Житомирська пенсіонерка десять років воює з міськрадою

Житомирська пенсіонерка десять років воює з міськрадою
Шістдесятишестирічна пенсіонерка з Житомира стала справжнім головним болем для трьох міських голів, судів та прокуратури міста та області. Жінка без юридичної освіти та без адвоката ось уже десять років оббиває пороги мерії та правоохоронних органів щоб відновити справедливість.

Раїса Олександрівна зустрічає нас біля входу до під’їзду своєї квартири. піднімаємося на третій поверх і звідти просто до квартири пенсіонерки. У помешканні затишно та прибрано.

- Проходьте до мого кабінету, - посміхається наша співрозмовниця. – В мене вже настільки багато матеріалів по цій переписці, що кімнати тут замало.

Йдемо за Раїсою Олександрівною на балкон. І справді… Полички балкону заставлені величезними папками. Вони настільки повні, що запросто могли би скласти конкуренцію судовим справам. Документи з переписки із кожним очільником Житомирської міської ради пенсіонерка так і називає: «судові справи».

Відео дня

Історія листування жінки із міською радою, облдержадміністрацією, судом, прокуратурою та міліцією тягнеться з далекого 2004 року. Саме тоді, у жовтні 2004-го матері нашої співрозмовниці уряд подарував новеньку «Таврію». Все ніби добре. Турбота про стареньких це ж позитивно. Якби не одне «але».

Раїса Олександрівна відсовує фіранку і показує на вікно: «Он вона, так і стоїть та «Таврія» під вікнами з далекого 2004 року…»

Мати Раїси Олександрівни з 18 років пішла на фронт. Пройшла всю війну аж до Берліну. Саме під час бойових дій і познайомилася зі своїм чоловіком – він працював під керівництвом своєї майбутньої дружини.

«Мама щоночі вставала і виходила на вулицю, щоб перевірити автомобіль»

Подарована «Таврія», згадує Раїса Олександрівна, дуже була до душі матері. Бувало, щоночі старенька вставала і виходила на вулицю, щоб упевнитись, що автомобіль на місці, що ніхто нічого йому не зробив.

– Одного разу на машині побили лобове скло, – згадує пенсіонерка. – Ми приховували це від мами, щоб вона не хвилювалася. Але вона якось відчула і сама побачила тріщини на склі.

Після цього прикрого випадку Раїса Олександрівна і почала оббивати пороги Житомирської мерії з проханням виділити гараж. Оскільки родина проживає на бульварі Польському (район Малікова), то й місце для гаража приглянули поряд – у гаражному кооперативі «Хмільники». Пенсіонерка написала заяву на ім’я Житомирського міського голови Віри Шелудченко із проханням знайти можливість виділити гараж для учасниці війни. На лист у міськраду родина отримала відмову: мовляв, вільних місць для гаражу немає. Тоді пенсіонери заходилися самі шукати місце під гараж.

– Місце ми таки знайшли, – розповідає далі Раїса Олександрівна. – Але виявилося, що воно… зайняте. І хоча у всіх землевпорядних документах вказувалося, що ділянка не належить нікому, на ній проводилася забудова підприємством тодішнього голови міста – Володимиром Дебоєм.

Листування із мерією, зрозуміла річ, нічого не дало. Тоді жінка звернулася за іншим шматком землі, який не належав нікому. А на ньому знаходився розвалений будинок. Та у мерії пенсіонерці знову відмовили. Мовляв, цільове призначення не дозволяє зводити на цій землі гараж.

Далі – кількарічне листування із міськрадою, облдержадміністрацією, яке повсякчас закінчувалося відмовою. 

«Заради памяті мами я вивчила всі закони»

Зрозумівши, що простим листуванням питання вирішити не вдасться, 66-річна жінка, обурена тим, що влада абсолютно ігнорує інтереси людей, які пройшли всю війну, вирішила добиватися правди у судах та прокуратурі. У свої 66, переживши інсульт, Раїса Олександрівна вивчила всі закони, які потрібні їй для того, щоб довести свої права у суді.

– Я ж пенсіонерка, у мене маса вільного часу, – ділиться наша співрозмовниця, – а всі закони мені вчити непотрібно. Судді дивуються, коли у залі я по пам’яті цитую закон, а вони починають хаотично листати кодекси, щоб знайти потрібний.

