Будуємо лазню своїми руками: покрокова інструкція

Будуємо лазню своїми руками: покрокова інструкція

Лазня, баня, сауна – як тільки люди не називають це чудове місце, де є можливість відпочити і душею, і тілом.

Сьогодні лазню можна побудувати біля вашого приватного будинку і мати доступ до релаксу хоч щодня. Лазня – це спеціальне приміщення, часто дерев’яне, в якому під впливом температур з’являється пара. Саме ця пара дозволяє очистити шкіру, вивести з тіла усе зайве та оновитися. Таким чином, лазню можна спокійно включати до списку оздоровчих процедур.

Ті, хто хочуть побудувати лазню в себе вдома, повинні звернути увагу на найголовніше – де саме побудувати її, та скористатись інструкцією зі зведення лазні.

Розміщення лазні

Для того щоб споруда служила якомога довше, була зручною в експлуатації, необхідно враховувати такі вимоги до її розміщення:

Відео дня

1. Не рекомендується встановлювати лазню дуже близько до водойми, оскільки виникне небезпека затоплення;

2. Баню можна будувати поруч із житловим будинком або робити окремою спорудою. І той, і той варіант по-своєму добрий;

3. Краще всього будувати лазню на задній ділянці двору, обгородивши її перегородками з кучерявими рослинами і доповнивши композицію невеликим фонтаном чи басейном, який стане корисним після парилки;

4. Для того щоб лазня, прибудована до житлового приміщення або іншої споруди, не псувала весь відпочинок неприємними запахами, слід ретельно продумати систему вентиляції, а також серйозно поставитися до гідроізоляції лазні;

5. Не рекомендується будувати лазню на передній ділянці (поблизу дороги);

6. Баню, як і будь-яку іншу споруду, рекомендується будувати з південного боку ділянки, щоб сонячні промені потрапляли на її площу, а пориви вітру не заважали відпочинку;

7. В цілях пожежної безпеки рекомендується будувати лазню подалі від інших будівель;

8. Щоб захиститися від збурень сусідів, які можуть скаржитися на ваш шум під час відпочинку, краще будувати лазню подалі від огорожі, що розділяє вас від сусідського будинку;

9. Вікна лазні рекомендується виводити на західну сторону;

10. Мінімальна відстань від колодязя або свердловини повинна складати 20 метрів.

Як побудувати дерев'яну лазню своїми руками: покрокова інструкція

Будівництво лазні є досить складним і трудомістким процесом, тому рекомендується все ж використовувати допомогу спеціалістів. Починаємо будувати лазню з фундаменту і закінчуємо прикрасою готової будівлі.

Розглянемо поетапно інструкцію зі створення лазні своїми руками:

Крок 1. Готуємо місцевість

Найперше вибране місце під баню необхідно очистити від садового сміття. Обираємо вид фундаменту, найвигідніші – стовпчастий, стрічковий або палевий. Також потрібно підготувати ґрунт.

Крок 2. Заливаємо фундамент лазні самі

Рекомендується використовувати для побудови лазні своїми руками стовпчастий фундамент, тому що він вимагає меншу витрату розчину і його достатньо для створення стійкої конструкції. Для розчину використовуємо цемент, пісок і щебінь. 

Яма під фундамент повинна бути глибиною 1-1,5 метра. Після того, як вирили яму, створюємо шар з щебню і піску (подушка не більше 15 см), на яку заливається фундамент. Так само для стовпчастого фундаменту рекомендується використовувати азбестоцементні стовпи або бетонні плити.

Залитому розчину необхідно дати застигнути (декілька днів). Як тільки стовпи застигнуть, між ними викладається стінка у пів цеглини.

Крок 3. Зводимо стіни лазні

Стіни лазні краще всього зводити з бруса або зрубу. Останній варіант більш прийнятний, але грошові витрати будуть на порядок більше. Слід зауважити, що перед побудовою конструкції лазні своїми руками необхідно обробити всі дерев'яні матеріали захисними засобами, які запобігають гниттю, самозайманню й пошкодженню деревини комахами.

