Чим утеплити фасад будинку: поради професіоналів

Чим утеплити фасад будинку: поради професіоналів

Якісне утеплення фасаду – питання, яке хвилює власників і нового, і старого житла. Від його рішення залежать не тільки витрати на опалення, а й комфорт в будинку.

 

На ринку пропонується чимало матеріалів для утеплення фасаду приватного будинку. Крім фізико-механічних властивостей утеплювачів, великий вплив на кінцевий результат має технологія їх монтажу. Розібратися в нюансах якості матеріалу і тонкощах виконання робіт для теплоізоляції фасаду вам допоможе ця стаття.

Як обрати утеплювач для будинку?

Всі утеплювальні матеріали діляться на дві категорії: органічні та неорганічні.

Перша група більш численна. До неї входять такі продукти хімічної галузі, як пінопласт і піноплекс, а також натуральний утеплювач ековата.

Відео дня

Відповідаючи на питання, як правильно утеплити фасад потрібно в першу чергу розглянути фізичні властивості пропонованих на ринку матеріалів.

Пінопласт і піноплекс

Спінені полімери, до яких відноситься пінопласт, за визначенням не можна назвати довговічними. Процес старіння, властивий будь-якій пластмасі, тут йде набагато швидше. Причина цього – величезна площа контакту полістиролу з повітрям, що містяться в його структурі. Тому заяви виробників про 50-річний і тим більше 100-річний термін його служби не можна вважати серйозними і об’єктивними. Такий утеплювач прослужить вам не більше 20 років, після чого його доведеться міняти.

Піноплекс – той же самий пінополістирол, але одержаний методом екструзії (при підвищеній температурі і тиску). Він довговічніший і міцніший за звичайний пінопласт, але все одно не дотягує до обіцяних рекламою 50 років експлуатації. Якщо з відносно коротким терміном служби пінопласту ще якось можна змиритися, то з твердженнями про його «суперекологічність» можна посперечатися. Старіючи, цей утеплювач розкладається, виділяючи токсичний стирол. Хоча його концентрація невелика, а процес дифузії в житлові приміщення через стіни ускладнений, проте, даний факт ставить під сумніви бадьорі заяви виробників.

Друге некоректне твердження щодо пінопласту – його гарні звукоізолюючі якості. Цей матеріал досить жорсткий і при цьому дуже легкий. Таке поєднання не є властивим ефективним звукоізоляторам. Тому утеплення фасаду пінопластом не дає шумозахисного ефекту.

Утеплення фасаду пінопластом – тепло зберігає, звук не поглинає

Безперечні позитивні якості пінопласту і піноплексу – простота монтажу і легкість в обробці. Завдяки жорсткій структурі утеплювача на нього може наноситися штукатурка або наклеюватися легка керамічна плитка.

Говорячи про утеплення фасаду пінополістиролом, слід звернути увагу на термопанелі з клінкерною плиткою. Цей композитний матеріал не вимагає фінішної обробки. Отримують його, збиваючи полістирол в одній формі з облицювальною плиткою. Так досягається міцне зчеплення утеплювача з зовнішнім оздобленням. Дорожчі термопанелі виробляють, використовуючи замість пінопласту пінополіуретан. Монтаж композитного утепляючого облицювання проводять на спеціальному клеї, стикуючи панелі зубчастими виступами.

Ековата

Пряма протилежність пінопласту і інших спінених полімерів. Вона виготовляється з натуральної целюлози, тому заслуговує на назву екологічного утеплювача. У ековаті містяться мінеральні речовини – бура і борна кислота. Вони безпечні для здоров’я і призначені для захисту целюлози від гниття, загоряння і гризунів.

Ековата має високі звукопоглинальні характеристики. Її пухка структура добре гасить акустичні коливання. «Дихаюча» здатність даного утеплювача відповідає показникам натуральної деревини. Візьміть до уваги цей факт, вирішуючи, чим краще утеплити фасад.

Недолік ековати – неможливість нанесення на фасад сухим способом. Тому найчастіше для утеплення використовують мокру технологію. Вона полягає в напиленні на стіни вологої ековати. Висихаючи, вона утворює щільну і теплу оболонку, яка добре тримається на вертикальній поверхні. Фінішна обробка по ековаті – штукатурка, магнезитова плита або блокхаус.

