На картинах я зображую те, що мене оточує – Тетяна Лаврінець

На картинах я зображую те, що мене оточує – Тетяна Лаврінець

Молода художниця, житомирянка Тетяна Лаврінець в інтерв'ю розповіла журналістам «20 хвилин» про свою творчість.

  • Коли ви зрозуміли, що хочете стати художницею?

– Я почала малювати ще в школі, але більше дивилася, як це робить тато. Однак найбільшу участь, мабуть, проявила моя мама, яка записала мене до художньої школи. Вона спостерігала і дуже завжди точно виражала свою думку, ніколи не обманювала. Коли виходило добре, то говорила це, а коли виходило погано, вона казала: «Таня, це щось не те». Але свою роль зіграв і тато, який сказав, що треба робити те, що ти хочеш. Він знав це на своєму досвіді, у нього роботи були досить цікаві. Я їх добре пам’ятаю, я не звертаюсь до цієї теми – це сюрреалізм, але ці роботи зробили свою творчу дію. Це були досить складні і моторошні композиції. Мені вони не подобаються, хоча технічно вони дуже добре виконані. Але все ж не такі, до яких звертаюся я.

Відео дня
  • Розкажіть детальніше про техніки, у яких ви працюєте.

– Для мене це реалізм, живопис, місто Житомир. Тобто те, що оточує. Можливо, хтось скаже, що це не реалізм, але для мене реалізм – це те, що я бачу. Бо часом можна зустріти пейзаж чи квітку, і вона надихне. Коли спостерігаю і розумію, що це гарно: десь колір, десь форма. Воно диктує настрій і матеріал, в якому виконую роботу. Колись після закінчення університету у Львові і під час навчання я пробувала акварельний живопис, який тоді виславлявся. І навіть зараз в мене є роботи, які початі ще тоді, 6-7 років тому. Я їх з часом просто завершую. Вони лежать і чекають свого часу, своєї участі, і тільки зараз я завершую їх і підписую саме роком завершення. На виставці, яка зараз проходить у бібліотеці для юнацтва, пейзажі Житомира. Виставка присвячена Дню міста, і там зібрані роботи за останні два роки і також за останні чотири місяці, над якими я працювала під час догляду за своєю маленькою донечкою. Також я робила монохромний розпис стін. Це для мене нове, мене цьому не вчили, але все вийшло. Зараз я готуюся до наступної виставки, яка проходитиме в одній із кав'ярень міста.

  • Що чи хто вас надихає?

– Яскравий приклад: вчора з сім’єю прогулювалися Житомиром, і чоловік зробив мені маленький подарунок. І от ввечері ми прийшли додому, свої клопоти поробили. Я сиджу, у мене є акварель, яку я маю завершити за кілька днів, і починаю згадувати ці життєві ситуації, коли люди до мене добре ставляться. Коли чоловік зробив мені подарунок, який він молодець, адже він міг цього і не робити. Я підходжу до нього і говорю, що ти зробив мене щасливою, і це настільки приємно. Ці всі життєві події крутяться в голові і надихають творити. Це може бути також шопінг. Переважно те, коли зі мною стається щось хороше, бо коли погане – це неможливо: руки трусяться, і нічого робити не хочеться. А тут – це наче на молекулярному рівні: складаються якісь позитивні емоції, і все один до одного складається в рухи, і на полотні виходять мазки, або акварель тече туди, куди саме потрібно.

  • Ваші роботи були представлені на виставках. Як їх там сприймали?

– Спочатку була художня школа, потім Житомирський технологічний коледж. Пізніше я була учасницею студентських виставок живопису та фотографії Національного лісотехнічного університету України, міста Львова. І далі так сталося, що я брала участь, допомагала Ірині Кульбовській в оформленні заходу, на якому збирали кошти для онкохворих дітей. Я подала кілька робіт, і там люди помітили їх і сказали, що треба робити персональну виставку. Але я дуже боялася й не хотіла, бо я непублічна людина. Але мені це доводиться робити, бо, напевно, кожна людина хоче себе реалізувати в житті. Тому робляться виставки, запрошуються люди для перегляду, і вони роблять свої висновки, які я чую або читаю. І вони мене надихають, тому перша персональна виставка була в Житомирській обласній універсальній бібліотеці імені О. Ольжича. Мені було тоді 22 чи 23 роки. Пізніше виставка відбулася в ЗОШ №36. А далі вже у в бібліотеці для юнацтва і паралельно в одній з місцевих кав’ярень. Це були виставки, починаючи з 2015 до 2017 років. У 2018 році я брала участь в експозиції в Gnatyuk Art Center і виставці в бібліотеці для юнацтва.

  • У кінострічці «Візерунки долі» ви – головна героїня. Чия це була ідея?

