Володимир Піньковський: «Зірка Геннадія Зубка заходить в зеніт»

Володимир Піньковський: «Зірка Геннадія Зубка заходить в зеніт»

Вже майже місяць на Житомирщині «пустує» крісло губернатора. Однак нещодавно з’явилися чутки про можливе призначення на посаду голови Житомирської ОДА віце-прем’єра, Міністра регіонального розвитку, будівництва та житлово-комунального господарства України Геннадія Зубка.

Наскільки це імовірно, журналісти «20 хвилин» поцікавилися в експерта, політолога Володимира Піньковського.

«20»: Які обіцянки Геннадій Зубко давав, ставши народним депутатом у 2012 році та які з них він виконав?

– Щодо перемоги Геннадія Зубка на парламентських виборах, то тут заслуга не стільки його, скільки ситуації та його команди. Варто відзначити, що були зібрані кращі фінансові та аналітичні ресурси, які дали позитивний результат.

Відео дня

Обіцянки Зубка були «стандартними»: підняття рівня заробітних плат, перебудова міста, ремонт доріг, створення нових робочих місць і багато інших. Але коли особа стає депутатом, то відразу про всі обіцянки забуває. Власне, як і забув про них Геннадій Григорович. Ми його «послали» у Верховну Раду, а у 2014 році він несподівано опинився в Адміністрації Президента на рівні голови заступника тієї ж Адміністрації Президента. При цьому багато людей говорили, що йому потрібно було б приїхати до житомирян, зібрати їх і попросити у них дозволу піти працювати на іншу посаду, адже його обирали народним депутатом, а не в Адміністрацію.

Потім Геннадій Зубко опинився в Кабінеті Міністрів. Ми розраховували, що він виконає свої обіцянки, а насправді він за них і не брався.

І це не критика, а констатація. Адже та ж проблема води, про яку говорилося у 2012 році, та проблема створення робочих місць, актуальні по цей день. Єдине, що вдалося Геннадію Григоровичу, – це залучити певні інвестиції у вигляді програм та кредитів Світового Банку.

«20»: Яка причина конфлікту Геннадія Зубка та Прем’єр-міністра України? Як це вплине на його політичне майбутнє?

– Послаблення впливу Геннадія Григоровича в Кабміні пов’язано із приходом Гройсмана, оскільки це фігура іншого плану, яка звикла своїми менеджерами жорстко керувати, яка звикла мати міністрів або заступників кмітливих, що швидко думають та швидко все вирішують. Тому в Кабміні він ставить вимоги набагато вищі. І звісно, так сталося, що Геннадій Зубко не підпадає під цю категорію. Згадаймо засідання Верховної Ради, коли до Геннадія Зубка звернувся Прем’єр-міністр, і він не зміг відповісти на просте запитання. Я скажу, що на трійку можна було б відповісти, навіть бувши не в темі, а Зубко не спромігся цього зробити. І це говорить про певну його некомпетентність. Звісна річ, зірка пана Зубка заходить у зеніт. Тому є вірогідність, що його можуть відправити представляти дипломатичні інтереси в країни Європи або Азії. Так з багатьма відбувається, кого хочуть прибрати з посади, але не викинути, щоб зберегти гарне обличчя при поганій грі.

Після того, що відбулося публічно у Верховній Раді Геннадій Зубко спілкувався з Президентом щодо нетактовної поведінки свого шефа, адже це його образило. І після цього Петро Порошенко разом з Володимиром Гройсманом прийняли «соломонове рішення», що прем’єр-міністр публічно вибачиться за свій вчинок перед ображеним та українським народом. Однак майбутнє Зубка також було вирішене, оскільки це те саме, що пожалітися матері дружини на її доньку. Адже та мама для тебе є лише тещею, а ти жалієшся їй на рідну доньку. Звісно, що вона тебе вислухає, але завжди буде на боці своєї дитини. Так само, я переконаний, і Петро Порошенко, і Володимир Гройсман зробили висновок щодо Геннадія Зубка. Це всього лише питання часу та посади.

«20»: Наскільки ймовірно, що Геннадій Зубко може стати наступним губернатором Житомирщини?

– Щодо можливого головування в обласні державній адміністрації, то я цього не припускав, але і категорично не можу виключати. Якщо йому дадуть таке доручення, то він мусить його виконувати. Якщо ж все-таки припустити таку кандидатуру, то, перш за все, це черговий стартовий майданчик до Верховної Ради у 2017 році. Тим більше, що будь-яку область потрібно очолювати потужному та досвідченому політику. Якщо ж це все-таки станеться, то для нього це буде пониженням в статусі та певного роду «заслання».