Мокрий спосіб утеплення ековатою

Сухий спосіб утеплення підходить тільки для каркасних будинків. У них є порожнини між зовнішнім і внутрішнім облицюванням, в які «задувається» ековата.

Мінвата і скловата

Друга група матеріалів для утеплення представлена базальтовою мінватою і скловатою. Скловатні утеплювачі сьогодні використовується рідко. При монтажі він виділяє найдрібніші частинки скла, що потрапляє в органи дихання і завдає шкоди організму. Мінеральна вата щодо цього безпечніша.

Потрібно відзначити, що пухкий рулонний утеплювач з мінеральної вати для фасаду не підходить. Тому на практиці використовують напівтверді або жорсткі плити (щільність від 90 до 200 кг / м3). Їх фіксують до стін на будівельному клеї і тарілчастих дюбелях.

Облицювання фасаду жорсткою мінватною плитою

Вирішуючи, що краще для утеплення будинку (пінопласт або мінвата), багато власників віддають перевагу більш довговічному базальтовому матеріалу.

Технології утеплення

Незважаючи на різницю у фізико-механічних властивостях, технології монтажу утеплювачів на фасад не мають принципових відмінностей.

Ставити теплоізоляцію можна двома способами: мокрим і сухим.

Утеплення мокрим способом краще, оскільки забезпечить більш щільний і надійний контакт зі стіною. Головний недолік даного способу – неможливість проведення робіт при мінусовій температурі повітря.

Сухий монтаж утеплювача можна вести цілий рік. Клей в цьому випадку не використовується, тому робота йде швидше. Щільність прилягання утеплювача до стіни в даному випадку нижча, ніж при мокрій установці. Це знижує енергозберігаючі властивості будівлі.

Слід зазначити, що вибір технології утеплення багато в чому залежить від виду обробки. Якщо утеплення фасаду мінватою виконується під штукатурку, то монтаж плит потрібно вести мокрим способом на клей. Якщо ж стіни будуть обшивати сайдингом по латах, то краще зупинитися на сухій технології.

Установка мінватних плит по сухій технології під сайдинг. Розташування плит у два шари з перекриттям стиків надійно захищає стіну від проникнення холоду.

Монтаж утеплювача ведуть рядами, починаючи з нижньої частини фасаду. При сухому способі їх фіксують до стіни між напрямними обрешітки, до якої буде кріпитися облицювальний матеріал. Виконавши монтаж утеплювача знизу доверху, його закривають вітроізоляційною паропроникною плівкою. Після цього починають установку зовнішнього облицювання.

При мокрому способі утеплення стін зовні піноплексом або мінватою роботи виконують в тій же послідовності, що і при сухому монтажі. Теплоізолюючі плити клеять на стіну і додатково фіксують до неї тарілчастими дюбелями. Перед наклеюванням теплоізоляції поверхню фасаду очищають від забруднень. При необхідності її вирівнюють цементним розчином. Після його висихання стіни обробляють ґрунтовкою. Перший ряд утеплювача ставлять на стартовий профіль. Він потрібен, бо до моменту схоплювання клею плити можуть «поплисти» по фасаду, змістившись на кілька сантиметрів вниз. Ширину стартового профілю обирають рівну товщині утеплювача.

Без стартового профілю сирий клей не втримає плити теплоізоляції від сповзання

10 помилок при утепленні фасаду приватного будинку

№1 Все рівно скільки покласти утеплювача

Перша не тільки по порядку, але й по значимості. Багато недосвідчених в будівельній справі споживачів помилково вважають, що якщо вони купили утеплювач і приклеїли його до стіну, то він тепер просто зобов’язаний «працювати» і захищати споруду від холоду. Насправді, щоб отримати результат, потрібно не просто покласти утеплювач, а покласти ДОСТАТНЬО утеплювача!