– Рік тому, це була осінь. Це студентська робота Анни Рогаль, яка навчається за цією спеціальністю, і їй потрібно було зняти фільм про видатних людей Житомирa, хоча я не можу назвати себе видатною. Але, напевно, цікавих людей Житомира. І Анна зі своєю мамою запропонували мені взяти участь у такому проекті. Спочатку мені було моторошно, але потім я погодилася, адже розуміла – це буде щось нове і цікаве, те, що буде рухати мене, в першу чергу, далі. Так само і їх, але й мене, бо я побачу себе з іншої сторони і те, що бачать люди. Бо насправді я не завжди про це можу знати й бачити. І це вийшов такий відеоетюд досить цікавий, і коли я дивилася його, навіть сльози текли.

  • Як ви обираєте назви для своїх картин?

– Такі якісь цікаві назви в мене, напевно, навряд чи виходять. Хоча у мене була робота «Місця щасливих людей». Це був пейзаж Житомира. Він був такий натхнений і гарний, що люди про нього дуже часто запитували. І ця робота поїхала в Італію. Мій брат їздить на відпочинок в родину до Італії, і ця сім’я дуже зацікавилася і захотіла кілька моїх робіт, одна з яких саме «Місця щасливих людей».

  • Про що мрієте, які плани на майбутнє?

– У мене є плани, але я не знаю, наскільки я зможу їх досягнути чи виконати. Мені б хотілося навчитися робити скульптурні композиції з структурними пастами, можливо, якимись штукатурками. Тобто те, що я пишу, зображаю, робити їх ще об'ємними. Це така одна мрія, а друга – мені хотілося б навчитися працювати з графічним планшетом. Я для себе вибрала кілька імен в інстаграмі, я постійно переглядаю, мене ця творчість затягує. Мені так це подобається, але на графічному планшеті я ще нічого робити не вмію. На днях було перше моє зображення – це картоплина. Я намагалася намалювати її об`ємною, і вийшло поки так собі (посміхається Тетяна).

  • Ваші побажання починаючим художникам

– Я побажала б їм везіння. Адже тут треба мати талант і щоб думку молодої людини, митця, підхопили оточуючі, щоб їм це сподобалося. Треба зацікавити аудиторію, бо насправді дуже важко зробити перші кроки над своїм іміджем. Адже спочатку ми працюємо на свій імідж, а потім він працює на нас. В студентські роки я дуже багато працювала. Це були постійні етюди, потім привозила ці пачки етюдів, і Львів залишився на етюдах, які потім мій тато продав. І це були перші мої зароблені гроші, за які мені придбали мобільний телефон. Робити перші кроки дуже важко, тому потрібно дуже багато працювати і в різних напрямках. Але в певний період все-таки визначитися, що саме вони хочуть. І все обов'язково вийде!

Алла Герман

 

Слідкуйте за новинами Житомира у Facebook, Telegram, Instagram та YouTube.

Коментарі
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Житомира за сьогодні
18:36 Затримали підозрюваного у вбивстві чоловіка на Польовій 17:51 Центр протидії дезінформації оприлюднив список TikTok-каналів поширення ворожої пропаганди 17:27 Увага! Ускладнення погодних умов - вітер 15-20 м/с 17:00 У 2023 році українці щодня програвали в онлайн-казино близько 400 млн грн, — дані НБУ Від читача 15:28 У Житомирі гештальт-терапевтка та волонтерка Ксенія Лавріна проведе тренінг про те, як спілкуватися з військовими 16:56 На майданчику офіційного медіацентру Житомирської ОВА відбувся брифінг щодо проміжних підсумків діяльності робочої групи “Прозорість та підзвітність” 16:40 Все про пандемічний грип: діагностика, профілактика 16:23 11 підліткових клубів Житомира змінили свої назви photo_camera 16:00 У цьому році ремонт доріг на Романівщині розпочнуть у червні. Тоді ж – і завершать! 15:38 Чи буде відкритий постійно Ботанічний сад у Житомирі та хто його фінансує photo_camera 15:20 Ув’язнення загрожує директору комунального підприємства за угоду на постачання електроенергії, що завдала збитків на близько 700 тисяч гривень 15:00 На проходження НМТ у Житомирській області за два тижні зареєструвалося 6 649 кабінетів здобувачів освіти 14:41 З 1 квітня збільшиться розмір компенсаційних виплат роботодавцям, - Держслужба зайнятості 14:20 На Бердичівщині через необережність під час паління згоріла оселя - господар загинув 14:01 Прокуратура повернула Ружинській громаді з приватної власності греблю вартістю понад 800 тисяч гривень 12:40 ДТП з мотоциклом на Олевщині: дві жінки в реанімації, травмований і нетверезий керманич photo_camera 12:21 На вимогу Екоінспекції в Житомирі впорядковано територію на схилі річки Лісна біля Сосновського мосту 12:00 Чемпіони України з футзалу U-15 (2009 р.н.) photo_camera 11:40 Як отримати "Пакунок малюка" 11:19 У Житомирі відкрили Почесне Консульство Естонії. ВІДЕО play_circle_filled
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Житомирі Ваші відгуки про послуги у Житомирі
keyboard_arrow_up