Чим перекрити дах приватного будинку: поради фахівців

Чим перекрити дах приватного будинку: поради фахівців

У наші дні дах для заміського будинку перестав бути лише частиною загальної конструкції, що захищає від негоди.

Величезний вибір матеріалів для покрівлі та оригінальні дизайнерські напрацювання даху дозволяють підкреслити смак і статус господаря.

Дизайн даху і матеріал для покрівлі безпосередньо залежать від передбачуваного виду майбутнього даху заміського будинку. Плоский дах поки ще рідкість у приватному житловому будівництві, а ось скатний зводять повсюдно. Різноманіття матеріалів для покрівлі, звичайно, дещо ускладнює правильний вибір. Однак існують об’єктивні критерії, дотримуючись яких, важко помилитися.

Відео дня

Яким має бути покрівельний матеріал

Полегшити вирішення проблеми, чим перекрити дах приватного будинку, можна, якщо врахувати важливість таких параметрів:

• довговічність;

• вага матеріалу;

• вогнестійкість;

• екологічність;

• простота укладання;

• естетична привабливість.

Сьогодні широке поширення отримали різновиди черепиці. У поєднанні з правильно розрахованою кроквяною системою і хорошою тепло- і шумоізоляцією така покрівля виходить надійною і красивою. Звичайний шифер, хоча його часто продовжують використовувати, став втрачати свою колишню популярність. Бітумно-полімерні матеріали відрізняються своєю вартістю, яка робить їх доступними для будь-якої людини, але потребують ретельного дотримання протипожежних норм. Елітним вважається сланцева покрівля, яка поки що набирає популярності, завдяки таким своїм характеристикам, як природне походження, довговічність, негорючість і дуже висока естетичність.

Чим краще перекрити дах будинку

Які ж специфічні характеристики і властивості мають найбільш затребувані матеріали для покрівлі?

Металочерепиця

Найлегший і, головне, недорогий матеріал для покрівлі – металочерепиця, недаремно вважається однією з найпопулярніших.

Її навантаження на квадратний метр складає всього 4,5 кг, вона легка в монтажі, довговічна, відмінно підходить для каркасного заміського будинку, які нерідко не мають фундаменту.

Антикорозійне покриття металочерепиці має багату гаму кольорів, що дозволяє використовувати її для будь-якого архітектурного рішення. З тильного боку вона схильна до корозії, тому для захисту від скупчення під її листами вологи при укладанні металочерепиці передбачається наявність спеціального пароізоляційного шару. Обов’язковим є також організація теплоізоляції та ефективної вентиляції. Це дозволяє не боятися появи «містків холоду». Даний матеріал укладають на правильно підготовлену основу.

Такий недолік, як зайва «гучність» металочерепиці, легко усунути, якщо використовувати під аркушами шумопоглинальну ізоляцію.

Глиняна черепиця

Кому ж своїм виглядом сподобалася глиняна черепиця на даху, потрібно знати, що вага цього матеріалу досить велика, а це вимагає посилення покрівельної конструкції, товстостінних балок і влаштованої між ними обрешітки. Все це пов’язано із збільшенням фінансових вкладень і трудовитрат. Перед випалом на черепицю наносять особливе покриття – ангоб, після чого шар глазурі. Саме ж укладання черепиці ускладнень не викликає.

Черепицею з металу або глини краще перекривати дахи, які мають правильну геометричну форму.

М’яка покрівля

Для складної покрівлі прекрасно підходить гнучка черепиця. Вона набагато легша, ніж металеві, до того ж приймає будь-яку форму, тобто може реалізувати будь-яку дизайнерську думку. Відрізняється багатством колірної палітри. Гнучку черепицю укладають на суцільну поверхню. Це може бути фанера або суцільна обрешітка з дерева.

Високе шумопоглинання бітумної черепиці забезпечує в будинку ідеальний мікроклімат.

Ондулін

Цей матеріал за своєю популярністю не поступається бітумним. Легка вага і простота монтажу дають можливість перекрити дах в максимально стислі терміни. З вигляду він схожий на звичний шифер, однак забезпечує відмінні експлуатаційні якості – морозостійкість, міцність, екологічність, стійкість до високих температур (до 115 град. C).

Шифер

Не можна обійти увагою і шифер. Раніше питання, чим краще перекривати дах, навіть не виникало – вибирати доводилося між руберойдом і шифером. Останній – простий у монтажі. Враховуючи вміст у його складі азбесту, шифер частіше використовують для перекриття маленьких дачних будинків або хлівів. Одна з його головних переваг – ціна. Це – крихкий матеріал, тому краще купувати листи шиферу у перевірених виробників. В іншому випадку не уникнути їх биття і ламання в процесі укладання.

Бітумний шифер

Бітумні листи, що мають хвилястий рельєф, – це не тільки бюджетний варіант, але також дуже простий і швидкий. Цей матеріал укладають прямо поверх старого даху, причому без особливої підготовки.

Профнастил

Цей матеріал з успіхом використовують для перекриття нового та старого даху. Для його укладання не потрібні ні спеціальні інструменти, ні особливі знання. Він, як і металочерепиця, виготовляється із сталі за технологією «холодний прокат», що дозволяє зберегти цілісність його полімерного покриття. Профіль профлистів схожий на шифер. Хвилі можуть відрізнятися за формою (трапецієвидна, прямокутна, синусоїдальна) і за висотою.

Як бачите, вибрати є з чого, головне – мати бажання, гроші, ну і, звісно ж, час.

Коментарі
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Житомира за сьогодні
13:03 Робота є: 14 підприємств Житомирщини шукають верстатників 12:20 Податківці Житомирщини розповіли, хто звільняється від сплати мінімального податкового зобов`язання 11:09 Пухнастики шукають господарів: оголошення станом на 20 квітня 09:51 Сьогодні у Романівській громаді відбудеться благодійний мотопробіг Від читача 13:56 На платформі Мегого вийшов короткометражний фільм Віталія Кікотя «Сумні портрети». 09:00 Температурні гойдалки і заморозки у повітрі - прогноз погоди на сьогодні 17:45 Как стулья на работе влияют на спину: важность правильной поддержки (Новини компаній) 17:00 З початку року патрульні зафіксували 8857 порушень водіями швидкісного режиму 16:40 В Україні почастішали випадки укусів кліщів: як вберегтися 16:20 У Житомирі бухгалтерка лікарні нараховувала собі більшу зарплату за рахунок інших працівників 16:00 Увага! В Україні очікуються сильні пориви вітру! 15:39 У Радомишлі затримали грабіжника, який вирвав з рук 80-річної бабусі сумку 15:20 На Житомирщині зменшилася кількість виявлених онкохворих з початковими стадіями захворювання 15:00 Як отримати державну допомогу при народженні дитини? ІНФОГРАФІКА 14:40 У Житомирі вночі та вранці 20 квітня сильні заморозки у повітрі! 14:21 Лікарня, що повірила у реформу, матиме ще й наглядову раду 14:00 Військовим передали чергову партію допомоги від Житомира
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Житомирі Ваші відгуки про послуги у Житомирі
keyboard_arrow_up