються оскаржувати до кінця незаконні дії поліцейських.

Якщо Вам необхідна допомога автоадвоката (адвоката по ДТП в Житомирі) довести свою правоту та незаконність дій поліції – звертайтесь: 067-994-23-34.

 

 

Коментарі

keyboard_arrow_up