Ясна річ, вам не хотілося б витрачати надто багато грошей на дорогі матеріали, тому ви повинні точно знати, якої товщини утеплювач вам необхідний. Одному фасаду може вистачити і 5 см утеплювача (наприклад, стіни з газобетону товщиною 30 см), а іншому не вистачить і 10 см (наприклад, стіна в «півцеглини»). В першу чергу все залежить від матеріалу і товщини стіни. У більшості випадків для нашого регіону прийнятною товщиною утеплювача (пінопласту або мінеральної вати) є 10 см.

№2 Утеплення дому із середини

Рідкісні випадки, коли утеплення будинку зсередини залишається єдиною опцією. Але в абсолютній більшості варіантів власнику приватного будинку варто надати перевагу зовнішньому утепленню.

І справа не тільки в тому, що внутрішнє утеплення зменшує простір кімнат будинку, це якраз фактор другорядний. Куди гірше те, що при внутрішньому утепленні зовнішня стіна будівлі починає серйозно замерзати, а точка роси (місце утворення конденсату) зсувається вглиб утеплювального «пирога».

«Спіймати конденсат» досить непросто, а при внутрішньому утепленні це стає складною «задачкою». Вам точно буде потрібна додаткова вентиляція, і не факт, що усе ж таки вдасться організувати все досить добре і надійно. Тому, якщо у вас є можливість зробити зовнішнє утеплення замість внутрішнього, наполегливо рекомендуємо вам скористатися такою можливістю і робити зовнішнє утеплення фасаду приватного будинку.

№3 Невідповідне кріплення

Армування сітки на сухий пінопласт, відмова від використання дюбелів (на жаль, часто практикується при утепленні пінопластом), дешевий і неякісний клей – ось «чудові» способи заплатити набагато більше необхідного за спробу заощадити. Кожен матеріал-утеплювач має досить сувору і відточену технологію кріплення. Перш ніж братися за неї, потрібно переконатися, що ви розібралися у всіх аспектах і нюансах: куди і що клеїти-кріпити-армувати, і яка вірна послідовність шарів «пирога».

№4 Забути про підвал

Ваш підвал неодмінно «помститься» вам, якщо ви залишите його без належної уваги при утепленні будинку. Багатьом здається, що він не має особливої участі в теплових втратах будівлі, але насправді його роль в цьому – одна з ключових. Утеплення фасаду приватного будинку обов’язково має бути погоджено з належним утепленням підвального приміщення.

№5 Недбале укладання утеплювача

«І так зійде!» – Такий девіз любителя заплатити купу грошей, і не отримати практично ніякого результату. Повірте, ваш домашній термос мало чим відрізнявся б від звичайного чайника, якби в ньому були хоч найменші зазори, що порушують ізоляцію. Плити утеплювача повинні бути укладені так щільно і рівно, як це тільки можливо. Робота повинна бути воістину ювелірною, і стежити за відсутністю навіть найменших дір і кособочин потрібно з усією ретельністю.

№6 Погана підготовка основи

Грунтовка перед початком роботи з утеплення фасаду приватного будинку – один з найважливіших етапів усього процесу. Поверхня повинна бути ідеально рівною, очищеною від будь-якого сміття, якщо ви не хочете появи «бульбашок» або штукатурки, яка відвалюється шматками.

№7 Братися за утеплення, не маючи жодного досвіду

Якщо вам ніколи раніше не доводилося утеплювати фасад, то рішення зробити все самому, заощадивши на найманні професіоналів, стане, швидше за все, дуже дорогим. Сучасні технології утеплення вимагають певної майстерності та досвіду. Братися за це вперше і самому – вірний спосіб покуштувати свій «перший млинець грудкою». Якщо вам важливий не досвід, а результат, то краще звернутися до бригади з хорошою репутацією, це вийде значно дешевше. До речі, досвід якраз можна придбати, спостерігаючи за роботою фахівців.

№8 Шукати «швидко і недорого»

Якщо ви бачите оголошення про послуги утеплення фасадів приватних будинків з крупно виділеними словами «швидко і недорого» – це сигнал, який повинен спонукати вас пройти повз нього. Можливо, це лише рекламний трюк, але краще не ризикувати. Краще шукайте компанію, в якій вам чесно скажуть, що в роботі над утепленням фасаду з трьох опцій «швидко», «якісно» і «недорого» – обрати можна будь-які, але тільки дві.