Вже після того, як пенсіонерка «поставила на вуха» всі правоохоронні органи – їй на відкуп дали місце під гараж. Після тривалого листування із мерією, героїня нашої публікації вже знала, що гаражний кооператив «Хмільники» існує незаконно і на генеральному плані міста не позначений. На підтвердження цього Раїсі Олександрівні приходили навіть відповідні листи із Житомирської міської ради.

Жінці зателефонували і сказали: «Ми запустили нову лінію у «Хмільниках». Там буде місце і для вас». Задоволена Раїса Олександрівна чимдуж побігла до кооперативу. Всі потрібні на будівництво гаража кошти знайшла.

– Я економіст. І знаю точно, скільки коштують роботи по встановленню і будівництву гаража, закладанню фундаменту, – розповідає жінка. – Але ціна виявилася набагато нижчою.

Зруйнував радість пенсіонерки дзвінок із міліції. Правоохоронці просили забрати заяви, які вона писала у прокуратуру, суди тощо. Після категоричної відмови це зробити Раїса Олександрівна остаточно відмовилася будувати гараж.

– Причина була дуже проста, – згадує жінка. – Я подумала, що ці гаражі збудовані незаконно і міськрада в будь-який момент може їх знести, тільки знайде покупця на цю землю. Тож я в будь-якому разі у програші.

Надію отримати гараж пенсіонерка давно залишила. Тепер Раїса Олександрівна хоче добитися покарання для тих, хто знущається над пам’яттю її матері. Тож судиться із усіма міськими головами, починаючи з Дебоя і закінчуючи Цимбалюк. Дісталося від старенької і Сухомлину. Адже на вимогу судового виконавця, якої добилася Раїса Олександрівна, показати генеральний план міста, Сергій Іванович пред’явив їй аж чотири. Як мінімум один із них, робить висновок пенсіонерка, є неправдивим.  

– Моя мама пройшла з 18 років усю війну аж до Берліна, – каже жінка, – я донька радянських офіцерів. Тож у мої 66 років мені вистачить волі зібрати із усіх тих, хто знущається над пам’яттю ветеранів, роту і пішки довести їх аж до Берліну.

Слідкуйте за новинами Житомира у Facebook, Telegram, Instagram та YouTube.

Коментарі
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Житомира за сьогодні
17:45 Как стулья на работе влияют на спину: важность правильной поддержки (Новини компаній) 17:00 З початку року патрульні зафіксували 8857 порушень водіями швидкісного режиму 16:40 В Україні почастішали випадки укусів кліщів: як вберегтися 16:20 У Житомирі бухгалтерка лікарні нараховувала собі більшу зарплату за рахунок інших працівників Від читача 13:56 На платформі Мегого вийшов короткометражний фільм Віталія Кікотя «Сумні портрети». 16:00 Увага! В Україні очікуються сильні пориви вітру! 15:39 У Радомишлі затримали грабіжника, який вирвав з рук 80-річної бабусі сумку 15:20 На Житомирщині зменшилася кількість виявлених онкохворих з початковими стадіями захворювання 15:00 Як отримати державну допомогу при народженні дитини? ІНФОГРАФІКА 14:40 У Житомирі вночі та вранці 20 квітня сильні заморозки у повітрі! 14:21 Лікарня, що повірила у реформу, матиме ще й наглядову раду 14:00 Військовим передали чергову партію допомоги від Житомира 13:00 Житомир в Instagram: весняний вайб play_circle_filled 12:39 Понад 600 страв: В Україні презентували новий збірник рецептур для шкільних їдалень 12:20 Упродовж доби рятувальники Житомирщини двічі прибирали аварійні дерева 12:00 Чуднівська окружна прокуратура попередила незаконну оренду ставу площею понад 60 га 11:41 У Центру захисту тварин з’явилися нові друзі-волонтери 11:21 У Житомирській обласній універсальній науковій бібліотеці імені Олега Ольжича створено безбар’єрний простір 11:00 Поліцейські у Житомирі вилучили у перехожого великий пакунок з наркотиками photo_camera 10:40 Сьогодні тимчасово призупинено рух трамвая
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Житомирі Ваші відгуки про послуги у Житомирі
keyboard_arrow_up