«20»: У разі призначення Геннадія Зубка на посаду губернатора області, чи має він професійну команду, щоб справитися зі своїми обов’язками?

– Насправді Зубко має велику, потужну команду менеджерів, яка заробила йому позитивний результат на виборах до Верховної Ради у 2012 році. Тому можна сказати, що саме в Житомирі він має велику команду однодумців, яка в цілому збереглась. Сюди можна віднести того ж Ігоря Гундича, пана Фещенка, Олексія Ясюнецького і багато інших особистостей. Також це потужний соціологічний та аналітичний відділи. Ці всі люди є центром підтримки Зубка, тому пропасти не дадуть. Інша річ у тім, що настрої населення змінилися і будуть змінюватися не на краще. І тут вони можуть тільки відтермінувати або пом’якшити, але не зупинити незадоволення населення щодо роботи пана Геннадія. І в цьому випадку залишається тільки покаятися і почати робити благі справи. Однак зважаючи на те, що цих людей об’єднує бізнес, то це майже не можливо. Найвигідніше робити бізнес на держслужбі, де є бюджетні кошти та наявні ресурси. Адже не потрібно тримати людей, не потрібно запускати виробництво, не потрібно укладати угоди, не потрібно платити податки й не потрібно нести юридично відповідальності за будь-що.

«20»: Виходячи з останніх подій, які відбулися в Житомирській облраді, чи можна більш конкретно припустити, хто може стати новим губернатором Житомирщини?

– Після останньої сесії обласної ради ситуація щодо можливого призначення Геннадія Зубка змінилася, оскільки сталося переобрання голови Житомирської обласної ради, якому посприяв теперішній в.о губернатора Ігор Гундич. Отже його шанси на офіційне призначення різко зростають. А Геннадій Григорович має шанси потрапити в Адміністрацію Президента з урахуванням успішно виконаного спецзавдання по заміні голови обласної ради. Новий менеджмент ОДА втілив у життя те, що не вдавалося Сергію Машковському – змінити обласне керівництва з БЮТ на свою особу. Звісна річ, що за кулуарами цього всього був Ігор Гундич під ідейним керівництвом Зубка, який в Адміністрації отримав великий бал і може претендувати, як варіант, на посаду заступника голови Адміністрації.

 

Слідкуйте за новинами Житомира у Facebook, Telegram, Instagram та YouTube.

Коментарі
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Житомира за сьогодні
18:36 Затримали підозрюваного у вбивстві чоловіка на Польовій 17:51 Центр протидії дезінформації оприлюднив список TikTok-каналів поширення ворожої пропаганди 17:27 Увага! Ускладнення погодних умов - вітер 15-20 м/с 17:00 У 2023 році українці щодня програвали в онлайн-казино близько 400 млн грн, — дані НБУ Від читача 15:28 У Житомирі гештальт-терапевтка та волонтерка Ксенія Лавріна проведе тренінг про те, як спілкуватися з військовими 16:56 На майданчику офіційного медіацентру Житомирської ОВА відбувся брифінг щодо проміжних підсумків діяльності робочої групи “Прозорість та підзвітність” 16:40 Все про пандемічний грип: діагностика, профілактика 16:23 11 підліткових клубів Житомира змінили свої назви photo_camera 16:00 У цьому році ремонт доріг на Романівщині розпочнуть у червні. Тоді ж – і завершать! 15:38 Чи буде відкритий постійно Ботанічний сад у Житомирі та хто його фінансує photo_camera 15:20 Ув’язнення загрожує директору комунального підприємства за угоду на постачання електроенергії, що завдала збитків на близько 700 тисяч гривень 15:00 На проходження НМТ у Житомирській області за два тижні зареєструвалося 6 649 кабінетів здобувачів освіти 14:41 З 1 квітня збільшиться розмір компенсаційних виплат роботодавцям, - Держслужба зайнятості 14:20 На Бердичівщині через необережність під час паління згоріла оселя - господар загинув 14:01 Прокуратура повернула Ружинській громаді з приватної власності греблю вартістю понад 800 тисяч гривень 12:40 ДТП з мотоциклом на Олевщині: дві жінки в реанімації, травмований і нетверезий керманич photo_camera 12:21 На вимогу Екоінспекції в Житомирі впорядковано територію на схилі річки Лісна біля Сосновського мосту 12:00 Чемпіони України з футзалу U-15 (2009 р.н.) photo_camera 11:40 Як отримати "Пакунок малюка" 11:19 У Житомирі відкрили Почесне Консульство Естонії. ВІДЕО play_circle_filled
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Житомирі Ваші відгуки про послуги у Житомирі
keyboard_arrow_up