№9 Залишити роботу без нагляду

Навіть якщо ви впевнені, що найняли хороших спеціалістів, все одно варто контролювати їх роботу. Попросіть ознайомити вас з планом майбутніх робіт, нехай вам пояснять кожен крок, чому саме були прийняті такі рішення. Так вам буде легше зрозуміти, з ким ви маєте справу. Не бійтеся виглядати наївно: нормальний фахівець ніколи не відмовиться пояснити, чому він виконує свою роботу саме так, а не інакше.

Також будьте уважні до кошторису. У наших співвітчизників часто бувають комплекси з цього приводу, вони бояться образити своєю недовірою майстра. Але кожен нормальний бригадир сам із задоволенням продемонструє власну чесність і буде вести справи прозоро: заздалегідь попередить про вартість, не намагатиметься «проштовхнути» прихованих платежів під час укладання угоди, й інших подібних «танців з бубнами» навколо кінцевого рахунку від справжнього професіонала ви не побачите.

№10 Думати, ніби «всі ці договори однакові»

Жодна поважаюча себе фірма не почне працювати без укладення договору. І угоди ці зовсім не такі стандартні, як здається середньому споживачеві. Одні відкрито розписують права та обов’язки сторін, а в інших одні тільки «захисні пункти», які знімають з фірми усю відповідальність за зроблену роботу. Це зовсім не жарт: деякі договори дійсно більше нагадують виверт афериста, ніж забезпечують чесну угоду. Істина не меркне від повторень: завжди читайте договір перед підписанням.

І як бонус – ще кілька невеликих, але корисних порад з утеплення фасаду:

·  утеплювальні плити повинні покривати не менше 60% загальної поверхні

·  армуючу сітку потрібно обов’язково клеїти, а не шпаклювати

·  оптимальна погода для робіт: суха, безвітряна, +5 – +25С

·  уникайте потрапляння клею в місця стиків утеплювача – це майбутні містки холоду

·  не відкладайте замовлення робіт до осені – на початку літа у майстрів більше вільного часу, і погодні умови більш сприятливі

Тому, обираючи матеріали для утеплення свого будинку, обов’язково зверніться за допомогою до фахівців.

«Наша компанія займається утепленням будинків вже більше десяти років. До кожного об’єкту у нас індивідуальний підхід. Все залежить від того, з чого побудований будинок, яка товщина його стіни, відповідно є розроблені норми товщини утеплювача, наприклад, для нашої кліматичної зони – має бути теплоізолюючий матеріал не менш ніж десять сантиметрів і більше в залежності від типу стіни», – розповіла завідуюча Торговельним Центром №1 ТОВ «БТК-Центр-Комплект» Юлія Богатирьова.

Також спеціалісти наголошуть на важливості вибору матеріалу

«По - перше, це має бути якісний матеріал, на який обов’язково повинні бути сертифікати. Будівельний ринок перенасичений не сертифікованими, дешевими матеріалами при використанні яких мова про довговічність таких фасадів, звичайно, йти не може. По - друге, люди у багатоповерхівках починають самостійно робити утеплення, порушуючи технології, що призводить до грибку, плісняви, руйнування стін тощо, а також порушення протипожежних норм», – зауважила Юлія Богатирьова.

Тож завдяки дотриманню ряду простих правил мешканці вберігають себе від шкоди для здоров’я і неякісної роботи, яку все одно доведеться переробляти за деякий час.

 

Коментарі (3)
  • Олег Висоцький

    Дякую,цікаво,без лишнього.
  • Dmitriy Johnson

    Утеплення будинків рекомендую замовляти у спеціалізованих компаніях, а не звертатися до приватних бригад. Час проходить, аж потім тільки розумієш наскільки важливій професійний підхід до справи та досвід. Серед таких компаній відмінно виділяється Адамсон. https://www.adamson.ua/ Професіонали в своєї галузі, які дають гарантію, а це має велике значення

  • Serhij Yakimenko

    Цікава стаття. Дізнався багато нового.

keyboard_arrow_up