Купання на Водохреща: як підготуватися до занурення у священну воду

Купання на Водохреща: як підготуватися до занурення у священну воду

Купання в ополонці на Водохреща сьогодні дуже популярне. Українці вірять, що у цей день вода має цілющу силу, тож завдяки пірнанню можна зміцнити організм і зарядитися позитивною енергетикою на увесь рік.

 

Проте занурення в ополонку один раз на рік 19 січня – сильний стрес для організму. Щоб не нашкодити здоров’ю, робити цього без підготовки не варто. Кому протипоказано купання у холодній воді, як підготувати організм до занурення у крижану воду, читайте далі.

Як підготуватися до занурення в ополонку

Якщо ви бажаєте зануритися у водохресну воду, потрібно твердо вирішити для себе – навіщо ви це робите? Якщо, крім спортивного азарту або інтересу, жодних аргументів не знаходиться, то краще зачекати з цим. Все має йти від душі і на благо.

Відео дня

Водохреща – релігійне свято. В цей день вода набуває цілющих властивостей і освячена самим Господом Богом. Тому робити це потрібно з вірою в нього. Щоб набратися цілющих сил від води, не обов’язково занурюватися повністю. Багатьом це не під силу, враховуючи фізичні можливості.

Щоб підготувати організм до купання в ополонці на Водохреща, спочатку 2-3 дні обливайте холодною водою передпліччя та гомілки упродовж двох секунд, наступні 2-3 дні – руки та ноги, і лише коли організм адаптувався до холоду, можна обливати все тіло. В останню чергу потрібно обливати холодною водою голову. Завершувати процедуру варто контрастним душем.

Необхідно дотримуватись основних правил

Занурюватися варто у спеціально обладнаних місцях біля берега, бажано поблизу рятувальних станцій, під наглядом рятувальників. Безпосередньо перед тим, як зануритися у крижану воду, необхідно розігріти тіло, зробивши розминку або пробіжку. Заходити у воду краще по шию, не намочуючи голову, щоб уникнути рефлекторного звуження судин головного мозку. Не варто стрибати у воду та занурюватися із головою через те, що це збільшує втрату тепла та може викликати холодовий шок. Пам’ятайте, що холодна вода може викликати прискорене дихання.

Перебувати у воді можна не довше однієї хвилини. Щоб уникнути переохолодження організму, краще обмежитися 5-10 секундами. Після купання необхідно розтерти тіло рушником і одягнутися в сухе. При цьому одяг і взуття мають бути простими, з мінімальною кількістю гудзиків, застібок і шнурівок. У разі оніміння пальців слід потримати їх на шиї або животі кілька секунд, зігріти диханням і продовжити одягатися.

Якщо з вами дитина, стежте за нею під час занурення в ополонку. При виході не тримайтеся безпосередньо за металеві поручні, використовуйте сухий рушник.

Категорично забороняється вживати перед та після занурення у воду спиртні напої. Алкоголь розширює судини, а це істотно збільшує втрату тепла. Також не рекомендується палити – це порушує кровообіг і збільшує охолодження організму. Наприклад, одна викурена цигарка знижує температуру шкіри пальців ніг на 1 градус.

Утриматися від купання необхідно людям, які мають проблеми зі здоров’ям:

- запальні захворювання носоглотки, придаткових порожнин носа, отити;

- серцево-судинні захворювання;

- епілепсія, перенесені травми черепа;

- склероз судин головного мозку;

- неврити, поліневрити; цукровий діабет, тиреотоксикоз;

- кон’юнктивіт;

- туберкульоз легенів, запалення легенів, бронхіальна астма, емфізема;

- нефрит, цистит, запалення придатків, запалення передміхурової залози;

- виразкова хвороба шлунку, ентероколіт, холецистит, гепатит;

- венеричні захворювання.

Слідкуйте за новинами Житомира у Facebook, Telegram, Instagram та YouTube.

Коментарі
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Житомира за сьогодні
17:51 Ветерани та ветеранки можуть отримати знижки на квартплату та плату за комунальні послуги й опалення будинків 17:20 Джеря та Кайдаші повертаються? 17:00 Настає сезон кліщів: як вберегти себе 16:40 Екоінспекція оштрафувала підприємців за знищення газонів у гідропарку Від читача 12:56 У Житомирі відкрили набір на безоплатний курс із вивчення правил дорожнього руху — як долучитися? 16:19 #ПрозороТаПідзвітно: Від початку війни у Житомирській області відновлено 3255 об’єктів 16:00 Смерть у сміттєвому контейнері: у Житомирі чоловік загинув під пресом сміттєзбиральної машини photo_camera 15:40 У Житомирі пройшов перший день чесько-українського театрального фестивалю play_circle_filled photo_camera 15:20 МОН презентує проєкт нового закону «Про професійну освіту» 15:00 Уночі на Новому бульварі компанія молодиків поламала сакури і магнолії 14:39 У Житомирі спільне чаркування завершилося вбивством 14:21 Бердичівлянин втратив 29 тисяч гривень, скориставшись сервісом з пошуку попутників 14:00 З 1 квітня діти загиблих добровольців отримують державну соціальну допомогу в підвищених розмірах 12:40 У Коростишівській лікарні відкрили клініко-діагностичну лабораторію 12:20 На Звягельщині в ході побутової сварки 20-річний чоловік до смерті побив 41-річного односельця 12:00 У найближчі дні в Житомирі збережеться дощова і прохолодна погода 11:40 На півтори тисячі оштрафовано чоловіка, який спалював деревину в районі Соколовського кар’єру 11:20 Арештований товар на майже 800 тис. грн передано ЗСУ 11:00 У Житомирській області чотири заклади охорони здоров’я надають медичну допомогу при гострому інфаркті міокарда 10:39 Гуманітарний Хаб "Житомир" відправляє медичну допомогу на Сумщину
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Житомирі Ваші відгуки про послуги у Житомирі
keyboard_arrow_up