Слід звернути особливу увагу на те, що між колодами обов'язково необхідно прокладати спеціальний утеплювач, який захистить будівлю від дощу, снігу і холоду. Після того, як звели стіни, відразу ж можна зашити підлогу і стелю, а так само перекрити дах, встановити вікна та двері.

Крок 4. Створюємо парну в лазні – піч і полиці

Парна в бані повинна мати дві основні складові: піч і полиці.

Полиці можуть бути тільки для сидіння (до 60 см в довжину) і для того, щоб повністю лежати (1,9 метра). Існують різні види полиць: у вигляді лави, плоска або з невеликим підпором для голови; тут все залежить від вашого бажання і фантазії.

Для того, щоб прогріти лазню, можна використовувати труби з водою (або газом), електричні нагрівачі або найбільш популярний традиційний варіант – піч-кам'янку.

Піч-кам'янка повинна знаходитися у дальньому кутку парної. Якщо ви будуєте лазню своїми руками без допомоги фахівця, рекомендується купувати піч-кам'янку, тому що її створення вимагає спеціальних навичок і знань щодо кладки цегли, будівництва димоходу і т. д.

Після того, як конструкція лазні буде повністю створена, прокладаємо електрику і водопостачання, а також створюємо каналізацію для стоку води.

Крок 5 – Доповнюємо готову лазню традиційними аксесуарами

Будь-яку лазню необхідно доповнити наступними аксесуарами:

 

Коментарі
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Житомира за сьогодні
16:50 В останню неділю березня Україна переходить на літній час 16:25 У Житомирській області 8 553 пацієнти у 2023 році безоплатно отримали реабілітаційну допомогу 16:00 У Житомирі викрили групу ділків, які синтезували амфетамін у підвалі багатоповерхівки і розповсюджували серед наркозалежних photo_camera 15:44 Під час виконання бойового завдання героїчно загинув житомирянин Олександр Павлюк Від читача 15:28 У Житомирі гештальт-терапевтка та волонтерка Ксенія Лавріна проведе тренінг про те, як спілкуватися з військовими 15:39 У Житомирі у квітні триватиме міська весняна толока - приєднуйтесь до прибирання у місті 15:21 Упродовж доби на Житомирщині ліквідовано 15 пожеж у природних екосистемах на загальній площі майже 17 га photo_camera 15:00 Алгоритм отримання компенсації при працевлаштуванні ВПО 14:41 ДТП на Коростенщині: 15-річний хлопець на мопеді зіткнувся з парканом 14:20 Станом на 29 березня на Житомирщині вже виникло 177 пожеж у природних екосистемах 14:00 Цієї ночі прикордонники Житомирського загону збили ударний БПЛА «Shahed-136/131» 12:40 СБУ затримала на Житомирщині ділків, які постачали до рф граніт для виготовлення пам’ятників загиблим рашистам photo_camera 12:15 На вулиці Театральній у Житомирі помер чоловік 12:00 50 FPV - дронів та 2 "Мавіки" полетіли на передову: Житомир передав чергову допомогу військовим photo_camera 11:41 Збір затискачів від упаковок з хліба! Житомиряни, долучайтесь, це працює на перемогу! 11:19 У Житомирі відбувся відкритий турнір з волейболу присвячений пам’яті Героя АТО Дмитра Ільницького photo_camera 11:00 Україна і Польща домовилися спільно шукати українські родини у Польщі для дітей, евакуйованих з інтернатів через війну 10:40 Об’єднана штурмова бригада Національної поліції України запрошує воїнів перемоги! play_circle_filled 10:20 Збитки на понад 4,3 мільйона гривень і шкода довкіллю: ексдиректору підприємства з видобування лабрадориту в Новоборівській громаді повідомлено про підозру 10:00 Судитимуть жителя Харківщини, який переробляв стартові пістолети в бойові і продавав через інтернет photo_camera
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Житомирі Ваші відгуки про послуги у Житомирі
keyboard_arrow_up